Реклама
Реклама
Реклама

Статус біженця у Великобританії, як отримати політичний притулок в Англії

  1. Актуальна ситуація з біженцями в Великобританії
  2. Відео: мігранти з табору в Кале хочуть потрапити в Англію
  3. Великобританія і біженці з країн СНД
  4. Плюси, які дає статус біженця у Великобританії
  5. Недоліки імміграції через беженство
  6. Підстави для отримання статусу біженця у Великобританії
  7. Хто не може просити статус біженця
  8. Які виплати та допомоги передбачені для мігрантів у Великобританії
  9. Відео: як отримати статус біженця у Великобританії жителям країн СНД
  10. Особливості політичного притулку
  11. Які документи необхідні для надання притулку
  12. Проходження інтерв'ю
  13. Дії після отримання статусу біженця
  14. Отримання негативного рішення - що робити далі
  15. Ціна питання

Поняття «біженець» виникло в 1951 році, коли більшість країн світу підписало Женевську конвенцію. З тих пір цим скористалися мільйони громадян, рятуючись від війн, переслідувань і геноциду. Держави Євросоюзу виробили уніфіковану законодавчу базу щодо біженців, нормативно-правові акти якої визначають положення вимушених мігрантів в ЄС. Питання біженців особливо актуальний для сучасної Європи. Великобританія сьогодні, як і інші країни, переживає їх наплив з різних регіонів світу.

Актуальна ситуація з біженцями в Великобританії

Сьогоднішня обстановка в Європі розвивається за песимістичним сценарієм. Потоки «вимушених гостей» наповнили європейські країни, які звикли до спокою і розміреного плину життя. Різко зрослий трафік біженців вимагає прийняття екстраординарних заходів. І чим більше в світі гарячих точок, тим більше біженців.

І чим більше в світі гарячих точок, тим більше біженців

Чим більше в світі гарячих точок - тим більше біженців

Найбільший потік біженців Великобританія приймає з країн Африки та Близького Сходу, до яких в останні роки додалися мігранти з Сирії та України.

Основними країнами-донорами переселенців до Сполученого Королівства сьогодні є: Сирія, Україна, Афганістан, де ситуація традиційно неспокійна, сусідній з ним Пакистан, Лівія, в якій до сих пір не припиняється збройний конфлікт, Судан, Ефіопія, Еритрея.

Не можна сказати, що Великобританія приймає мігрантів з розпростертими обіймами. Так, влада королівства зайняті навіть будівництвом чотириметрової стіни, що запобігає незаконне проникнення мігрантів на його територію.

Відео: мігранти з табору в Кале хочуть потрапити в Англію

Brexit і проблема мігрантів

Перемога на референдумі прихильників виходу Великобританії з Євросоюзу була багато в чому підготовлена саме кризою мігрантів. Консервативні і манірні англійці не змогли спокійно споглядати непроханих гостей на своїх вулицях і безтурботно сусідити з ними. Під час попередніх переговорів британські посадовці вимагали від керівництва Євросоюзу скасувати посібники для мігрантів у Великобританії на чотири роки. Оскільки вихід зі складу Євросоюзу дасть можливість королівству самостійно визначати правила в'їзду, то деяку кількість мігрантів вважало за краще старої доброї Англії інші європейські держави.

Великобританія і біженці з країн СНД

Сполучене Королівство традиційно представляє інтерес для громадян країн СНД. Варто сказати, що тільки російська діаспора в Великобританії налічує близько трьохсот тисяч чоловік, які приїхали на острови в різний час. Великобританія не є лідером з прийому біженців з СНД і найбільш популярною країною, куди прагнуть вимушені мігранти з цих держав. У трійку лідерів входять Франція, Австрія і Бельгія.

