Реклама
Реклама
Реклама

Імперії АРГЕНТІНА- АРГЕНТИНСЬКА СПІВАЧКА І АКТРИСА З ЦІКАВОЮ ДОЛЕЮ. Обговорення на LiveInternet

  1. 26 грудня 1910 - 22 серпня 2003

26 грудня 1910 - 22 серпня 2003

Imperio Argentina (Империо Архентіна) - знаменита аргентинська актриса, співачка і танцівниця. В СРСР це ім'я було невідомо, оскільки її неординарна доля зв'язала її з диктаторами, так би мовити, "по інший бік барикад". Але ж вона була цілком в дусі І. Сталіна - невисока, щільна, з пишними жіночими формами - отака класична Кармен, якій стоїть пам'ятник в Севільї.

Зрозуміло, її голос поступається за унікальністю і красою тембру голосу нашої улюблениці, непровзойдённой Лоліти Торрес, але вона була без сумніву талановитої виконавицею, що володіла до того ж красивою зовнішністю.

Зрозуміло, її голос поступається за унікальністю і красою тембру голосу нашої улюблениці, непровзойдённой Лоліти Торрес, але вона була без сумніву талановитої виконавицею, що володіла до того ж красивою зовнішністю

Вона володіла технікою як класичного, так і народного вокалу. Блискуче виконувала іспанські хотас (jotas), коплас (coplas), булеріяс (bulerías), севільянас (sevillanas) і танго.

Її прийняли і полюбили і в Іспанії, і в багатьох інших країнах. Деякі поціновувачі жартували, що вона більшою мірою "андалусійка", ніж самі корінні "андалусійці". Доля її цікава, а майстерність очевидно

Справжнє ім'я - Magdalena Nile del Río.

Магдалена Нілі дель Ріо, більш відома в світі під своїм артистичним псевдонімом Империо Аргентина (по-іспанськи вимовляється "Архентіна"), - популярна іспано-аргентинська актриса, співачка і танцівниця.

Дочка Гібралтарської гітариста британського походження Антоніо Нілі і іспанської танцівниці Розаріо дель Ріо, вона народилася в типовому портовому квартаре Сан Тельмо (Буенос-Айрес, Аргентина). З самого раннього дитинства вона почала співати і танцювати. Її артистичний дебют відбувся в кафе, коли їй було всього 4 роки, і в якості премії вона отримала безкоштовне молоко.

Її офіційний дебют відбувся в 1924 році в Театрі Ромеа в Мадриді під час подорожі, яке її батьки здійснювали по Іспанії. Драматург і режисер Хасінто Бенавенте, захоплений мистецтвом юної креолки, порівняв її зі знаменитими в ту пору виконавцями Аргентінітой (La Argentinita) і пастор Империо (Pastora Imperio). Так виник її артистичний псевдонім Империо Аргентина.

У 1928 році вона була запрошена до Німеччини для зйомок у фільмі, але її дію на екрані тривало всього кілька хвилин. Коли їй виповнився 21 рік, іспанський режисер Флоріан Рей (Florián Rey, справжнє ім'я Antonio Martínez del Castillo) запросив Империо знятися в музичному фільмі.

Империо Архентіна зіграла безліч ролей в музичних фільмах , В тому числі знятих знаменитим сером Олександром Корда. Її кінопартнерами були великий Карлос Гардель і Моріс Шевальє.

Кінематографічна слава прийшла до неї саме після того, як вона зіграла в одному фільмі з Карлосом Гарделя. Це був фільм 1932 року «Мелодія кварталу» (Melodí a de arrabal). Вона також стала однією з чотирьох актрис і співачок, яким вдалося заспівати з ним дуетом. Ходили чутки, що їх відносини носили не тільки діловий характер, але обидва вважали за краще не поширюватися на цей рахунок.

