Реклама
Реклама
Реклама

Практика стягнення аліментів за минулий період (позовну заяву, зразок) - судова практика, заборгованості, на дитину, рішення, часу, в межах, на підставі угоди

  1. Рішення проблем із заборгованістю
  2. Заповнення позовної заяви
  3. Як буде проходити практика стягнення аліментів за минулий період
  4. Межі часу на оплату
  5. Судова практика в справі
  6. Головні умови угоди

Аліменти - гарантований спосіб отримання фінансової допомоги неповнолітніми дітьми та непрацездатними громадянами. Залежно від того, чи була досягнута домовленість між батьками щодо грошових виплат, аліменти стягуються добровільно або через суд. На жаль, дуже часто батько, що не приймає участі у вихованні та утриманні дитини, ухиляється від аліментів . В результаті чого утворюється заборгованість .

У разі, коли боржник відмовляється і всіляко уникає обов'язку виплачувати аліменти, позивач може вимагати стягнути їх за минулий період. Це робиться в тому випадку, коли стягувач не отримував матеріальної допомоги протягом тривалого часу. В такому випадку до суду подається заява про стягнення аліментів за минулий період.

Тільки у такий спосіб можна отримати належні за законом фінансові кошти. Тому як життєва і судова практика показують, що добровільно платник, який протягом тривалого часу ніякої допомоги не надавав, навряд чи погодиться матеріально допомагати згідно усними домовленостями.

Перш ніж подавати заяву до суду, необхідно чітко розрізняти позов про стягнення суми за минулий період і вимога виплати боргу по аліментах. Заборгованість виникає тоді, коли за мирною угодою сторін або судовим рішенням було призначено терміни і розміри аліментних виплат , Але відповідач їх не виконував.

Аліменти за минулий період стягуються в тому випадку, якщо до звернення в суд позивач робив спроби отримати фінансову підтримку з боку іншого з батьків, але всі вони зазнали невдачі.

Рішення проблем із заборгованістю

Якщо між батьками було раніше підписано мирну угоду або винесено рішення суду про виплату аліментів , Є ймовірність отримання невиплачених сум на період в декілька місяців або навіть років. Найлегше стягнути невиплачені аліменти на підставі раніше підписаного та завіреного у нотаріуса відповідного договору.

Фінансова підтримка від одного з батьків на користь дитини може бути також стягнута за минулий період у вигляді заборгованості. Причому виникнути цей борг міг як через ухилення відповідача від виплати аліментів, так і з поважних причин.

Заборгованість виникає в разі, коли судом було вирішено стягнути з боржника аліменти, про що був виданий відповідний документ, або є договір, в якому прописані суми виплат, але відповідач виплат не здійснював і ухилявся від надання матеріальної допомоги.

Заява на стягнення боргу по аліментах можна написати навіть тоді, коли дитина стала повнолітньою. Тобто такий позов не має строків давності.

Після розгляду та позитивного рішення щодо позивача, борг повинен бути виплачений в повному обсязі до його погашення. Позов, який подається про нарахування грошей за минулий період, має термін давності, а саме три роки з того моменту, як позивач звернувся до суду.

При складанні будь-якого документа, в тому числі і заяви на виплату аліментів по заборгованості або стягнення аліментів за минулий період, необхідно правильно його оформити і заповнити. А тому краще всього скачати зразок в мережі або придбати у нотаріуса.

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

Для того щоб рішення було винесено на користь стягувача, необхідно обзавестися доказовою базою того, що, незважаючи на всі зусилля, прохання і звернення до неплатника, аліменти так і не були виплачені.

А тому, перш ніж звернутися до суду з подібним позовом, необхідно добре підготуватися, знайти свідків, які підтверджують факти ухилення листування, записи телефонних розмов, прохання виплати боргу в письмовому вигляді та інше. Боржник може не погодитися з рішенням на користь стягувача і оскаржити його.

Заповнення позовної заяви

Стягнення аліментів за минулий період з ухиляється від надання матеріальної допомоги батьків відбувається через суд. Для цього необхідно скласти і оформити відповідну заяву.

