Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів за минулий період

  1. визначення заборгованості
  2. Порядок розрахунку заборгованості
  3. Як стягнути аліменти: порядок дій
  4. Індексація заборгованості по аліментах

Відповідно до чинних законодавчих нормативів, початковою точкою присудження аліментів є дата звернення зацікавленої сторони до суду з відповідною позовною заявою. Однак, поряд з цим, закон зберігає за батьком, які займаються вихованням дітей після розірвання шлюбу, право звернення в судову інстанцію з вимогою стягнути з колишнього чоловіка / дружини кошти за минулий період, якщо на те є підстави. Відповідно до чинних законодавчих нормативів, початковою точкою присудження аліментів є дата звернення зацікавленої сторони до суду з відповідною позовною заявою

Стягнення аліментів за минулий період

Відповідно до положень 107-ї ст. СК, зацікавлена ​​сторона може розраховувати на стягнення на свою користь аліментних виплат за термін рівний 3 років, попереднім моменту подачі заяви. З нюансами справи, що розглядається вам пропонується ознайомитися далі.

Стаття 107. Строки звернення за аліментами

зміст матеріалу

визначення заборгованості

Нормативами 113-й ст. СК визначено 2 методу стягнення заборгованості по аліментах, а саме:

  • шляхом подання відповідного до судового розгляду угоди, метою укладення якого було визначення порядку добровільної сплати відповідачем аліментів на користь дитини або іншої особи;
  • виконавчий лист. Документ видається судом після ознайомлення з матеріалами справи, що розглядається і завершення виробництва.

У кожному з перерахованих вище випадків доступна можливість стягнення грошових виплат строго за 3-річний термін. Безпосередньо порядок виконавчого провадження визначається 70-й ст. Федерального закону під номером 119-ФЗ. Нормативи даної постанови свідчать, що в повноваження служби судових приставів входить розрахунок і стягнення аліментних виплат з боржника після подання на розгляд служби одного зі згаданих вище документів.

Стаття 70 ФЗ 119 "Про виконавче провадження". Звернення стягнення на грошові кошти

Стаття 70. Звернення стягнення на грошові кошти

Порядок розрахунку заборгованості

Стаття 113. Визначення заборгованості по аліментах

Безпосередньо борг розраховується відповідно до форми стягнення аліментних виплат, певною судовою інстанцією. Варіанта 2: або аліменти вважаються в частковому відношенні до доходів платника, що підлягає стягненню подібних виплат, або у формі твердої грошової суми.

У разі якщо позивач просить суд визначити аліменти в твердій розмірі і отримує позитивне рішення, будь-яких труднощів з розрахунком заборгованості за встановлені 3 роки не виникне. Наприклад, за рішенням суду розмір щомісячних аліментних відрахувань у твердій сумі повинен дорівнювати 1 МРОТ. Отже, це значення потрібно помножити на 36 місяців. Але на практиці розмір мінімального окладу регулярно змінюється, тому і формула буде мати більш складний вид. Завдання правильного розрахунку боргу лягає, як зазначалося, «на плечі» судових приставів.

Завдання правильного розрахунку боргу лягає, як зазначалося, «на плечі» судових приставів

Завдання розрахунку і витребування аліментів - прямий обов'язок судових приставів

Заборгованість по аліментах в разі їх визначення у відсотках до доходів відповідача може бути розрахована, тільки якщо відомий справжній розмір його заробітку. Для визначення такого суду зобов'язує відповідача пред'явити документи, що вказують на розмір доходів за 3-річний термін. При відсутності такої можливості, наприклад, якщо боржник тривалий час не працював, аліменти будуть розраховані по відношенню до середньої зарплати.

Важливо знати, що в разі визначення аліментних виплат у твердій сумі, їх розмір підлягає індексації відповідно до показників, актуальними для регіону розгляду (місця проживання одержувача фінансової допомоги). Цей момент буде розглянуто в окремому порядку.

При визначенні розміру заборгованості також важливо знати, які доходи підлягають накладенню аліментних стягнень, а які види заробітку від них звільняються.

