Реклама
Реклама
Реклама

Відстрочка від армії при народженні дитини (першого, другого і наступних): умови і правила надання

  1. Законодавчий аспект питання
  2. Умови, терміни і нюанси тимчасового звільнення від служби у зв'язку з вагітністю дружини
  3. При появі в сім'ї первістка
  4. Народження другої, третьої і наступних дітей
  5. Інші сімейні обставини

Дебати про необхідність термінової армійської служби для становлення чоловічого характеру і посилення військової могутності країни активізуються з наближенням кожної призовної пори Дебати про необхідність термінової армійської служби для становлення чоловічого характеру і посилення військової могутності країни активізуються з наближенням кожної призовної пори.

Більшість молодих людей призовного віку надягають солдатську форму, як того вимагає закон. Але інші шукають способи відсунути термін призову або зовсім уникнути армії. Справедливості заради варто відзначити, що тих, хто ухиляється з кожним роком стає менше.

Але трапляється, що з проводами в армію дійсно потрібно почекати. Найчастіше такі ситуації пов'язані з сімейними обставинами. І сьогодні ми розглянемо, як юнак зможе отримати відстрочку від армії при народженні дитини.

Законодавчий аспект питання

Обов'язок російських чоловіків відслужити в армії встановлює ФЗ № 53 від 1998 року «Про військовий обов'язок і військову службу».

Тут же встановлений порядок:

  • обліку військовозобов'язаного населення;
  • проведення призовних кампаній, навчань;
  • підготовки юнаків до армії;
  • інші питання, що стосуються організації військової служби.

У ст. 24 викладено всі ситуації, що дають право на зміну строків призову чоловіки в армію. Важливо не плутати відстрочку зі звільненням від військової служби. Остання знімає з обличчя призовного віку обов'язок служби в армії. Діє обмеження безстроково. Дізнатися підстави до цього можна з ст. 23 ФЗ №53.

Відстрочка - явище тимчасове Відстрочка - явище тимчасове. Послаблення діє на період актуальності причини. Нехай і пізніше, але відслужити все одно доведеться. Якщо, звичайно, чоловік не вийшов за рамки призовного віку за час законного «ухилення».

Ст. 25 встановлює вік для призову на строкову військову службу в РФ. У 2018 року поповнити армійські лави можна з 18 до 27 років. З 28-річного віку молода людина не підлягає призову на дійсну службу.

Ст. 24 встановила кілька підстав, пов'язаних з виконанням батьківських обов'язків призовником. це:

  • допомога вагітній дружині в підготовці до пологів і материнства;
  • народження первістка;
  • поява в родині чоловіка наступних дітей.

Є й інші сімейні причини, що дають можливість на деякий час забути про армію. Давайте розбиратися з тим, як правильно скористатися своїми правами.

Умови, терміни і нюанси тимчасового звільнення від служби у зв'язку з вагітністю дружини

Мораторій на армійську службу в зв'язку з вагітністю дружини - це той варіант, коли претендентові доведеться посуетіться з оформленням:

  1. Почнемо з того, що відносини повинні бути зареєстровані через ЗАГС.
  2. Навіть маючи свідоцтво про шлюб на руках, знадобиться виконання ще однієї умови: у хлопця вже повинен бути хоч одна дитина. Уважно вчитаємося в норму п. «І» ст. 24: відстрочка покладена для особи, «що має дитину і дружину з терміном вагітності 26 тижнів».

Досить офіційно встановленого щодо дитини батьківства претендує на відстрочку призовника, який має дружину в «цікавому положенні». Але ось дитина зовсім не обов'язково повинен бути загальним.

Тут можуть бути такі варіанти: Тут можуть бути такі варіанти:

  • призовник - рідний батько малюка. Дитина виховується в цій же родині, проте жінка не є біологічною матір'ю;
  • в паспорті призовника дитина «записаний», але живе з біологічною матір'ю. З нею у чоловіка подружніх відносин немає. У хлопця друга сім'я, де і намічається поповнення;
  • обоє - біологічні батьки першої дитини і чекають наступного.

Також закон не забороняє всиновлення. В цьому випадку майбутній солдат і його вагітна дружина прирівнюються до рідних матері і батька. Вийдуть, що хлопець задовольняє другій умові і може претендувати на відстрочку.

Ще однією важливою умовою надання тимчасового звільнення від служби є те, що термін вагітності на момент перенесення терміну армійської служби повинен становити не менше 26 тижнів.

Для отримання права на відстрочку необхідна наявність всіх трьох підстав. Мораторій діє до періоду пологів.

При появі в сім'ї первістка

У відповідність до статті 24 закону про військову службу народження первістка не є причиною «пропуску» чергового призову в армію.

Однак тут є свої винятки: Однак тут є свої винятки:

  • якщо у призовника народжується двійня або трійня, то є шанс відкласти службу;
  • перенос служби в армії можливий в разі, якщо первісток виявиться інвалідом. Причому, цей статус повинен бути встановлений офіційно;
  • якщо дитина єдиний, і молода людина виховує його без матері, відстрочка можлива. Життєвий випадок: мати відмовляється від дитини, чоловік же визнає батьківство.

Якщо перше народження дає право призначення пільги призовнику з інших підстав, порядок оформлення і алгоритм дії застосовується щодо положень повторно придбаних причин.

Народження другої, третьої і наступних дітей

Отже, знову звернемося до статті 24. Пункт «г» однозначно надає пільгову можливість молодій людині при наявності у нього двох і більше дітей. Тут без варіантів.

Особливості ситуації:

На практиці виходить, що досить звичайного запису народжених дітей «на себе». Сам же чоловік цілком може створити «офіційну» сім'ю з іншою жінкою (детной або бездітної - не має значення).

Можливість перенести термін служби отримує і батько єдину дитину-інваліда віком до 3-х років (пункт «д» ст. 24). Відстрочка діє або до виконання граничного віку малюкові, або до зняття з нього інвалідності.

Фактично мораторій «багатодітності» рівносильний повного визволення від строкової військової служби. Яким чином? Щорічно молодий батько приносить до військкомату довідку про наявність у нього на утриманні дітей. І якщо за цей час він не втратить батьківства з якихось підстав, можна «протягнути» аж до виконання 28 років.

Інші сімейні обставини

Такі підстави пов'язані, перш за все, зі складними обставинами в родині.

Відстрочка від армії за сімейними причин надається у випадках: Відстрочка від армії за сімейними причин надається у випадках:

  • постійного догляду за близькими родичами з обмеженнями психо-фізичних можливостей. При цьому ці люди повинні проживати спільно з призовником (прописка), необхідність постійного догляду відображена в рішенні МСЕК;
  • піклування або опікунства над неповнолітніми рідними сестрами / братами. При цьому потрібно підтвердити документально відсутність інших осіб, здатних виконувати такі функції.

Тимчасове звільнення від служби по народженню дитини також підтверджується пакетом офіційних паперів. Єдиного встановленого вимоги до його складу немає, оскільки кожен випадок має індивідуальні обставини. Рекомендація в цьому питанні одна: якщо отримати відстрочку принципово важливо, її потрібно підготувати заздалегідь. І паперу, і відповідність життєвих обставин законодавчим вимогам.

Про варіанти отримання тимчасового звільнення від служби в армії за сімейними обставинами дивіться в наступному відеосюжеті:

Яким чином?