Реклама
Реклама
Реклама

«Водоканал»: наказано вижити

  1. Стоки по осені рахують
  2. Двадцять літрів - і крапка
  3. Починаючи з «серця»
  4. ПРЯМА МОВА

В Архангельській міській Думі пройшли депутатські слухання про заходи щодо поліпшення фінансово-економічного стану МУП «Водоканал» В Архангельській міській Думі пройшли депутатські слухання про заходи щодо поліпшення фінансово-економічного стану МУП «Водоканал». Розмова почалася з повідомлення про першу справу щодо підприємства, виграному регіональним управлінням Росприроднагляду. Однак екологічні штрафи - тільки верхівка айсберга. Виправити ситуацію в мерії Архангельська намір в найближчі роки.

Стоки по осені рахують

Як пояснив голова постійної депутатської комісії міськдуми по міському господарству Дмитро Акишев, позови Росприроднагляду пред'явлені за результатами позапланових перевірок діяльності «Водоканалу» в лютому і травні 2011 року. За оцінкою відомства, проблеми з дотриманням природоохоронного законодавства керівництвом Мупа не вирішуються, хоча певний запас часу йому було надано. Мабуть, найвагоміша претензія - скид неочищених стічних вод Маймаксанского округу в протоку Соломбалка через аварійний колектор в селищі гідролізних заводу.
«Схожа ситуація в селищах Турдеево і Маймаксанского лісового порту. Серйозні проблеми з очисними спорудами є також на островах Хабарка, Кего, Краснофлотский, в селищах Зелений Бор і Лісова Річка, в районі лісозаводу №29. При цьому, за інформацією, представленою МУП «Водоканал» в ході судового розгляду, розробка проекту капітального ремонту мереж на Кегострове і Червонофлотському запланована тільки на 2016 рік, в Цігломені і Маймаксанском лісовому порту - на 2015-й. Що стосується міських водозабірних споруд, жодне з них сьогодні не має затверджених проектів зон санітарної охорони, необхідних для джерел питного водопостачання. І це тільки витяги з листа Росприроднагляду, який прийшов на днях в міськдуми », - зазначив Дмитро Акишев.

Як уже повідомляв «Бізнес-клас», наглядове відомство збирається стягнути з «Водоканалу» майже 300 млн рублів. Суд уже визнав правочинним перший позов на 26 млн.
«Може скластися враження, що в порівнянні із заявленою це не настільки велика сума, але мова йде про гроші муніципального підприємства, а значить, побічно, про засоби міського бюджету. І тяжби тривають », - зазначив Дмитро Акишев.

Двадцять літрів - і крапка

За словами директора «Водоканалу», депутата міськдуми Сергія Рижкова (на знімку), нормальній роботі підприємства заважає хронічна нестача обігових коштів, що має об'єктивні причини. Зокрема, в тарифах на 2011 рік (їх встановлює Агентство з тарифами і цінами Архангельської області) був на 25% знижений обліковий показник втрати води: таким чином МУП позбувся 125 млн рублів. Реальні втрати води через зношування мереж і несанкціонованих підключень в середньому по Архангельську коливаються в межах 42-45%.
«Треба розуміти, що підприємство витрачає гроші на підготовку і очищення не дійшла до споживача води, не отримуючи ніякого відшкодування. У період з 2005 року «Водоканал» отримав плачевний «спадок» ряду збанкрутілих муніципальних підприємств: 14 острівних і периферійних ділянок водопровідно-каналізаційного господарства. Зміст цих територій (Хабарка, Бревеннік, Сульфат та ін. - Прим. Ред.) Вже принесло підприємству понад 700 млн рублів збитку », - розповів Сергій Рижков.
Кошти в оновлення мереж і обладнання вкладаються щорічно, і суми інвестицій зростають: якщо в 2009-му було замінено 0,05% мереж, в перерахунку на їх загальну довжину, то в 2010-му - вже 0,9%. Однак, як пояснив Сергій Рижков, тільки для підтримки нинішнього стану системи необхідно міняти 5-6% мереж в рік, а для того, щоб спробувати його поліпшити - не менше 8%. Зокрема, ступінь зносу центральних очисних споруд міста на проспекті Леніградской досягла 72%. Чверть водопровідних і каналізаційних мереж повністю відпрацювали свій термін.
Незаслужено забутої сьогодні залишається ще одна частина неспокійного господарства підприємства - водорозбірні колонки, яких в Архангельську більше трьохсот, а також райони міста, куди і в XXI столітті вода доставляється машинами і за розкладом (селища Шляховиків, Динамо і Конвеєр). За нормативами, які не мінялися з 1994 року, мешканцю міста цілком достатньо для особистих потреб 20 літрів води на добу. Програші залишається і населення, вимушене економити буквально кожну краплю дорогоцінної рідини, і «Водоканал», який має право виставити рахунок тільки на обумовлений в нормативах обсяг споживання води.
За прогнозом керівництва підприємства, сумарні збитки «Водоканалу» в 2011 році залишаться на рівні 2010-го: 100 млн рублів, або 10% обороту.
«Ми не задоволені роботою судових приставів, які стягують лише близько 27% боргів споживачів. Крім того, 40% позовів знімається вже судовими інстанціями як неможливі до стягнення. Можу стверджувати, що не далі як в листопаді «Водоканал» під заставу майна буде знову звертатися за позиковими коштами в міський бюджет », - вважає начальник управління житлово-комунального господарства та енергетики департаменту міського господарства мерії Віктор ЧУРНОСОВ.
«Нам нерідко ставлять в провину те обставина, що підприємство« трохи що »вдається до допомоги міської скарбниці, але судіть самі. У 2007 - 2010 роках «Водоканал» отримав субсидії на проведення капітального ремонту на загальну суму 95 млн рублів. У 2009-му МУПу допомогли розрахуватися з «Аренергосбитом», виділивши 26 млн. Крім того, під гарантію муніципалітету був узятий інвестиційний кредит, за яким підприємство розплачується самостійно. Ці заходи дозволили дещо знизити збитки, але не вирішили жодну з існуючих проблем «Водоканалу» », - додав Сергій Рижков.
Аж до 2009 року при плануванні об'єктів капітального будівництва в Архангельську можливість їх приєднання до водопровідно-каналізаційних мереж не враховувалася зовсім. Зараз новозбудовані будівлі підключаються до системи за окрему плату. За словами Сергія Рижкова, отримані кошти йдуть на будівництво споруд для потреб підприємства, а також на перекладку мережі з використанням сучасних матеріалів і труб більшого діаметра. Це найбільш актуально для центру міста і 6-го мікрорайону, визначеного під масову забудову.
У той же час, як зазначив Віктор Чурносов, якщо схеми електро- і теплопостачання міста опрацьовані з урахуванням генерального плану до 2025 року, для систем водопостачання та каналізації така робота ще попереду.

