Реклама
Реклама
Реклама

Придатність Б (Б1, Б2, Б3, Б4) в які війська і при яких хворобах

  1. Присвоєння категорії «Б» на медкомісії
  2. Придатність «Б1»: Захворювання і які війська
  3. Придатність «Б2»: Захворювання і які війська
  4. Придатність «Б3»: Захворювання і які війська
  5. Придатність «Б4»: Захворювання і які війська
  6. Чи можна змінити категорію придатності «Б»

Якщо у призовника будуть виявлені якісь несерйозні проблеми зі здоров'ям, то йому буде присвоєно категорію придатності до служби в армії «Б» - придатний з обмеженнями. Дана категорія припускає можливість проходження строкової служби в лавах російської армії. До групи захворювань, через які може бути присвоєно цей розряд придатності входить велике число хвороб з документа «Розклад хвороб», що використовується членами медкомісії при військкоматі в процесі визначення призовникам їх категорій придатності. У зв'язку з такою ситуацією було ведено таке поняття, як «показник призначення», що розділяє категорію «Б» на чотири окремих підгрупи.

Присвоєння категорії «Б» на медкомісії

Найчастіше молодим людям, що проходять медичний огляд у стінах військкомату присвоюється одна з модифікацій категорії придатності «Б».

Спочатку необхідно прийняти той факт, що без проходження медичного огляду у військкоматі юнака не можуть поставити на облік, а вже тим більше відправити на строкову службу в армію. Члени медичної комісії, які є лікарями з різних медичних областей, за результатами первинного огляду потенційного солдата, можуть винести рішення про присвоєння йому якийсь із існуючих категорій придатності. Згідно з діючими правилами і положеннями, лікарі медкомісії при військкоматі не можуть самостійно визначати діагноз, вони мають право лише констатувати факт наявності того чи іншого захворювання у призовника на підставі наявних медичних документів, довідок і виписок, а також за результатами проведеного огляду.

У деяких випадках для підтвердження підозр лікарів про наявність певної патології у призовника він може бути направлений на проходження поглибленого обстеження в рамках клінічного стаціонару. Лише після отримання підсумкових результатів діагностики стану здоров'я молодої людини члени медкомісії приймають рішення про присвоєння категорії придатності. Якщо ж призовник не згоден з підсумковим вироком медкомісії, то він його може оскаржити в судовій інстанції. Варто відзначити той факт, що при початку судового розгляду щодо оскарження результатів медичного огляду у військкоматі хлопця не можуть відправити в армію рівно до моменту винесення судового рішення.

Варто відзначити той факт, що при початку судового розгляду щодо оскарження результатів медичного огляду у військкоматі хлопця не можуть відправити в армію рівно до моменту винесення судового рішення

Процес огляду лікарями на медкомісії передбачає орієнтування на зовнішні прояви патологій і захворювань, а також на наявні медичні довідки і амбулаторні картки призовника. Крім того, члени медкомісії повинні вивчити результати таких аналізів, як:

  • Аналіз крові і сечі;
  • флюорографія;
  • ЕКГ;
  • Виписки з медичної карти;
  • Інші довідки та документи, що можуть бути отримані за результатами проведених обстежень.

Після того як кожен лікар завершує свій етап огляду потенційного солдата в справі призовника вказується категорія придатності. Глава медичної комісії на підставі отриманих оцінок від різних лікарів виносить кінцеве рішення про надання призовнику його категорії придатності для служби в армії. У тому випадку, якщо у різних членів комісії будуть різні думки щодо категорії придатності призовника, то йому буде поставлений нижча з тих, що визначалися лікарями. Якщо все лікарі поставили хлопцеві категорію «Б», а один з них вирішив поставити «В», то призовнику буде присвоєно розряд «В». Після затвердження членами комісії кінцевої категорії вона буде занесена в військовий квиток призовника.

Придатність «Б1»: Захворювання і які війська

Для присвоєння підгрупи «Б1» у призовника повинні бути виявлені певні несуттєві проблеми зі станом здоров'я. Серед подібних патологій найчастіше зустрічаються легкі алергічні реакції, а також несерйозні захворювання, що не створюють проблем людині для нормального життя.

Призовник при присвоєнні йому категорії «Б1» може бути покликаний в такі війська РФ, як:

  • Морська піхота;
  • Загони спеціального призначення;
  • Різні підрозділи ВДВ і ДШБ;
  • Прикордонна служба.

Придатність «Б2»: Захворювання і які війська

Якщо призовник за результатами медичного огляду отримує категорію «Б2», то по всій видимості у нього були виявлені якісь захворювання, які не мають серйозного впливу на його повсякденне життя, а також не позначатися негативно на функціонуванні основних органів і систем організму. В таких обставинах призовник буде допущений до служби в армії.

