Реклама
Реклама
Реклама

Ухилення від сплати аліментів (КК РФ, ст. 157) - в 2019 році, злісне, кримінальна відповідальність, покарання, судова практика, чим загрожує, способи, зразок заяви, проблеми кваліфікації

  1. Що говориться в законі
  2. Судова практика
  3. як залучити
  4. Чим загрожує ухилення від сплати аліментів
  5. покарання
  6. штрафи
  7. Проблеми в кваліфікації

Недобросовісні платники, зобов'язані перераховувати певну суму коштів позовів про аліменти виплат на користь одержувача, в гонитві за збереженням свого статку можуть тривалий час ухилятися від вчинення виплат . За дане дію відповідних груп осіб може загрожувати покарання , Аж до позбавлення волі за КК РФ.

Покарання за ухилення від сплати аліментів регламентується положеннями чинного федерального законодавства . Багато хто вважає, що залучення до відповідальності може бути здійснено тільки при невиконанні зобов'язань по догляду за неповнолітніми дітьми , Але це зовсім не так.

Для розуміння ключових особливостей ухилення від сплати аліментів необхідно ознайомитися з існуючою судовою практикою , З порядком залучення і призначення штрафів , А також з положеннями, чітко прописаними в нормативно-правових актах.

Що говориться в законі

Порядок правового врегулювання суперечок всередині сім'ї визначається чинним Сімейним Кодексом РФ .

Положення статей про процес здійснення аліментних виплат встановлюють наступне:

  • подружжя має в рівній мірі забезпечувати власних неповнолітніх дітей;
  • забезпечення непрацездатних членів сім'ї має продовжуватися після досягнення ними 18 років;
  • навіть при утриманні дитини опікунами чи офіційними представниками не звільняє батьків від фінансової відповідальності.

Аліментні зобов'язання можуть бути встановлені в досудовому порядку шляхом укладення двостороннього договору між батьками. У разі відсутності такої угоди питання вирішується виключно в судовому порядку.

Як боржників, відповідно до глави 13 СК РФ, можуть виступати наступні категорії осіб:

  • подружжя;
  • діти, які досягли віку 18 років;
  • емансиповані діти старше 16 років;
  • інші члени сім'ї.

Ухилення від сплати аліментів є ситуацією, в рамках якої особа, яка є безпосереднім платником аліментів, відмовляється від перерахування коштів на користь одержувача. Порядок виплат регламентується цивільним і сімейним законодавством. Варто зазначити, що відмова на отримання відповідних виплат не передбачається законом.

Стаття 113. Визначення заборгованості по аліментах

Що стосується випадків, пов'язаних з обов'язком повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків, то відмова від виплати не буде вважатися ухиленням, якщо раніше батьки не здійснювали належної матеріальної підтримки до досягнення дитиною повноліття. В цьому випадку неплатнику покарання не загрожує.

Судова практика

Судова практика розглядає кілька законних способів ухилення від виплати грошових коштів на користь дитини.

Перш за все ці методи полягають в наступному:

  • раптова зміна фінансового стану платника;
  • зміна сімейного статусу - наприклад, народження дитини в новому шлюбі;
  • наявність зовнішніх чинників, які встановлюють перешкоди для виплати.
Недобросовісні платники, зобов'язані перераховувати певну   суму коштів позовів про аліменти виплат   на користь одержувача, в гонитві за збереженням свого статку можуть тривалий час ухилятися від вчинення   виплат

Під формулюванням погіршення матеріального становища може передбачатися втрата місця постійного працевлаштування, значне зменшення рівня офіційного доходу, наявність важкого захворювання, яке перешкоджає стабільній діяльності, необхідність догляду за іншими членами сім'ї і так далі

В даному випадку для ухилення від виплат на законних підставах зацікавлена ​​особа може подати позовну заяву в судову інстанцію за місцем свого фактичного проживання. Даний документ повинен містити в собі, в обов'язковому порядку, вимоги про зміну розміру або повного припинення виплат.

