Реклама
Реклама
Реклама

Встановлення батьківства і стягнення аліментів - позовну заяву, за минулий період, рішення суду, держмито, на позашлюбних дітей, бланк

  1. Навіщо це потрібно
  2. особливі випадки
  3. добровільний порядок
  4. ситуації заперечування
  5. позиція законодавства
  6. Факти і докази
  7. Встановлення батьківства і стягнення аліментів в судовому порядку

В щасливій родині питання про спорідненість не виникають. При появі проблем правового характеру постає необхідність в юридичному оформленні родинних зв'язків, якщо це не було зроблено раніше.

Це стосується встановлення батьківства. Цивільне подружжя або одинока мати не надають значення важливості отримання в загсі відповідного свідоцтва.

Якщо батьківство в ЗАГСі не оформлене, то права дитини значно обмежені. Його походження від конкретного чоловіки не зафіксовано. Без документа підтвердити цю спорідненість неможливо. Згодом встановлювати батьківство потрібно в судовому порядку. Процес займе багато часу і принесе переживання батькам і дитині.

Наявність батька впливає на стан дитини в суспільстві і його майнові права. Якщо з якихось причин «неофіційний» тато не зможе піклуватися про своє чадо, то питання встановлення спорідненості може стати дуже актуальним.

Навіщо це потрібно

Батьки, звертаючись до суду для визнання батьківства, переслідують не тільки безкорисливі цілі. Реєстрація тата на папері не є показником того, що він братиме участь в житті дитини. Часто після завершення процедури мати знову подає в суд заяву на позбавлення встановлених йому прав.

Для громадянина набуття статусу батька на увазі сплату аліментів і поява спадкоємця. Мати не має права без письмової згоди другого з батьків міняти дитині місце проживання, прізвище, вивозити його за межі РФ.

Скрутне матеріальне становище багатьох сімей веде до необхідності вимоги аліментних виплат від другої половини. Теж недбалий батько буде приховувати реальний дохід. Розмір призначених за рішенням суду сум може значно відрізнятися від очікуваних.

Неповнолітній в майбутньому повинен буде містити старого батька. Мати ж втратить статус одиночки і позбудеться певних пільг і допомог.

особливі випадки

Третю частину всіх новонароджених в Росії складають позашлюбні діти. Багато жінок ще до вагітності планують народити для себе і самостійно забезпечувати своє чадо.

Якщо тато дитини матері відомий, але ухиляється від виконання батьківських обов'язків, одинока мати може зажадати стягнення аліментів з особи, яка є батьком по документам.

Закон не встановлює розмежування між народженими в офіційному союзі і позашлюбними дітьми. Тому утримувати дітей зобов'язані батьки, встановлені офіційно.

добровільний порядок

Поява маляти на світ поза шлюбом може спричинити відсутність запису про батька у свідоцтві про народження. При бажанні чоловіки визнати своє біологічне споріднення з дитиною, він повинен разом з матір'ю малюка подати в ЗАГС відповідну заяву в добровільному порядку. Так, папа визнає своє чадо, а жінка погоджується з цим.

Ця юридична дія може бути застосовано тільки для тих громадян, які не перебувають у законному шлюбі. Воно спричиняє появу взаємних прав і обов'язків між учасниками сімейних відносин.

Для здійснення правового акту чоловік повинен мати повну дієздатність і особисте волевиявлення. Сімейний кодекс (СК РФ) дає право визнавати батьківство громадянам, які не досягли віку 18 років. Обмежена дієздатність позначиться тільки на майнові права батьків.

Обмежена дієздатність позначиться тільки на майнові права батьків

Стягнення збитків у порядку регресу - спосіб вирішення конфліктного питання шляхом стягнення позивачем з відповідача заборгованості, вже сплаченої замість нього.

Яка підсудність по стягненню аліментів на батьків передбачена законодавством, можна дізнатися тут .

Спільна заява які не перебувають у шлюбі осіб подається до органу РАЦС за місцем проживання або отримання довідки про народження дитини. Заяви можна подавати окремо. При цьому підпис відсутнього особи повинна мати нотаріальне підтвердження.

Батьки можуть подати документ при реєстрації народження малюка або згодом при пред'явленні свідоцтва про її народження.

З причин заяву на встановлення правового статусу батька можна подати ще при вагітності жінки. Для цього необхідні наступні підтвердження: довідка про вагітність з поліклініки або наявність причин, за якими звернутися в ЗАГС в майбутньому буде неможливо (відрядження, переїзд, важке захворювання і т. Д.).

Подані документи будуть зберігатися в РАГСі до появи на світ дитини. На їх підставі зроблять запис у свідоцтво про народження малюка.

Батько має право відмовитися від поданого раніше заяви до моменту його виконання.

Батько має право відмовитися від поданого раніше заяви до моменту його виконання

Батьківство через ЗАГС може встановлюватися в разі смерті матері, для чого потрібно письмовий дозвіл опіки, а при їх незгоді процедура проводиться через суд

ситуації заперечування

Батько має право звернутися до суду для оспорювання батьківства. Громадянин йде на такий крок, якщо дізнається, що не є батьком або він знав це з самого початку і добровільно «записався в тата».

За першої причини суд часто підтримує позивача при наявності доказів, що дитина нього нерідний.

У другому випадку він може розраховувати на позитивний вердикт при наявності доказів того, що для отримання згоди стати батьком до нього застосовувалися:

  • насильство;
  • вимагання;
  • шантаж.

При рішенні суду не визнати заявника батьком дитини він може почати чергову судову тяжбу зі звільнення від аліментних зобов'язань.

