Реклама
Реклама
Реклама

Супутникові телефони. Який купити, ціни на апарати, можливості і характеристики

  1. Виробники супутникових телефонів
  2. Iridium
  3. Inmarsat
  4. Globalstar
  5. Thuraya
  6. Як підібрати потрібну модель телефону?

Мобільний супутниковий зв'язок дозволяє залишатися на зв'язку в будь-якій точці світу і користуватися функціями:

  • вхідної та вихідної телефонного зв'язку;
  • прийому і передачі e-mail і sms-повідомлень;
  • голосової пошти;
  • доступу в Інтернет;
  • пейджінга;
  • GPS-навігації.
Дізнатися більше...

Поза великих населених пунктів сучасна людина часто відчуває себе невпевнено - особливо коли перестають працювати стільникові телефони, адже завжди бути на зв'язку давно стало для нас звичним явищем. «Не відриватися від світу» допомагають супутникові телефони, які забезпечують комунікацію в будь-якій точці земної кулі, навіть повністю безлюдною.

Особливо затребувані супутникові телефони у великих компаніях, специфіка роботи яких передбачає відправку співробітників в важкодоступні і слабо обжиті райони, де немає можливості користуватися іншими видами комунікацій.


Телефон супутникового зв'язку - невід'ємний атрибут професійної діяльності безлічі компаній. Це військові структури, засоби масової інформації, паливно-енергетичні та гірничодобувні компанії, рятувальні служби, наукові організації, турфірми і клуби мандрівників, гірськолижні бази і курорти, корпорації з розвиненою мережею філій.

Супутникові телефони не так масово затребувані, як стільникові, і коштують значно дорожче. Принцип роботи супутникового телефону побудований на обміні сигналами з різних точок світу через той чи інший супутник, який має певну зону охоплення. Ширина останньої залежить від висоти орбіти супутника і його траєкторії руху.

Спеціальні телефонні апарати зазвичай виробляються самими операторами супутникового зв'язку. Існують мобільні супутникові телефони звичного будь-якому споживачеві розміру, порівнянного з розміром стільникового телефону, і стаціонарні - вони схожі на звичайну кабінетну телефонну станцію. Вибір моделей супутникових телефонів невеликий, оскільки при їх виробництві основна увага приділяється надійності, функціональності і якості зв'язку.

Серед ймовірних проблем супутникового зв'язку неполадки роботи самого телефону займають останню сходинку. Швидше ж за все дефекти передачі голосової інформації будуть обумовлені:

  • відсутністю сигналу в разі, якщо абонент знаходиться поза зоною охоплення;
  • відчутним спотворенням голосу під час цифрового перетворення сигналу;
  • відсутністю самого супутникового сигналу від кількох хвилин до кількох годин, пов'язаним з проблемами на супутнику.

Різні оператори пропонують абонентам різні зони охоплення, під які і створюються супутникові телефони. Купити телефонний апарат одного оператора і говорити по ньому «через» іншого, просто замінивши сім-карту, як в звичайному мобільнику, не вийде - це розуміє кожен, хто уявляє собі, як працює супутниковий телефон. Тому купувати телефонний апарат не завжди вигідно: при зміні дислокації можуть знадобитися послуги іншого оператора. Можливих виходів два. Якщо вам потрібна якісна супутниковий зв'язок на тривалий період, вибирайте найбільш універсального оператора. Якщо ж ваші потреби в супутникового телефонного зв'язку обмежаться двома-трьома тижнями, можна взяти телефон в оренду і суттєво на цьому заощадити.

Для цільової аудиторії переваги супутникових телефонів перед стільниковими перекривають можливі незручності. При правильно обраному операторі, моделі супутникового телефону, заряджений акумулятор і своєчасно оплачених послугах без зв'язку залишитися практично неможливо. Наявність супутникового телефону часто стає не просто запорукою комфортної роботи і налагоджених комунікацій, а й одним з факторів порятунку життя людей поза зоною прийому стільникового зв'язку.