Як докази надаються довідки з медичних установ, свідоцтва про народження нових дітей і так далі. Зразок відповідного документа може бути отриманий зацікавленою стороною в момент звернення до суду.

Якщо особа, яка має боргові зобов'язання по аліментах, вступає в новий шлюб і в його родині з'являються діти, то це може стати прямою підставою для зниження суми виплат. Порядок дій ідентичний випадків, пов'язаних зі зміною фінансового становища

Серед інших поважних причин важливо виділити наступні:

  • отримання першої або другої групи інвалідності ;
  • визнання платника повністю непрацездатним;
  • вчинення стягувачем аліментів умисних дій, спрямованих на заподіяння шкоди життю або здоров'ю платника.

як залучити

Правопорушення, яке відбувається суб'єктом відносин в рамках виплати аліментів, може привести до найрізноманітніших штрафних санкцій. Для залучення злісного неплатника до відповідальності необхідно довести факт його провини. Також має бути прийнято до уваги те, що кошти, які підлягають до перерахування, повинні бути списані з рахунку або з заробітної плати на підставі судової постанови.

Зацікавлена сторона повинна здійснити наступні операції:

  1. Звернутися до судової інстанції і надати позовну заяву про стягнення певної суми коштів на забезпечення неповнолітньої дитини - якщо така вимога буде задоволена, то суд видасть на руки заявникові виконавчий лист, який в подальшому спрямовується в службу судових виконавців для відкриття виконавчого провадження.
  2. Дочекатися закінчення 10 робочих днів - за цей час пристави зобов'язані ініціювати діловодство і вжити відповідних заходів для виконання судового рішення.
  3. Якщо рішення суду не дасть результату через ухилення платника від своїх зобов'язань, то він може бути притягнутий до відповідальності, в тому числі і кримінальної - в даному випадку використовується стаття 157.

Важливо пам'ятати про те, що для залучення боржника до відповідальності важливо вказати саме наявність у нього умислу, іншими словами - усвідомленого рішення про невиплату коштів на утримання дітей або батьків.

Стаття 157. Угоди, вчинені під умовою

Якщо судові виконавці не змогли домогтися стягнення з боржника в примусовому порядку, то до процесу може бути на законних підставах підключена прокуратура.

Чим загрожує ухилення від сплати аліментів

відповідальність

Злісне ухилення від виплати аліментів передбачає певну відповідальність. Міра покарання безпосередньо залежить від загального терміну відмови від виплат, а також від обтяжуючих обставин, наприклад, від надання інформації про доходи або наявних у власності об'єкти майна, що не відповідає дійсності.

Винна сторона може отримати наступні види покарання:

  • виплата неустойки на користь стягувача коштів за кожен конкретний день прострочення;
  • громадські роботи на строк до 180 годин;
  • виправні роботи на строк до 12 місяців;
  • позбавлення волі на строк до 3 місяців - дана міра покарання застосовується при неодноразових спробах ухилення від виплати аліментів.

покарання

Кримінальна відповідальність є найбільш жорсткою формою покарання за злісне ухилення від сплати аліментів.

Серед можливих видів покарання за статтею 157 Кримінального Кодексу Російської Федерації варто виділити наступні:

  • обов'язкові громадські роботи або виправні роботи на строк до 12 місяців;
  • арешт до 3 місяців;
  • позбавлення волі до 1 року.

У разі порушення кримінальної діловодства неплатник аліментів може бути позбавлений свого права на виїзд за територію країни. Також може бути обмежено пересування всередині Росії. При наявності судимості може виникнути цілий ряд обмежень, небажаних для рядового громадянина.

Наприклад, раніше судимі особи не можуть займати окремі посади і керівні позиції в організаціях. Крім іншого, злісний неплатник аліментів не зможе розраховувати на участь у виборах на державні та муніципальні посади.

При доказі факту навмисного ухилення від виплат у зацікавленої особи автоматично з'являються підстави для подачі відповідної позовної заяви до судової інстанції. В результаті боржник може бути позбавлений і батьківських прав.

