Реклама
Реклама
Реклама

Відстрочка від армії за сімейними обставинами: з яких причин можлива?


Призов до армії може бути перенесений за часом тільки при наявності визначених законом умов. Одним з таких умов вважаються сімейні обставини. Необхідно відразу зазначити, що далеко не всі складнощі в сім'ї можуть стати причиною відстрочки від служби. Поняття «сімейних причин» найдетальніше розшифровується в ФЗ «Про військовий обов'язок». Ніякі обставини, які не обумовлені в даному законі, не можуть вважатися підставою для перенесення термінів призову.

Відповідно до даного закону сімейними обставинами, підтверджене наявність яких є причиною для перенесення терміну призову, вважаються такі.

1. Необхідність догляду за родичами.

Ця обставина може застосовуватися тільки якщо:

  • догляд дійсно необхідний і це підтверджується медичними документами;
  • родичі є близькими (дружина, батьки і так далі);
  • відсутні інші члени сім'ї, здатні здійснювати цей догляд.

Якщо хтось із призовників вважає, що у цій підставі легко отримати відстрочку, то це не так. Якщо обгрунтувати необхідність медичних показань по догляду і близькі родинні стосунки досить нескладно, то довести факт відсутності інших родичів, здатних здійснювати догляд, буде важко.

Медичні показання повинні визначати потребу в постійному цілодобовому догляді за людиною, без якого його життя неможливе.

Для перенесення призову на більш пізній термін у цій підставі необхідно надання до військового комісаріату наступних документів:

  • особистих документів, включаючи приписні;
  • завірених копій документів членів сім'ї;
  • висновку медичної експертизи про необхідність постійного догляду за членом сім'ї.

особистих документів, включаючи приписні;   завірених копій документів членів сім'ї;   висновку медичної експертизи про необхідність постійного догляду за членом сім'ї

Юридичний портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що доводити відсутність іншої рідні, здатної доглядати за людиною, призовник не повинен. Це завдання співробітників військкомату, які роблять офіційні запити, і на підставі відповідей вже приймають рішення про відстрочення для конкретного призовника.

2. Встановлене опікунство призовника над своїми братами або сестрами.

Якщо в результаті будь-яких життєвих ситуацій призовник офіційно став опікуном над своїми молодшими братами і сестрами, то це стане підставою для перенесення терміну призову його в армію. Важливою особливістю даної причини є те, що заклик буде відкладений незалежно від бажання самого призовника.

Претендувати на відстрочку по даній підставі доведеться щорічно. Природно, що дія цієї відстрочки закінчиться відразу, як тільки опіками досягнуть віку повноліття.

3. Наявність маленької дитини.

Саме по собі наявність однієї дитини не є причиною для перенесення терміну призову. Мається на увазі, що мати здатна самотужки займатися вихованням та доглядом за ним протягом терміну служби батька. Все змінюється, якщо батько виховує маленьку дитину один. У цьому випадку терміни призову для нього будуть перенесені.

До військкомату призовник повинен надати підтвердження того, що мати дитини не може (або не хоче) доглядати і виховувати його. В якості таких підтверджень можуть використовуватися:


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

  • підтвердження смерті;
  • судове рішення про визнання матері зниклої;
  • судове рішення про позбавлення її прав матері.

Важливим нюансом в даному випадку є те, що, наприклад, розлучення батьків (без позбавлення матері її прав по відношенню до малюка) не причиною для перенесення термінів призову. Закон виходить з того, що, навіть перебуваючи в розлученні, мати здатна здійснювати догляд і виховання дитини на період дійсної служби батька.

Відстрочка буде діяти до тих пір, поки дитина не стане повнолітнім. Тобто фактично призовник отримує законне звільнення від служби до 27 років, коли заклик стає неможливим.

Тобто фактично призовник отримує законне звільнення від служби до 27 років, коли заклик стає неможливим

4. Наявність більше однієї дитини.

На абсолютно законних підставах буде перенесений термін призову, якщо у юнака є більше однієї дитини. Причому не має значення, рідні діти або усиновлені, народжені у шлюбі чи ні, від однієї жінки або від різних. Принциповим буде тільки підтвердження факту батьківства чи усиновлення.

Підстава для відстрочки буде анульовано при пропажі істотних умов для його надання. Наприклад, позбавлення батьківства за рішенням суду.

До військкомату, в числі стандартно документів, що подаються, необхідно надати підтвердження факту батьківства відносно двох або більше дітей.

5. Наявність дитини з офіційно визнаною інвалідністю.

Для того щоб зрушити термін призову юнак повинен представити медичний висновок про інвалідність дитини, свідоцтво про її народження і довідку про склад сім'ї.

Відстрочка надається незалежно від бажання призовника. Вона підлягає щорічної пролонгації до тих пір, поки дитині не виповниться 3 роки. З цього моменту заснування для перенесення термінів призову пропадає.

6. Наявність маленької дитини і дружини з підтвердженою вагітністю.

Дане підставу має ряд обов'язкових умов:

  • пізні терміни вагітності (26 тижнів і пізніші);
  • офіційний шлюб з вагітною жінкою;
  • наявність однієї дитини до початку призовної кампанії.

пізні терміни вагітності (26 тижнів і пізніші);   офіційний шлюб з вагітною жінкою;   наявність однієї дитини до початку призовної кампанії

Що стосується першої дитини, то його матір'ю може бути і інша жінка. Важливим буде лише офіційно підтверджене батьківство.

Ніякі інші спроби отримати відстрочку від призову із зазначеної причини вагомими визнані не будуть.