Реклама
Реклама
Реклама

Заперечення про стягнення аліментів: зразок, позовну заяву

  1. Причини для заперечення
  2. Заперечення на судовий наказ
  3. Заперечення на позовну заяву
  4. Апеляція на аліменти
  5. Заперечення на зменшення розміру аліментів
  6. Заперечення по апеляційної інстанції
  7. Заперечення до суду касаційної інстанції

Законодавством передбачаються всі можливі варіанти дій, по різних ситуацій в житті. У тому числі і по аліментах. Один з батьків, з яким залишився дитина, має право на аліменти. Одночасно при незгоді другий батько має право опротестувати пред'явлені вимоги. Оформляється незгоду запереченням або відкликанням. Законодавством передбачаються всі можливі варіанти дій, по різних ситуацій в житті

Іноді аліментники не згодні з обов'язками щодо фінансового забезпечення дитини

Причини для заперечення

Для пред'явлення заперечення у відповідача повинні існувати вагомі чинники. До таких факторів належать:

  • Неналежне виконання батьківських обов'язків. Випадки зневажливого ставлення до своїх обов'язків з боку батьків або усиновлювачів зустрічається не часто, але присутні в житті.
  • Позбавлення працездатності у платника аліментів. Непрацездатність настає через різних факторів: проблеми зі здоров'ям, зайве вживання спиртних напоїв, наркотиків, покарання за вчинення тяжкого злочину та ін.
  • Аморальну поведінку одержувача аліментів. Наприклад, дружина неналежно використовує грошові кошти, отримані на дитину. Ходить в дорогі салони, вартість послуг яких несумірні з її доходами. Зловживає спиртними напоями.
  • Аліментник має малолітніх дітей в іншому шлюбі і відповідно піклуватися про них.
  • Одержувач аліментів переданий на держзабезпечення (поселений в будинок для людей похилого віку, будинок інвалідів, уклав договір довічного утримання з церквою і ін.).

Всі незгоди, обов'язково підтверджені документами.

Всі незгоди, обов'язково підтверджені документами

Присудити аліментні платежі можуть тільки за позовною заявою

Заперечення на судовий наказ

У зв'язку з великою завантаженістю судів, законом передбачено спрощений порядок розгляду справ по аліментах з винесенням судового наказу.

Справа розглядається тільки за наданими документами. Судовий наказ виноситься на базі заяви на виплату аліментів. Позивач, відповідач та свідки не присутні в залі судового засідання. Судовий наказ виноситься в їх відсутності.

При незгоді відповідач у десятиденний термін має право подати заперечення на пред'явлені аліментні платежі. Термін 10 днів розраховується з часу видачі наказу в канцелярії суду або з часу вручення листоношею рекомендованого листа.

Заперечення повинно містити обов'язкову інформацію: найменування суду, ф. і. о., місце проживання подає, номер справи за яким розглядалася обов'язок батьків і головні аргументи за позовними вимогами, причини незгоди (не влаштовує порядок перерахувань, невідповідність розміру аліментів фінансового стану, бажання виплачувати твердою сумою, прохання про зменшення платежів), аргументи та докази свого думки.

Зразок заперечення проти позову

Якщо десятиденний термін подачі заперечення минув, а відповідач не встиг з поважної причини зробити спростування, пишеться клопотання про поновлення строку за зразком.

Зразок заяви про поновлення строку

У разі неможливості довести причину пропуску строку подання заперечення на судовий наказ, подається касаційна скарга.

На основі судового наказу сума грошового утримання дитини, обчислюється у відсотках від заробітку. Справляння в твердій грошовій сумі за наказом не проводиться. Для обчислення аліментних платежів у твердій сумі необхідно досліджувати причини і факти для застосування такого обчислення (ст. 83 і 143 СК РФ). Це неможливо без виклику позивача і відповідача. Наявність заявленого заперечення скасовує судовий наказ, питання вирішується в подальшому за позовом.

Наявність заявленого заперечення скасовує судовий наказ, питання вирішується в подальшому за позовом

Аліментні платежі призначаються судовим наказом

Заперечення на позовну заяву

Присудити аліментні платежі можуть за позовною заявою. Обсяг платежів прописують у відсотках або твердій грошовій сумі. Спростування за позовом це незгода з фінансовими вимогами позивача або з процесуальними питаннями вирішення справи.

Наприклад, відповідач не згоден за сумою аліментів або порядку їх сплати. Заперечення на позовну заяву оформляється аналогічно заперечення на судовий наказ. Заперечення на позовну заяву подається як на аліменти, розраховані у відсотках від доходу, так і присуджені у твердій грошовій сумі.

На позовну заяву можна подати відгук. Відгук - це свого роду пояснення із зазначенням обставин відомих заявнику. Подається, коли немає незгоди з матеріальним вимогам. Стандартний бланк відкликання процесуальним законодавством не передбачено. При заповненні варто дотримуватися загальних правил подачі документів до судових органів. (См.образец)

Зразок відзиву на позовну заяву

Апеляція на аліменти

Більшість аліментників згодні з обов'язками щодо фінансового забезпечення дитини і готові це виконувати. До суду йдуть не стільки опротестовувати матеріальні вимоги, скільки для узаконення стосунків з колишньою дружиною з приводу забезпечення дітей.

