Реклама
Реклама
Реклама

Потрапив в резерв - бери гвинтівку

Військкомати не готові вносити зміни в типовий контракт резервіста: обумовити прийнятні параметри служби неможливо

З 3-го по 15 вересня в ЗСУ пройшли масштабні збори резервістів. Другий етап розпочався 12-го і триватиме до 24 вересня. Всього до навчань залучили 8 тис. Осіб, з яких 10% - офіцери. Як заявили в Генштабі, головна мета зборів - відпрацювання механізму оперативного доукомплектування частин і з'єднань силами оперативного резерву в разі відвертої агресії.

До зборів залучили 9 бригад всіх оперативних командувань в п'яти областях. Навчання вважаються плановими, оскільки кожен резервіст зобов'язаний раз на рік проходити підвищення військової кваліфікації. Приємна новина для тих, кого тимчасово закликали в армію, в тому, що кожен боєць в залежності від звання отримає 4-5 тис. Грн. за період навчань. Як і обіцяли в Генштабі, резервісти виконують завдання на своїх штатних посадах. При цьому заборонено залучати їх до нарядів, господарських робіт і стройової підготовки.

Наприклад, 12 вересня кілька сотень резервістів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ зробили стрибки з парашутом з вертольота Мі-8 з висоти 800 м. Напередодні вони пройшли курс підготовки та самостійно виконали укладку своїх парашутів.

При заклику резервістів віддавали перевагу колишнім срочникам, а також тим, хто вже відслужив по мобілізації, - водіям з правами всіх категорій, кулеметників, мінометників і зенітникам, снайперам і розвідникам, фельдшерам і кухарям. До слова, добровольців в деяких областях було багато, проте більшість з них залишили вдома.

Власне кажучи, нічого незвичайного в тому, що нинішні збори проводять саме у вересні, немає. Як повідомило нам джерело в МО, в кінці червня минулого року відбулася 6-а хвиля мобілізації, а оскільки термін служби - один рік, то солдат треба розпускати по домівках, тим більше що в серпні в Києві вже пройшли мітинги протестів дружин і матерів воїнів, які зажадали повернути їм близьких. Солдат, звичайно, можна притримати кілька місяців, але не більше, оскільки вони почнуть розбігатися.

Так що у керівництва МО тільки два варіанти: або оголошувати 7-у хвилю мобілізації, або заповнювати рідкого військові частини контрактниками. В даний час налічується 85 тис. Резервістів, які вже відслужили рік по мобілізації або брали участь в АТО. Згідно з опитуванням, 80% з них готові встати на захист країни. Як показує практика, третина резервістів після навчань зазвичай підписують контракт. Саме на це і сподіваються в МО, залучаючи до зборів в основному тих, хто понюхав пороху. Навіщо ж втрачати вже підготовлених солдатів і офіцерів, які брали безпосередню участь у бойових діях? Для цього і створювали військовий оперативний резерв першої черги.

Слід також мати на увазі, що існує указ президента «Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних сил України», останні зміни до якого були внесені 20.05.2015 р Згідно з документом, службу у військовому резерві проходять громадяни, придатні до неї за станом здоров'я. Причому в добровільному порядку. В особливий період ситуація інша. Відправлені по домівках строковики або мобілізовані зараховуються в резерв.

У разі прийняття громадянина на службу у військовому резерві з ним укладається контракт. З рядовими резервістами на 3 роки, з сержантами і офіцерами - на 5 років. Громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.

Резервіст може бути звільнений від виконання обов'язків у зв'язку зі смертю близького родича (свого або дружини), з хворобою або необхідністю догляду за хворою дружиною, дитиною або батьками, перебуванням під слідством, а також застосуванням до нього адміністративного або кримінального покарання, з попаданням під вплив надзвичайної ситуації, здачею іспитів у вузах і іншими обставинами (за рішенням командира військової частини).

Громадяни закликаються на службу у військовому резерві в раніше присвоєних їм військових званнях. Під час особливого періоду військовослужбовці, звільнені зі строкової військової служби або за призовом по мобілізації, в обов'язковому порядку зараховуються до військового оперативний резерв першої черги.

Контракт про проходження громадянином служби у військовому резерві в особливий період не може бути припинений (розірваний), а громадянин, його уклав і зарахований в оперативний резерв першої черги, продовжує службу до завершення особливого періоду.

Призов резервістів військового оперативного резерву першої черги здійснюється в разі оголошення загальної мобілізації або рішення президента.

Порядок призову резервістів оперативного резерву першої черги на службу визначається Генштабом. Термін виконання заходів не повинен перевищувати 48 годин.

Резервіст оперативного резерву першої черги зобов'язаний ознайомитися з наказом командира військової частини про зарахування в резерв під особистий підпис і прибути в п'ятиденний термін після звільнення в запас до військкомату за місцем проживання для постановки на військовий облік. При вибутті з військової частини і при постановці на військовий облік він повинен уточнити порядок своїх дій на випадок призову по мобілізації.

