Реклама
Реклама
Реклама

Угода про відмову від аліментів на дитину, скачати зразок заяви 2019 року

  1. причини відмови
  2. оформлення відмови
  3. Зразок заяви про відмову від аліментів

В основі відмови від виплати аліментів лежить, в першу чергу, психологія. Оскільки в добровільній відмові від фінансових коштів, належних за законом, немає логічної основи навіть при високій фінансової забезпеченості батьків.

Зміст статті

При відмові від отримання коштів батько або опікун діє від імені дитини, адже аліменти призначені для забезпечення його комфортного і безпроблемного існування до повноліття, будь то позакласне розвиток або навчання, а не для поліпшення матеріального благополуччя дорослих.

На підставі СК РФ і ФЗ про права дітей суб'єктивне право будь-якої дитини - обов'язкове забезпечення батьками і отримання грошових коштів від батька, який не виплачує аліменти добровільно.

Сучасна судова система повністю виключає позитивний результат позовів про відмову від аліментів і забезпечує випадки, в яких стягнення може йти від ініціативи органів піклування та опіки, якщо обидва батьки не мають належного бажання. Але на практиці є кілька інструментів, які дозволяють реалізувати фактичну відмову від отримання виплат.

причини відмови

Найчастіше причиною відмови від аліментних виплат стає емоційне небажання одного з подружжя хоч якось залежати від іншого. Але є й інші варіанти, які мають більш раціональну основу:

  • коли відмови вимагає платник, від якого залежить видача згоди на вивезення дитини в іншу країну;
  • приховані підстави для позбавлення батьківських прав чоловіка, відповідального за одержання аліментів та забезпечення дитини;
  • виплата аліментів разової суми, достатньої для утримання дитини до 18-річчя. Це підходить у випадках неофіційного заробітку батька і неможливості юридичного оформлення факту їх передачі.

Однак в тій чи іншій ситуації, закон РФ регламентує відсутність причин, щоб обмежувати права дитини скасуванням аліментів. Тому для відмови необхідно ретельно підготувати документи і чітко дотримуватися порядку дій.

оформлення відмови

Оформлення відмови від аліментних виплат залежить від ситуації, в якій перебувають батьки:

Ситуація Рішення До постанови суду про виплату аліментів Тут все просто: сторони просто не подають заяви в суд і живуть окремо, погодивши відмову від аліментів. Якщо дитина отримує належне матеріальне забезпечення, і немає причин для втручання служб піклування та опіки, то це оптимальний варіант. Але при бажанні одного з батьків оплачувати утримання дитини законних підстав у відмові у попечителя або опікуна бути не може До рішення суду про виплату аліментів При вирішенні справ щодо розірвання шлюбу суд уповноважений вирішувати про майбутнє матеріальне забезпечення дитини, якщо він неповнолітній. Однак уникнути призначення аліментів при судовому розгляді можна через укладення мирової угоди, що закріплює їх виплату на добровільній основі Відразу після винесення рішення судом Відповідачу необхідно оскаржити судове постанову за допомогою апеляції, а потім відправити до мирового суду мирову угоду, підписану обома сторонами відповідно до ст. 326.1 ЦПК У ході апеляційних розглядів Сторонам необхідно заявити про своє бажання укласти мирову угоду, що буде відображено в матеріалах справи і після закінчення процесу відповідачу і позивачу потрібно буде його підписати В ході позовного провадження Сторонам потрібно написати заяву за ст. 440 ЦПК. Суд розгляне прийнятий документ і прийме рішення. Вердикт отримають всі сторони справи, включаючи виконавчого пристава, який припинить судове провадження у виконавчому порядку. Важливий момент: відповідно до ст. 39 ЦПК суд відмовляє в мировій угоді або відмову від аліментів, якщо це може зашкодити правам і законним інтересам дітей у вигляді матеріального забезпечення з боку батьків Після укладення угоди щодо утримання дитини на добровільних засадах При наявності угоди про виплати, укладеного за обопільною згодою батьків, документ можна розірвати в нотаріальному порядку за ст. 101 СК. Якщо цього немає, то розірвання можливе тільки в ході судової справи, оскільки відмова тільки однієї зі сторін не допускається

Заява про відмову: найчастіше необхідність у відмові від аліментів встає в ході виконавчого провадження. Для того щоб припинити виконання необхідно отримати відповідне рішення суду. Робиться це за допомогою написання і подачі заяви з боку позивача.

Зразок заяви про відмову від аліментів

Завантажити зразок заяви про відмову від аліментів:

Відмова від аліментів - практично неможлива процедура з точки зору закону. Однак при наявності вагомих причин та за умови, що відмова не зашкодить матеріального забезпечення дітей, знайти інструменти для припинення виплат можна.