Реклама
Реклама
Реклама

Відмова від аліментів: порядок процедури, зразок заяви. Як відмовитися від аліментів на дитину

  1. Що являє собою відмову від аліментів
  2. Порядок відмови від аліментів
  3. Складання заяви про відмову аліментів
  4. Відмова від аліментів шляхом одноразової виплати
  5. Відмова від дитини звільняє від аліментів?
  6. За і проти процесу відмови від аліментів

Аліменти - один з видів грошових зобов'язань, який є невід'ємним обов'язком громадянина. При настанні певних життєвих обставин особа зобов'язується надавати матеріальну допомогу тим, хто цього потребує. При цьому, в обов'язковому порядку між платником і одержувачем повинна бути зв'язок - сімейна. У число таких громадян входять не тільки діти, а й колишні чоловік або дружина.

Зміст статті

Останнім часом дуже багато питань виникає з приводу можливості відмови від оплати у аліментних зобов'язань. Важка економічна ситуація або просто складні відносини між людьми припускають бажання позбутися від матеріальних виплат. У даній статті ми пропонуємо розглянути питання про відмову від надання аліментів. У чому суть такого процесу і які його особливості? Проаналізувавши нормативно - правову базу, яка тільки поверхнево зачіпає це питання ми вивели найбільш важливі правила.

Що являє собою відмову від аліментів

Для того, щоб розібратися в системі відмови, необхідно спочатку дати точне визначення самим аліментних виплат. Так, в нормативно - правових актах дане явище розглядається як обов'язок матеріальної допомоги в певному розмірі і з точною періодичністю по відношенню до дітей або дружину, чи дружині, в тому числі як перебувають у шлюбі, так і після розлучення.

Аліментні виплати мають обов'язково матеріальний характер. Органом Феміди або добровільною угодою між сторонами призначається жорстка грошова сума або відсоток від дохідної частини, які одна сторона зобов'язується надавати другій стороні для підтримки життєвих потреб. Розмір фінансової підтримки досить великий. В силу певних помилок вважається, що аліменти - це копійки, які не варті судової тяганини при виникненні проблем. Але, не варто так думати. Наприклад, в залежності від того, скільки дітей має громадянина можуть стягуватися різні відсотки: на одного - чверть доходу, а ось на трьох - половина прибутку.

Але, в силу певних обставин може виникнути необхідність у відмові від аліментів на дитину. Сьогодні таке явище досить поширене і цікавить дуже багатьох, хто пов'язаний такого роду зобов'язаннями.

Варто відрізняти два різних поняття: скасування і відмова від аліментних зобов'язань. Скасування є наявність певних фактів, які в силу свого існування роблять виплату матеріальної допомоги такий, що суперечить її суті і принципом. Оскільки аліменти призначаються для підтримки матеріального стану дітей і подружжя, то розривання цих зв'язків або поява людини, який за вказівкою Закону повинен тепер опікуватиметься над ними відкидає необхідність участі в підтримці фінансового плану раніше призначеного платником аліментів. Наприклад, це може бути усиновлення дітей іншою людиною, до якого тепер переходить обов'язок фінансової підтримки або укладення шлюбу дружини або чоловіка вдруге, який має на увазі той же перехід матеріального змісту.

А ось якщо говорити про відмову, то тут грає вже психологічний фактор. Тобто, мова йде про ставлення платником аліментів до свого обов'язку та погляди на це того, хто отримує такі гроші. Найбільш актуальні питанням стає можливість односторонньої відмови матері від аліментів на дитину від колишнього чоловіка. Важливо запам'ятати, що матеріальна допомога - це, перш за все, не право дитини або дружини, а обов'язок людини, який не проживає в сім'ї, або не виконує свої обов'язки матеріального характеру в шлюбі. У тому випадку, коли гроші надходять на малюка - мати ні в якому разі самостійно без вагомих на те причин не може від них відмовитися, оскільки державою встановлено чітке правило про те, що чоловік повинен утримувати своїх дітей.

Незалежно від цього, що законодавством не передбачено чіткої схеми і можливості, сучасна практика виробила кілька ситуацій, в яких відмова від виплати аліментів стає можливим.

Порядок відмови від аліментів

Тепер розберемося з тим, як правильно юридично оформити процес відмови від сплати аліментних зобов'язань. Сьогодні дана процедура в законодавчій базі регламентується мало чітко. Тому, необхідно розглядати її в сукупності з практикою.