Таблиця. Ставлення аліментів до різних видів доходів

Аліменти стягуються Аліменти не стягуються Оплата праці Компенсації за моральну шкоду Пенсійні виплати Компенсації за трудові травми Стипендії Пенсії, одержувані громадянином з причини втрати годувальника в сім'ї Різного роду допомоги Різного роду гуманітарна допомога Премії та грошові винагороди Підприємницькі доходи

Як стягнути аліменти: порядок дій

Як стягнути аліменти на дитину

Відповідно до загальних законодавчими нормативами, початковою точкою відліку накопичення заборгованості по аліментах є дата подачі зацікавленою стороною відповідного судового позову. Якщо заявник зможе довести суду, що друга сторона виробництва навмисно ухилялася від виконання своїх законних аліментних зобов'язань, суд може залучити неплатника до відповідальності і змусити компенсувати наявний борг.

Для відкриття справи, позивачу потрібно підготувати заяву з докладним викладом всіх вимог до відповідача, тобто сплаті аліментні заборгованості за минулий період. На додаток до позову повинні бути додані документи, довідки і в цілому все, що здатне довести факт відсутності матеріальної допомоги з боку неплатника. Безпосередньо докази можуть мати різний вигляд. Найбільш часто на розгляд суду подаються наступні позиції:

  • виписки з банківських рахунків позивача, свідчать про відсутність платежів з боку відповідача;
  • документи та інші докази вчинення позивачем витрат на утримання дітей - чеки на покупку продуктів, іграшок, ліків, оплату різних послуг та ін .;
  • інші документи.

З точним переліком необхідних документів ознайомтеся в індивідуальному порядку, тому що склад пакета може змінюватися в залежності від обставин конкретної ситуації. Відомості з цього приводу можна отримати в суді, вивчивши інформаційний стенд або звернувшись до співробітника канцелярії.

Відомості з цього приводу можна отримати в суді, вивчивши інформаційний стенд або звернувшись до співробітника канцелярії

Позивач повинен буде підтвердити факт скоєння зі свого боку спроб домогтися від відповідача добровільної сплати аліментів і невдачі з приводу них

При будь-яких обставинах, ваша головна задача зводиться до того, щоб довести суду факт несплати відповідачем аліментів протягом минулого періоду, максимальна межа якого, як зазначалося, дорівнює 3 років.

Крім цього, позивач повинен буде підтвердити факт скоєння зі свого боку спроб домогтися від відповідача добровільної сплати аліментів і невдачі з приводу них. Підтвердженням цьому можуть служити будь-якого роду докази, що свідчать про ухилення відповідачем від заходів по утриманню та вихованню дитини.

Набагато більш простим способом вирішення даної задачі є укладення договору про аліменти, що підписується сторонами справи на добровільних умовах і обов'язково засвідчується у нотаріуса.

УГОДА про сплату аліментів. зразок

УГОДА про сплату аліментів

Індексація заборгованості по аліментах

Розрахунок заборгованості по аліментах

Як зазначалося, аліментні виплати, встановлені в твердому вигляді, підлягають індексації. Це дозволяє одержувачеві грошової допомоги убезпечити себе від фінансових втрат на тлі інфляції. Перерахунок виконується без залучення сторін справи і позбавляє їх від необхідності повторного звернення до суду при черговому стрибку інфляції і зміні розміру мінімальної зарплати.

Організація, уповноважена стягувати аліменти з відповідача, повинна проводити індексацію відрахувань. Відсутність таких дій з її боку є порушенням нормативних положень чинного законодавства.

Якщо одна зі сторін справи не згодна з розміром індексації, визначених організацією-стягувачем, вона має право оскарження даного моменту в судовому порядку. У разі визначення аліментів у твердій сумі процес перерахунку не викликає у суду жодних труднощів і проводиться досить швидко.

При цьому індексації підлягають не тільки аліментні виплати, що стягуються з доходів працівників бюджетної сфери, а й з працівників сфер іншого типу. Навіть якщо заробітна плата відповідача не збільшилася, але мінімальна оплата праці, при цьому, зросла, організація, на благо якої працює платник аліментів, повинна здійснити перерахунок та збільшити величину відрахувань.

Позовна заява про зменшення розміру аліментів. зразок скачати

Позовна заява про зменшення розміру аліментів

Таким чином, при наявності підстав зацікавлена ​​сторона може звернутися до суду з позовом про стягнення аліментних відрахувань за минулий час. Тривалість періоду закріплена актуальними законодавчими нормативами і становить 3 роки. В цілому ж фахівці рекомендують не затягувати з залученням неплатника до відповідальності і вживати заходів для дотримання закону в найкоротші терміни.

Зразок позову про стягнення заборгованості по аліментах

Зразок позову про стягнення заборгованості по аліментах

Відео - Стягнення аліментів за минулий період