Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про стягнення заборгованості по аліментах

  1. Батько не платить аліменти
  2. Порядок сплати аліментів
  3. Підстави для реєстрації позову з вимогою сплати аліментів
  4. Коли можна подавати позов до суду?
  5. Куди треба звертатися з позовом?
  6. Хто має право на подавати позов?
  7. Пакет документів
  8. Правильність складання позову
  9. Судове рішення
Юридична консультація

>>> Позовна заява про стягнення заборгованості по аліментах: куди подавати, як писати

Боргове зобов'язання по аліментах виникає, коли платником аліментів не виділяє гроші на утримання свого недосконалого дитини. Зобов'язання виплачувати аліменти може бути прийнято в залі суду або ж за мировою угодою.

Батько не платить аліменти

Іноді без допомоги Органів домогтися виплати аліментів просто неможливо

Якщо платником аліментів не провадить грошових переказів на оплату потреб дитини, то суму боргового зобов'язання нараховуються ще й штрафи, які були обумовлені в мировій угоді батьків.

Часом бувають такі випадки, коли аліментник ігнорує виплату зобов'язання. У такій ситуації другого з батьків необхідно вжити більш жорстких заходів і подати позовну заяву про стягнення заборгованості по аліментах.

Закон знаходиться на стороні батька, що проживає разом з дитиною і займається його виховання. Тому законодавство нашої країни передбачає притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності платником аліментів, який ігнорує сплату свого зобов'язання перед дитиною.

Якщо раніше в судовій службі платником аліментів зобов'язали виплачувати гроші, то заходи щодо втримання боргового зобов'язання і сформувалася заборгованості по аліментах повинна бути проведена судовим приставом . Саме судовий пристав-виконавець наділений такими повноваженнями і компетентний в даних питаннях.

Порядок сплати аліментів

Позовна заява про стягнення заборгованості по аліментах: зразок

Існує кілька порядків сплати аліментів:

  • Добровільний порядок. Якщо платником аліментів згоден добровільно надавати гроші для витрат на потреби дитини, то між батьками полягає Мирова угода.
  • Судовий порядок. Якщо платником аліментів не хоче платити їх на добровільних засадах, то рішення буде прийнято в судовому порядку. Підтверджуючим документом буде типовий бланк заяви про стягнення аліментів , Який повинен бути складений в 3 примірниках. Крім цього повинен бути необхідний пакет паперів.

Підстави для реєстрації позову з вимогою сплати аліментів

Якщо ви подаєте позов на стягнення заборгованості по аліментах, то потрібно бути впевненим, що позов отримає позитивне рішення. Але для цього слід дотримуватися певних умов:

  • Раніше судом було винесено судовий наказ, який є підставою для сплати аліментів
  • Платник аліментів ігнорує постанову суду і систематично не виплачує боргове зобов'язання
  • Налічується велика сума заборгованості по аліментах за весь час несплати
  • Відсутність дієвих заходів по відношенню до платником аліментів з боку служби судових приставів
  • Незгода платника аліментів з розмірів боргового зобов'язаннями, яка призначена судовим виконавцем

Коли можна подавати позов до суду?

Термін позовної давності - 3 роки

строки звернення у суд для подачі позову про стягнення аліментів строго регламентовані в Сімейному кодексі РФ. Чи буде діяти правило 3-річного терміну давності, можна дізнатися тільки при встановленні причини несплати аліментів.

Якщо платником аліментів не здійснюють сплату з поважної причини, то стягнути заборгованість вийде тільки за останні 3 роки до подачі позову. До поважних причин можна віднести:

  • хвороба
  • Проблеми матеріального плану
  • Важка життєва ситуація

Якщо ж в ході судових домагань буде встановлено, що платником аліментів міг уникнути накопичення заборгованості по борговому зобов'язанню, то буде прийнято рішення про перерахунок та виплату заборгованості за весь термін несплати боргового зобов'язання.

Крім того, позивач має право вимагати розрахунку пені в розмірі 0,5% за кожен несплачений день заборгованості. Що стосується терміну подачі позову, тут можна відзначити, що позивач має абсолютне право звернутися до суду з позовом, не дотримуючись правило 3-річного терміну давності. Для цього достатньо мати при собі зразок позову про стягнення аліментів.

Куди треба звертатися з позовом?

Подача заяв з утримання аліментів здійснюється мировому судді. За позивачем залишається право вибору куди подати скаргу :

  1. в судовий ділянку за своїм місцем проживання / платником аліментів
  2. мировому судді, який розглядав справу і приймав початкове рішення по ньому

Найбільш зручним варіантом вважається подача позову мировому судді, який раніше вже брав початкове рішення щодо справляння аліментів.

Хто має право на подавати позов?

Батько зобов'язаний утримувати дитину!

