Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про стягнення аліментів на дружину - і дитини до 3 років, в твердій грошовій сумі, в декретній відпустці, інваліда, держмито

  1. Правила складання
  2. Випадки позовної заяви про стягнення аліментів на дружину
  3. деталі оформлення
  4. Розмір виплат

Аліментами в нашому звичному розумінні є постійна допомога, яка надається одним батьком іншому для утримання спільних дітей. Зобов'язання здійснювати щомісячні виплати аліментів виникають найчастіше, коли розривається офіційний шлюб або між подружжям у цивільному шлюбі припиняються відносини.

Російське законодавство закріплює право подружжя подавати позов про стягнення аліментів не тільки на дитину, але також вимагати від батька малюка частково задовольняти її потрібні і потреби, виробляючи виплати, які призначені безпосередньо для жінки. Подібний варіант допускається в тому випадку, якщо на момент розлучення дитина ще не досягла трирічного віку.

Ні у кого не виникає сумнівів, що дитина до 3-х років не може самостійно піклуватися про себе, він потребує опіки з боку дорослої людини. Найчастіше такою людиною, який доглядає за дитиною, стає його мати.

У разі, якщо який опікує дитину дорослий позбавлений можливості заробляти собі на життя, другий з батьків повинен забезпечувати не тільки своєї дитини, але і колишню дружину.

Правила складання

У разі, якщо не виходить домовитися з колишнім чоловіком про виплату аліментів, жінка має кілька варіантів:

  • можна подати позов про стягнення аліментів на утримання колишньої дружини до досягнення дитиною 3-х років;
  • звернутися до мирового судді, подавши заяву про видачу судового наказу;
  • в разі ж, якщо жінка створила нову сім'ю і повторно вийшла заміж, вона втрачає право на аліменти від чоловіка на своє утримання і не може претендувати на отримання від нього коштів на власні потреби.

При подачі позовної заяви в ньому потрібно вказати, що стаття 90 Сімейного кодексу Російської Федерації закріплює за жінкою право на отримання аліментів від колишнього чоловіка. Подібне право зберігається за нею до того моменту, поки дитині не виповниться 3 роки. У разі, якщо дитина має інвалідність, термін виплати аліментів збільшується.

Стаття 90. Право колишнього чоловіка на отримання аліментів після розірвання шлюбу

Таким чином, в заяві слід прописати конкретний період, протягом якого жінка розраховує на отримання грошового утримання. Якщо дитина має інвалідність, батько буде платити аліменти до тих пір, поки він не досягне повноліття.

Якщо ж мова йде про першу групу інвалідності у малюка, то грошове утримання не обмежується якимись термінами. Мати дитини визнається потребує і виплати можуть проводитися і після досягнення дитиною 18 років.

Аліментами в нашому звичному розумінні є постійна допомога, яка надається одним батьком іншому для утримання спільних дітей

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі

Важливо знати, що розраховувати на зміст має право і жінка, яка сама є непрацездатною. Однак це можливо лише тоді, коли втрата працездатності настала ще в шлюбі або пройшло не більше 12 місяців з моменту розлучення.

У позові про стягнення аліментів для колишньої дружини слід вказати, що жінка не має можливості працювати в зв'язку з тим, що в її відходу потребують малолітні діти (або вона є недієздатною / непрацездатною). Важливо також вказати на той факт, що у неї відсутні будь-які джерела доходу.

До позову важливо додати копії наступних документів:

  • свідоцтво про народження дитини / дітей;
  • документ про укладення шлюбного союзу;
  • інформацію про доходи як позивача, так і відповідача.

Щоб зібрати повний перелік документів і правильно підготувати позовну заяву про стягнення аліментів на дружину, можна звернутися за допомогою до юриста. Юридичні послуги будуть оплачені стороною, яка програє в суді.

Юридичні послуги будуть оплачені стороною, яка програє в суді

Головне, в позовній заяві вимагати компенсації на оплату послуг адвоката

Найчастіше розмір аліментів становить певний відсоток від зарплати. Однак слід пам'ятати, що можна вимагати виплати колишнім чоловіком конкретної суми аліментів, якщо він має мінливий дохід, який варіюється з місяця в місяць. Щоб цього домогтися, потрібно зібрати документацію, яка стане підтвердженням платоспроможності боржника. Тобто наявність заробітку у подружжя потрібно підтвердити документально.

Отже, в разі наявності відмови з боку матері на добровільну виплату аліментів, чоловік може подати позовну заяву або звернутися за винесенням судового наказу. Кожен з цих методів має свої недоліки. Так якщо повний цикл судового слухання займає більше часу, то недоліком наказу є той факт, що його легко оскаржити.

У разі, якщо дружина йде на контакт і з ним досягнута усна домовленість про суму аліментів, краще зафіксувати це на папері, підписавши угоду. У ст. 81 Сімейного кодексу міститься вказівка на необхідність підготовки такого документа.

Стаття 81. Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку

Щоб він мав силу виконавчого листа, документ слід завірити нотаріально. В угоді обов'язково прописується дата перерахування коштів і конкретний розмір виплати.

