Реклама
Реклама
Реклама

Життя бійця за 100 доларів. Волонтери кажуть про армійські аптечках

Далеко не кожен солдат, який зараз знаходиться в зоні АТО, має укомплектовану індивідуальну аптечку Далеко не кожен солдат, який зараз знаходиться в зоні АТО, має укомплектовану індивідуальну аптечку. Про це давно сурмлять волонтери, які власними силами поповнюють військовим запаси медикаментів і формують армійські аптечки. При цьому доводиться стикатися з безліччю проблем: одні препарати неможливо придбати в аптеках, інші коштують надто дорого. Також є бюрократичні труднощі з постачання ліків з-за кордону. І на довершення всього багато наших бійці просто не вміють користуватися сучасними медичними засобами. Доводиться їх цьому спеціально навчати.

«Аптечки видали». Хто їх бачив?

Представники Міністерства оборони України (МОУ), коментуючи ситуацію з медициною, запевняють і обнадіюють: мовляв, питання вирішується, армія аптечками забезпечується. Директор Військово-медичного департаменту МОУ полковник медичної служби Віталій Андронатій якось запевнив журналістів: нашим військовослужбовцям видається так звана «десантна» аптечка, в яку обов'язково входять перев'язувальний пакет, джгут, кровоспинну засіб. В першу чергу такий аптечкою забезпечуються військовослужбовці високомобільних десантних військ.

Але це - офіційна версія Але це - офіційна версія. А ось волонтери і самі військові стверджують, що аптечки видаються або дуже примітивні, або не видаються взагалі. Причому другий варіант - найбільш поширений. Тому волонтери змушені братися за рішення ще й цього завдання. Уже котрий місяць поспіль вони буквально по всьому світу збирають зупиняють кров кошти (Celox, Quikclot і т.д.), джгути САТ і т.д. Якщо в Ізраїлі, Америці, Канаді, країнах Європи все це без особливих труднощів можна купити в аптеці, то у нас - днем ​​з вогнем не знайдеш. Доводиться звертатися за допомогою до діаспори або просто небайдужим людям, які живуть за кордоном. Але навіть роздобув ці заповітні кошти, волонтери стикаються з новою проблемою - бійці абсолютно не вміють все це застосовувати на ділі. Вони просто ніколи не тримали нічого подібного в руках. І в даному випадку мова йде не тільки про солдатів, але і військових медиків. Тому наступний крок - не просто дати в руки бійцеві аптечку, а й навчити нею користуватися.

Вчити як медика, а й бійця

На сьогоднішній день в Україні діє кілька організацій, які поставили навчання тактичної медицині на постійний потік На сьогоднішній день в Україні діє кілька організацій, які поставили навчання тактичної медицині на постійний потік. У їх числі - Червоний Хрест, PatriotDefence і деякі інші. В Одесі зробити щось подібне тільки намагаються (наприклад, в Одеському центрі спеціальної підготовки). Головне завдання цих занять - навчити бійців рятувати себе і своїх товаришів прямо на полі бою.

Справа в тому, що за радянськими стандартами надавати першу допомогу завжди була задача медиків. Але ж медперсоналу значно менше, ніж бійців. Вони можуть просто не встигнути вчасно дістатися до пораненого. А якщо ситуація критична (наприклад, швидка крововтрата), то будь-яке зволікання - це серйозний ризик для життя. В цьому випадку пораненого може виручити знаходиться поруч товариш. Та й сам потерпілий часто здатний сам собі перев'язати рану і зупинити кров, якщо буде цього навчений.

- Медики - це лише другий ешелон медичної допомоги. А перший ешелон - це самі бійці, - каже інструктор PatriotDefence з позивним Багазій. - На жаль, ми регулярно на своїх заняттях чуємо скарги військових на те, що з ними практично не проводяться тактичні навчання, їм не розповідають про можливості тактичної бойової медицини. У нас як і раніше ставляться до солдатів як до м'яса. Це повелося ще в Радянському Союзі: людей багато, їх не шкода. Їх в будь-якій кількості могли відправити на виконання найбезглуздіших задач, аби встигнути до якої-небудь безглуздої датою.

Для порівняння інструктор призводить досвід інших країн. Там величезні ресурси витрачаються на дослідження про те, як зробити солдата більш ефективним на поле бою. І витрачені гроші повертаються сторицею, коли солдати повертаються живими, виконавши своє завдання. В арміях західних стандартів борються за виживання не десятки відсотків, а сотої частки одного відсотка.

Спочатку - врятувати від смерті, і тільки потім - від нежиті Спочатку - врятувати від смерті, і тільки потім - від нежиті

У більшості випадків на тренінгах по тактичної медицині інструктори навчають працювати з аптечками IFAK (Individual First Aid Kit - індивідуальний набір для першої допомоги). Їх використовують, наприклад, американські військові. У складі цієї аптечки - тільки ті кошти, які необхідні для надання термінової домедичної допомоги:

1) джгут САТ (Combat Application Tourniquet) - для зупинки кровотеч;
2) спеціальний пластир у разі поранення грудей;
3) гемостатический бинт (QuickClot, Celox) - для екстреної зупинки кровотечі;
4) медичні ножиці - для розрізання одягу;
5) назофарингеального трубка - для екстреної допомоги при скруті дихання;
6) перев'язувальний пакет (Israeli bandage) - замінює давить, індивідуальний перев'язувальний пакет і палять;
7) голка для застосування при пневматоракс - використовується, щоб випустити повітря з плевральної порожнини;
8) гумові рукавички.