У ньому обов'язково має бути присутня інформація про:

  • судовому органі, куди воно подається;
  • укладача заяви;
  • відповідає стороні, тобто боржника;
  • договорі або судовому приписі, на підставі якого відповідач повинен був виплачувати аліменти;
  • документах, що додаються в позовом.

Також в позовній заяві необхідно просити про стягнення аліментів за минулий час, вказавши всі обставини, за якими виникла необхідність подібної вимоги, інформацію про те, що неодноразові звернення до відповідача не принесли результату.

В кінці заповненої заяви ставиться дата і підпис позивача. Позов повинен бути складений в трьох примірниках, з проставленими реєстраційними номерами. Один залишається у стягувача, інші два направляються в суд.

Стаття 113. Визначення заборгованості по аліментах

Подавати заяву має право як сам позивач, так і його офіційний представник, який має завірену нотаріусом довіреність. Позов розглядається протягом місяця з дати, коли заява була прийнята судовим органом. Після винесення рішення воно може бути оскаржене протягом десяти днів.

До позовної заяви необхідно додати такі документи, а їх перелік вказати в тексті позову:

  • копія паспорта стягувача;
  • свідоцтво про народження дитини, на користь якого стягується матеріальна допомога;
  • документ, який підтверджуватиме проживання позивача і неповнолітню дитину разом на одній житлоплощі;
  • копія угоди про виплату аліментів (при наявності);
  • папери, що підтверджують спроби позивача зв'язатися з відповідачем;
  • довідка про доходи стягувача;
  • свідоцтво про шлюб і розлучення (при необхідності).

Залежно від обставин справи, можуть знадобитися деякі додаткові документи. Позивач не зобов'язаний платити держмито , Замість нього цей обов'язок покладається на боржника.

Позивач не зобов'язаний платити   держмито   , Замість нього цей обов'язок покладається на боржника

Після отримання судового припису відповідний документ подається в службу судових приставів, які починають процес стягнення аліментних виплат

Як буде проходити практика стягнення аліментів за минулий період

При стягненні аліментів за минулий період або за заборгованістю дотримується певний алгоритм дій, який складається з наступних етапів:

  • процес збору всіх необхідних документів, оригіналів та копій, доказової бази;
  • написання заяви;
  • передача зібраних документів і заповненого позовної заяви до відділення мирового суду;
  • очікування, поки йде аналіз отриманих паперів і позову, який займає 10 днів;
  • призначення дати судового засідання;
  • сповіщення позивача і відповідача про дату суду через пошту або іншим способом (залежить від контактних даних, зазначених у тексті заяви);
  • безпосередньо засідання з подальшим винесенням вердикту;
  • складання виконавчого листа .

Лист відправляють відповідачу за місцем його працевлаштування. Якщо таке не вказано, тоді на підставі виконавчого листа аліменти стягуються судовими приставами . Особи, які злісно ухиляються від виконання зобов'язань по виплаті аліментів і погашення заборгованості по ним, можуть понести навіть кримінальну відповідальність з позбавленням волі до одного року.

Позовна угода має бути складено гранично уважно, із зазначенням тільки актуальною і правдивої інформації, яка підтверджується документально. Неправильно складений позов може зіграти не на користь стягувача. Тому часом варто попросити допомоги у фахівця при складанні такого роду документів.

Двічі відповідач може вимагати перенести дату судового розгляд, для цього йому необхідно буде скласти відповідну заяву. Але для цього у нього повинні бути серйозні підстави, які потрібно підтвердити на законодавчому рівні. Як правило, якщо відповідач не є на засідання по стягненню заборгованості або аліментах за минулий період, судом приймається найменш вигідне для нього рішення.

Часом складності в залученні боржника до матеріальної відповідальності полягають у тому, що важко визначити його справжнє фінансове становище. І саме цей факт часто використовується при виправданні ухилень від сплати аліментів.

Для виявлення правдивого стан справ щодо фінансів боржника в якості доказової бази варто використовувати відомості про:

  • дорогих покупках;
  • спробах виїзду за кордон (так як це вимагає чималих фінансових витрат);
  • укладаються угоди, що підтверджують наявність грошових коштів.