Щорічно Великобританія видає близько сімдесяти позитивних рішень щодо надання статусу біженця вихідцям з країн СНД. Подібна динаміка спостерігається вже протягом десятка років. Точної статистики за останні роки не існує. Проте відомо, що позитивне рішення приймається в кожному третьому випадку. Імміграційна влада дуже скрупульозно, з істинно британською педантичністю вивчають причини, що змусили прохачів притулку покинути батьківщину. В останні роки Великобританія придбала славу притулку для політичних біженців з Росії. Найчастіше вони обгрунтовуються в Лондоні. Багато років поспіль велике кількість запитів притулку у Великобританії від громадян Російської Федерації, які проживають на Північному Кавказі.

Якщо говорити про жителів України, то британські імміграційні влади можуть розглядати як потенційних біженців вихідців тільки з тих регіонів країни, на території яких йдуть бойові дії. Передбачається, що ці люди апріорі є вимушеними мігрантами, що рятуються від війни. При цьому їм слід довести, що держава не змогла надати їм належний захист.

Сполучене Королівство складається з Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. Деякі ототожнюють Великобританію з Англією. Але це не одне і те ж. Англія є лише частиною королівства, найбільшою по території. Так історично склалося, що саме вихідці з Англії керують країною впродовж багатьох століть. У Великобританії Англію, Шотландію, Уельс та Північну Ірландію вважають провінціями королівства. Таким чином, в світі ця держава називають Великобританією, Британією, Англією і Сполученим Королівством. Все це означає одне й те саме. Але правильним буде найменування Великобританія.

Великобританія складається з чотирьох провінцій

Плюси, які дає статус біженця у Великобританії

Стати біженцем в Великобританії нелегко. Чому ж багато так прагнуть потрапити саме в сюди? Відповідь проста: країна передбачає хороші посібники і високу соціальний захист. Плюсами імміграції до Сполученого Королівства за програмою беженства стануть:

  • значне спрощення і прискорення процедури натуралізації в країні і отримання статусу резидента Великобританії;
  • англійську мову, який широко поширений в світі, тому його розуміють майже всі;
  • соціальна допомога від держави;
  • право на переїзд до Великобританії всіх членів сім'ї біженця;
  • безкоштовну середню освіту;
  • безкоштовна медична допомога;
  • забезпечення житлом на час очікування рішення;
  • оформлення британського закордонного паспорта, який дає право на подорожі в інші країни.

Недоліки імміграції через беженство

Основним недоліком стане неможливість легального працевлаштування. Заява на видачу дозволу на роботу, згідно імміграційним правилам Євросоюзу, візьмуть тільки через дев'ять місяців після подачі прохання про надання притулку. У Великобританії цей термін скорочений до півроку. Проте отримання допомоги, яке здається величезним на батьківщині вимушеного мігранта, в цій країні є незначною сумою. Можна піти на роботу нелегально, але це загрожує серйозними наслідками. Якщо такий мігрант буде спійманий, то шанси отримати статус біженця для нього зводяться до нуля.

Другим серйозним недоліком є неможливість повторного запиту статусу, якщо влада не визнала мігранта біженцем в перший раз. При подачі заяви у апліканта знімаються відбитки пальців і оформляється його особиста справа, яка буде зберігатися в єдиній європейській базі даних. Тому повторне звернення за отриманням статусу біженця неминуче буде розглядатися через призму відмови за першим запитом. Винятком можуть стати лише кардинально змінилися обставини на батьківщині вимушеного мігранта.

Сьогодні ніхто точно не знає, як саме зміниться політика уряду Великобританії щодо біженців після виходу країни зі складу Євросоюзу. Але те, що ці зміни будуть, не викликає сумнівів. І судячи з того, що саме питання мігрантів був одним з головних на референдумі, імміграційна політика Королівство не передбачає пом'якшення. На початку серпня 2016 року британський уряд оголосив про намір скоротити для десяти тисяч біженців, які проживають зі своїми сім'ями в країні, соціальну допомогу і скасувати його надалі для всіх мігрантів. Але це поки тільки плани.

Brexit може стати відправною точкою для повернення трудових мігрантів на батьківщину. Нескладно припустити, що деякі з жителів Росії, України та інших країн спробують попросити притулок у Великобританії і зайняти їх місце.

