Реклама
Реклама
Реклама

Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

  1. Позбавлення батьківських прав: законодавча база
  2. Позбавлення батьківських прав через суд
  3. Умови позбавлення батьківських прав через суд
  4. Що підготувати перед зверненням до судової інстанції?
  5. Відео - Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

Відповідно до чинних законодавчих нормативів, обоє батьків повинні в рівній мірі брати участь у вихованні, утриманні та в цілому життєдіяльності їх спільну дитину навіть після розірвання шлюбу. Одним з обов'язків батьків, який після розлучення або навіть без такого проживає окремо від дитини, є регулярне (якщо інше не встановлено положеннями мирової угоди / судової ухвали) перерахування на його користь грошової допомоги - аліментів. Відповідно до чинних законодавчих нормативів, обоє батьків повинні в рівній мірі брати участь у вихованні, утриманні та в цілому життєдіяльності їх спільну дитину навіть після розірвання шлюбу

Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

У разі якщо батько самоусувається від згаданої вище обов'язки, в кінцевому підсумку це може стати причиною для позбавлення його батьківських прав. Важливо розуміти, що до подібних дій суди вдаються тільки у виняткових випадках, при наявності вагомих підстав і відсутності позитивних результатів від застосування інших передбачених методів впливу і попередження.

Якщо той з батьків ухиляється від сплати аліментів, його можуть позбавити батьківських прав

Далі вам пропонується ознайомитися з інформацією щодо умов для позбавлення батьківських прав та ключовими особливостями даної процедури.

зміст матеріалу

Позбавлення батьківських прав: законодавча база

Вже згадана процедура вимагає хорошої правової підготовки. Основні положення, які буде корисно знати кожному з батьків, який вирішив позбавити неплатника аліментів його прав по відношенню до дитини, затверджені відповідними законодавчими статтями, з переліком яких ви можете ознайомитися в наступній таблиці.

Таблиця. Законодавча база щодо питань позбавлення батьківських прав

Стаття Що регулює? 69 СК Обставини, при яких особа може бути примусово позбавлена ​​своїх батьківських прав. 70 СК встановлює, що позбавлення батьківських прав може здійснюватися виключно в судовому порядку. 131 ЦПК Визначає порядок складання позовної заяви. 78 СК встановлює, що суперечки щодо позбавлення батьків їхніх законних прав розглядаються за участю співробітників служби опіки.

Підставою для розгляду заяви про позбавлення батьківських прав є фактичне ухилення платника аліментів від своїх законних зобов'язань. Правом ініціювання таких проваджень у своєму розпорядженні:

69 СК РФ

  • батьки і інші офіційні представники дитини, що виконують функції батьків;
  • співробітники прокуратури і служб опіки;
  • представники школи-інтернату;
  • працівники органу, уповноваженого займатися профілактикою безпритульності.

Важливо розуміти, що примусове позбавлення батьківських прав є крайнім і винятковим запобіжним, що застосовується в особливих ситуаціях. Нерідко суд обмежується більш м'якими інструментами впливу, серед яких найбільш часто застосовуються такі:

  • винесення неплатнику аліментів попередження, яке зазначає на необхідність перегляду і зміни свого підходу до виховання і в цілому участі в житті спільного з позивачем дитини;
  • обмеження батьківських прав.

Головне завдання заявника, всерйоз вирішив позбавити неплатника аліментів його прав щодо дитини через суд, зводиться до наступного:

  • доказу тривалої несплати аліментних коштів на користь дитини;

    Стаття 78. Участь органу опіки та піклування при розгляді судом спорів, пов'язаних з вихованням дітей

  • підтвердженню байдужості неплатника в життєдіяльності дитини.

Позбавлення батьківських прав через суд

Крім твердого рішення позбавити колишнього чоловіка / дружину законних прав та необхідних документів, перелік яких буде окремо розглянуто далі, позивач повинен мати у своєму розпорядженні наступним:

  • виконавчим листом, відповідно до положень якого мають стягуватися аліментні виплати;
  • докази, які підтверджують наявність заборгованості по аліментах.

