Реклама
Реклама
Реклама

З 1 липня в Росії почнуть блокувати онлайн-аптеки

З 1 липня 2015 року в Росії почнуть в досудовому порядку блокувати онлайн-аптеки в рамках боротьби з «інтернет-піратством» в сфері обігу ліків

З 1 липня 2015 року в Росії почнуть в досудовому порядку блокувати онлайн-аптеки в рамках боротьби з «інтернет-піратством» в сфері обігу ліків. Про це повідомляє « російська газета ».

З 1 липня вступають в силу поправки до закону про обіг лікарських засобів, які дадуть компетентним органам право блокувати онлайн-аптеки в досудовому порядку.

За словами виконавчого директора Російської асоціації аптечних мереж (РААС) Неллі Ігнатьевой, згідно з нормами законодавства, в Росії немає онлайн-аптек, але будь-які ліки, в тому числі і не зареєстрована в Росії, можна купити в інтернеті. Така діяльність є незаконною, але відповідальності за це ніхто не несе.

«Продаж ліків допустима тільки аптечними організаціями, що мають ліцензії і несуть відповідальність за реалізовані ними препарати, і тільки в аптеках», - пояснила Ігнатьєва.

Виконавчий директор РААС зазначила, що досудова блокування онлайн-аптек не торкнеться сервісів, на яких можна забронювати ліки на онлайн-вітрині аптек. Якщо після бронювання через Інтернет потрібних ліків людина приїжджає в реальну аптеку і купує його, значить, така інтернет-вітрина має право на існування.

«Слід визнати, що в рамках чинного до 1 липня 2015 року законодавства у легально працюючих аптек був шлях доставки ліків через третіх осіб на підставі укладених з ними договорів, але цей механізм завжди був об'єктом спору на предмет його правомочності», - додала Ігнатьєва.

У бесіді з «Російської газетою» вона також висловила надію, що з часом аптекам, які працюють в рамках нормативно-правового поля, дозволять продавати ліки в інтернеті з доставкою додому фармацевтичними фахівцями. Однак спочатку, на думку Ігнатьевой, потрібно перемогти «інтернет-піратство нелегального ринку ліків».