Реклама
Реклама
Реклама

Розмір аліментів - скільки відсотків на 1 дитину

  1. Призначення аліментів на дитину
  2. Розмір аліментів у твердій сумі
  3. Розмір аліментів у відсотках до заробітку
  4. З яких доходів утримуються аліменти
  5. Порядок утримання аліментів
  6. Чи можна змінити суму аліментів

Народження дитини це завжди відповідальність і великий обсяг зобов'язань, які лягають на батьків з його появою на світ. Моральні та етичні норми наказують не тільки годувати малюка, але і займатися його вихованням, створювати сприятливі умови для його росту і розвитку. У повноцінних сім'ях ці умови виконуються добровільно і не є предметом для суперечок. Але статистика розлучень показує, що більшість сімей розпадається, а діти залишаються лише з одним із батьків, втрачаючи тим самим двостороннього виховання і забезпечення. І якщо змусити дорослих виховувати своїх малюків держава не може, то примусити їх виплачувати аліментні зміст можна на законних підставах.

Розмір аліментів на дитину має мінімальні межі, які позначені в статтях Сімейного кодексу РФ. При визначенні розміру аліментів необхідно керуватися саме цими установленими межами. Рекомендовані суми повинні застосовуватися при добровільних угодах або при судовому призначення аліментного змісту.

Призначення аліментів на дитину

В якому розмірі утримуються аліменти на дітей після розлучення батьків? Це головне питання, яке цікавить обидві зацікавлені сторони. Батько, з яким залишився неповнолітній, бажає отримати якомога більше грошей від колишнього чоловіка, той в свою чергу бажає виплачувати якнайменше. Врегулювання даного дисонансу взяло на себе держава. У РФ встановлені жорсткі критерії, нижче яких виплачувати аліментні посібник можна. Законодавство, таким чином, намагається урівноважити витрати аліментників і забезпечити необхідний рівень забезпечення неповнолітніх.

Визначення розміру аліментів може проводитися наступним чином:

  1. Мати і батько малюка домовляються між собою про суму щомісячного платежу. Ця домовленість закріплюється на паперовому носії та засвідчується офіційним чином у нотаріуса. При визначенні суми слід враховувати, що вона не може бути менше того, що присудили б боржнику за законом.
  2. Не зумівши визначитися самостійно з виплатою аліментних сум на дитину, можна звернутися в суд. Судові інстанції покликані врегулювати суперечки про те, яку суму аліментного змісту необхідно виплачувати неповнолітньому.

Судові інстанції покликані врегулювати суперечки про те, яку суму аліментного змісту необхідно виплачувати неповнолітньому

Найчастіше судом призначається допомога, яка утримується в процентах від заробітної плати батька або матері. Аліменти в процентах від зарплати найбільш розповсюджений вид стягнень, хоча і не єдиний. При деяких умовах, неможливо призначити який відсоток аліментів зобов'язаний платити батько. Тоді застосовуються фіксовані ставки. Вони нараховуються виходячи з наявних можливостей платника і встановленого законом мінімуму.

Розмір аліментів у твердій сумі

Розмір аліментів на одну дитину за фіксованої суми залежить відразу від декількох показників. Якщо сторони самостійно домовляються про те, скільки повинен платити аліментник, то вони можуть встановити тверду суму, що влаштовує їх, не відштовхуючись від офіційних показників. У цьому випадку величина аліментного допомоги вказується в угоді. Але при таких домовленостях доведеться періодично переглядати укладений документ, збільшуючи кожен раз обумовлену суму виплат. Пов'язано це з постійним зростанням цін, а як наслідок збільшенням прожиткового мінімуму. Щоб уникнути незручностей рекомендується прописувати фіксовану суму з прив'язкою до середньої зарплати або МРОТ. Якщо порядок утримання аліментів із заробітної плати чи інших доходів в твердому розмірі визначає суд, то суддя відразу враховує даний момент і призначає суму виходячи з будь-якого можливого офіційного показника.

Фіксований розмір аліментів на 1 дитину призначається якщо:

  1. ЗП платника весь час коливається.
  2. У боржника немає постійної роботи.
  3. Нарахувати покладені відсотки неможливо з огляду на те, що платник отримує зарплату в натуральному виразі або у валюті.
  4. Відповідач приховує свої доходи, ухиляючись від виплат.
  5. Зарплата боржника настільки низька, що покладений відсоток аліментів не дозволяє забезпечити дитині необхідний рівень життя.

Призначувана по суду сума аліментів враховує всі явні і приховані можливості платника, а також потреби неповнолітнього.

Виходячи з аналізу ситуації, утримується такий обсяг доходів, який не зашкодить боржнику і допоможе одержувачу. Суд прив'язує фіксовану суму до середньої зарплати, встановленої в конкретному регіоні. У разі підвищення цього показника відбувається перерахунок утримань, при зменшенні обсяг виплат залишається колишнім.

Розмір аліментів у відсотках до заробітку

Утримання аліментів із заробітної плати у відсотках - це найбільш часто вживаний спосіб при визначенні розміру змісту на дітей. Прив'язка платежів до певного відсоткового рівня, який утримується щомісяця із зарплати, дозволяє застосовувати гнучку систему виплат. Визначившись скільки відсотків аліменти на 1 дитину становитимуть, можна не турбуватися далі про перегляд зазначеного фіксованого обсягу виплат.