Заява про позбавлення батьківських прав

Попередньо позивачеві рекомендується звернутися до судових приставів з клопотанням про надання історії платежів по аліментах. Тобто пристави повинні оформити свого роду довідку, що включає інформацію про відсутність аліментних платежів протягом певного часу.

Отримавши згаданий документ від судових приставів, батько-позивач повинен зайнятися підготовкою доказів для судової інстанції, що вказують на наявність умов, що дозволяють позбавити неплатника його прав на законних підставах.

Умови позбавлення батьківських прав через суд

Стаття 70. Порядок позбавлення батьківських прав

Ключових умов, при наявності яких батьки можуть позбавити його законних прав по відношенню до дитини, два:

  • злісне ухилення від встановлених аліментних зобов'язань;
  • повне безчестя в життєдіяльності дитини.

Якщо з останнім пунктом (безчестя) ніяких питань зазвичай не виникає, то визначення злісного ухилення від виплати аліментів заслуговує окремого розгляду. У цій іпостасі мається на увазі навмисне і систематичне невиконання платником покладених на нього зобов'язань в рамках аліментних правовідносин.

У категорію злісних неплатників за законом потрапляють громадяни, викриті в наступних правопорушення:

  • наявності заборгованості по аліментних виплат за термін 4 місяці і більше;
  • неодноразовому ухиленні від відвідування служби судових приставів по відповідних запитах;
  • фальсифікації відомостей про місце здійснення трудової діяльності, розмір доходів;
  • інші дії, умисно вчинених громадянином з метою ухилення від сплати аліментів, незаконного і навмисного зменшення їх розміру.

Що підготувати перед зверненням до судової інстанції?

Зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Перш ніж звертатися до судової інстанції, заявнику потрібно підготувати нижчеперелічені документи:

Перш ніж звертатися до судової інстанції, заявнику потрібно підготувати нижчеперелічені документи:

Порядок позбавлення батьківських прав в суді

  • позов. Конкретної форми заяви про позбавлення боржника батьківських прав не встановлено. В цілому позивачеві необхідно слідувати законодавчим нормативам, встановленим щодо будь-яких позовів, послідовно і аргументовано викладаючи аргументи на свою користь;
  • свідоцтво про народження спільного з відповідачем дитини;
  • свідоцтво про укладення / розірвання шлюбу;
  • постанову судової інстанції, відповідно до положень якого має здійснюватися стягнення аліментних виплат;
  • довідку із зазначенням місця проживання дитини;
  • виконавчий лист;
  • довідку з розрахунком боргів позовів про аліменти виплат. Видається судовими приставами;
  • документ, який свідчить про те, що раніше неплатник повідомлявся про наявність заборгованості, необхідності її усунення і можливої ​​відповідальності за вчинені протиправні дії.

Стаття 131. Форма і зміст позовної заяви

Перелік документів може доповнюватися відповідно до індивідуальних особливостей конкретної ситуації. Наприклад, якщо додатковою підставою для позбавлення батька його законних прав є асоціальна поведінка чоловіки / жінки або повне безчестя особи в життєдіяльності дитини, треба надати відповідні докази. Попередньо рекомендується уточнити точний список необхідних паперів в судовій канцелярії.

Заява та супутні документи подаються до районного суду за місцем проживання відповідача на поточний момент або за останнім відомим адресою його проживання.

Якщо суд задовольнить позов, заявник отримає наступні права і повноваження:

  • можливість виїзду з неповнолітньою дитиною за межі країни без попереднього отримання згоди з боку іншого з батьків, позбавленого своїх законних прав;
  • право зміни ПІБ дитини без попереднього отримання згоди від другого батька, який позбувся прав;
  • можливість надання іншій особі права на усиновлення дитини без попереднього отримання згоди з боку біологічного батька;
  • право забороняти біологічному батькові бачитися з дитиною і в цілому всіляко брати участь в його житті.

Крім цього, згадана постанова судової інстанції позбавляє дитину від зобов'язань за змістом батька, який втратив свої законні права, в разі настання недієздатності останнього.

Крім цього, згадана постанова судової інстанції позбавляє дитину від зобов'язань за змістом батька, який втратив свої законні права, в разі настання недієздатності останнього

Заява на позбавлення батьківських прав

Відео - Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!

Що підготувати перед зверненням до судової інстанції?