Перше і основне правило: угоду про відмову від аліментів не оформляється в судовій інстанції. Органи Феміди не можуть закріпити добровільне рішення сторін про те, що вони припиняють такі взаємини. Це пов'язано з тим, що в законодавчій базі вказано інше правило - особа зобов'язується і має надавати фінансову допомогу.

Як оформити відмову від аліментів? Справи такого роду вирішуються за згодою сторін і закріплюються між собою у вигляді угоди або договору. При цьому, в залежності від того, на якій стадії перебувають питання про сплату аліментів виділяють:

  • досудове угоду. Тоді, коли сім'я не зверталася до суду за встановленням зобов'язання сплати матеріальної підтримки;
  • під час судового розгляду. Тоді, коли питання про встановлення аліментних зобов'язань знаходиться на стадії розгляду органом Феміди;
  • після судове угоду. Використовується в тому випадку, якщо раніше вже був винесений вердикт суду, який зобов'язав одну зі сторін платити певні суми.

Кожна з таких ситуацій має свій окремий порядок. Так, якщо угода складається до того, як сторони звернулися за допомогою до органів правосуддя - вирішити дане питання буде найбільш просто. Батьки або колишнє подружжя можуть скласти спеціальну угоду. У ньому будуть позначені всі права і обов'язки сторін по відношенню один до одного. Основним правилом, яке закріпиться в договорі буде відсутність необхідності чоловіка або дружини виплачувати періодичні суми на утримання дітей або ж інша сторона угоди.

Питання трохи ускладниться, якщо один з учасників подав позов до суду на стягнення аліментів і справа перебуває в процесі вирішення. В такому випадку, тому, хто звернувся в орган Феміди необхідно буде відкликати свою заяву. Тобто, необхідно зупинити процес вирішення питання про аліменти в суді і тільки тоді скласти угоду.

Для цього необхідно звернутися в суд точно так же, як і при подачі позову. Потрібно скласти спеціальну заяву. Воно пишеться за всіма правилами процесуального характеру. У правому верхньому кутку вказується назва органу Феміди, імена і місця реєстрації проживання сторін. Крім того, необхідно буде вказати номер самої справи, яке вже розглядається в порядку провадження.

Далі йде напис назви документа. Слідом - основна частина. У ній потрібно буде описати хто звертається і всі факти справи. Так, необхідно вказати на те, що таке - то справа перебуває на розгляді. Але, в силу з'явилися причин (обов'язково написавши їх) сторона не бачить подальшого сенсу в розгляді і відмовляється від раніше поданого нею позову.

Потім йде прохання - в нашому випадку буде вказівка ​​на припинення розгляду справи про стягнення аліментів в органі правосуддя. Слідом повинен йти перелік додається документації. В кінці проставляється дата і підпис.

Для того, щоб візуально переглянути, як має виглядати заява про відмову від аліментів, пропонуємо ознайомитися з його зразком. Також, його можна використовувати як основу для внесення власних даних:

Зразок відкликання виконавчого листа Зразок відкликання виконавчого листа

У тому випадку, коли аліменти виплачуються вже за рішенням органу Феміди - звертатися буде потрібно в службу судових приставів. Для цього необхідно подати заяву про відкликання виконавчого листа. На його основі уповноважений працівник переглядає справу про аліменти і призупиняє обов'язок особи платити за рахунками. З цього моменту відсутність матеріальної підтримки не буде вважатися заборгованістю і громадянина не зможуть притягнути за відповідальність.

Складання заяви про відмову аліментів

Як ми раніше зазначали - відмова від виплати аліментних зобов'язань проводиться на підставі складання спеціальної угоди між сторонами. При цьому, певного єдиного зразка такого документа не існує. Сьогодні його зміст обговорюється учасниками процесу і вноситься під їх підпис на папір.

Оскільки відмова від аліментів проводиться добровільно, то в обов'язковому порядку волевиявлення кожного боку має проявлятися без примусу. На підставі спільної домовленості закріплюються всі права і обов'язки і найголовніше - факт відмови від матеріальної допомоги.

Оформлення має бути наступним. На початку вказується назва угоди і сторони, між якими було знайдено компроміс. Слідом йде відсилання на комплекс прав і обов'язків кожного з учасників.

Відмова від аліментів найкраще засвідчити нотаріально. Для цього сторони можуть звернутися в будь-яку нотаріальну контору, незалежно від того приватного вона типу, або державного. При собі необхідно мати:

  • оригінал документа, який свідчить про появу дитини на світ і кожна зі сторін записана в ньому як мати і батько;
  • документи, які свідчать про те, що між сторонами домовленості раніше був укладений шлюб, або документ, який свідчить про його розірвання;
  • документ, що посвідчує особу кожного з учасників;
  • інші документи в залежності від того, на якій стадії перебуває справа про призначення аліментного зобов'язання (наприклад, рішення суду).

Як написати відмову від аліментів? Його можна скласти як уже безпосередньо у нотаріуса, так і раніше перед відвідуванням відповідного працівника. Сьогодні сторони можуть писати договір самостійно, так і скористатися допомогою професіоналів. Для цього необхідно буде звернутися в юридичну контору, яка займається питаннями сімейного права. Її працівники допоможуть не тільки правильно оформити угоду, але і попрацюють над його змістом. У таких випадках при виникненні розбіжностей між сторонами в майбутньому буде простіше вирішити всі спірні питання, оскільки професіонали маючи досвід роботи з такими справами включають в угоду важливі пункти з регулювання розбіжностей. Але, варто розуміти і те, що послуги такого роду будуть стояти не дуже дешево.

Відмова від аліментів шляхом одноразової виплати

Одним з найбільш часто використовуваних варіантів відмови від сплати аліментних зобов'язань сьогодні стає одноразова передача необхідної суми або нерухомості для утримання дитини. У наш час на практиці все частіше вважають за краще здійснити одноразову дію і таким способом обмежити себе від необхідності в майбутньому періодично платити за рахунками.

Як правило, такі дії виражаються в формі передачі у власність нерухомості. У більшості випадків - це квартира. Так, батько має право переписати житло на дитину, якій він повинен регулярно платити аліменти. Саме таким способом він покриває всю свою заборгованість наперед.

У чому плюси такого варіанту? Перш за все, це впевненість в тому, що діти будуть забезпечені. При цьому, використання нерухомості або фінансів в обов'язковому порядку проводиться з урахуванням думки тієї особи, на опіці якого знаходиться дитина (мати, піклувальники). По-друге, така схема передбачає собою відсутність можливої ​​юридичної відповідальності в результаті невиконання платником аліментів своїх обов'язків. Оскільки вся сума сплачена на перед - ні про яку прострочки не може бути й мови.

Варто зауважити, що процедура передачі грошей або нерухомості повинна бути правильно закріплена. Крім самого акту про перехід права власності (якщо мова йде про житло) необхідно буде оформити двосторонню угоду.

У ньому сторони повинні позначити, що одноразовий платіж або нерухомість передаються дитині в якості аліментних зобов'язань. Це необхідно для того, щоб в майбутньому інший член подружжя не міг оскаржити факт сплати аліментів.

Відмова від дитини звільняє від аліментів?

Цим питанням задається практично кожен, хто стикається з ситуацією необхідності сплати аліментних зобов'язань. Але саме його постанову вважається юридично неправильним. У праві не існує такого поняття як «відмову від дитини». Але якщо виходити з практики і проаналізувати те, що люди мають в йду під таким терміном, то можна вивести кілька форм:

  • усиновлення дітей іншою людиною;
  • позбавлення батьківського права;
  • спір про факт батьківства в органах Феміди.

Кожен з цих варіантів буде мати різні наслідки. Для початку розглянемо усиновлення. Так, після розлучення батьків часто трапляється, що вони одружуються знову на інших людях. При цьому, новий чоловік або дружина виявляють бажання узаконити свої стосунки не тільки з другою половинкою, але і з її чадом.

В такому випадку використовують процедуру усиновлення. Таким чином, абсолютно всі права і обов'язки по відношенню до дитини переходять до іншої людини. Можлива зміна навіть по батькові малюка. Природно, що і обов'язок матеріальної підтримки переходить до нових мамі чи татові теж. Тобто, при усиновленні дітей іншими людьми обов'язок виплачувати аліменти попереднім татом чи мамою припиняється. Біологічний фактор у цій справі ролі не грає, оскільки законодавець звертає увагу на юридичні зв'язки між особами.

Позбавлення батьківського права - процедура набагато складніше. Сьогодні, для того, щоб відібрати у батьків можливість піклуватися і виховувати дітей необхідний буде комплекс умов:

  • злісне ухилення від аліментного зобов'язання;
  • відмова від прийняття участі в виховному процесі;
  • аморальну поведінку по відношенню до дітей.

При цьому, в обов'язковому порядку повинні виконуватися хоча б два з перерахованих вище пунктів. В іншому випадку ні про яке розгляді не може бути й мови. Найбільш незрозумілим залишається фактор злісного ухилення від виплати аліментних зобов'язань. Сьогодні законодавець під цією нормою має на увазі величезну кількість ситуацій. Загальним правилом стає наявність великої заборгованості перед дитиною і прострочення виплат протягом часу, що перевищує 4 місяці.

Підставами може бути приховування власної доходної частини. При цьому, не обов'язково залишити в таємниці всю прибуток, досить буде і її частини. У наш час - це дуже популярно, оскільки розмір аліментів безпосередньо залежить від доходу. Тому, недобросовісні батьки намагаються «заховати» частина прибутку, таким чином зменшуючи суму обов'язкових платежів на утримання дітей. Наявність доказів такого факту стає основою для юридичної відповідальності громадянина.

Після того, як будуть явними докази фактів таких грубих порушень зацікавлена ​​сторона має можливість звернутися до суду за позбавленням людини батьківського права. В ході судового розгляду орган Феміди перевіряє всі матеріали і виносить своє рішення.

Основною особливістю позбавлення права бути батьком є ​​те, що навіть при його застосуванні особа не залишається без обов'язку сплачувати аліменти. Хоча і на юридичному рівні зв'язок між дитиною і мамою або татом розривається, необхідність матеріальної підтримки залишається.

Суперечка про факт батьківства - це судове провадження, в ході якого особа намагається довести те, що воно не є біологічним батьком дитини. Вирішуються ці відносини винятково в органах Феміди. Відкривають провадження за заявою батька. В ході розгляду встановлюються всі істотні факти, які доводять правоту однієї зі сторін.

В результаті розгляду справи можливі два результати:

  • вердикт на користь позивача;
  • вердикт на користь відповідача.

Якщо суду на основі наведених доказів стане очевидно, що оскаржених батьківства не має жодної підстави - він залишає все взаємини між сторонами справи на колишньому рівні. Тобто, батько повинен буде і далі матеріально допомагати дитині.

Але, якщо вердикт був прийнятий на користь чоловіка - то ситуація кардинально змінюється. Оскільки біологічної зв'язку між особою і дитиною не існує, то і немає приводу для взаємин на юридичному рівні. Тому, чоловік звільняється від сплати аліментних зобов'язань, ґрунтуючись на відсутності причин для цього.

За і проти процесу відмови від аліментів

Тим не менш, перш ніж йти на такий крок, як відмова від виплати матеріального змісту, варто розуміти, в яких наслідків це може вилитися.

Як правило, ініціатором відмови аліментів стає жінка, яка відповідно до вказівок нормативно - правової бази зобов'язана представляти і захищати інтереси своєї дитини. При цьому найбільш поширеною причиною відмови від матеріальної підтримки стає небажання спілкуватися з колишнім чоловіком.

Варто розуміті, что отношения после розлучення повінні мінімально впліваті на саму дитину. Так, часом це сделать не просто, но все ж необходимо найти Оптимальний вихід, Який зможите Забезпечити нормальний психологічний и фізичний розвиток дітей. Чи не останню роль в цій справі займають матеріальні засоби.

Відмова від фінансової допомоги повинен проводитися виключно в тому випадку, коли мати самостійно зможе забезпечити дитині гідне життя. Варто кілька разів подумати перед тим, ніж оформити відмову. Адже навіть хороший заробіток мами не завжди зможе задовольнити всі потреби дітей. Що краще: відмовити дитині в його потребах і при цьому уникнути спілкування з батьком, або все ж отримувати додаткові кошти і використовувати їх для розвитку малюка?

Крім того, багато хто помилково припускають, що відмова від сплати аліментних зобов'язань тягне за собою ряд наслідків, таких як, наприклад, відсутність необхідності отримати угоду батька на вивезення дитини за кордон. Варто розуміти, що скасування платежів не тягне за собою відмову від інших прав. Чоловік і раніше буде мати всі передбачені законодавством можливості щодо виховання своїх дітей.

У чому суть такого процесу і які його особливості?
Як оформити відмову від аліментів?
Як написати відмову від аліментів?
У чому плюси такого варіанту?
Відмова від дитини звільняє від аліментів?
Що краще: відмовити дитині в його потребах і при цьому уникнути спілкування з батьком, або все ж отримувати додаткові кошти і використовувати їх для розвитку малюка?