Після виходу Британії з ЄС умови прийняття біженців можуть посилитися

Підстави для отримання статусу біженця у Великобританії

Безумовним правовою підставою є ведення бойових дій в країні мігранта. Сьогодні це особливо актуально для Сирії і деяких регіонів України. А також підставами можуть бути переслідування і гоніння на батьківщині вимушеного мігранта, які загрожують його життю, здоров'ю, безпеці з наступних мотивів:

  • за переконаннями релігійного характеру;
  • за расою;
  • за належністю до певної національної громади;
  • за політичними поглядами і відповідної діяльності;
  • по входженню до складу окремої соціальної групи (наприклад, сексуальні меншини).

При цьому переслідування вимушеного мігранта повинні здійснюватися представниками влади, а не окремими приватними особами і носити системний характер і проводитися організовано. Аргументом є те, що держава громадянства апліканта не в силах його захистити від посягань на життя і здоров'я. Всі випадки гонінь і переслідувань повинні мати документальне підтвердження.

Всі випадки гонінь і переслідувань повинні мати документальне підтвердження

Бойові дії на батьківщині - підстава для пошуку притулку за кордоном

Хто не може просити статус біженця

Однозначна відмова буде в разі, якщо мігрант потрапив на британську територію після вчинення нею злочину і переслідування його державою за це діяння. А також відмова отримають ті, хто свідомо припускає поліпшити своє матеріальне становище за рахунок соціальної допомоги британської держави.

Які виплати та допомоги передбачені для мігрантів у Великобританії

Спочатку вимушеного мігранта видається одноразова матеріальна допомога в розмірі 250 євро, а в подальшому допомога становитиме 210 євро на кожного члена сім'ї. Воно буде виплачуватися до остаточного вирішення питання. Також в очікуванні статусу мігранти мають право на отримання безкоштовної медичної допомоги, безкоштовне вивчення ними та членами їх сімей англійської мови, компенсації оплати за знімання житла і одноразову покупку за рахунок держави одягу кожному члену сім'ї мігранта.

Відео: як отримати статус біженця у Великобританії жителям країн СНД

Коли і куди подати прохання

Прохання про надання статусу біженця у Великобританії можна подати як прямо після перетину кордону, так і перебуваючи на її території. Далі надається житло, в якому на кожного повинна бути окрема кімната (їх розрахунку 20 м2 на людину). Після півроку очікування біженець поселяється в гуртожиток сімейного типу, де знаходиться до остаточного рішення зі свого питання. Імміграційне законодавство ЄС визначає максимальний термін для винесення рішення по видачі статусу біженця в 150 днів. Але на практиці ця процедура може затягнутися набагато довше, все буде залежати від завантаженості служб і моторності їх чиновників.

Питаннями біженців в Великобританії займається імміграційний департамент з назвою Home Office.

Найкращим варіантом клопотання на надання статусу біженця в Сполученому Королівстві є подача заяви в аеропорту. Приїхати до Великобританії можна також морським шляхом, автомобільним (через тунель під Ла-Маншем), але писати прохання краще все ж безпосередньо при перетині кордону.

На час очікування рішення щодо видачі статусу біженця мігрант перебуває безвиїзно на британській території. У разі легального перетину кордону він буде проживати в готелі, гуртожитку і т. Д. При нелегальному прибуття мігрант і члени його сім'ї поміщаються в спеціальні центри для біженців. Вони розташовуються у великих містах країни або в околицях. Під центри можуть задіяти великі приміщення з опаленням, типу складських терміналів і залів для муніципальних зборів.

Найкраще подати заяву безпосередньо при перетині кордону королівства в аеропорту. Це допоможе безперешкодно отримувати соціальну допомогу, оскільки не виникає питань про наявність додаткових коштів для проживання і про можливість просити притулок в інших країнах.