Випадки позовної заяви про стягнення аліментів на дружину

Право подавати позовну заяву про стягнення аліментів на дружину мають:

  • мати спільну дитину, яка ще не досягла трирічного віку;
  • вагітна дружина;
  • недієздатна або непрацездатна жінка, якщо інвалідність вона отримала до розірвання шлюбу або протягом 12 місяців з моменту розлучення.

У випадках, коли після розірвання шлюбного союзу жінка залишилася з дитиною-інвалідом, яка не досягла повнолітнього віку, або ж дитині встановлена перша група інвалідності, на батька накладаються зобов'язання по виплаті щомісячних аліментів як мінімум до 18 років (в разі ж, якщо у дитини 1 група, аліменти виплачуються і після досягнення нею повноліття).

Якщо полягає мирну угоду в письмовому вигляді, розмір виплати і спосіб, яким вони будуть проводитися, встановлюється в будь-якій формі, що не суперечить російському законодавству. Тобто подружжя має можливість досягти домовленості, яка буде влаштовувати обидві сторони.

Якщо питання розглядається в судовому порядку, то розмір аліментів встановлюється на певному рівні, а виплати батько зобов'язується проводити щомісяця

При розгляді справи суддею враховуються такі аспекти:

  • скільки дітей, що не досягли повноліття, знаходиться на утриманні;
  • фінансовий добробут обох сторін;
  • рівень заробітку і його стабільність;
  • наявність додаткових джерел доходу;
  • матеріальний добробут;
  • інші додаткові потреби, які є у сторін.

деталі оформлення

Існує ряд правил, згідно з якими складається заяву:

  • у верхньому правому куті заяви вказується інформація про мирового суддю, якому документ буде поданий для винесення судового наказу (ПІБ судді, місто і номер ділянки);
  • інформація про те, хто подає заяву (ПІБ, дата народження, місце фактичного проживання, місце працевлаштування);
  • інформація про відповідача (ПІБ, дата народження, місце фактичного проживання, місце працевлаштування);
  • далі по середині аркуша вказується назва документа «Заява про стягнення аліментів на дружину».

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

У тексті самого заяви рекомендується дотримуватися такої структури:

  • вказуються повні імена подружжя із зазначенням часового проміжку, протягом якого вони перебували в шлюбі;
  • вказується інформація про спільну дитину / дітей (повні імена, дати народження, місце проживання);
  • вказується, що на позивача покладено повну відповідальність за виховання та утримання спільних з відповідачем дітей, в зв'язку з чим він не може працювати до досягнення дітьми трьох років (саме з цієї причини позивач звертається до суду за призначенням аліментів);
  • відображається інформація про загальну суму доходу колишнього чоловіка;
  • робиться посилання на статті Сімейного кодексу Росії, в яких зафіксовано право подружжя вимагати призначення аліментів в подібній ситуації;
  • відображається прохання призначити певну грошову суму в якості аліментів, яку відповідач зобов'язаний буде нараховувати до того моменту, поки дитині не виповниться 3 роки;
  • вказується перелік документів, які подаються разом із заявою;
  • особа, яка подає заяву, в самому кінці ставить дату і свій підпис.

Розмір виплат

Складно дати однозначну відповідь на питання щодо розміру виплат, які покладаються дружині від колишнього чоловіка. На остаточну суму впливає ряд суб'єктивних і об'єктивних факторів, серед яких розмір прожиткового мінімуму, рівень матеріального добробуту позивача, кількість спільних дітей тощо.

У зв'язку з цим стаття 81 російського Сімейного кодексу, призначенням якої є рішення саме цього питання, не визначає ніяких конкретних сум. Проте, зробити орієнтовний розрахунок можливо, встановивши розмір частки в залежності від того, яка кількість спільних дітей.

Наприклад, якщо офіційна зарплата відповідача 20 000 рублів, то в разі наявності одного загального дитину розмір аліментів на дитину складе 5 000 рублів. Даний розрахунок є орієнтовним, з огляду на те, що не враховано інші обов'язкові складові, які впливають на рівень аліментів. Важливо розуміти, що подібний алгоритм використовується при розрахунку виплати саме на дитину, але не на колишню дружину.

На перший погляд виграшно виглядає стягнення аліментів у вигляді конкретної суми, проте суддею не обов'язково буде призначений розмір виплати, який дорівнює одному прожитковому мінімуму, може бути використаний варіант, коли призначається певний відсоток від нього. У цьому випадку дохід позивача буде значно нижче.

Можна спробувати зробити розрахунок самостійно, але краще звернутися за допомогою до юриста, який зробить це більш точно.

Можна спробувати зробити розрахунок самостійно, але краще звернутися за допомогою до юриста, який зробить це більш точно

Стягнення боргів за кредитом з спадкоємців передбачено нормами чинного законодавства як міра захисту інтересів позичальника.

Що являє собою дисциплінарне стягнення за Трудовим кодексом, можна дізнатися звідси .

У якому порядку дисциплінарне стягнення застосовується до порушника, читайте в цієї статті .