При отриманні категорії «Б2» молода людина може бути покликаний на службу в такі підрозділи армії РФ, як:

  • Підводний і надводний флот;
  • Танкові війська.

У ці роди військ зараховуються хлопці, які мають хорошу фізичну підготовку при відсутності серйозних патологій і захворювань. Більш детальну інформацію можна знайти в документі «Розклад хвороб», яким користуються члени медкомісії військкомату в процесі визначення категорії придатності.

Придатність «Б3»: Захворювання і які війська

Підгрупа «Б3» серед більшості призовників користується найбільшим інтересом. Це пов'язано з тим, що в дану категорії входять майже всі хвороби і патології, що включені в загальний список «Розкладу хвороб». Дана категорія присвоюється при наявності несуттєвих проблем зі здоров'ям, що виникли на тлі алергій, переломів і інших захворювань. Всі призовники з категорією «Б3» є придатними для проходження строкової армійської служби, але з певними незначними обмеженнями.

Ряди військ, де може проходити службу призовник з категорією «Б3»:

  • Член екіпажу або водій БМП, БТР, а також систем запуску частин ракет;
  • Частини варти, а також інші підрозділи внутрішніх військ МВС;
  • Спеціальні частини ПММ, а також хімічні підрозділи;
  • Війська, що займаються управлінням та обслуговуванням ракетно-зенітних систем.

При категорії «Б3» молода людина не допускається на служби в елітні війська та підрозділи спеціального призначення. Для призовників з категорією «Б3» передбачений режим несення військової служби з істотним зниженням рівня фізичного навантаження.

Придатність «Б4»: Захворювання і які війська

На відміну від інших підгруп «Б4» відрізняється ще більш серйозно зниженим об'ємом допустимого навантаження для солдата, що проходить строкову службу. Одночасно з цим, якщо призовнику буде присвоєно розряд «Б4», то він все ж не зможе ніяк уникнути призову. Правда, варто відзначити, що в даній ситуації виникають серйозніші обмежуючі фактори при виборі можливих рід військ. Призовник з такою категорією може бути зарахований на службу в такі війська, як:

  • Радіотехнічні війська;
  • Оборона, а також охорона ракетно-зенітних військ;
  • Інші види формувань і військ російської армії.

У тому випадку, якщо призовник відмовляється визнавати підсумкові результати медичного огляду у військкоматі, то він має можливість їх оскаржити в рамках судового розгляду.

Подача такого позову в суд проводиться до моменту відправки призовника до військової частини для проходження строкової служби. Для правильного складання позову вкрай рекомендується звертатися за допомогою до кваліфікованого юриста, що допоможе істотно підвищити шанси на позитивний підсумковий результат.

Для правильного складання позову вкрай рекомендується звертатися за допомогою до кваліфікованого юриста, що допоможе істотно підвищити шанси на позитивний підсумковий результат

Чи можна змінити категорію придатності «Б»

На сьогоднішній день широкого поширення набула практика, коли призовники, які мають всі свідчення для отримання категорії «В» в своїй справі, отримують відмітку про присвоєння їм категорії «Б-4» або «Б-3». Найчастіше такі ситуації виникають під кінець призовної кампанії у зв'язку з тим, що військовий комісаріат необхідно якимось чином компенсувати недобір солдат-строковиків.

Для вирішення подібної проблеми існує кілька досить ефективних методів. У тому випадку якщо призовник не отримав на руки підсумковий акт медобстеження, то він може в адміністративному порядку подати прохання про передачу на додаткову поглиблену діагностику стану організму. Варто врахувати той факт, що часто призовнику призначають неповний список необхідних обстежень, що може утруднити процес виявлення наявних патологій і захворювань. В кінцевому підсумку, це призведе до того, що молодій людині буде присвоєно невірний розряд придатності. З цієї причини вкрай важливо знати точний список необхідних обстежень. Також рекомендується детально вивчити всі медичні записи у власній медкарті.

У тому випадку якщо члени медкомісії прийняли рішення про призначення тієї чи іншої категорії придатності, то їх рішення можна спробувати оскаржити за допомогою вищестоящої комісії. Для цього достатньо скласти прохання на ім'я військового комісара про призначення додаткової медичної комісії. Якщо навіть такі заходи не допомогли змінити категорію придатності, то єдиним виходом буде звернення до незалежних медичних експертів з подальшою подачею позовної заяви до судової інстанції. Для отримання позитивного результату призовнику доведеться вивчити певні закони і норми, що регулюють процедуру призову. Для перестраховки краще буде звернутися до юриста, що розбирається в подібних справах. Саме він представлятиме інтереси призовника в суді.

При наявності медичних довідок і виписок, що підтверджують діагноз призовника, який не дозволяє йому проходити строкову армійську службу є всі шанси виграти справу і змінити категорію «Б» на «В», що дозволить уникнути призов до лав російської армії.