Батько, який займається вихованням дитини, в даному випадку може:

  • покинути територію РФ разом з дитиною без безпосереднього дозволу боржника;
  • змінити ПІБ неповнолітньої дитини;
  • заборонити неплатнику брати участь у вихованні та освіті спільних дітей;
  • дозволити іншій особі брати участь у процедурі усиновлення.

Варто відзначити, що при позбавленні боржника батьківських прав він не зможе на законних підставах розраховувати на фінансову підтримку дитини, після досягнення нею повноліття у випадках отримання інвалідності, скільки б виплат не було здійснено в якості відшкодування

Неплатник також може втратити наступних прав:

  • на захист інтересів власну дитину;
  • на дачу згоди за фактом вчинення неповнолітньою дитиною фінансових операцій;
  • на дачу згоди з приводу емансипації;
  • на обмеження прав своєї дитини на самостійне розпорядження різними доходами;
  • на отримання пенсійного забезпечення в разі смерті дитини, який в перспективі міг би стати годувальником;
  • на отримання спадщини в разі смерті дитини.

штрафи

У 2019 всі види відповідальності призначаються уповноваженими структурами або судовими приставами по наростаючій - від обов'язку виплати певної суми коштів за кожний день прострочення зобов'язань до позбавлення волі в місцях позбавлення волі. Однак, яким би серйозним не було призначено покарання, неплатник не зможе бути звільнений від погашення наявних боргових зобов'язань.

Грошові штрафи стягуються при наявності цивільно-правової або адміністративної відповідальності. У першому випадку встановлюється пеня, розмір якої становить 0,5% від загальної суми боргового зобов'язання.

Адміністративна відповідальність також передбачає виплату пені. Але, крім іншого, суд в обов'язковому порядку призначить додатковий одноразовий штраф до 2 500 рублів. Головною умовою настання такої відповідальності є наявність судової ухвали, в якості якого може виступити виконавчий лист або наказ.

Варто зазначити, що сторони спору можуть в досудовому порядку передбачити можливу відповідальність і розмір штрафів при укладанні спеціального аліментного угоди. Дані умови не повинні суперечити чинному адміністративному або кримінальним законодавством.

У переважній більшості випадків у відповідній угоді зазначаються заходи впливу і порядок відрахування пені за допущення прострочення виплат. Актуальний розмір таких виплат також може бути вказаний в договорі.

Проблеми в кваліфікації

Проблеми кваліфікації полягають в тому, що в діючих редакціях сімейного та кримінального кодексу не передбачається поняття злісного ухилення від аліментних виплат . Раніше цей термін застосовувався в якості кваліфікуючої ознаки неправомірного дії.

Під злісних неплатників потрапляли певні категорії осіб, які протягом досить тривалого періоду часу (до 4 місяців), відмовлялися від виконання своїх зобов'язань і ігнорували повідомлення, що надходять від уповноважених судових виконавців .

Крім іншого, для потрапляння під відповідну категорію осіб неплатник повинен був бути визнаний винним у скоєнні певних протиправних дій. Наприклад, це могло бути приховування офіційного джерела доходу або надання завідомо неправдивої інформації.

В останній редакції Кримінального Кодексу РФ ключовим підставою для залучення платника до відповідальності є ухилення від виплат без поважної причини. При цьому не повинна виплачуватися сума, яка раніше була встановлена постановою судової інстанції. Обов'язковою умовою для порушення кримінальної справи є виявлення факту неодноразових порушень.

Варто особливо враховувати те, що тільки сукупність певних умов може призвести до залучення платника до відповідальності кримінального характеру.

Варто особливо враховувати те, що тільки сукупність певних умов може призвести до залучення платника до відповідальності кримінального характеру

ініціатором подачі на аліменти після розлучення може виступати як позивач, так і відповідач по даній справі (розлучення при наявності неповнолітніх дітей відбувається виключно через суд), в залежності від того, з ким залишився проживати дитина.

Що таке стягнення неустойки по аліментах - ви знайдете тут .

Скільки відсотків від зарплати складуть аліменти на трьох дітей - можна прочитати тут .