Резервіст також зобов'язаний зберігати до кінця особливого періоду військову форму і в разі призову по мобілізації, на особливий період, мати її з собою і прибути в частину протягом 24 годин.

В указі глави держави не йдеться про права та обов'язки резервістів, оскільки в цьому немає потреби. Вони прописані в законі «Про військовий обов'язок і військову службу».

У ст. 29 зазначено, що військовозобов'язані призиваються на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори. Резервісти проходять підготовку та збори відповідно до програм в порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами служби у військовому резерві. Про початок і закінчення зборів військовозобов'язаних і резервістів видається відповідний наказ командира військової частини.

Чисельність військовозобов'язаних, які підлягають призову на навчальні збори, щорічно визначається МО в межах бюджетних асигнувань на оборону.

Військовозобов'язані (крім резервістів) можуть бути призвані районними (міськими) військовими комісаріатами на навчальні збори до п'яти разів строком до двох місяців кожного разу. Час і строки проведення навчальних зборів військовозобов'язаних і резервістів визначаються Генштабом і органами управління інших військових формувань.

Військовозобов'язані (крім резервістів) в період між навчальними зборами можуть залучатися за планом Генштабу до перевірочних зборів строком до 15 днів як без відриву від виробництва, так і на відстані.

Загальний термін зборів під час перебування військовозобов'язаних (крім резервістів) в запасі не може перевищувати 10 місяців. При цьому час перебування на перевірочних зборах зараховується до загального терміну перебування на навчальних зборах. Загальний термін виконання обов'язків служби у військовому резерві не може перевищувати трьох місяців на рік, якщо інше не визначено законом.

У разі прийняття рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації військовозобов'язані можуть призиватися на спеціальні збори на строк не більше двох місяців.

Керівники підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття військовозобов'язаних в певні пункти збору.

Поважними причинами неявки або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до військового комісаріату для призову на збори визнаються перешкоди стихійного характеру, сімейні обставини та інші поважні причини, перелік яких встановлюється Кабміном.

Призвані на збори військовозобов'язані та резервісти, які виконують обов'язки служби у військовому резерві, забезпечуються матеріальними засобами в порядку і розмірах, встановлених Кабміном.

За покликаними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня зарплата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Резервістам на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві здійснюються грошові виплати з розрахунку до двох мінімальних зарплат на місяць.

Виплата середньої зарплати військовозобов'язаним за весь період зборів та резервістам за час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві здійснюється за рахунок держбюджету.

Якщо військовозобов'язаний захворів під час зборів і продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а з дня закінчення зборів у разі тимчасової непрацездатності замість зарплати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності. Те ж саме стосується і резервістів.

Військовозобов'язаним на весь період зборів та резервістам з числа непрацюючих на весь термін виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної зарплати за рахунок держбюджету.

Залишається тільки додати, що зі ст. 29 корисно буде ознайомитися всім резервістам, оскільки практика показує, що далеко не всі командири частин добре знайомі з чинним законодавством.

До речі, МО пояснило, який варіант краще для звільняються військовослужбовців, якщо вони захочуть залишитися в армії: повернутися додому після указу президента і через деякий час укласти контракт або ж відразу, вже сьогодні продовжити військову службу шляхом укладення контракту.

Головне управління по персоналу МО вважає другий варіант більш привабливим. Під час укладання договору (на будь-який термін) мобілізовані (як і інші категорії громадян) не втрачають робоче місце і середній заробіток.

При укладанні контрактів їм не припиняється виплата пенсій. При цьому вона здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років при повторній військової служби (до дня демобілізації або звільнення). Тобто чим довше ця додаткова вислуга років, тим більше буде розмір пенсії. У той же час після звільнення мобілізованих весь період часу до прийняття їх на військову службу за контрактом буде втрачено і в вислугу не зараховується.

Під час укладання договору мобілізованим виплачується одноразова грошова винагорода: офіцеру - 10 мінімальних зарплат (13 780 грн.), Сержанту - дев'ять (12 402 грн.), Солдату - вісім (11 024 грн.).

Після укладення контракту мобілізовані можуть за рішенням командира відбути у чергову відпустку терміном на 30 діб (якщо він не був використаний раніше), що дозволить відпочити від військової служби.

Таким чином, мобілізований військовослужбовець під час укладання контракту у військовій частині отримує набагато більше користі для себе: він не втрачає жодної пільги і часу на відпочинок, отримує грошову винагороду понад 10 тис. Грн. і продовжує накопичувати вислугу років при повторній військову службу для перерахунку і збільшення пенсії.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Навіщо ж втрачати вже підготовлених солдатів і офіцерів, які брали безпосередню участь у бойових діях?