Реклама
Реклама
Реклама

Апраксин підкорився Явейн з другої спроби

Микита Явейна продовжує свою архітектурну експансію: з другого разу автор проекту реконструкції Головного штабу блискуче пройшов Рада у спадок з проектом реконструкції Апраксина двору. Микита Явейна продовжує свою архітектурну експансію: з другого разу автор проекту реконструкції Головного штабу блискуче пройшов Рада у спадок з проектом реконструкції Апраксина двору

"Фонтанка.ру"

Концепція реставрації та пристосування Апраксина двору з Маріїнським ринком (колишнім Щукіним двором), виконана «Студією-44» Микити Явейна, практично без заперечень схвалена на Раді з культурної спадщини. Неясно лише, о котрій вона обійдеться: віце-губернатор Албіна не повірив в названу інвестором цифру вартості проекту.

На засіданні Ради 24 жовтня Микиту Явейна вислухали і прийняли вкрай доброзичливо. Воно й не дивно - кому, як не авторові проекту реконструкції Головного штабу, який повернув місту безцінний пам'ятник в самому його серці, замахуватися на історичні квартали. З самого початку його промови стало ясно, що заперечень задумом чекати не доводиться - незважаючи на те, що перший його проект оновлення Апраксина двору був розкритикований губернатором Полтавченко.

Як заявив на зборах рецензент проекту, член Ради Михайло Мільчік, представлена ​​Явейн концепція по-петербурзькому консервативна, на відміну від усіх попередніх сміливих планів перебудови цього проблемного міського простору. Вона передбачає максимальне збереження предметів охорони (які, за словами архітектора, визначені в цьому пам'ятнику федерального значення дуже докладно і чітко) і детально розписує нове функціональне призначення комплексу. «Концепція зважена, вторгнення мінімальні і виправдані», - заявив Мільчік. Окремим достоїнством задуму також була названа серйозне опрацьовування всіх питань, що стосуються інженерії та енергетики.

У концепції збережена лінеарна планувальна структура Апраксина і Щукіна дворів. Демонтуються дисонуючі пізні споруди, в декількох місцях передбачені нові сади і бульвари. На корпусі №3 перекривається внутрішній двір. Ще один внутрішній двір - у корпусу №51 - перекривається для створення залу для глядачів на 450 місць та Другої сцени БДТ. Третій перекритий двір з'явиться у корпусу №49 - так буде організований вхідний вестибюль нового музейного комплексу. Відновлюється втрачена частина корпусу № 45 (чотири з восьми історичних секцій), відновлюються забудовані в пізній час історичні арки наскрізних проходів в створі проїздів і ліній Щукіна двору (в корпусах № 1 і 15-16). Відтворюється історична планування каплиць проїзду. Каплиця Марії Магдалини також відновлюється в колишніх габаритах.

За словами Явейна, метою авторів було створити повністю пішохідний квартал, вільний від машин, яким і зараз проїхати по закутках вельми непросто. Тому без освоєння підземного простору не обійшлося: концепція передбачає створення кругового одностороннього руху під територією, яке, за словами Явейна, дозволить «завантажувати 90% будівель - з торговою, готельної та музейної функцією - з підземного рівня. Крім того, під землею планується розмістити близько 10 трансформаторних підстанцій, які при існуючих вузьких проїздах поставити просто нікуди. Підземних паркінгів планується чотири - три одноповерхових і один двоповерховий. В'їзди і виїзди - з боку площі Ломоносова, Степанівської проїзду, вулиці Ломоносова і Апраксина провулка. І досить великі кошти, додав Явейн, планується пустити на посилення фундаментів будівель.

Близько 10% площ віддається під житло, архітектор назвав його «житлом для креативного класу» - причому тимчасовим, а не постійним (апартаменти). За його словами, це будуть невеликі квартирки на верхніх або мансардних поверхах, можливо і дворівневі. Ще близько 10% площ віддається під готелі. Також передбачені два дитячі садки на 30 місць. Кілька корпусів віддадуть під Креативний квартал з коворкінг, хостелом, студіями, спорткомплексом.

Яблучна площа стає геометричним центром Апраксина двору і його головним публічним форумом. Центральною вулицею стане Театральний бульвар. З'являється Музейна (Ягідна) площа і Театральна алея - з відповідними функціями - Музеєм петербурзького купецтва, освітніми центрами, бібліотекою, магазинами старої книги. В цілому, за словами Явейна, торговельні площі скоротяться приблизно в 1,5-2 рази в порівнянні з нинішнім станом. Торгівлі залишать лише близько 40% площ. Автори проекту заявляють, що вже досягли «розуміння» з власниками приміщень, хоча таких в Апраксиной безліч; за їхніми словами, опору не виникне, і більшість власників концепцію схвалює.

Своєрідний характер території автори проекту хочуть створити за допомогою навісів, що тягнуться вздовж будинків. Входи в будівлі зі змішаним призначенням планується перенести на одну сторону, а вікна апартаментів - на іншу: так вийде два типи внутрішніх вулиць - тихі вулиці і «вулиці з нічним життям».

Серйозні питання до задуму виникли лише у голови Ради віце-губернатора Ігоря Албіна. На його думку, в концепції не прописані етапи реалізації. Крім того, він оцінив реалізацію в десятки мільярдів рублів. Сергій Дубровський, гендиректор АТ «Апраксин двір» (керуючої компанії), у відповідь навів такі цифри: середня ціна квадратного метра в облагородженому Апраксиной - 90-95 тисяч рублів, виходячи з цього інвестор сподівається виручити близько 8-9 млрд. І за його даними , проект попередньо оцінюється в 7-8 млрд. Албіна, правда, переконати не вдалося: виходячи зі свого досвіду роботи, зокрема, зі стадіоном на Крестовському, віце-губернатор заявив, що ці цифри треба множити як мінімум на три. «Це буде мінімум 25 мільярдів, повірте мені», - заявив чиновник. У відповідь Явейн спробував переконати його в тому, що концепція, в тому числі перебудову підземної частини, максимально опрацьована з майбутнім підрядником, фірмою «Геоізол», але віце-губернатор був непохитний: потрібна доробка фінансової частини та етапів реалізації.

У підсумку голосів проти не знайшлося, проект був схвалений більшістю членів Ради.

Про попередні невдалі спроби реконструювати Апраксин двір можна почитати в матеріалі "Фонтанки" .

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»