Реклама
Реклама
Реклама

Угода про сплату аліментів (нотаріальне, світове): зразок, як скласти?

Після розлучення колишні чоловік з дружиною можуть вирішити всі питання, що стосуються дітей (їх місця проживання, фінансового забезпечення та виховання), уклавши відповідну угоду. Це мирний договір, що підписується сторонами і завіряється нотаріусом, який має юридичну силу, тому він може стати підставою для стягнення аліментів.

01

Угода по аліментах - чим воно краще судових розглядів?

Угода про сплату аліментів визначає умови виплати коштів - суму, терміни оплати, спосіб передачі, відповідальність сторін за недотримання пунктів договору, порядок зміни, розірвання угоди. У більшості випадків аліментні відносини виникають між батьками неповнолітніх дітей, однак зобов'язання по фінансовому змістом можливі і в відношенні чоловіка, повнолітньої сина і літніх батьків.

Аліментні відносини можуть існувати навіть між особами, які згідно із законом не несуть одна перед одною жодних зобов'язань. Угода може регламентувати фінансові виплати на дитину від його дядька, дідуся, повнолітнього брата і сторонньої людини.

Крім того, батько може добровільно утримувати свою повнолітнього дитини, наприклад, якщо він вже навчається у вищому навчальному закладі. Згідно із законом батьки вже не зобов'язані передавати йому грошові кошти. Аліментні угоду має силу виконавчого листа. На його підставі платник зобов'язується в зазначений термін передавати колишній дружині або іншій особі грошові кошти в обумовленому обсязі. Якщо виконувати свої зобов'язання платник перестане, одержувач коштів має право звернутися до судових приставів для примусу аліментщика заплатити гроші.

Для матері малюків аліментних договір хороший тим, що на його підставі можна домогтися отримання грошових коштів в більшому обсязі, ніж передбачено за законом. Сторони угоди можуть самостійно домовитися про суму щомісячних переказів для забезпечення всіх наявних потреб сина або іншого утриманці. Однак сума переказу не може бути менше встановленого законодавством мінімуму. В угоді сторони можуть домовитися про будь-якому порядку виплат. Документ може регламентувати не щомісяця, а, наприклад, щоквартальні або навіть щорічні платежі.

Якщо в підписується договір не буде міститися важлива інформація про виплати, наприклад, сума або терміни проведення платежів, він може бути визнаний недійсним. Все невраховані питання при цьому будуть регулюватися нормами чинного законодавства. Так, якщо в договорі не буде вказана інформація про розмір пені в разі затримки платежу, вона буде нараховуватися автоматично відповідно до ст. 115 СК в розмірі 0,1% від суми заборгованості за кожну добу прострочення.

Досить часто батьки забувають вказати в підписується договір порядок індексації суми платежів через інфляцію. В цьому випадку індексація буде відбуватися відповідно до чинних норм законодавства, так як якщо цього не робити, аліментні виплати можуть знецінитися.

02

Особливості укладення договору між батьками

Мирова угода про фінансові виплати зазвичай укладається після розлучення, але це не обов'язково. Угода про утримання дітей може бути підписана між батьками і під час шлюбу. Наприклад, подружжя може проживати разом без оформлення розлучення, і по двосторонньою угодою вони домовляються про те, що батько буде переводити на рахунок матері грошові кошти в певному розмірі для забезпечення малюка. Підписання аліментного договору не позбавляє батьків і опікунів права звертатися до суду з позовом про стягнення грошових коштів. Подати відповідну заяву можна в будь-який час, поки дитина не досягла 18 років.

Процедура підписання угоди про забезпечення дитини описується в статті 110 Сімейного кодексу. Порядок оформлення документа відповідає затвердженому законодавством порядку укладення будь-якого іншого правового договору, тобто угода повинна повністю відповідати вимогам закону до змісту і форми документа. Договір повинен бути підготовлений у письмовій формі, мати підписи обох сторін і завірятися у нотаріуса. До нотаріального посвідчення документ не має ніякої сили і не може використовуватися для примусового стягнення коштів через службу судових приставів.

У документі повинні бути присутніми такі відомості:

  1. 1. Інформація про сторони договору (одержувача і платника) - П.І.Б., дати народження, місця проживання і т.д.
  2. 2. Інформація про особу, на утримання якого перераховуються кошти.
  3. 3. Предмет угоди - виплата грошових коштів на утримання людини.
  4. 4. Розмір виплат.
  5. 5. Порядок і терміни передачі грошових коштів.
  6. 6. Термін дії договору.
  7. 7. Обов'язки сторін і відповідальність за невиконання пунктів договору.
  8. 8. Порядок зміни і розірвання договору.
  9. 9. Дата, підпис.

03

Зміст угоди про грошові виплати - що найголовніше?

Щоб договір мав юридичну силу, в ньому слід грамотно прописати всі важливі умови. В першу чергу потрібно вказати розмір аліментів. У документі батьки можуть погодитися на будь-яку суму виплат, керуючись індивідуальними потребами малюка і фінансовими можливостями платника.

Існує кілька варіантів визначення розмірів виплат. Аліменти можуть виплачуватися в таких формах:

  • відсоток від заробітку;
  • точна сума;
  • одноразова передача грошей або майна дитини;
  • змішаний тип.

