Реклама
Реклама
Реклама

Судовий наказ про стягнення аліментів 2019

  1. Хто може отримати судовий наказ
  2. Як скласти заяву на судовий наказ про стягнення аліментів
  3. Як виглядає судовий наказ на аліменти
  4. Куди нести судовий наказ про стягнення аліментів
  5. Звернення за аліментами в ФССП
  6. Звернення за аліментами за місцем роботи боржника

Судовий наказ про стягнення аліментів - це постанову мирового про виплати коштів на користь неповнолітньої дитини, яке виноситься без слухання і саме по собі є виконавчим документом.

Ви подали в суд на стягнення аліментів і здобули перемогу? Вас можна привітати! Але тепер належить зробити наступний крок: з'ясувати, куди нести заповнений зразок судового наказу про стягнення аліментів. Із задоволенням допоможемо вам у цьому розібратися.

Визначення такого наказу дано в статті 121 Цивільного процесуального кодексу РФ. Відповідно до її норм, це судовий акт, винесений одноособово суддею на підставі заяви про стягнення грошових сум або про витребування рухомого майна від боржника за вимогами, передбаченими статтею 122 ЦПК РФ.

Але в практичному сенсі відповідь на питання «що таке судовий наказ про стягнення аліментів?» Досить простий: це виконавчий документ, на підставі якого можна отримувати ці самі аліменти з батька (або матері) дитини. Де взяти зразок? Його видадуть в суді після того, як рішення набере чинності. Для цього буде потрібно написати заяву на стягнення аліментів . У ньому обов'язково слід вказати, яким способом ви хочете отримати такий наказ: особисто або поштою. Крім того, виконавчий лист може бути відправлений безпосередньо до відділення Федеральної служби судових приставів. Однак його отримання не означає, що ситуація вже вирішена остаточно і безповоротно, найчастіше до отримання грошей доводиться докладати неабияких зусиль. Ми підкажемо, куди йти, що заповнювати і нести - як оптимізувати цей процес.

Хто може отримати судовий наказ

Таке право (після подачі відповідної заяви, про який ми поговоримо трохи нижче) законом дається:

  • Батькам дитини,
  • опікунам або піклувальникам дитини.

Головна вимога до подавця заяви на наказ - що саме на його матеріальному забезпеченні дитина і знаходиться (тобто разом з ним проживає і забезпечується всім необхідним за рахунок його коштів) ..

Як скласти заяву на судовий наказ про стягнення аліментів

Такий заява пишеться в довільній формі, суворої форми немає. Однак, є ряд правил, яких слід дотримуватися.

  1. У шапці документа вкажіть:
    • Мировому судді-якої ділянки і якого міста подається заява.
    • Свої прізвище, ім'я та по батькові, адреса і телефон.
    • Прізвище, ім'я, по батькові та контактні дані людини, від якого ви хочете отримати аліменти.
  2. Напишіть заголовок документа - Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів.
  3. Далі опишіть ситуацію максимально конкретно і з зазначенням фактів і цифр (дані про шлюб і розлучення, дані про дитину, чому стягуються аліменти по суду).
  4. Пошліться на статті Сімейного кодексу 80 і 81, де йдеться про те, що батько повинен містити неповнолітню дитину.
  5. Далі напишіть "Прошу" і вкажіть ваше вимога (видати судовий наказ про стягнення аліментів на такого-то дитину в такому-то розмірі).
  6. Поставте підпис і дату.

До заяви потрібно буде додати копії документів:

  • Паспорти батьків.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Документи про доходи сторін (наприклад, довідку 2-ПДФО).
  • Свідоцтво про розлучення (або про шлюб, якщо ви не розведені).
  • Підтвердження місця проживання дитини.

Ось, як виглядає заповнений зразок:

Світовий суддя повинен розглянути заяву і винести рішення про видачу судового наказу протягом 5 днів.

