Реклама
Реклама
Реклама

Дачу Матвієнко не чіпали. Затишок Яковлєва був потривожений

Комарово і Репино на межі будівельного буму. Місцева влада провели громадські слухання щодо проекту майбутньої забудови цих селищ на узбережжі Фінської затоки. Значна кількість держдач знесуть, в селищах побудують елітні котеджі, розв'язка з віадуком пройде не по центру Репино, а на околицях селища. Похапцем планувальники мало не відправили під знесення дачу Ахматової. Комарово і Репино на межі будівельного буму

Фото з сайту kapranoff.ru

Комарово і Репино на межі будівельного буму. Місцева влада провели громадські слухання щодо проекту майбутньої забудови цих двох селищ, розташованих на узбережжі Фінської затоки. Значна кількість держдач знесуть, в селищах побудують елітні котеджі, розв'язка з віадуком пройде не по центру Репино, а на околицях селища. Похапцем планувальники мало не відправили під знесення і дачу Ахматової з військовим похованням. Думки аборигенів розділилися: одні бояться, що їхній будинок знесуть і ліс вирубають, інші радіють - мало не вперше в історії петербурзьких передмість, а, може і всієї заміської Росії, влада сама запропонували чіткий план майбутнього життя.
Петербурзька Рублівка

У XX столітті Репино в якості своєї заміської резиденції вибрали багато відомих петербуржці: кінорежисер Олексій Герман, актор Олег Басилашвілі, сенатор Людмила Нарусова, міністр регіонального розвитку Володимир Яковлєв (екс-губернатор Петербурга). Не в останню чергу завдяки впливу цих персонажів проектувальники перенесли майбутню розв'язку з центру селища на його околиці. Інакше віадук пройшов би прямо під вікнами у високопоставлених чиновників і діячів мистецтва. Або у тележурналіста Дмитра Запольського. Поруч з його дачею стоять будинки за кілька мільйонів доларів, а навпаки, в декількох метрах, за словами Запольського, працює підпільна автомайстерня, самовільно захопила ділянку. Характерна, до речі, картина для Репино - розкішні вілли сусідять з похиленими руїна.
В Репино, до речі, розташований єдиний в Росії Будинок творчості кінематографістів (як його називають в Репино, «Будинок кіно»). Поруч - пансіонати «Зоря» і «Балтієць», Будинок відпочинку композиторів. Чисельність прописаних - 1,5 тисячі чоловік. Постійно в селищі проживають 3 тисячі. Тимчасово (на літо) населення Репино розростається до 9 тисяч осіб. Значну площу селища займають об'єкти Санкт-Петербурзького ГУП дачного обслуговування «Приміське» або в простолюдді держдачі. Їх близько 400. В основному, старі будови, залишкова вартість яких обчислюється мізерними сумами. А ось земля, на якій стоїть нерухомість, оцінюється в 20-50 тисяч доларів за сотку. Всього ж на балансі ГУП дачного обслуговування «Приміське» числяться 2,5 тисячі держдач в Курортному районі Петербурга. Ціни на нерухомість тут входять в трійку передмість-лідерів за престижністю та зручності.
Замовником проекту зонування Репино виступив якраз ГУП дачного обслуговування «Приміське». Виконавцем - Науково-дослідний і проектний центр Генплану Петербурга. На слуханнях архітектори оголосили, що в селищі залишиться 190 держдач. Ще буде побудовано півсотні нових. Чи буде продаватися земля, яка звільниться в результаті знесення старих будинків, поки незрозуміло. Офіційні особи відповідають ухильно. Тим більше, що Генплан по Репино ще не сформований остаточно. Зміни вносяться постійно. Затверджувати їх, за попередньою інформацією, уряд буде через місяць. Як повідомив «Фонтанці» генеральний директор СПб ГУПД «Приміське» Віталій Родіонов, серед держдач «багато незручних для утримання, це старі дерев'яні будинки 1970-80 років будівництва, в деяких є прописані».
Відомо, що в іншому мікрорайоні Репино вже працює інвестор - компанія «Інвестменеджмент», яка на південь від залізниці зводить елітні котеджі. На північ від неї планується звести ще ряд респектабельних фазенди. Однак на громадських слуханнях ніхто не зміг толком пояснити, скільки їх там буде. Інвестор теж невідомий - торги по земельній ділянці на півночі від залізниці ще будуть проводитися Фондом майна Петербурга.
Місцевих жителів само собою більше хвилює, чи не знесуть чи їх будинку, чи не пройде дорога під вікнами, чи буде у них чиста вода, чи дадуть тепло, чи побудують, нарешті, очисні споруди. Інженери і архітектори проекту планування Репино клятвено запевнили, що «ні травинку, ні лісок, жоден волосок» пальцем не зачеплять. Дихати на них бояться. Чиновники заявили аборигенам, що зелені насадження вирубувати не будуть, вони залишаться в загальному користуванні, ліс також не підлягає знищенню. Комунікації будувати планують, але архітектори просили не питати їх, звідки з'являться гроші.
У 50 присутніх на слухання Ріпинцях залишилися змішані почуття. Частина народу рада, що вперше вони будуть жити за планом - новий ларьок тепер самовільно ніхто не поставить. А частина впевнена, що спокійно жити їм тепер не дадуть - прийдуть нувориші і влаштують в Репино петербурзьку Рубльовку.
В Комарово мало не знесли дачу Ахматової

