Реклама
Реклама
Реклама

Грошове забезпечення військових (офіцерів і солдатів)

  1. правові норми
  2. Грошове забезпечення військових
  3. види надбавок
Важливо розуміти, що громадяни, які уклали контракт на військову службу, є фундаментом російської армії і основною ланкою її обороноздатності. Тому законодавець самостійно визначає правила і розмір їх зарплати в громадянському розумінні, а насправді використовується термін «грошове забезпечення військових».

правові норми

Головним в даній галузі є Федеральний закон від 7 листопада 2011 №306-ФЗ. Цей документ стверджує оклади і надбавки, які входять в грошове забезпечення офіцерів. При цьому, він не тільки називає останні, але і встановлює їх розмір. Однак конкретних цифр в перерахунку на рублі він не містить.

Єдині для всієї країни розміри окладів прописані в Постанові Уряду РФ від 05.12.2011 №992. У додатку до нього можна знайти суму окладу по будь-якій посаді і званням, аж до самого міністра і його заступників. Користуючись цими двома документами, можна розрахувати грошове забезпечення кожного солдата, тільки спочатку все ж потрібно дізнатися його структуру.

Грошове забезпечення військових

В основу визначення суми забезпечення військового завжди лягають дві величини, які, в свою чергу, називаються оклади грошового утримання:

  • Оклад за званням.
  • Оклад за посадою.

Звання присвоюється кожному контрактникові. Логічно: чим вище звання, тим вище оклад. Так, для порівняння: рядовий отримає 5000 рублів, сержант - 6500, лейтенант - 10000. Зазначені суми виплачуються щомісяця тільки контрактникам. Призовники оклад за званням не отримують.

Другий елемент прив'язується до посади, яку займає військовим, наприклад, стрілок і інші первинні військові посади отримають 10 000 рублів, командир відділення - 15000, взводу - 20000, роти - 22000. Виплати також проходять щомісяця. Мінімальна грошове забезпечення солдата буде 15 000 рублів. Але, це ще не все виплати. Існує безліч додаткових виплат, які також включаються в зарплату військового. Однак для отримання кожної з них є ряд спеціальних умов.

види надбавок

Розібратися в них непросто, бо потрібно проаналізувати ряд відомчих наказів Міністерства Оборони РФ, а ось їх список вказано в названому законі. Для контрактників передбачено більше додаткових виплат, ніж срочникам, тому їх і візьмемо за основу. Отже, солдати і офіцери можуть додатково отримувати:

  • За вислугу років. Ця надбавка безпосередньо залежить від терміну служби в армії . До двох років вона не виплачується. Після 2 і до 5 років - плюс 10 відсотків від суми змісту. За кожні наступні п'ять років служби аналогічно підвищується і відсоток.
  • За держтаємницю. Її цінність розраховується в процентному співвідношенні до посадового окладу. Сама ж засекречена інформація ділиться на три категорії: Відомості «особливої ​​важливості» додають 25 відсотків, «цілком таємно» - 20, «секретні» - 10.
  • За особливі умови. Максимальна надбавка - один оклад за посадою. Вона дається центральному апарату Міноборони, 70 відсотків від нього дається екіпажам глибоководних станцій і підводних човнів, 50 - екіпажам кораблів, водолазам, 30 - несучим бойове чергування, 20 - начальники військових частин, співробітникам авіаційно-рятувальних центрів, 10 - військовослужбовцям, дислокованих в Москві , Санкт-Петербурзі, Московській і Ленінградській області.
  • За класну кваліфікацію. Існує три класи і майстер. Кожен з них присвоюється військовослужбовцю тільки після проходження випробування і додає до грошовому платні свій відсоток: за третій - надбавка 5 відсотків, за другий - 10, за перший - 20 і майстер - 30.
  • За виконання завдань, пов'язаних з ризиком для здоров'я і життя, і за особливі досягнення в службі. Встановлюється індивідуально. Максимально до платні додається один посадовий оклад.
  • Премія за сумлінну службу. Призначається за рішенням Міноборони і складається не більше ніж з трьох окладів грошового утримання. Термін виплати щомісяця або щокварталу.
  • Матеріальна допомога. Вона виявляється щорічно і в розмірі не менше окладу грошового утримання.

Кінцева сума грошового забезпечення солдат і офіцерів може відрізнятися в залежності від використовуваних надбавок. Щоб перевірити, чи правильно виплачується грошове забезпечення в кожному конкретному випадку, можна звернутися до юриста, що спеціалізується на військовому праві. Безкоштовні консультації всім бажаючим доступні на нашому сайті!