Реклама
Реклама
Реклама

Петро Пушкарьов: Пора виходити з біткоіни: Аналітика Накануне.RU

  1. Петро Пушкарьов: Пора виходити з біткоіни

Петро Пушкарьов: Пора виходити з біткоіни

Курс біткоіни - найбільшої світової криптовалюта - встановив новий історичний максимум , Піднявшись вранці в понеділок до $ 9,4 тис. У ході торгів вночі вартість валюти сягала $ 9,7 тис. Це не перші "гойдалки" цифрових грошей в листопаді: курс на початку місяця піднімався до $ 7,8 тис., Але вже через тиждень валюта втратила третину вартості . Зараз підтримку біткоіни забезпечують новини про те, що криптовалюта стали все привітніше приймати в офлайні: Shinhan Bank оголосив про запуск сервісу для зберігання кріптоактівов, найбільший південнокорейський торговий центр уклав угоду про введення біткоіни-платежів у всіх 620 магазинах. Що примітно: підігрівають інтерес до кріптоваплюте новини йдуть з Азії, імовірною батьківщини біткоіни, основними ж одержувачами вигоди є творці "віртуальних грошей", вважає шеф-аналітик ГК "TeleTrade" Петро Пушкарьов. На його думку, курсові коливання біткоіни продовжаться, і тим, хто ризикнув вкласти кошти в неконтрольований інструмент, саме час продавати валюту:

Читайте також:

- Черговий пік вартості біткоіни обумовлений декількома факторами. По-перше, дуже багато хто поспішив залізти в "останній вагон" і купити біткоіни, новими інвесторами рухає жаль. "Біль ведмедів, співчуття биків" - цей біржовий термін описує психологічну причину зростаючого попиту. По-друге, триває хвиля інформаційних чуток про те, що різні венчурні фонди цікавляться вкладеннями, чиказька фондова розглядає ведення торгів ф'ючерсами на біткоіни. Все це, разом узяте, рухає ціну біткоіни майже до $ 10 тис.

На мій погляд, спекулянтам, які свого часу купили біткоіни за цікавими цінами і вже заробили більше 50-70% прибутку, час продавати біткоіни, а не купувати. Деякий час за біткоіни можна було купити майку, зараз - середньої руки автомобіль. Такий ажіотажний попит може дати ще пару піків в найближчому часі, але корекція виявиться істотною, в рамках 30-35%. Подібні падіння вартості криптовалюта вже бачила протягом року кілька разів, і це наводить на певні думки.

У біткоіни мало будь-яких фундаментальних факторів, в залежності від яких він дешевшає або дорожчає, тому передбачити його поведінку вкрай складно. Я не прихильник говорити, що це "повітря", але актив забезпечений лише добре зробленої комп'ютерною програмою і не більше того. За ним стоїть віра в те, що він приймається як платіжний засіб, але у скільки ця віра буде оцінюватися - в $ 5 тис., $ 20 тис. Або $ 100 - це предмет настроїв інвесторів. Досвід "бульбашок" показує, що якщо щось коштувало трохи, а потім воно піднімається до величезних висот, то, рано чи пізно, наступає момент, коли бульбашка почне здуватися. Для біткоіни цей момент фіксації прибутку дуже близько. Ціна на біткоіни до кінця року буде коливатися нижче сьогоднішнього рівня.

Чим вища ціна, тим вище ризики. Мій знайомий вкладався в МММ і сказав тоді, що прийняв рішення вийти, як тільки виплати зрівняються із середньомісячною зарплатою москвича. У випадку з біткоіни аналогічно: як тільки норма прибутку складе істотну суму і інвестор відчує профіт, потрібно виходити. Лавиноподібне рух може бути швидким.

У виграші зараз творці проекту, які володіють істотними сумами біткоіни, ті, хто вклалися на початковому етапі, і спекулятни, які приєдналися по ходу справи. Безумовно, криптовалюта - це не тільки спекуляція, а ще й можливість краудфандінга, якихось інвестиційних проектів з мінімальною залежністю від держави. Всі ці речі розглядаються, але при такому серйозному коливанні ціни до реальності такі ідеї мають мало відношення.

Мені подобаються останні коментарі від Центробанку щодо криптовалюта: не потрібно намагатися закриватися від явища, яке отримало своє поширення, а потрібно ввести це в максимальне контрольоване і безпечне русло. Зрозуміло, що більшість інвесторів приваблює саме можливість щось робити без залежності від держави. Тому аналог у вигляді кріпторубля не замінить біткоіни. Але спроба організувати національну криптовалюта може виявитися корисною як раз для непрофесійних інвесторів, для людей, які до теми підключилися випадково або недавно.

Купівля біткоіни і виведення своїх грошей для більшості непросунутих програмістів і користувачів є великою проблемою. Немає єдиного центру - кібербанка або біржі, не у кого спитати, як отримати прибуток. Зараз існують напівлегальні обмінники, куди, за словами учасників, мало не з валізою готівки треба їхати. Якщо ж організувати процес, держава зможе розраховувати на певні податки. Інвесторам же буде спокійніше, краще вони дізнаються про новий інструмент від ЦБ, ніж на вулиці, в незрозумілій формі і потім виявляться в тому ж положенні, що і обдурені пайовики. Як тільки процес буде належним чином організований, криптовалюта стануть корисними для інвестування.

Шеф-аналітик ГК "TeleTrade" Петро Пушкарьов спеціально для Накануне.RU