Аналогічна картина спостерігалася і в Комарово. Там обговорювали тимчасовий регламент забудови чотирьох кварталів в центрі курортного містечка - на місці соснового бору. Жителі і депутати муніципальної ради були сповнені рішучості захистити ліс від вирубки, а свої будинки від знесення. Адже за документами сосни визнані «малоцінними деревними породами», а будівлі селища - «старими і дисонуючими». Місцеві жителі з такими формулюваннями не згодні. З одного боку, аборигени вимагають зберегти Комарово в первозданному вигляді як унікальний куточок північної природи. А з іншого - просять будівельників відремонтувати в Комарово каналізацію і провести газ.
Будівельна компанія «Інтер-Норд-Вест» сьогодні планує «відкусити» під зведення елітних котеджів 60% території соснового лісу. І знести під забудову приватні житлові будинки і багатоквартирні будинки. На планах, представлених забудовником, добре видно, яким чином буде розташовано котеджне селище. Відповідно до них, ділянки в 12 соток з побудованими на них будиночками 12 на 12 метрів займуть не тільки все неприватизовані землі селища, а й пам'ятні місця. В епіцентрі майбутнього будівництва виявилися меморіальна дача Анни Ахматової і братське поховання воїнів, загиблих під час ВВВ.
Правда, після того, як цей кричущий факт був помічений жителями і депутатами, будівельна фірма визнала свою помилку і послалася на неточність в документації. Житловий фонд селища забудовники пообіцяли «не чіпати», по крайней мере, до тих пір, поки вдома самі не впадуть від старості. Втім, інвестори, мабуть, не відмовляться від практики розселення «старого» житла і запропонують мешканцям курортного селища переїхати в новобудову, скажімо, в спальний район Петербурга.
Третьою стороною на слуханнях виступила адміністрація Курортного району. Чиновники відзначили, що регламент забудови тимчасовий, а, отже, носить рекомендаційний характер. Людей з будинків ніхто виселяти не буде. Як прокоментував заступник голови району Микола Бондаренко, жителям залишать базу відпочинку, магазини і будинки. Потрібно тільки визначитися з висотою котеджів і зборів, площею земельних ділянок.
Туманною залишається на сьогоднішній день перспектива єдиного в Комарово спортивного стадіону, на якому проходять щорічні дитячі змагання. На його місці в плані вказано спортивний об'єкт, але чи буде це загальнодоступна спортивний майданчик або елітний фітнес-центр не уточнюється.
Нагадаємо, що зараз в «приморській» частини Комарово ведеться повномасштабне будівництво котеджів для суддів Конституційного суду. Видом на затоку з вікон своєї комаровської резиденції насолоджується і губернатор Петербурга. На територію, де проживає Валентина Матвієнко, будівельна компанія, зі зрозумілих причин, не претендує.

Дача Анни Ахматової в Комарово, яку велика поетеса називала "будкою".

Саме цей сосновий бір хочуть забудувати котеджами.

План забудови Комарово.

Пам'ятник на місці братського поховання воїнів Великої вітчизняної війни.

Станіслав Пилёв,
фото і текст Марії Могилевської,
Фонтанка.ру
Раніше по темі:
Дача Спілки журналістів продаватися не повинна
Суспільству "Сприяння розвитку традицій петербурзької культури і відтворення історичних пам'яток" передана "Дача Вирубовою" в сел. Комарово