Починаючи з «серця»

На слуханнях депутатами було поставлено питання, як витрачаються кошти, отримані «Водоканалом» від Європейського банку реконструкції та розвитку. За рахунок цієї позики в 346 млн рублів, що викликав свого часу чимало суперечок, планувалося провести закольцовку центрального водоводу-тисячника (першої черги - від центральних очисних споруд до проспекту Обвідний канал в районі вулиці Смольний забіяка), автоматизувати роботу центральної насосної станції та реконструювати п'ять ключових каналізаційних насосних станцій.
Як пояснив Сергій Рижков, будівництво першої черги закольцовку основного водогону міста практично завершено. У новому режимі працюють центральні очисні споруди, насосні станції Варавін, Соломбали, Маймакси і Економії, центральна каналізаційна станція, каналізаційні станції Соломбали, мікрорайонів Лівого берега, на вулиці Жовтенят. Дотримання графіка освоєння коштів відстежує кредитор.
«Ось уже третій рік ми виплачуємо не тільки відсотки, а й саме« тіло »кредиту: в 2009 - 2010-м повернуто 27 млн ​​рублів, в 2011-му планується погасити 29 млн рублів за основним займу і 17 млн ​​рублів відсотків. Хочу, однак, зауважити, що ЄБРР не давав коштів на масову заміну мереж. Йшлося про «серце» системи - про центральні очисних і насосних станціях. Всього їх в місті 211, завдяки кредиту реконструйовано десять. Але ми не стоїмо на місці, використовуючи по можливості і власні кошти. Зокрема, в 2011 році значні кошти вкладені в водопровідно-каналізаційне господарство селища 23-го лісозаводу, а також Кегострова, де буде встановлена ​​нова водоочисна установка вартістю близько 12 млн рублів », - зазначив Сергій Рижков.
Модернізація господарства, проведена в 2008-2010 роках, дозволила підприємству скоротити персонал (на 15%), витрати на електроенергію (на 3%) і матеріали (на 13,5%).
У квітні була створена робоча група з вироблення пропозицій щодо поліпшення фінансово-економічного стану МУП «Водоканал» під керівництвом голови Архангельської міської Думи Людмили КОНОНОВОЇ. Програма розвитку підприємства стане складовою частиною комплексної програми розвитку міської інфраструктури, куди входять також теплове господарство та електромережі Архангельська. За словами Віктора Чурносова, свою участь у співфінансуванні проекту вже підтвердили такі сильні гравці ринку, як МРСК Північно-Заходу. Агентство з тарифами і цінами Архангельської області готове розглядати програму як обгрунтування включення інвестиційної складової до тарифу.
«Що стосується ремонту мереж,« Водоканалом »розроблено три варіанти програми. При оптимістичному розкладі вкладення в 2012 - 2016 роках повинні скласти 918 млн рублів, при найбільш економному - 139 млн за 2012-й. Поки на капітальний ремонт об'єктів підприємства в бюджеті наступного року пропонується передбачити близько 56 млн: 36 млн безпосередньо на ремонт мереж, 5 млн - на приведення в порядок очисних споруд острова Хабарка (за приписом Росприроднагляду) і 15 млн - на ремонт каналізаційних колекторів », - розповів представник мерії.

ПРЯМА МОВА

Людмила КОНОНОВА, голова Архангельської міської Думи:

- Ми рекомендували мерії до кінця 2011 року затвердити технічне завдання на розробку комплексної програми розвитку міської інфраструктури і передбачити в бюджеті Архангельська на 2012 рік кошти на ці цілі. Відносно «Водоканалу» мова йде про суму в 9 млн рублів. До реєстру об'єктів для капітального ремонту на 2012 - 2015 роки планується включити ряд споруд, що знаходяться на балансі підприємства. Крім того, на сьогодні в місті відсутні затверджені правила користування системою общесплавной каналізації: проект правил виноситься на жовтневу сесію міськдуми. Взято на олівець і перегляд нормативів на використання водорозбірних колонок: зараз це питання в компетенції міністерства ПЕК і ЖКГ Архангельської області - туди і будемо звертатися. Вважаю, що рішення даної проблеми можливе вже в 2012 році.