Це допоможе безперешкодно отримувати соціальну допомогу, оскільки не виникає питань про наявність додаткових коштів для проживання і про можливість просити притулок в інших країнах

Просити притулку найкраще відразу після прибуття в аеропорт

Особливості політичного притулку

Загальна декларація прав людини і Женевська конвенція визначають право на політичний притулок для кожного. Їм є надання захисту громадянину іншої країни, якого влада переслідує з політичних мотивів. По суті, політичні біженці є лише однією з категорій вимушених мігрантів. Для надання притулку повинен бути дотриманий ряд умов.

Для того щоб отримати політичний притулок, слід зібрати і надати незаперечні і документально підтверджені факти переслідувань даної особи на його батьківщині.

Поняття і правила надання політичного притулку визначені Дублінської конвенції, яку підписали майже всі європейські країни в 1990 році. Ратифікували її тільки через сім років після прийняття. Умови конвенції свідчать: якщо іноземець відвідав країну на законних підставах і попросив політичного притулку, то відповідальною за його надання автоматично стаёт та країна-підписант Дублінської конвенції, яка видала йому візу на в'їзд. Коли людина перетнув кордон нелегальним шляхом, то відбувається з'ясування того, чи не проїжджав він при цьому через територію іншої країни, яка підписала вищевказаний документ. Якщо так, то його висилають саме до цієї держави, оскільки просити політичний притулок він повинен був у ній.

Якщо в будь-якому з держав-підписантів конвенції живуть неповнолітні діти або близькі родичі прохача політичного притулку, то надати його може саме ця країна.

Борис Березовський отримав статус політичного біженця у Великобританії

Які документи необхідні для надання притулку

Часто у мігранта відсутні взагалі будь-які документи, і тому владі доводиться спиратися на усні свідчення самих людей.

Основний список документів виглядає наступним чином:

  • документ, що засвідчує особу (закордонний паспорт, внутрішній паспорт, водійські ліцензія, коли немає паспортів);
  • документальне підтвердження родинних відносин з членами сім'ї, які прибули на британську територію разом із заявником;
  • чотири кольорові фотографії паспортного формату, на матовому папері, на білому тлі і без куточків;
  • заяву на отримання статусу біженця;
  • коректно заповнена анкета англійською.

Якщо претендент не знає англійської мови, то йому нададуть безкоштовного перекладача.

Проходження інтерв'ю

Після того як вимушений мігрант подав клопотання про надання йому статусу біженця, йому слід пройти інтерв'ю з офіцером британської імміграційної служби. Співробітник Home Office повинен детально з'ясувати всі умови, що спонукали людину виїхати з батьківщини, і обставини його прибуття на територію Сполученого Королівства. Підсумкове висновок імміграційного офіцера часто є ключовим в позитивному вирішенні влади про надання статусу біженця. Він повинен переконатися в наявності і об'єктивності загрози мігранта на території держави його громадянства, з'ясувати, чи є вона уявної чи реальної, і чи може рідна держава надати захист даній особі.

Під час інтерв'ю ведеться протокол, який згодом підписується імміграційним офіцером і заявником. Якщо потенційний біженець не погоджується з інформацією, записаною в протоколі, то від його підписання можна відмовитися. Проходженню інтерв'ю підлягають всі мігранти, вік яких перевищує 14 років. Неповнолітнім зазвичай задають нескладні питання. Чоловік може бути присутнім на інтерв'ю другого з подружжя, але він не може підказувати і уточнювати його мова.

Слід дуже ретельно підготуватися до інтерв'ю, а також спробувати законними методами виправити його небажано протягом.

Особливо уважним під час проходження інтерв'ю слід бути при оповіданні про свою біографію. За великим рахунком, завданням імміграційного офіцера у справах біженців є знайти протиріччя і нестиковки в оповіданні здобувача. На їх підставі імміграційне відомство країни прийме негативне рішення. Як свідчить статистика, це відбувається в двох випадках з трьох. Якщо інтерв'ю приймає небажаний напрямок, то його можна зірвати, аргументуючи некоректно ведуться протоколом або неточним перекладом.