Сума може бути, навіть дуже, але не менше встановленого законодавством мінімуму. Не можна за обопільною згодою платити на дитину менше грошей, ніж ухвалив би виплачувати суд. Згідно із законом на утримання одного утриманця платник повинен переводити 25% від свого щомісячного заробітку, на двох - 33%, на трьох і більше - 50%. Більше 50% від зарплати платника забирати у нього не мають права. При призначенні платежів у вигляді твердої суми їх розмір визначається відповідно до реальних потреб малюка і встановленим прожитковим мінімумом в регіоні. У договорі допускається вказівка ​​суми аліментів у рублях, іноземній валюті або натурі.

Існує кілька допустимих способів передачі належних грошових коштів утриманцю:

  • передача готівки;
  • банківські перерахування;
  • поштові перекази.

передача готівки;   банківські перерахування;   поштові перекази

Терміни передачі грошових коштів теж визначають індивідуально. Допускаються щомісячні, щоквартальні, щорічні виплати, а також одноразову погашення обов'язків перед дитиною шляхом передачі на його ім'я цінного майна або грошових коштів в достатньому обсязі. Гроші при одноразової передачі повинні бути покладені на депозитний рахунок на ім'я сина.

У стандартних умовах договір між подружжям діє до моменту дорослішання неповнолітнього, проте в документі можуть бути прописані і інші умови. Наприклад, іноді зміст триває і під час навчання дитини у ВУЗі, або може завершитися до досягнення нею 18 років, якщо він знайде роботу і буде забезпечувати себе всім необхідним самостійно.

Вкрай бажано, щоб в документі містилася інформація про індексацію розміру виплат з плином часу, якщо вказана точна сума щомісячного утримання, а не переклади у вигляді відсотка від заробітку. В цьому випадку сума може збільшуватися пропорційно зміні прожиткового мінімуму в регіоні. Якщо платежі прив'язані до заробітної плати батька, то вони будуть автоматично збільшуватися одночасно зі зростанням доходу платника. У такій ситуації додаткова індексація платежів зазвичай не потрібно.

Обов'язковою умовою нотаріального угоди є повідомлення сторонами один одного про важливі зміни в житті. Наприклад, подружжя зобов'язане повідомляти про зміну місця проживання, сімейного стану, місця навчання і виховання дитини, побутових умов проживання дитини, заробітної плати і загального матеріального достатку платника. Сторонам дозволено доповнювати договір будь-якими новими умовами, якщо вони не суперечать російському законодавству.

В нотаріально завіреному угоді подружжю слід передбачити і відповідальність один одного в разі недотримання описаних умов. Наприклад, якщо платник не буде виконувати свої фінансові зобов'язання, то за прострочення можуть бути передбачені штрафи і нарахування пені. Навіть якщо договір не передбачає ніякої відповідальності за невиплату коштів, вона може з'явитися у вигляді адміністративного або кримінального покарання, передбаченого законами РФ.

Ви можете завантажити зразок договору про виплату грошей на утримання неповнолітньої сина. Цей бланк мирової угоди ви можете оформити з урахуванням власних обставин.

04

Як змінити чинний договір - мирно або через суд?

Договір на утримання неповнолітніх дітей складається добровільно, але це не означає, що всі його умови повинні зберігатися без змін до кінця його дії. Будь-який договір такого типу можна розірвати або змінити за згодою обох сторін або через суд. Найпростіше скласти доповнення до згоди, що задовольняє обидві сторони. Підготувати таке доповнення можна в будь-який момент на всьому протязі терміну дії угоди. Головне, щоб зміни вносилися в тій же формі, в якій оформлявся договір - письмова форма з нотаріальним посвідченням.

Якщо одержувач аліментів не погоджується на зміну договору, внести в нього правки можна, звернувшись до судових інстанцій із заявою. Суди розглядають спори про внесення правок в документи на виплати аліментів при зміні умов життя батьків. Наприклад, при зміні матеріального становища сторін, в результаті якого можливе пониження або підвищення розміру здійснюються платежів. Судові органи можуть розглядати питання зміни і інших умов укладеної мирової угоди.

Розірвати угоду можна так само, як і укласти. Найпростіше зробити це за обопільною згодою сторін, наприклад, коли мати більше не потребує фінансової допомоги колишнього чоловіка, вона може добровільно погодитися на припинення матеріальних виплат. Розірвання здійснюється в письмовій формі і при нотаріальному засвідченні. В односторонньому порядку розірвання аліментного договору допускається через суд.

При розірванні підписаного документа з батьків не знімаються обов'язки щодо фінансового забезпечення дітей. У будь-який момент батько, з яким залишився малюк, може звернутися до судових органів з позовом, щоб другий з батьків відновив виплати. Якщо суд прийме рішення знову зобов'язати батька платити гроші, то єдиний спосіб не платити за підготовленим виконавчим листом полягає в апеляції для перегляду прийнятої постанови.

Добровільне угоду має свої плюси і мінуси, але воно однозначно краще і простіше для батьків, ніж судові розгляди, які потребують суттєвих фінансових вкладень і тимчасових витрат. По можливості завжди потрібно домовлятися з колишнім або чинним чоловіком про зміст нащадків мирним способом, але якщо це неможливо, слід відстоювати свої права в суді.

Угода по аліментах - чим воно краще судових розглядів?
Зміст угоди про грошові виплати - що найголовніше?
Як змінити чинний договір - мирно або через суд?