Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати ліцензію на продаж алкоголю в Московській області?

  1. Положення Адміністративного регламенту видачі ліцензій на алкоголь
  2. Документи на ліцензію на алкоголь від здобувача
  3. Держмито на алкоголь та інші документи на ліцензію на алкоголь
  4. Видача ліцензії на алкоголь в Московській області

Для підприємців, які бажають отримати ліцензію на алкоголь в Московській області, слід звернути свою увагу на Адміністративний регламент надання адміністративної послуги з видачі роздрібних ліцензій на продаж алкоголю, який затверджений розпорядженням Міністерства споживчих послуг Московської області від 10 вересня 2014 року № 16РВ-48 Для підприємців, які бажають отримати ліцензію на алкоголь в Московській області, слід звернути свою увагу на Адміністративний регламент надання адміністративної послуги з видачі роздрібних ліцензій на продаж алкоголю, який затверджений розпорядженням Міністерства споживчих послуг Московської області від 10 вересня 2014 року № 16РВ-48. Даний документ встановлює єдиний підхід підмосковних чиновників при видачі роздрібних ліцензій на алкоголь.

Положення Адміністративного регламенту видачі ліцензій на алкоголь

Почати слід з того, що згідно з пунктом 11 Адміністративного регламенту рішення про видачу або відмову у видачі роздрібної ліцензії на алкоголь в Московській області приймає Міністерство споживчого ринку та послуг Московської області. Надання послуги з видачі алкогольних ліцензій здійснюється за принципом «одного вікна», в тому числі на базі багатофункціональних центрів.

Відповідно до пункту 15 Адміністративного регламенту Міністерства споживчого ринку і послуг Московської області розглядає питання не тільки видачі ліцензій на продаж алкоголю, але і їх продовження, а так само переоформлення.

Документи на ліцензію на алкоголь від здобувача

У 25 пункті Адміністративного регламенту вказаний перелік документів, які необхідно подати до Міністерства споживчого ринку і послуг Московської області для отримання ліцензії на продаж алкоголю.

По-перше, до них відноситься заяву на ліцензію на алкоголь. Зразок цієї заяви прикладено до Адміністративного регламенту.

По-друге, до заяви на ліцензію на алкоголь необхідно докласти установчі документи - оригінали, або завірені нотаріусом копії.

По-третє, обов'язковим є документ, що підтверджує наявності у претендента статутного капіталу, розмір якого визначено статтею 5 Закону Московської області від 27 квітня 2012 № 40/2012-ОЗ «Про роздрібному продажі алкогольної продукції в Московській області». Відповідно до даної норми мінімальний розмір сплаченого статутного капіталу для здобувача роздрібної ліцензії на алкоголь в Московській області складає 500 тисяч рублів.

Нарешті, останнім документом, який потрібно від організації, яка бажає отримати ліцензію на продаж алкоголю в Московській області, є документи, які свідчать про наявність у організації у власності або оренді стаціонарних торгових об'єктів і складських приміщень. Слід зазначити, що якщо нерухомість знаходиться в оренді, то її термін повинен бути визначений відповідним договором і дорівнює одному року і більше.

Крім того, особливі вимоги до квадратурі стаціонарних торгових об'єктів і складських приміщень пред'являє пункт 6 статті 16 Федерального закону від 22 листопада 1995 року № 171-ФЗ «Про державне регулювання виробництва і обороту етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції». Так, загальна площа стаціонарного торгового об'єкта і складського приміщення організації, яка торгує алкоголем в містах, повинна бути не менше 50 квадратних метрів. Для організацій, що продають спиртне в сільських поселеннях, даний показник в половину менше - 25 квадратних метрів. При цьому, як для міських, так і для сільських магазинів обов'язковим є наявність контрольно-касової техніки.

Держмито на алкоголь та інші документи на ліцензію на алкоголь

У пункті 28 Адміністративного регламенту вказані інші документи на ліцензію на алкоголь, які претендент може подати самостійно, або чиновники з Міністерства споживчого ринку і послуг Московської області запросять в уповноважених державних органах самі.

По-перше, копія документа про сплату держмита на алкоголь. Розмір держмита на алкоголь встановлюється підпунктом 94 пункту 1 статті 333.33 Податкового Кодексу РФ. За річну ліцензію на продаж алкоголю в Московській області доведеться сплатити 65 тисяч рублів. Нагадаємо, що згідно з пунктом 17 статті 19 Закону № 171-ФЗ алкогольна ліцензія видається на термін вказаний здобувачем в заяві. Разом з тим максимальний термін дії ліцензії на алкоголь не може перевищувати п'яти років. Таким чином, п'ятирічна ліцензія на роздрібний продаж алкоголю в Московській області буде коштувати 325 тисяч рублів.

Другим за значимістю іншим документом на ліцензію на алкоголь є довідка податкового органу про відсутність у претендента заборгованості зі сплати податків, зборів, пені та штрафів.

Нарешті, третім і четвертим пунктом є копії документів про державну реєстрацію юридичної особи, а так само постановці на облік в податковому органі.

Відповідно до пунктів 29 і 30 Адміністративного регламенту неподання цих документів не може бути підставою для відмови у видачі ліцензії на продаж алкоголю. Разом з тим, необхідно розуміти, що якщо посадова особа Міністерства споживчого ринку і послуг Московської області встановить, що держмито на алкоголь не оплачена, то організації загрожує неминучий відмова у видачі алкогольної ліцензії.

Видача ліцензії на алкоголь в Московській області

Якщо при перевірці поданих претендентом документів на ліцензію на алкоголь чиновники не виявлять будь-яких порушень, то буде проведено обстеження торгового об'єкта. Згідно з пунктом 19 Адміністративного регламенту на проведення всіх процедур у Міністерства споживчого ринку і послуг Московської області є 30 календарних днів. У виняткових випадках, що вимагають тривалої експертизи отриманих документів, зазначений строк може бути продовжений ще на 30 календарних днів. В результаті організації буде видана ліцензія на роздрібний продаж алкоголю в Московській області, або винесено рішення про відмову у видачі алкогольної ліцензії.