Реклама
Реклама
Реклама

Багато поганого: Що українці п'ють під час кризи

112.ua

Українці стали більше пити елітного алкоголю. Хоч по країні крокує економічна криза, але дослідницька компанія Nielsen запевняє: їх вивчення показують, що в каналі мережевого роздробу після серйозного падіння в 2015-2016 роках в цьому році відзначено зростання категорії традиційно дорогих алкогольних напоїв - бренді, коньяк, ром, віскі, текіла , джин, біттери, вермути. Несподівано? Так, але про зростання рівня життя і добробуту українців це не свідчить. Як з'ясував 112.ua, в більшій мірі зростання елітної категорії стався за рахунок значного підвищення цін на горілку (внаслідок зростання акцизів) і велику пропозицію в мережах дешевих аналогів елітних напоїв. У набагато меншому ступені, але цей фактор також має місце, - за рахунок забезпечених українців, які змогли в кризу розбагатіти

10 років "елітки" - від шаленого зростання до катастрофічного падіння

Категорія традиційно дорогих алкогольних напоїв - бренді, коньяк, ром, віскі, текіла, джин, біттери, вермути - в Україні динамічно зростала з 2006-2007 рр. Низький долар і високі зарплати сприяли тому, що все більше число людей в той час починали себе любити і балувати. У відповідь на запит в суспільстві полки мережевого роздробу, яка росла тоді шаленими темпами, агресивно освоювали всесвітньо відомі бренди елітного алкоголю, в містах-мільйонниках для них з'являлися нові для того часу формати - винні бутики і маркети, цілі магазини преміальних продуктів. Відзначимо, що більшість українців причащалися до культури вживання "елітки", часто буваючи за кордоном. Це був час, коли маркетологи всерйоз заговорили про те, що категорія коньяк "під'їдають" позиції традиційної горілки: експерти відзначали серйозні темпи в зростанні споживання соків, мінеральної води, в тому числі імпортної преміальної в склі, зростав попит на сигари, сир, фрукти, хамон. Чи не в усіх продуктових категоріях фіксувався динамічне зростання сегментів преміум і середній плюс.

Кризи наступних років, в результаті яких гривня знецінювалася по відношенню до долара, безумовно, впливали на категорію, але не критично: великий запас міцності "елітки" спирався на категорію лояльних споживачів, які мали можливість не змінювати звичок і перевагам навіть в кризи. На даний нокаут сегмент елітного алкоголю відправив тільки 2014 рік: потужний удар був нанесений стрімким зростанням курсу долара з горезвісних "вісім" до "двадцяти шести", втратою ємних ринків збуту через анексії Криму та війни на Донбасі, які настали затяжною економічною падінням і падінням купівельної спроможності населення. Багато імпортерів і дистриб'ютори були змушені піти, а ввезення традиційно імпортної "елітки" впав якщо не до нуля, то дуже близько від нього. У вистояли компаніях-імпортерах зараз зізнаються, що найважчим для них був період 2014-2015 рр. "Після різкого підвищення курсу долара в 2014 році" імпортний алкоголь "значно впав в продажах", - зазначив у розмові з 112.ua керівник товарної групи "алкогольні напої" мережі супермаркетів "Фуршет" Роман Вишняк.

У той час на полицях магазинів розпродавалися складські запаси, які були призначені для анексованого Криму і вже охопленого на той час війною Донбасу. Нові партії не ввозилися. Ще однією характерною рисою часу було і скорочення числа самих торгових полиць. Нові торгові мережі не відкривалися: існуючі через кризу оптимізували кількість магазинів. Під ніж в першу чергу йшли магазини, орієнтовані на преміум сегмент. Тільки в Києві мережу "Фуршет-Гурман" скоротилася з п'яти до одного магазину (на Столичному шосе), закрилися преміальні супермаркети імпортера елітного алкоголю компанії "Марком" - "Маленький принц" (колишній Delight). Мережа імпортера була представлена ​​трьома магазинами на Печерську, Оболоні та Столичному шосе. Закрилася і мережа виномаркетів "Поляна", яка спеціалізувалася на продажі імпортного алкоголю, в тому числі елітного, нагадав гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. "Поляна" була представлена ​​близько 30 спеціалізованими винними бутиками по всій Україні.