Виробники супутникових телефонів

Хоча сегмент ринку супутникового зв'язку рік від року зростає, в світі всього п'ять основних виробників супутникових телефонів, і не всі вони готові надати належну якість зв'язку на всій території Росії. Для нашої країни супутниковий зв'язок має особливе значення в силу географічної протяжності і об'єктивної необхідності для багатьох компаній зв'язуватися з найвіддаленішими і нерозвиненими районами.

Iridium

У мережу Iridium входять 66 низькоорбітальних супутників, які постійно перебувають у русі, забезпечуючи 100% охоплення земної поверхні, включаючи Північний і Південний полюси. Існують, однак, зони, відключені через політичні причини. У їх числі - Північна Корея та прикордонна з нею територія Росії. Вибір супутникового телефону Iridium дозволяє здійснювати дзвінки навіть в гірській місцевості. Максимальна зона покриття, з точки зору абонентів Iridium, перекриває такий недолік, як спотворення голосу під час розмови. В даний час телефони Iridium в Росії найбільш популярні. Вартість супутникового телефону цієї фірми - від 80 000 руб.

Inmarsat

Мережа Inmarsat використовує супутники, розташовані над екватором на геостаціонарній орбіті. В результаті зона покриття не включає приполярні області, а якість комунікацій на північ від центральної частини Сибіру вже нестійкий. Inmarsat вибирають абоненти для здійснення супутникового телефонного зв'язку в центральній і південній частинах Росії. Вартість супутникового телефону Inmarsat - від 65 000 руб.

Globalstar

Мережа Globalstar - низькоорбітальна угруповання супутників. Зона покриття - європейська частина Росії і США. До недавнього часу супутникова телефонія Globalstar могла бути названа кращим вибором по співвідношенню «ціна-якість». Однак в останні п'ять років відзначається переривання сигналу з супутника на час від декількох хвилин до декількох годин, і ситуація поступово погіршується. Телефони Globalstar успішно виконують свої завдання при використанні туристами для коротких дзвінків, коли допустимі витрати часу на очікування супутникового сигналу. Для корпоративного використання і відповідальних дзвінків вони в даний час не застосовуються. Телефони Глобалстар випускаються під брендом Qualcomm. Супутниковий телефон Qualcomm коштує від 40 000 руб.

Thuraya

Система зв'язку Thuraya наймолодша з існуючих систем (серед Ірідіум, Глобалстар, Инмарсат), має два геостаціонарних супутника: Thuraya-2 (44 o с.д.), запущеного в 2003 році, і Thuraya-3 (98,5 o в. д.), виведеного на орбіту в 2008 році. Кожен супутник формує понад 250 променів на орбіті в будь-який час протягом усього терміну активного існування (САС), тобто 15-17 років.

У зоні покриття Thuraya знаходиться понад 160 країн світу: це держави Європи, Азії, Близького Сходу, Африки і Австралія, а також практично вся територія Росії за винятком Чукотки.

В системі Thuraya реалізовані сервіси сучасної телефонного зв'язку: голосовий зв'язок, передача даних Thuraya GmPRS, передача факсів, SMS; підтримується визначення координат GPS для цілей навігації, високошвидкісна передача даних через модем Thuraya IP. Супутниковий телефон Thuraya коштує від 40 000 руб.

Як підібрати потрібну модель телефону?

Перш за все, точно визначитеся, в якій мережі вам буде найзручніше працювати і на який термін потрібно обладнання. Який супутниковий телефон вибрати в рамках лінійки одного виробника, вирішують зазвичай виходячи з таких факторів:

  • розміри, вага, дизайн;
  • рекомендовані умови експлуатації;
  • тривалість роботи в режимі очікування;
  • максимальна тривалість розмови;
  • додатковими інструментами та програмами;
  • вартість апарату;
  • умови підключення до мережі і вартість 1 хвилини розмови.
Як підібрати потрібну модель телефону?