Боржник може виплачувати аліменти з наступних доходів:

Джерела доходу, з яких не можна вимагати стягнення аліментів:

  • гуманітарна допомога;
  • пенсія або допомога по втрати годувальника;
  • компенсацій за отримані виробничі травми та каліцтва;
  • виплат за заподіяну моральну шкоду чи іншої заподіяну здоров'ю шкоду.

Також можна використовувати показання свідків і будь-які інші відомості, які підтвердять, що відповідач навмисно приховує достовірну інформацію про доходи. Всі докази повинні бути здобуті виключно на законних підставах, інакше суд їх не визнає.

Межі часу на оплату

Залежно від того, стягується заборгованість по аліментах або сума за минулий період, залежать існуючі терміни для їх запитання. У тому випадку, коли мова йде саме про борг по аліментах, тимчасових рамок немає. після підписання угоди або винесення відповідного вердикту судом може пройти 5, 7 або 10 років.

Невиплачені аліменти накопичуються, і в результаті потім, за рішенням суду про стягнення цього довго, необхідно буде покрити його весь. Таким чином, боржники, які ухиляються від сплати аліментів, роблять гірше самі собі.

Звичайно, в більшості випадків, сподіваючись на те, що друга сторона просто не стане вимагати сплати заборгованості. Проте, після отримання виконавчого листа щодо стягнення аліментних боргу самостійно або за сприяння судових приставів відповідачу доведеться сплатити всю накопичену суму.

Проте, після отримання виконавчого листа щодо стягнення аліментних боргу самостійно або за сприяння   судових приставів   відповідачу доведеться сплатити всю накопичену суму

Якщо ж аліменти стягуються за минулий період, в цьому випадку діє закон про позовну давність, затверджений цивільним кодексом щодо фінансових зобов'язань, тобто, виплата проводиться в межах трьох років

Судова практика в справі

Держава максимально стурбоване питанням забезпечення дітям належним рівнем життя. Зокрема в тих ситуаціях, коли сім'я розпадається, батька оформляють розлучення, після чого один з них перестає цікавитися дитиною і допомагати матеріально. А фінансів другого з батьків, з яким дитина залишається, на забезпечення нормального життя не вистачає.

Судова практика в питанні захисту і забезпечення матеріальних і інших потреб неповнолітніх дітей однозначна: інтереси дитини перебувають в пріоритеті. Однак, процес стягнення аліментів, особливо з боржників, не настільки простий.

Тому як завдання збору доказів, на підставі яких з відповідача будуть стягуватися аліменти, покладається на позивача. А йому часто важко зібрати або просто знайти необхідні документи чи свідчення.

Сам процес стягнення боргу або фінансових коштів за минулий період більш складний і затягнуть у часі, ніж звичайне стягнення аліментів. В іншому, рішення суду завжди буде на користь дитини. Однак, з урахуванням всіх вимог і обставин справи, рішення приймається в межах норм законодавства і розумної оцінки матеріального стану відповідача.

Головні умови угоди

Для того щоб позивач мав право стягнути аліменти з відповідача, слід дотримуватись таких умов:

  • між сторонами не досягнуто угоду, згідно з яким встановлено регламент добровільних виплат на користь дитини і його матеріального змісту;
  • до того, як був поданий позов до суду, боржник всіляко ухилявся від сплати аліментів.

Для уникнення неприємних ситуацій, спрощення процесу і способу уникнути судових розглядів сторонам найкраще укласти угоду про виплату аліментів. Воно повинно бути оформлено в письмовій формі і обов'язково завірене нотаріально, а також підписано як стягувачем, так і боржником.

На підставі угоди про сплату виконання аліментних зобов'язань відбувається добровільно. У документі прописуються розмір і порядок виплат не тільки з моменту його підписання, але і за минулий період часу.

Оскаржити подібну угоду можна тільки в суді. Однак для досягнень подібної угоди головною умовою є згода сторони відповідача, а його домогтися трапляється не завжди.