З потенційним біженцем проводиться інтерв'ю, хід якого протоколюється

Дії після отримання статусу біженця

Перший серйозний крок до британського паспорту зроблений. Якщо імміграційна влада країни видають статус біженця, то слід зайнятися пошуками хорошої роботи і як можна швидше спробувати інтегруватися в британське суспільство. Статус біженця передбачає отримання дозволу на роботу. А також слід вдосконалити свої знання англійської, оскільки володіння мовою є ключовим моментом при інтеграції в певний національний соціум.

Великобританія до 2005 року прівласнювала статус біженця раз и навсегда. Альо потім влада Почаїв відаваті два типи дозволів. Одне Діє п'ять років з оформленням ВНЖ, в подалі - ПМЖ. Отримання Британського паспорта відбувається через десять років. Другий тип Видається рядків на один рік. ВІН є вінятковім правом на проживання в стране и в'їзд в неї. Далі, якщо ситуація на батьківщині мігранта не змінилася, йому продовжують цей статус ще на три роки. Потім буде проведений новий моніторинг ситуації, і тоді можна приступати до оформлення статусу ПМЖ. У другому варіанті період до отримання ПМЖ скорочується на один рік. Але з'являється ризик, що змінилися обставини змусять британська влада відіслати біженця на його батьківщину.

Отримання негативного рішення - що робити далі

Чи не панікуваті. Якщо імміграційною службою відмовлено в наданні статусу біженця, то подавач клопотання може оскаржити негативне рішення. Зробити це необхідно в чітко обумовлені британським законодавством терміни. Оскарження відмови, як показує практика, в кожному третьому випадку призводить до позитивного результату. Подача апеляції відбувається на ім'я особливого судді special adjudicator, який розглядає справи біженців. Тепер доля мігранта знаходиться в юрисдикції британських судових властей. У місцезнаходження апліканта і його соціальне забезпечення поки що нічого не змінюється до рішення суду.

При отриманні відмови необхідно з'ясувати його причину. Якщо вона відома, то слід добре подумати, як її усунути або нейтралізувати її негативний вплив. В апеляції необхідно чітко вказати, які саме імміграційні закони країни були порушені або констатувати факт порушення встановленої процедури розгляду клопотання.

Якщо в статусі біженця відмовили, рішення можна оскаржити в суді

Якщо британський суд не задовольнить апеляцію і винесе остаточну відмову в наданні статусу біженця, то мігранта видається депортаційні ордер. Він вимагає покинути територію Великобританії в двотижневий термін.

Ціна питання

Отримання статусу біженця безкоштовно. Навіть фотографування апліканта проводиться за рахунок держави. Передбачається, що у біженця нічого з собою немає. Проте багато фірм-посередники пропонують свої послуги з гарантованого отримання їх клієнтами статусу біженця. Ціни подібних компаній різні, але вони досить високі і доходять до 10 тис. Доларів на сім'ю. Посередники аргументують вартість своїми знаннями європейського імміграційного законодавства і досвідом у цій галузі.

Але ніхто і ніколи не може дати стовідсоткової гарантії. На позитивне рішення Home Office в змозі вплинути тільки королева або прем'єр-міністр. Корупція в британських держустановах наближається до нуля. Тому спроба прискорити вирішення і вплинути на нього методами, звичними для країн СНД, однозначно призведе до депортації. У гіршому випадку - приміщенням в британське виправної установи.

Тому саме на мігранта покладається прийняття рішення про самостійне отримання статусу біженця або залученні посередників.

Імміграція до Великобританії вимагає прийняття серйозного і ґрунтовного рішення. У зв'язку з останніми подіями і чітким наміром країни покинути ЄС, закони Євросоюзу в Сполученому Королівстві зупинять свою дію. Імміграція до Великобританії може значно ускладнитися, ставши долею обраних. Ситуація ж на день сьогоднішній вимагає ретельного вивчення імміграційних правил і законів Сполученого королівства. Це допоможе в ухваленні рішення і значно спростить його реалізацію.

Чому ж багато так прагнуть потрапити саме в сюди?