Ходили чутки, що їх відносини носили не тільки діловий характер, але обидва вважали за краще не поширюватися на цей рахунок

Її багато критикували за те, що вона прийняла запрошення нацистського міністра пропаганди Геббельса приїхати зніматися в Німеччині. Вона була представлена ​​Гітлеру, який розраховував, що вона зіграє роль Лоли Монтес, ірландської авантюристки і танцівниці (Гітлеру дуже подобалася ця особистість).

Однак даний проект не був реалізований, але зате була поставлена ​​іспанська версія « Кармен ». Фільм режисера Флоріана Рея «Carmen (la de Triana)» ( «Кармен (та, що з трия)»), знятий в 1938 році на Берлінській кіностудії, став однією з кращих екранізацій повісті П. Меріме, а Империо Архентіна була просто чудовою Кармен .

Фонтан емоцій, бронебійний характер, рішучість, безпосередність, впевненість в собі, пристрасність і музикальність - ось далеко не повний перелік переваг її героїні.

Під час перебування в Німеччині Империо познайомилася з Марлен Дітріх, з якою дуже подружилася. Також вона познайомилася з ще однією іспанською акторкою Естрельітой Кастро, теж запрошеною до Німеччини для участі в зйомках. Обидві іспанські актриси покинули країну після «Кришталевої ночі» (Kristalnacht), коли почалися єврейські погроми. Империо на ранок після погрому виявила знайому господарку капелюшного магазину убитої разом з її чоловіком, а магазин розгромленим. Після цього вона змінила своє ставлення до гітлерівського режиму.

Однак Империо Архентіна ніколи не приховувала своїх симпатій до авторитарного режиму, який встановився в Іспанії в цю епоху. Серед її офіційних шанувальників були брати Прімо де Рівера і навіть сам генерал Франсиско Франко.

Її симпатії до Гітлера закрили для неї сцени театрів Нью-Йорка, Буенос-Айреса і Мехіко, в яких вона раніше виступала.

Її симпатії до Гітлера закрили для неї сцени театрів Нью-Йорка, Буенос-Айреса і Мехіко, в яких вона раніше виступала

Після її повернення в Іспанію Флоріан Рей зняв з неї кілька картин, заснованих на фольклорній тематиці. У них вона заспівала свої найвідоміші пісні. Її цивільний шлюб з Флоріаном Реєм був нетривалим, також як і церковний шлюб з Рамоном баїли, який мав шляхетний титул Графа де Кабесуелас. Їх розлучення піддався суворій критиці Церкви. Потім у неї були романтичні стосунки з актором Рафаелем Рівельесом, який став її найбільшим коханням. Втрата двох дітей виявилася для неї найважчим ударом в житті.

Втрата двох дітей виявилася для неї найважчим ударом в житті

У 1940-х роках Империо працювала з режисером Беніто Перохо, знявшись в чотирьох фільмах. У 50-ті роки вона мала успіх в музичних постановках. У 60-е знову знялася в двох фільмах.

У 50-ті роки ще одна персона першої величини виявилася у її ніг - Фідель Кастро. Команданте був захоплений артисткою, яка мала величезний успіх в передреволюційної Кубі. Кажуть, що її краса і великий талант становили чудовий коктейль для досягнення безсумнівного успіху у чоловіків і на сцені.

У Перехідний період (після смерті диктатора Франко) Империо Архентіна втратила частину своєї популярності, по крайней мере, як кінозірка, зокрема через своїх відносин з минулим режимом.

Після деякого періоду забуття вона заново була «відкрита» публікою на Міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьян, і з цього моменту почалася її нова «золота» епоха. Вона знялася у фільмі, виступила в спектаклі. У 1996 році була обрана провідною фігурою фієсти в Сарагосі в честь святкування сторіччя кіно в цьому місті.

У 2001 році вона опублікувала мемуари Malena Clara, написані драматургом Педро Вільйора.

Империо Архентіна пішла з життя в своєму будинку в Малазі 22 серпня 2003 році в віці 92 років.

У 2011 році, через 8 років після її відходу, в її честь заклали Зірку на Алеї Слави в Мадриді.


Джерело: Музика планети

Оформлення: Валерія Польська