Реклама
Реклама
Реклама

Оренда житла у Великобританії

Отже, вам необхідно зняти квартиру або будинок в Сполученому Королівстві . Як правило, більшість власників нерухомості в Британії (або «лендлорди», як їх тут називають) вважає за краще не займатися здачею житла в оренду самостійно, а звертається в агентство нерухомості (real estate agency).

Згодом усіма питаннями, пов'язаними з орендою житла, займається агентство, за що власник житла щомісяця відраховує йому фіксований відсоток від орендної плати. Відразу попереджу - намагатися домовитися про що-небудь з агентами заздалегідь мейлом неефективно - поки ви будете чекати від них відповіді, приїдете на місце, велика ймовірність того, що квартира вже «попливе». Найнадійніший варіант - шукати квартиру "в полях", чи то пак на місці, наполегливо телефонуючи агентства. Звикайте до думки про те, що тут не агенти будуть ганятися за вами по п'ятах, пропонуючи різні варіанти, а це ви будете обходити їх в пошуках підходящого житла. Сервіс в цій області, як і майже скрізь у Великобританії, вельми «ненав'язливий», особливої ​​зацікавленості в нових клієнтів, скажімо прямо, агенти не виявляють.

Будьте готові до того, що за свої послуги агентство візьме з вас комісію, яка, як правило, залежить від числа дорослих людей, які будуть проживати в квартирі. Як правило, комісія агентства становить в районі 80-120 фунтів стерлінгів з людини. Вона береться за «закріплення» квартири за вами і зняття квартири з ринку, тобто як гарантія того, що агентство не буде пропонувати цю квартиру наступним претендентам. Лендлорди також в свою чергу оплатить агентству комісію за пошук мешканців. У цьому плані ситуація відрізняється від російської, де комісію агентові, як правило, платить тільки орендар житла.

Після оплати комісії агентству воно виробляє перевірку (check) на предмет вашої доброчесності та легальності вашого перебування в Великобританії. Для цього ви повинні будете надати агентству документи, що підтверджують ваше законне право перебувати на території Сполученого Королівства (якщо ви студент, таким документом, наприклад, може служити офіційний лист з вашого навчального закладу).

Крім того, якщо у вас немає офіційного контракту з роботодавцем або іншого підтвердженого постійного джерела доходу в Великобританії, швидше за все, від вас зажадають внести передоплату мінімум за 6 місяців (оскільки, як правило, контракти на оренду полягають не менше ніж на півроку). Крім передоплати з вас зажадають і депозит на випадок псування майна, який по ідеї повинні будуть вам повернути при виїзді. Однак особливо розраховувати на це не варто, так як за чутками, повністю отримують назад свій депозит лише 20% орендарів: агентство обов'язково знайде, до чого причепитися. Крім того, вас можуть попросити укласти договір страхування майна в орендованій квартирі на суму, встановлену агентством.

Після проходження перевірки ви підписуєте з агентством угоду про оренду житла (tenancy agreement).
Майте на увазі, що в разі, якщо ви доглядаєте житло в новому будинку, деякі недобросовісні агентства можуть показати вам на перегляді так звану show room ( «квартиру для показів»), а договір про оренду ви можете підписати на іншу квартиру. Саме так сталося з нами. Обов'язково уточніть цей момент, щоб уникнути неприємних сюрпризів. У нашій ситуації знята нами квартира виявилася поверхом вище, з ремонтом гірше і меблями простіше. При цьому агентство формально виконало договір, так як в наявності вся зазначена в договорі меблі була присутня, хоч і не така, як в першій квартирі.

Перед підписанням договору про оренду вам також треба буде з'ясувати, хто буде оплачувати рахунки за комунальні послуги (utility bills), тобто за воду і електрику / газ. Зазвичай їх оплачують самі мешканці, але бувають і щасливі винятки. Крім того, в більшості випадків ви зобов'язані будете платити адміністративний податок (council tax), який справляється щоквартально з кожного домогосподарства в Великобританії. Його розмір залежить від класу житла та становить приблизно 100 фунтів стерлінгів щомісяця. Студенти з країн, що не відносяться до Європейського Союзу, і члени їх сімей можуть отримати 100% звільнення від сплати цього податку, надавши підтверджуючі документи. Існує і ряд знижок для деяких інших категорій мешканців.

Ще один незвичний для росіян і не дуже приємний момент: вважається в порядку речей, якщо за 1-2 місяці до закінчення терміну оренди агентство буде приводити до вас наступних претендентів на знімання житла. Підписуючи договір про оренду, ви даєте на це свою згоду. За продовження терміну договору оренди, внесення в нього будь-яких змін, пов'язаних, наприклад, з в'їздом нового мешканця, і навіть при виїзді з орендованої квартири, ви повинні будете сплатити агентству додаткову комісію. Її розмір буде вказано в вашому договорі оренди.

Квартири, як правило, дуже невеликі за площею. Кухня зазвичай сполучена з вітальнею. Спальні крихітні, а англійські ліжка традиційно дуже вузькі - скоріше «полуторки», ніж повноцінні двоспальні (ширина стандартної англійської ліжка - 135 см). Як правило, в будинках Великобританії за деякими винятками не існує центрального опалення. Будинки опалюються електрообігрівачами або газом, а вода нагрівається бойлерами, завдяки чому ваш рахунок за електрику роздувається до гігантських розмірів. Платити по 100 фунтів в місяць за електропостачання - не межа, якщо ви звикли жити в дійсно теплій квартирі. самі англійці включають і бойлер, і електроопалення вкрай рідко, і, ймовірно, тому ходять постійно застуджені.

У разі поломок в квартирі їх зобов'язано усунути агентство. Однак цього «усунення неполадок» можна чекати місяцями, тому формула «порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих» може стати вашим девізом і керівництвом до дії: вкрай рекомендується знайти рукатого поляка, готового виїжджати за строковими викликам в будь-який час дня і ночі.

Вода, природно, теж за лічильниками. Гарна новина полягає в тому, що знімати показання треба всього лише раз в квартал: ви відправляєте їх компаніям-постачальникам, а вони в свою чергу надсилають вам поштою або електронно рахунки за воду і електрику / газ.

Ми раді повідомити, що наша компанія надає послуги з підбору житла в оренду в Лондоні та інших містах Великобританії. Ми пропонуємо гнучку систему тарифів і працюємо НАДІЙНО, ШВИДКО і ЕФЕКТИВНО. Зв'яжіться з нами прямо зараз і ми будемо раді допомогти підібрати для вас ідеальний варіант житла в UK:

Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею з друзями: