Реклама
Реклама
Реклама

В'язні реєстру боржників

28 дек. 2017

Не так давно в Україні була проведена реформа в сфері виконання судових рішень. Виконавче провадження неабияк оновилося і доповнилося унікальним реєстром боржників. Він сформований з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов'язання боржників і запобігання відчуження ними свого майна.

Задумка цілком хороша, а от реалізація як завжди трохи підвела. Механізм функціонування автоматизованої системи виконавчого провадження, в тому числі і реєстру боржників (далі - реєстр), визначено Положенням про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 05.08.2016 № 2432/5 (далі - Положення). Задумка цілком хороша, а от реалізація як завжди трохи підвела Ним передбачено, що до реєстру вносяться відомості про боржника одночасно з відкриття виконавчого провадження, за винятком певних випадків, пов'язаних зі стягненням аліментів. Після внесення до реєстру боржників власник нерухомості не може нею розпоряджатися. Законодавством передбачено, що при наявності запису про боржника в реєстрі, нотаріуси або органи, уповноважені реєструвати права на нерухоме майно або обтяження, зобов'язані відмовити боржнику в здійсненні угоди по відчуженню майна будь-яким способом.

Положенням також передбачено, що відомості з реєстру щодо боржника повинні бути виключені одночасно з винесенням одного з постанов: про закінчення виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу або суду. Але те, що передбачено положеннями законодавства, поки в технічному плані до кінця не може бути реалізовано.

Проблемним є те, що внести боржника до реєстру можливо, а ось опція по виключення його з реєстру, в деяких випадках, не може бути реалізована. Така проблема пов'язана з проведеної нещодавно реорганізацією органів виконання судових рішень міста Одеси. Так, в липні 2015 року, що існували в Приморському районі перший і другий відділ виконавчої служби, були замінені на єдиний орган виконавчої служби (Приморський відділ державної виконавчої служби міста Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області). Такий об'єднаний відділ перестав виконувати свої функції в червні 2017 року зв'язку з початком процедури ліквідації, а замість нього знову почали функціонувати два відділи виконавчої служби, зареєстровані як юридичні особи в червня 2017 року. Проблема полягає в наступному: записи про боржників, внесені єдиним Приморським відділом виконавчої служби до реєстру боржників, не можуть бути виключені новоствореними відділами, оскільки останні не є правонаступника раніше існуючого органу. Ось такий парадокс. Виходить, що людина є в'язнем ситуації, оскільки хоча заборгованість вже і погашена, але він як колишній боржник продовжує формально «висіти» в реєстрі, тим самим обмежується в можливості проведення операцій з відчуження майна.

Однак, системний аналіз законодавства України та логічні висновки дозволили знайти вихід з ситуації, що склалася. Передбачено, що угода, яка проведена в період наявності запису про продавця в реєстрі боржників, недійсною буде лише в разі неможливості стягувача компенсувати свою заборгованість. Тобто, якщо борг погашений (є відповідні документи), але власник нерухомості значиться в реєстрі боржників - угоду все-таки є шанс провести, оскільки не буде підстави для визнання її недійсною.

Щоб уникнути неприємних сюрпризів рекомендую вчасно оплачувати заборгованість і не доводити справу до виконавчого провадження. Наявність запису в реєстрі боржників, не дивлячись на погашену заборгованість, значно зменшить Ваші шанси на відчуження майна. Чи є Ви боржником можна перевірити за посиланням.

Чи є Ви боржником можна перевірити   за посиланням

Іг Ор Козак

юрист АТ "КФ" ДОМІНАНТА "


Рейтинг сторінки: 5/5 на основі 4 оцінок.