Подачу позову може здійснювати як одержувач аліментів, так і їх платник. Найбільш поширений варіант - подача позову одержувачем аліментів. Саме одержувач аліментів часто проявляє ініціативу стягувати заборгованість по аліментах у боржника. І якщо судовий пристав не може допомогти в даному питанні, то залишається лише одне - звернення до суду.

Бувають ситуації, коли боржники теж подають позов, але це поодинокі випадки. Причина подачі позову від боржника - незгода з обчисленою сумою заборгованості по аліментах судовим приставом. У підсумку боржник звертається до суду з позовом, з метою довести суду, що заборгованість по аліментах виникла не прямий вини платником аліментів і несправедливе нарахування пені та необґрунтоване завищення розміру боргового зобов'язання.

Боржнику надається право подати позов до суду, якщо заборгованість по аліментах сформувалася в період хвороби боржника. Якщо боржник не міг заробляти з поважної причини, то може подати зустрічний позов.
Коли суд вивчить всі надані докази з боку боржника, він прийме рішення.

Якщо боржник надав вагомі докази і підтвердиться поважна причина ля несплати боргового зобов'язання перед дитиною, то цілком може бути реалістичним прийняття рішення на користь боржника, і, як результат - звільнення його від виплати наявної заборгованості.

Пакет документів

Всі судові позови повинні бути документально підкріплені. Тоді може бути впевнений, що суд прийме його до розгляду. Існує ряд вимог до переліку необхідних документів. Вони регламентуються на законодавчому рівні.

Заява-позов потрібно складати в кількості 3 шт. Кожен екземпляр розрахований на позивача, відповідача та суддю. Позов потрібно підкріпити наступним пакетом документів:

  1. паспорт позивача
  2. Документ, що є основою для утримання боргового зобов'язання
  3. Свідоцтво про народження дитини
  4. Свідоцтво про укладення / розірвання шлюбу
  5. Довідка про склад сім'ї з місця проживання позивача / відповідача
  6. Постанови судовим виконавцем, які не були виконані відповідачем
  7. Довідка про доходи відповідача за місцем працевлаштування
  8. квитанція про сплату держ. мита
  9. Додаткові документи, які підтверджують наявність та суму заборгованості

Весь пакет документів повинен представлятися в суд суворо в оригіналі і копіями до них.

Не потрібно ксерокопія до там документам, як:

  • довідки
  • Розрахунок заборгованості, що утворилася
  • Постанова судового виконавця

Перераховані вище документи повинні подаватися тільки в оригіналі, без додатки до них копій.

Правильність складання позову

Розрахунок суми аліментів можна провести і самостійно

Будь позов повинен бути грамотно складений. У позові повинна міститися і вірно вказані такі дані:

  • Назва та адреса судового органу, куди подається позов
  • Детальна інформація про позивача (П.І.Б., дата народження, адреса проживання, адреса працевлаштування та контактний телефон)
  • Ціна позову (вона відповідає сумі заборгованості по аліментах)
  • Посилання на судовий документ, на підставі якого здійснюється утримання боргового зобов'язання
  • Вказати період несплати аліментів
  • Вказати суму заборгованості по аліментах, яку обчислив судовий виконавець (обов'язково потрібно вказати прізвище та ініціали судового виконавця, а також дату твори їм розрахунків)
  • Підтвердження згоди / незгоди з розміром заборгованості, яку обчислив судовий виконавець (якщо виражається незгоду, то потрібно надати власний розрахунок з урахуванням пені)

У частині резолюції позову вказується вимога щодо утримання аліментів в певному розмірі, уточнюється список прикріплених документів, реєструється дата і підпис позивача.

Судове рішення

Після прийняття судом рішення щодо справляння аліментів, воно повинно набрати юридичну силу. Якщо рішення суду не оскаржено платником аліментів, то воно передається судовому виконавцю. У свою чергу судовий виконавець, посилаючись на рішення суду, може вжити заходів щодо справляння заборгованості по борговому зобов'язанню відповідача.

Якщо відповідач відмовляється сплачувати заборгованість добровільно, судовий виконавець може звернути стягнення аліментів на все майно відповідача. Так влаштований світ, що не завжди у батьків виходить мирно вирішити свої внутрішні сімейні конфлікти , Але все ж, пам'ятайте, що дитина ні в чому не винен і потребує уваги батьків, і в їх матеріальній підтримці. Тому потрібно обов'язково постаратися зберегти нормальні відносини заради спільної дитини і його морального спокою.

Як провести розрахунок пені по аліментах ви дізнаєтеся з юридичної відеоконсультації:

Куди треба звертатися з позовом?
Хто має право на подавати позов?
Куди треба звертатися з позовом?
Хто має право на подавати позов?