Реклама
Реклама
Реклама

Вступ до вузу після армії: порядок і пільги

  1. порядок надходження
  2. Які пільги існують після армії і як їх отримати
  3. Особливі права при вступі для відслужили в армії
  4. Особливості надходження до військового вузу

Якщо ви віддали борг Батьківщині, саме час подумати про вищу освіту. Ми розповімо, як змінити військовий квиток на заліковку і на які бонуси можна при цьому розраховувати. Якщо ви віддали борг Батьківщині, саме час подумати про вищу освіту

Відслуживши в армії, можна отримати пільги при вступі до вузу

порядок надходження

Ви маєте право подавати документи відразу в 5 вузів, на 3 напрями в кожному. Для вступу потрібно здати ЄДІ і пройти внутрішні випробування в навчальному закладі, якщо це знадобиться.

Результати ЄДІ, які ви отримали відразу після школи, діють 4 роки. Це означає, що ви можете їх використовувати, відслуживши в армії. Ви можете спробувати поліпшити свої результати, здати відсутні предмети. При цьому самі вирішуєте, бали якого року надавати до вузу.

Вся актуальна інформація про надходження представлена ​​на офіційних сайтах ВНЗ, а також в приймальні комісії.

Які пільги існують після армії і як їх отримати

Звичайно, армія не відкриє двері в усі вузи країни , Але на деякі бонуси все ж можна розраховувати. Ви отримаєте:

  • Право безкоштовно пройти підготовчі курси при вузі. Якщо ви не впевнені в своїх силах, це відмінна можливість підтягнути знання. Після проходження таких курсів шанси на вступ значно зростають. Обов'язкова умова - наявність повної середньої освіти.
  • Перевага на зарахування, якщо ви і інший абітурієнт наберете однакову кількість балів.

Скористатися такими пільгами можуть абітурієнти, які пройшли службу за призовом або контрактом.

До основного пакету документів потрібно надати:

  • військовий квиток;
  • рекомендаційний лист від начальника військової частини, в якій ви служили.

Рекомендацію найкраще отримати заздалегідь. Для цього за місяць до звільнення в запас зверніться до свого безпосереднього начальника (командира роти). При прийнятті позитивного рішення він клопочеться про видачу рекомендації перед командиром частини. Прослідкуйте, щоб на документі була його підпис і печатка військової частини.

Рекомендацію можна отримати і після звільнення. Її повинні видати на вашу письмовою заявою, яке зобов'язані розглянути протягом місяця. Про видачу документа роблять запис у військовому квитку, в розділі "Особливі відмітки". Запис також завіряється підписом і печаткою.

Ви маєте право отримати рекомендаційний лист не тільки особисто, але і по пошті. В цьому випадку до військкомату за місцем проживання повинна прийти виписка з наказу про видачу документа. На її підставі вам зроблять відмітку у військовому квитку.

Читайте також нашу статтю «Все про військовій кафедрі»

Рекомендацію можуть отримати далеко не всі солдати. Причиною відмови може послужити:

  • наявність незнятої дисциплінарного стягнення;
  • залучення під час служби до адміністративної або кримінальної відповідальності;
  • відрахування з минулого вузу через порушення дисципліни і неуспішності в навчанні.

У разі відмови вам повинні видати письмову відповідь з роз'ясненням причин.

У разі відмови вам повинні видати письмову відповідь з роз'ясненням причин

Підготовчі курси допоможуть вам вступити до вузу

Особливі права при вступі для відслужили в армії

Вступати до вузу за спеціально виділеної квоти можуть лише абітурієнти, які отримали під час військової служби інвалідність, важкі травми і захворювання. Вони мають право на пріоритетне зарахування на бюджет, за умови успішного проходження внутрішніх випробувань. Скористатися такою пільгою можна тільки в одному вузі, лише по одному напрямку. Для її надання потрібно отримати довідку про інвалідність або висновок медичної комісії.

Особливості надходження до військового вузу

Якщо ви вирішите пов'язати свою подальшу долю з армією, можете розраховувати на особливі пільги під час вступу до військового вузу.

До них відносяться:

  • позаконкурсне зарахування;
  • перевага на вступ при рівних результатах з абітурієнтами, які не пройшли військову службу.

Вуз сам встановлює порядок розподілу пільг. Обов'язкові умови для їх отримання - наявність рекомендації від командира військової частини і успішне проходження професійного відбору.

Ви маєте право подавати документи до військового вузу прямо зі служби (термінової або контрактної). Для цього потрібно подати рапорт на ім'я начальника військової частини, в якому потрібно вказати детальну інформацію про себе і обраного вузу. До рапорту потрібно додати:

  • копії свідоцтва про народження та документа, що посвідчує особу;
  • копію атестата зі школи або коледжу;
  • автобіографію;
  • характеристику з місця служби;
  • службову картку;
  • карту професійного психологічного відбору;
  • карту медичного огляду та інші медичні документи;
  • 3 фото 4,5 х 6 см без головного убору;
  • копії документів, що підтверджують пільги і індивідуальні досягнення.

У разі прийняття позитивного рішення командир частини сам відсилає документи до вузу. Для абітурієнтів з числа військовослужбовців навчальний заклад проводить 25-денні навчальні збори, де проходить підготовка до професійного відбору.

Якщо ви вступаєте після звільнення зі служби, документи потрібно подавати самостійно в військкомат за місцем реєстрації. До заяви і основного пакету документів необхідно додати рекомендаційний лист від командира військової частини.

Після проходження попереднього відбору в військкоматі або військової частини ви допускали до професійного відбору в вузі. Він включає в себе:

  • визначення загального стану здоров'я;
  • вивчення соціально-психічного стану;
  • внутрішні випробування, які складаються з оцінки рівня загальноосвітньої підготовки (ЄДІ), здачі спортивних нормативів і творчих іспитів (на деяких спеціальностях).

Якщо ви вдало пройшли професійний відбір, то можете розраховувати на пріоритетне зарахування до вищого навчального закладу.

Якщо ви вдало пройшли професійний відбір, то можете розраховувати на пріоритетне зарахування до вищого навчального закладу

Якщо відрахували з вузу з неповажної причини, армія не надає пільги

Можна не тільки віддати борг Батьківщині, а й отримати щось натомість. Найбільше пільг ви отримаєте, якщо будете поступати до військового вузу. Однак вже не перший рік ведеться обговорення, щоб для відслужили в армії все вузи виділяли спеціальну квоту для вступу на бюджет.