На бажаний результат можна розраховувати за умови, що скасування аліментів істотно не змінить матеріальне становище чада:

  • мати в поодинці зможе забезпечити йому гідне існування;
  • аліменти платитиме рідний батько дитини;
  • забезпечувати його буде новий чоловік жінки.

За інших обставин звільнення від батьківства позбавить громадянина від обов'язку сплачувати аліменти на дитину до її повноліття.

Якщо позивач доб'ється позитивного рішення суду, то може уявити його в службу судових приставів або бухгалтерію роботодавця. Аліменти не будуть утримуватися від дати судового рішення.

Згідно СК РФ повернути гроші, виплачені на утримання дитини до рішення суду не можна. Такий варіант не передбачений в інтересах неповнолітнього.

позиція законодавства

Встановлення батьківства і стягнення аліментів з осіб, які ухиляються від виховання своїх дітей, регламентується СК РФ, який набрав чинності 01.03.1996 і статтями ЦПК РФ.

Також діє Кодекс про шлюб та сім'ю Української РСР (КпШС РРФСР), прийнятий в 1969 році.

Для аналізу доказів у справах про батьківство суд керується одним з перерахованих документів. Вибір залежить від дати народження неповнолітнього.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на дитину (дітей)

Щодо дітей, народжених до 01.03.1996, до уваги беруться докази, наведені в ст. 48 КпШС РРФСР:

  • проживання та ведення господарства спільно цивільним подружжям до народження малюка;
  • обопільне виховання і утримання чада;
  • підтвердження визнання чоловіком батьківства. Наприклад, свідчення сусідів, зустріч матері і новонародженого з пологового будинку і т. Д.

Для встановлення судом батьківства достатнім є підтвердження одного з цих фактів.

Якщо дитина з'явилася на світ після 01.03.1996, суд враховує всі докази, що підтверджують його народження від потенційного батька (ст. 49 СК РФ). До моменту зачаття малюка майбутні батьки могли не жити разом, наприклад, через відсутність власного житла. Однак вони могли часто відвідувати один одного, харчуватися на спільні гроші, набувати майно, тому батьківство може бути встановлено.

Якщо спільні відносини припинилися до настання вагітності, це є серйозним приводом для відмови задовольнити позов.

Виходячи з цього, позов до суду і інші документи повинні бути складені за вимогами одного з вищевказаних кодексів.

Факти і докази

Останнім часом в якості доказу використовують аналіз ДНК передбачуваного батька і дітей.

Позивач і відповідач можуть самостійно за власні гроші провести такий тест. Відмова однієї із сторін з'явитися або надати матеріал для аналізу не є причиною визнати або спростувати факт батьківства.

Суд визначає, наскільки суттєвою була причина відмови від проходження генетичного тесту і наскільки значущим міг виявитися його підсумок.

Згідно ст. 67 ЦПК РФ результати ДНК-проби враховуються в комплексі з іншими доказами (аудіо та відеоматеріали, свідчення свідків, листи і т. Д.) І не мають переваги перед ними.

Стаття 67. Оцінка доказів

Важливу роль відіграють показання свідків. Наприклад, відповідач при свідках говорив про свої наміри узаконити стосунки.

Громадянин може спростувати доводи опозиції, якщо доведе, що нездатний до зачаття або не перебувала поруч з жінкою в момент запліднення. Суд перевіряє всю інформацію. Іноді вдаються до послуг медекспертизи.

Батьківство можуть виключити зіставленням крові кожного з батьків і дитини.

Встановлення батьківства і стягнення аліментів в судовому порядку

Дане питання розглядається судом, якщо батьки не в шлюбі і один з них уникає відвідування РАГСу для реєстрації народження малюка або не в змозі зробити це. Наприклад, помер, пропав безвісти, недієздатний і т. Д.

Справами про встановлення батьківства займаються міські і районні суди за місцем проживання однієї із сторін (за вибором позивача).

Заявниками з даного питання можуть виступати:

  • будь-який з біологічних батьків;
  • опікун або піклувальник;
  • громадянин, на утриманні якого перебуває неповнолітня;
  • колишній чоловік, записаний батьком, але фактично їм не є;
  • дитина з 18 років або емансипований.

У компетенції суду знаходиться вирішення питання про розподіл судових витрат між сторонами за їх заявою.

У разі смерті батька неповнолітнього мати може встановити батьківство через суд. Це допускається, якщо вона не перебувала з померлим чоловіком у зареєстрованому шлюбі і тому ЗАГС не може внести запис в свідоцтво про народження.

Для встановлення факту батьківства в таких випадках призначається особливе судочинство. Враховуються заяви зацікавлених осіб, т. К. При позитивному рішенні дитина увійде в права першочергового спадкоємця.

При позитивному рішенні дитина увійде в права першочергового спадкоємця

Зазвичай встановлення батьківства і стягнення аліментів проводиться судом одночасно

Рішення про стягнення коштів на утримання сина вступає в силу негайно. Вони почнуть утримуватися навіть при зверненні до вищої інстанції.

Розмір аліментів дорівнює:

На одну дитину

0,25% заробітку на двох 1/3 частина На трьох і більше 0,5%

Якщо позов на визнання батьківства подав повнолітня дитина, то аліменти йому не присуджуються. Він набуває права спадкоємця.

Стягнення аліментів з батька дитини провадиться за стандартною схемою. Їх розмір визначається так само, як при розлученні. Кошти за період, що передує даті судового рішення, не стягуються. Після ствердної вердикту починають діяти права і обов'язки, встановлені між батьками і дітьми.