Реклама
Реклама
Реклама

Відомий архітектор Сергій Мартем'янов дав оцінку проблемі вуличних потопів в Алмати

Кореспондент медіа-порталу Caravan.kz поговорив з головою Спілки архітекторів Алмати Сергієм Мартем'янова.

Погодні умови в Алмати ось уже котрий тиждень засмучують місцевих жителів. Дощі йдуть, чи не припиняючись, викликаючи загрозу паводків і ускладнюючи переміщення на дорогах. У зв'язку з цим почастішали події на дорогах - не тільки автомобілі потрапляють в аварії, а й люди провалюються в арики з головою. Більшість городян вважає, що комунальні служби не можуть вирішити проблему зливових стоків, адже під час кожного дощу проїжджа частина перетворюється в річку, а значить і виною всьому забрудненість стічних каналів, повідомляє медіа-портал Caravan.kz.

- Сергію Миколайовичу, розкажіть, як працює система водовідведення в Алмати?

- Нам, проектантам, доводиться отримувати для своїх об'єктів регулярно узгодження з водовідведення. Сюди включається і звичайна каналізація від будівель, а також зливова каналізація з дахів будинків. У місті є зливова каналізація, вона часто відокремлена від звичайних каналізаційних труб, які Закопане в землю. Вона теж має дуже небагато відкритих ділянок, в основному, вона в труби прибрана в центрі міста.

- Наскільки грамотно була запроектована система водовідведення в Алмати?

- Зараз практично важко, навіть неможливо, узгодити в офіційних органах проекти, в яких немає зливової каналізації. Особливо об'єкти великі, об'єкти громадські та житлового значення. Тобто, наприклад, замовник хоче здійснити групу будинків, і якщо він йде на узгодження, щоб цей проект можна було будувати, то він повинен докласти креслення по зливової каналізації. Без цього проекти не узгоджуються. Тобто говорити про те, що в Алмати було якесь масове технічне порушення, я категорично не можу. Ну, а наскільки грамотно виконавці виконували свою роботу за кресленнями в натурі, це невідомо. За це відповідає за великим рахунком будівельна організація. На жаль, нерідко буває так, що будівельна компанія виконує не всі креслення. А тому, що це гроші, які можна заощадити. Тому що галочки треба швидко поставити, та премії отримувати. І не всі автори об'єктів, на жаль, прискіпливо перевіряють виконання цих розділів. Тому тут, як завжди, накладається людський фактор плюс недоробки як, наприклад, зливова каналізація, яка була зроблена в проекті правильно, але не пішла в повне закільцювання районів або міських кварталів. Це вже відповідальність міських служб.

- Який вихід можна знайти з цієї ситуації, щоб Алмати не перетворився на Венецію?

- Грамотне планування всього генплану міста і включає ось це водовідведення: і аричную мережі, і каналізація, водоотстойнікі. Аж до того, що у нас же є сквери в парках, вони ж теж набирають воду. Іноді по ним вода затримується і набухає, і просто зливається під ноги, тому що там теж погано щось зроблено або неправильно задумано. Ось це все вже відноситься до розділу генерального плану, проекту всього міста. І наскільки там все добре продумано і ці речі вирішені, в кінцевому рахунку відбивається і на наших міських вулицях, тротуарах та на нашій залитій водою одязі.

- Скажіть, як ви вважаєте, чи не як архітектор, а як мешканець Алмати, міські служби не до кінця виконують свою роботу з прочищення міської каналізації?

- Я нікого за руку не ловив, але я це не виключаю.

Нагадаємо, з кінця квітня в Алмати затоплює десятки будинків. Так, 11 травня стало відомо про підтоплення 77 будинків в Алатауського районі. Крім того, відомо про ряд випадків зсувів і грязьових мас. 5 травня в річку Есентай в Медеуського районі Алмати обрушилася господарська будівля. У Мережі набув поширення ролик, на кадрах якого житель міста вручає Якима Науризбайского району лопату і пропонує допомогти в боротьбі зі стихією .

Сергію Миколайовичу, розкажіть, як працює система водовідведення в Алмати?
Наскільки грамотно була запроектована система водовідведення в Алмати?
Який вихід можна знайти з цієї ситуації, щоб Алмати не перетворився на Венецію?
Скажіть, як ви вважаєте, чи не як архітектор, а як мешканець Алмати, міські служби не до кінця виконують свою роботу з прочищення міської каналізації?