Як виглядає судовий наказ на аліменти

Для початку розберемося, як повинен виглядати зразок, який виявиться у вас в руках. Заповнений зразок судового наказу про стягнення аліментів виглядає так:

З цього прикладу видно, як слід заповнювати такий документ і без чого його не приймуть до виконання. Вимоги до обов'язкових реквізитів містяться в статті 13 Федерального закону «Про виконавче провадження», і вони обов'язково повинні бути дотримані судом. Тому їх необхідно проконтролювати при отриманні наказу. Отже, в ньому обов'язково має бути зазначено:

  • найменування та адресу суду, який його видав;
  • номер та найменування справи, по якій він виданий;
  • дата прийняття судового акта і дата його вступу в силу;
  • термін на оскарження;
  • дані стягувача і боржника по аліментах: П.І.Б., адреса, контактний телефон (для боржника - дата народження, місце роботи, якщо воно відоме);
  • висновки, зроблені судом у справі;
  • дата видачі;
  • підпис судді та гербова печатка суду.

Якщо ваш зразок не потрібно заповнювати відсутніми даними, то можна нести його для отримання аліментів з боржника. А куди нести судовий наказ про стягнення аліментів, зараз розповімо.

Куди нести судовий наказ про стягнення аліментів

Виконавчий документ про стягнення аліментів не обмежений в термінах його пред'явлення до виконання до досягнення дитиною 18-річного віку. Такий акт дійсний весь цей час, а також через 3 роки після досягнення дитиною повноліття (ч. 4 ст. 21 ФЗ-229 «Про виконавче провадження»). Щоб дати хід виконання волі суду, існують два законних шляхи.

Направити судовий наказ в службу судових приставів за місцем реєстрації боржника (нести особисто, направляти нарочним або відправляти поштою - не важливо, але якщо поштою, то робіть це заказним листом , Щоб була можливість відстежити цей лист за номером квитанції ). До такої папері в цьому випадку потрібно додати заяву про відкриття виконавчого провадження.

Якщо боржник працює і місце його роботи відомо, нести і заявляти роботодавцеві. Обов'язково взяти в організації відмітку про отримання виконавчого документа і залишити там реквізити для перерахування стягнутих аліментів .

Розглянемо кожен з двох шляхів докладніше.

Звернення за аліментами в ФССП

У службу приставів-виконавців разом з наказом необхідно направити зразок заяви з проханням прийняти його до виробництва. Зразок обов'язково заповнювати так:

  • вказати свої прізвище, ім'я, по батькові, адреса реєстрації та паспортні дані (серія, номер, ким і коли виданий, код підрозділу);
  • реквізити свого банківського рахунку, на який справлять стягнення аліментів;
  • найменування, номер і дату видачі виконавчого документа, а також найменування суду, який його видав;
  • розмір вимоги (з суми заборгованості або порядку стягнення);
  • всі відомі дані боржника (місце роботи, адресу фактичного і реєстраційного місця проживання, номери телефонів);
  • інші відомості - такі, які мають значення для призначення аліментів.

Зразок такої заяви можна знайти на сайті ФССП Росії. Виглядає він так:

Виконуючи дані в шаблоні рекомендації, заповнювати зразок самостійно дуже легко. Його можна написати від руки прямо у відділі ФССП.

Після того, як пристави отримають всі необхідні документи, вони повинні відкрити провадження у справі і почати виконавчі дії. Якщо відбулося скасування судового наказу про стягнення аліментів через його оскарження боржником, заяву про відкриття виконавчого провадження буде відхилено.

Звернення за аліментами за місцем роботи боржника

Якщо той з батьків-аліментник працює офіційно і сильно не заперечує проти сплати змісту на дитину, можна не звертатися в ФССП, а відразу нести такий наказ в його організацію роботодавцю. Це може трохи заощадити час вам і гроші другого з батьків, адже йому не доведеться платити виконавчий збір. У бухгалтерії зобов'язані прийняти такий акт до виконання на підставі довільної заяви стягувача. У цьому випадку необхідна сума аліментів буде щомісяця утримуватися із заробітку боржника і направлятися на зазначені реквізити. Відбуватиметься це двічі на місяць, одночасно з виплатою зарплати в організації. Якщо боржник звільниться, то документи вам повернуть і доведеться все ж звертатися в ФССП або за новим місцем роботи.

comments powered by HyperComments

Ви подали в суд на стягнення аліментів і здобули перемогу?
Але в практичному сенсі відповідь на питання «що таке судовий наказ про стягнення аліментів?
Де взяти зразок?