У червні 2017 року Росії розмір утримання із заробітної плати в процентному співвідношенні складає:

  1. 25%, якщо аліментні допомога нараховується на одного неповнолітнього.
  2. 33% із зарплати, при утриманні двох.
  3. 50% сплачуються, коли у аліментщика троє або більше неповнолітніх.

Платити аліментні зміст зобов'язані всі батьки аж до виконання 18 років дитині.

Від відрахування не звільняють:

  1. Втрата робочого місця.
  2. Отримання інвалідності.
  3. Вихід на пенсію.
  4. Тимчасова непрацездатність.
  5. Наявність інших утриманців, яких також необхідно утримувати.

Наявність інших утриманців, яких також необхідно утримувати

Максимальний відсоток відрахування з зарплати може досягати 70%, але не більше. Граничний відсоток нараховується, якщо у платника є скупчилася закладеність по аліментах, яку необхідно погасити. Утримувати найбільшу суму покладається до моменту погашення боргу.

Визначившись з тим, який відсоток від зарплати йде на аліменти можна легко розраховувати свої доходи і витрати. Що зручно для обох сторін угоди.

З яких доходів утримуються аліменти

У бажанні утримати належні аліментні виплати бухгалтером або судовим приставом іноді перевищуються допустимі повноваження.

Платник повинен знати не тільки, скільки відсотків від зарплати становлять аліменти, а й те, з брудною або чистої зарплати їх необхідно нараховувати.

Перелік доходів, з яких виплачуються аліментні відрахування, досить великий, і включає в себе:

  1. Чистий зарплата, так званий оклад.
  2. Платня, яке сплачується державним службовцям і військовослужбовцям.
  3. Творчі гонорари людям мистецтва, культурним і медійним особистостям.
  4. Преміальні виплати, нараховані разово або носить постійний характер.
  5. Оплата лікарняних листів.
  6. Відпускні нарахування.
  7. Винагороди за відпрацьований час понад установлений.
  8. Інші додаткові заохочення, які перераховуються до зарплати.
  9. Пенсійні посібники.
  10. Пенсія по інвалідності.
  11. Стипендії учнів.
  12. Допомога, що виплачується безробітним, які стоять на біржі праці.
  13. Компенсації, що виплачуються тим, хто втратив роботу внаслідок скорочення штату або ліквідації підприємства.
  14. Доходи, одержувані від занять індивідуальною діяльністю.
  15. Гроші, які отримані по ренті від наявної нерухомості.
  16. Доходи з наявних акцій, дивідендів.
  17. Оплата праці за разовими контрактами та договорами.

З отриманих доходів необхідно спершу вичитати податок на прибуток , А з суми, що залишилася віднімається покладений відсоток. Зрозуміло від чого залежить розмір аліментів, перш за все від максимального розміру зарплати і був відрахований в бюджет прибуткового вирахування.

Скільки аліментів повинен платити аліментник залежить від багатьох нюансів, зокрема, від того, скільки разів доходів утримання виробляти заборонено. Зараз в список доходів, з яких утримання не береться, входить:

  1. Виплачені компенсаційні кошти за шкоду, заподіяну здоров'ю платника третьою особою або організацією.
  2. Гроші, сплачені на поховання.
  3. Державні допомоги, що виділяються жертвам стихійних, техногенних чи інших лих.
  4. На відрядження.
  5. Разові матеріальні допомоги, які виділяються нужденним, за особливими обставинами.
  6. Материнський капітал, що видається при народженні дітей.

Скільки становлять аліменти на 1 дитину, буде розраховуватися в залежності від доходів відповідача і сум, належних до відрахування з нього.

Порядок утримання аліментів

Як визначається розмір аліментів, і яка кількість складуть виплати в різних ситуаціях, визначили вище. Розберемося докладніше, як утримуються аліменти із заробітної плати?

Утримувати аліменти в розмірі, призначеному за суду або в угоді, повинні:

  1. бухгалтерія підприємства, на якому працює платник;
  2. судові пристави, які ведуть даного аліментщика.

Які аліменти беруться, і з якої суми їх необхідно нараховувати прописується в складеному нотаріальному угоді або виданому судом виконавчому листі. По любому з перерахованих документів можна проводити офіційні утримання.

Якщо аліментник працює, то йому на підприємство приходить документ, в якому прописано, скільки він повинен платити аліментів.

Скільки відсотків аліментів платити бухгалтер дивиться в надісланої папері. Перераховувати від зарплати аліменти слід в триденний термін після нарахування належних виплат платнику. Даний період передбачений законодавчо, а його порушення загрожує штрафними санкціями працівнику бухгалтерії.

Чи можна змінити суму аліментів

Дізнавшись, скільки платять аліменти на одну дитину, платник може змінити зазначену суму. Хоч законом і встановлено, скільки платити аліментів на одного або більше дітей, але ці суми можуть змінюватися якщо:

  1. Фінансовий стан аліментщика різко похитнулося.
  2. У відповідача з'явилися інші зобов'язання позовів про аліменти виплат. Наприклад, народження другої дитини, може скоротити виплати на першу.
  3. Отримання групи інвалідності.
  4. Вихід на пенсію.

Будь-який чинник може стати приводом для перегляду аліментів і те, який відсоток необхідно відраховувати. Повністю скасувати утримання не можна, як і на якийсь час припинити. Але при наявності серйозних доказів можна істотно переглянути аліментні зобов'язання.

Який розмір аліментів на дитину встановлений законом?

Розберемося докладніше, як утримуються аліменти із заробітної плати?
Який розмір аліментів на дитину встановлений законом?