Пити стали більше, але пити чорти-що

Днями вийшов реліз компанії Nielsen, в якому говориться, що згідно з даними рітейл-аудиту в каналі сучасної торгівлі - гіпер / супер / міні-маркети - в період з жовтня-листопада 2016 року по серпень-вересень 2017 року порівняно з аналогічним періодом роком раніше (жовтень-листопад 2015 - серпень-вересень 2016 рік) категорії бренді, коньяк, ром, віскі, вермут, біттери, джин, текіла показали зростання продажів на 3,1% в натуральному вираженні (в літрах) проти падіння на 10% за той же період 2015-2016 рр. У грошовому вираженні продажі демонструють зростання на 24,2%. При моніторингу враховувалися всі представлені в певній категорії бренди, включаючи виготовлені вітчизняними виробниками і private label, уточнили в компанії.

Чи немає помилки в підрахунках Nielsen? Ні, кажуть нам учасники ринку. Зростання і справді є. "Останнім часом міцний алкоголь дійсно продається досить динамічно, і в цій категорії спостерігається зростання продажів", - говорить Роман Вишняк. Про зростання сегмента елітних алкогольних напоїв, який спостерігається останнім часом, сказав 112.ua і гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. У прес-службі торгової мережі "АТБ" 112.ua сказали, що зараз в магазинах мережі "спостерігається зростання продажів в категоріях" віскі "," настоянки на основі віскі "," вермути ". Чи не спостерігається певної динаміки зростання в категоріях" коньяк "," бренді "," джин "," текіла " .

Як це можна пояснити? Невже "покращення" вже настало, і українці можуть собі дозволити Jack Daniel's по 600 грн за пляшку? А ось і ні. Справа в тому, що на полицях магазинів з'явилися дешеві заменнікі, гордо іменують себе "віскі", "бренді" і т.д. Ось їх і купують все ще бідні співвітчизники.

"Той асортимент, який ми зараз спостерігаємо на полицях магазинів, дійсно дуже вузький. За посткризові роки він не тільки скоротився, але і подешевшав. До кризи 2014 року асортимент був ширше рази в три. Відповідно, що традиційно вважаються на ринках багатьох країн елітними торгові марки продукції все ще можна знайти і купити, особливо в великих супер- і гіпермаркетах, але їх частка скорочується ", - говорить Дорошенко.

У прес-службі "АТБ" 112.ua підтвердили, що спостерігають таку тенденцію: "З огляду на специфіку магазинів АТБ-маркет, а саме формат дискаунтера, дані категорії (" віскі "," настоянки на основі віскі "," вермути ") представлені в основному в низькому і середньому ціновому сегментах. Зазначені тенденції зростання продажів відносяться саме до цих цінових сегментах ".

Віскі, джин, бренді - традиційно дорогі напої, висока вартість яких пояснюється технологічними складнощами, а головне термінами виготовлення продукту. Чи жарт - спирти витримують в бочках 12 років. Але ж вони не просто лежать, а як мінімум цілий штат людей протягом цих років піклується про створення для них оптимальних умов! Як же можна домогтися низької ціни?

Як правило, єдиним чином - за рахунок ввезення маловідомих марок найдешевшого віскі, джина, інших видів "елітки", виготовлених з самим спрощеними технологіями, кажуть експерти. Багато торгсеті, до того ж, щоб заощадити, відмовилися від співпраці з імпортерами і везуть товар безпосередньо. За оцінкою Романа Вишняка, це дозволяє знизити вартість напоїв приблизно на 40%. Правда, при цьому мережі не можуть імпортувати напої відомих брендів, оскільки офіційні імпортери мають ексклюзивні права на них. Втім, орієнтовані на продукцію низького цінового сегмента мережі до цього і не особливо прагнуть.

112.ua

Горілка стала дорогою, будемо пити дешевий віскі

Попит на категорію елітних напоїв також стимулюється подорожчанням вітчизняних алкогольних напоїв: останні різко злетіли в ціні після декількох істотних підвищень акцизу. "Після підвищення рівня мінімальної роздрібної ціни на алкогольні товари у вересні 2017 року вартість бренді і коньяку вітчизняного виробника наблизилася до вартості аналогічного продукту, виробленого в інших країнах. У зв'язку з цим спостерігається зростання попиту на ці категорії від виробників Грузії і Вірменії", - повідомили в прес-службі "АТБ". Після підвищення індикатива (мінімальних цін) на вітчизняні бренди споживачі стали перемикатися на грузинські коньяки, підтвердив і Роман Вишняк. Відзначимо, що після останнього підвищення індикатива (відображає вартість плюс підвищений акциз) горілка в роздробі не може коштувати дешевше 79,55 грн, а тризірковий коньяк - 119,46 грн. На полицях київських магазинів ми знайшли пропозицію "віскі", виробленого в Дніпрі, за 79 грн, а імпортний - навіть по 75 грн.