Такі платники аліментних платежів не спростовують рішення судді. Однак незадоволеною результатом вирішення питання залишиться сторона, яка отримує аліменти. Незадоволений одержувач матеріальної допомоги має право подати апеляційну скаргу до вищестоящого суду за зразком.

Зразок апеляційної скарги в вищестоящий суд

На надання апеляційної скарги дається час один місяць з моменту винесення судового рішення. Факти, на підставі яких надається скарга, вказуються в зміст документа і прикладаються підтвердження.

Вищий суд розглядає ті ж доводи, що і райони. Нові факти будуть досліджуватися, тільки в ситуації неприйнятність їх вивчення в суді першої інстанціі.Еслі одержувач аліментів не встиг надати апеляційну скаргу. Він має право відновити термін. Для цього складається клопотання про поновлення строку на апеляційну скаргу. Зразок нижче.

Зразок заяви про поновлення строку на апеляційну скаргу

Причини для відновлення терміну повинні бути значні (за станом здоров'я, відрядження, робота вахтовим методом невчасно отримане судове рішення, втрата паспорта і інше на розсуд судового органу).

Заперечення на зменшення розміру аліментів

Для зміни розміру аліментів необхідно звернутися в суд

У ситуації зміною сімейного стану, збільшенням сім'ї та неможливістю сплачувати аліментні платежі в колишньої сумі, платник має право подати позов про зменшення розміру аліментів (ст.81 СК РФ).

Заява на зменшення розміру платежів на дитину подається в мировий суд. Оформляється аналогічний до позову по аліментах з урахуванням вимог ЦПК РФ. Вказуються обставини, на підставі яких позивач просити зменшення розміру і докази, що підтверджують дані обставини (довідка про заробітну плату, довідка про утриманців, медичний висновок і ін.)

Підстави для подання заяви про зменшення платежів на дитину можуть бути як матеріальні, так і сімейні. Суд обов'язково розгляне доводи відповідача і при дійсному наявності труднощі, винесе рішення про зниження суми платежів на дитину. Краще щомісяця отримувати малу допомогу, ніж збирати заборгованість, яка, ніколи не будуть виплачена.

Наприклад, позивачу раніше були присуджені платежі у твердій грошовій сумі в зв'язку з відсутністю офіційного заробітку. На даний момент позивач знайшов роботу, але з невеликою оплатою і попросить зменшення розміру твердої грошової суми. Якщо у аліментщика, платить у твердій сумі, утворилася заборгованість, то її суд не зменшить. Суд зменшить розмір майбутніх платежів.

Вимога про зменшення грошової допомоги дитині (як у твердій сумі, так і у відсотках) подається особисто або через представника має довіреність. Суддя після дослідження всієї наданої інформації винесе рішення. Рішення про зменшення розміру платежів або про відмову в зменшенні вступить в законну силу через 1 місяць. У цей період позивач і відповідач у разі незгоди мають подати заперечення по апеляційної інстанції за зразком.

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів

Заперечення по апеляційної інстанції

Апеляційну скаргу надають в той суд, в якому розглядалася справа по першій інстанції. Світовий або міський суд сам передає апеляційну скаргу до вищестоящих органів.

Світовий або міський суд сам передає апеляційну скаргу до вищестоящих органів

При незгоді з рішенням суду можна подати заперечення по апеляційної інстанції.

Апеляційну скаргу копіюють за кількістю учасників справи.

Аліментник одночасно може надати заперечення на апеляційну скаргу. Надається в двох примірниках.

Зразок заперечення на на апеляційну скаргу

При розгляді питання за апеляційною скаргою не можна міняти позовні вимоги (ст. 35 ЦПК РФ). Якщо змінилися вимоги, подається новий позов до мирового суду.

Заперечення до суду касаційної інстанції

У період 6 місяців, з часу прийняття рішення, можна подати касаційну скаргу. Надають зацікавлені особи. Вони повинні бути учасниками справи в світовому суді. Подається після дослідження питання в апеляційній інстанції. Подати касацію на рішення суду першої інстанції не вийти. Надаються документи відразу в суд касаційної інстанції. У ст. 377 ЦПК РФ наведений перелік судових органів. Процес оформлення касаційної скарги схожий з апеляційною.

Загальні правила оформлення і подачі касаційної скарги

Крім найменування суду і реквізитів учасників касаційна скарга містить рішення попередніх судів і факти порушення прав позивача з приведенням доказів. Робиться копії документів всім учасникам. Додаються завірені судом копії постанов або судового наказу. Суддя вивчає скаргу, потім виносить постанову або про відмову, або про передачі скарги до суду касаційної інстанції.