Як бачимо, в цьому списку немає, наприклад, препаратів від діареї, головного болю або температури. Тут є тільки те, що допоможе врятувати життя в умовах бою. Всіма другорядними проблемами, які не загрожують життю людини, будуть займатися вже не солдати, а медики. І не в окопі під час бомбардування, а в госпіталі, нехай навіть і польовому.

- Нещодавно наш міністр охорони здоров'я представив аптечку, яку я б не дав навіть водіям в дорогу, не те, що військовослужбовцю. Тому що в цій аптечці немає нічого з того набору, який реально потрібен на поле бою, - стверджує Багазій. - На жаль, «нагорі» нічого не розуміють про те, який рівень медичного забезпечення вимагають сучасні реалії і сучасні методи ведення війни.

На жаль, те ж саме можна сказати про деяких волонтерах На жаль, те ж саме можна сказати про деяких волонтерах. Бажаючи допомогти військовим, вони складають в індивідуальні аптечки всі препарати і засоби, які тільки можуть роздобути. У підсумку такий необхідний в критичний момент кровоспинний джгут може бути «похований» під аспірином, валеріаною і активованим вугіллям.

- Тому мені хочеться сказати: дорогі волонтери, ви докладаєте величезних зусиль, щоб підтримати армію. Але є побажання не розмивати зусилля, не пакувати в аптечки все, що потрапить під руку. Давайте робити їх за єдиним стандартом, - каже інструктор організації PatriotDefence. - Тоді бійці, допомагаючи товаришеві і використовуючи при цьому його аптечку, завжди будуть чітко знати, що саме в ній лежить. І тоді вони не будуть втрачати дорогоцінний час на пошуки потрібно кошти для порятунку життя.

цифра:

100 доларів -

орієнтовна вартість однієї аптечки IFAK

Погляд «з-за бугра»: «У ваших військових немає тактичних навичок, але ...»

Організація PatriotDefence ( «З ахіст патріотів») вже провела в Одесі заняття з тактичної медицині. Протягом двох днів навчання пройшли близько 200 військовослужбовців. Тренінг провели дванадцять інструкторів, в числі яких був іноземний фахівець Сів Руїз. Спеціально для «Одеської життя» він розповів про те, як подібні тренування проходять в американській армії.

Ми з колегою провели у вашій країні вже кілька тижнів. Наше головне завдання - навчити українських військових поведінки в бойових умовах за стандартами НАТО. Україна за останні десятиліття не брала участі у військових конфліктах, тому тепер непросто навчити людей надавати першу допомогу в польових умовах. Одна з головних проблем вашої армії - це оснащення. Точніше, його відсутність. З цим пов'язано дуже багато проблем. Крім того, ваші медики недосвідчені в багатьох питаннях. Ваші солдати практично не мають тактичних навичок.

Тренування, тренування і ще раз тренування - ось що потрібно зараз вашим солдатам Тренування, тренування і ще раз тренування - ось що потрібно зараз вашим солдатам. Наприклад, в американських військах військова справа - це повноцінна робота. Вони проходять 20, а то і 40 годин підготовки безпосередньо перед тим, як відправитися на більш бою. На тренування ми запрошуємо спеціально підготовлених людей, які допомагають зімітувати будь-яку ситуацію. Наприклад, це може бути людина, у якого вже ампутовані ноги. Ми робимо так, що у нього нібито ллється кров з відірваних ніг, він в шоковому стані, не розуміє, що відбувається, чинить опір, не дає йому допомогти ... Виходить дуже реалістично. Така ситуація цілком може статися на війні і бійці повинні бути до неї готові, повинні вміти з нею справлятися. Головний девіз під час занять: важко в навчанні - легко в бою.

Кожен американський військовий, який потрапляє в зону військового конфлікту, отримує аптечку IFAK. Завдяки таким аптечка і спеціального навчання ми змогли знизити втрати наших людей на полі бою більше, ніж на 30%. Взагалі якщо брати до уваги всі поранення, які були отримані військами НАТО в Іраку, виживаність знаходиться на рівні 92%. Тепер наша мета - досягти такого ж рівня тут, в Україні. Тому тим вашим військовим, які пройшли наші курси, ми також видаємо аптечки IFAK. Я дуже вражений тим, як швидко ваші хлопці вбирають знання і використовують отримані навички. Також я помітив, що українські військові дуже добре імпровізують. І взагалі, у ваших хлопців дуже високий рівень мотивації. У них є величезне бажання і стимул покращувати свої вміння і знання.

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Хто їх бачив?