112.ua

Тенденцію підтверджують і цифри Nielsen. "За даними продажів в мережах-кооператорів, представлених Nielsen в категорії" горілка ", за період з жовтня-листопада 2016 року по серпень-вересень 2017 року спостерігалося зростання на 12% в грошовому еквіваленті і падіння на 8,6% в натуральному вираженні" , - повідомили в компанії. У Nielsen уточнили, що враховували продажу тільки ключових мереж-кооператорів України (мережі, з якими працює дослідницька компанія - їх список не розголошується). У той же час дані про падіння в категорії підтверджуються і дослідженнями Асоціації "Укргорілка".

Тобто зростання відбулося за рахунок підвищення ціни (після кількох етапів підвищень акциз-индикатив), зниження - за рахунок зменшення попиту, а відповідно обсягів продажів. Втім, є й інше пояснення. "Обсяг споживання горілки не впав, просто з-за високих акцизів вона все більше йде в тінь. Обсяг тіньового горілчаного ринку оцінюється вже до 40%", - сказав Дорошенко.

Чи варто переплачувати за бренд?

Головне питання, яке напрошується в цій ситуації: чи варто переплачувати за брендовану "елітку"? Відзначимо, що мережі в даному випадку нічим не ризикують - між "дешева продукція" і "небезпечна для здоров'я" в більшості випадків поставити знак рівності не можна. З важливим застереженням - якщо мова не йде про спиртах низької якості і з великим вмістом сивушних масел. Що це таке? Це як мінімум важке похмілля, як максимум (при частому вживанні у великих кількостях) - сліпота і важкі розлади в роботі внутрішніх органів. Втім, головним чином різниця в органолептичних якостях, які досить відчутні, якщо порівнювати пофарбований в жовте спирт і купаж спиртів, дійсно витриманих в дубових (НЕ алюмінієвих) бочках протягом хоча б трьох років. Таким чином, дешевизна виправдана тільки в тому випадку, якщо мета - ефект сп'яніння. В принципі багатьом цей ефект як раз і треба. Тоді вже не до смакових якостей.

112.ua

За словами Олексія Дорошенко, ще один фактор, який зумовлює зростання в Україні сегмента (бренді, коньяк, віскі, вермут, біттери, джин, текіла), - це те, що в нього змогли вбудуватися зі своєю пропозицією вітчизняні виробники. Це також підтверджується дослідженнями, які показують зростання обсягів виробництва практично всіх категорій алкогольних напоїв в Україні, крім горілки. За останні роки вітчизняні виробники істотно зміцнили свої позиції, і їхня частка продажів, зокрема в категорії "вермут", помітно збільшується, підтвердили в прес-службі "АТБ", повідомивши, що спільно з українським виробником вже запустили проект під private lable - вермут ТМ "Своя Лінія".

співрозмовники 112.ua відзначили, що спостерігають і попит на брендовану "елітку", але в незрівнянно менших темпах, ніж на дешеву продукцію. Про це повідомили, зокрема, в компанії одного з найбільших імпортерів. "Хоча про повернення на докризовий рівень говорити не доводиться, в великих містах ми бачимо зростання. Це відбувається і за рахунок відкриття великої кількості нових закладів HoReCa", - сказало джерело в компанії. За словами Романа Вишняка, зростання є і в мережах: "Якщо порівнювати з 2014-2015 рр., То на віскі преміальної групи (відомих брендів) попит поступово зростає. Але порівнювати з докризовими темпами його передчасно. Причому, ми відзначаємо зростання саме в групі дешевших blended whisky (купажовані). Попит на більш дорогі односолодові віскі також зростає, але значно меншими темпами ".

Олена Голубєва

Несподівано?
Чи немає помилки в підрахунках Nielsen?
Як це можна пояснити?
Невже "покращення" вже настало, і українці можуть собі дозволити Jack Daniel's по 600 грн за пляшку?
Як же можна домогтися низької ціни?
Чи варто переплачувати за бренд?
Головне питання, яке напрошується в цій ситуації: чи варто переплачувати за брендовану "елітку"?
Що це таке?