Реклама
Реклама
Реклама

Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів: чи виплачуються аліменти після процедури

  1. Які статті сімейного кодексу стосуються позбавлення прав за несплату аліментів
  2. Які права має мати
  3. Можливі причини
  4. Порядок дій
  5. Куди і як подавати позов
  6. Необхідні документи
  7. Які умови спричиняють
  8. Як можна відновити права
  9. Припиняються чи виплати
  10. Консультація на відео

Існує багато ситуацій, в яких батько не виявляє належної уваги дитині і не приймає участі в його забезпеченні матеріально Існує багато ситуацій, в яких батько не виявляє належної уваги дитині і не приймає участі в його забезпеченні матеріально.

Так як таке забезпечення є обов'язковим, на батька накладаються виплати у вигляді аліментів. Але, іноді, навіть такі заходи не здатні змусити батька допомагати своїй дитині. У таких випадках абсолютно законно позбавити такого батька батьківських прав .

Які статті сімейного кодексу стосуються позбавлення прав за несплату аліментів

Що стосується зобов'язань батька перед своєю дитиною, то в ст Що стосується зобов'язань батька перед своєю дитиною, то в ст. 69 12 глави сімейного кодексу чітко говориться, що в обов'язки батьків входить утримання дитини. Коли сімейна пара розлучається, це не є приводом ухилятися від своїх обов'язків. Для цього й існують обов'язкові виплати у вигляді аліментів.

Для ситуацій, коли батько не проводить виплати, існує ст. 69 і 70 сімейного кодексу, яка дає можливість звернутися до суду і позбавити батьківських прав за несплату аліментів.

Такі виплати деякі батьки ігнорують і не вважають обов'язковими. Буває, що виплати не проводяться в силу обставин, при яких просто немає можливості фінансово забезпечити дитину. Є й інші види ухилення від виплат, при яких батько спеціально уникає цієї процедури.

Які права має мати

Якщо прийнято рішення судом про позбавлення батька батьківських прав, мати може користуватися такими правами:

  • Якщо планується виїзд за кордон, згода і дозвіл батька не потрібно;
  • Також без згоди батька може змінити дитині ім'я, прізвище та по батькові;
  • У випадках, коли мати виходить заміж, на усиновлення новим чоловіком дитини не потрібно згоди батька;
  • У всіх виховних питаннях мати може заборонити брати участь батькові. Це стосується і зустрічей дитини і батька.

Можливі причини

Якщо говорити про причини, за якими батько не виплачує аліменти, їх прийнято розділяти Якщо говорити про причини, за якими батько не виплачує аліменти, їх прийнято розділяти. На ті, які відносяться до поважних і на групу, яка має неповажні причини. У таких ситуаціях причина вважається поважною:

  • У разі, коли при розлученні батько має у своїй власності нерухомість, він може переписати її на свою дитину. Дана процедура може вважатися як обмін на виплату аліментів. Але, щоб такий обмін мав силу, батькові необхідно отримати дозвіл в органах опіки, також, обов'язково такий документ завіряти нотаріально.
  • Можливі ситуації, коли після розлучення батько продовжує навчання у вищих навчальних закладах. У такому випадку він повинен подати документи в органи опіки, на підставі їх приймається рішення щодо зниження розміру аліментів.
  • Також можливі ситуації, коли батько має підстави підозрювати, що гроші, які він виплачує як аліменти, витрачаються на потреби дитини. Це дає йому право звернутися до органів опіки, щоб вони провели відповідні перевірки. У випадках, коли слова батька підтверджуються, органи знижують суму виплат.
  • У ситуаціях, коли батько виплачує аліменти і на деякий час бере на себе обов'язки виховання і проживає з дитиною. У період проживання виплати аліментів припиняються.
  • Коли мама, будучи в розлученні, знову одружується і майбутній чоловік має бажання усиновити дитину. У таких ситуаціях батько добровільно відмовляється від дитини та звільняється від аліментів.

Які ситуації вважаються неповажними причинами: Які ситуації вважаються неповажними причинами:

  • Часто відбуваються ситуації, коли батько тримає образу на свою колишню дружину, особливо, коли вона є ініціатором розлучення.
  • Також трапляються випадки, коли колишня дружина одружується з новим обранцем.
  • Можливі й заборони, коли мати забороняє бачитися батькові з дитиною.
  • Також причиною можуть стати фінансові труднощі батька, можливі кредити, втрата роботи і інше.
  • Може бути ситуація, коли у батька з'являється нова сім'я і народжуються діти в новому шлюбі.
  • Можливі ситуації, коли батько отримує заробітну плату не в грошовому еквіваленті і допомагає дитині продуктами харчування.
  • Якщо доходи матері перевищують дохід батька.
  • Трапляється, що батько має підозри з приводу батьківства дитини.
  • Коли дитина не проявляє належного ставлення до батька, можливо, має погану поведінку, або погано вчиться.
  • Ще можлива ситуація, коли батько вважає виховання матері неправильним і вважає, що виплати у вигляді аліментів витрачаються не за призначенням.

Порядок дій

Для того щоб зробити процедуру щодо позбавлення батька батьківських прав, мама (або опікун) повинна мати рішення про присвоєння статусу   злісного неплатника Для того щоб зробити процедуру щодо позбавлення батька батьківських прав, мама (або опікун) повинна мати рішення про присвоєння статусу злісного неплатника . Далі слід звернутися до судових приставів, які повинні надати довідку про невиплати і про сам борг аліментів.

Але існує два варіанти, при яких можна зробити процедуру позбавлення прав. При першому варто написати позов про позбавлення прав. Далі буде призначена дата і під час засідання розглянуть всі обставини справи, і буде прийнято рішення.

Існує й інший варіант, при якому в позові вказується, що батька потрібно притягнути до кримінальної відповідальності, через несплату аліментів.

Куди і як подавати позов

Щоб процедура була правильною, необхідно підготувати документи, які будуть розглядатися судом. Далі подається позов, в якому вказується причина подачі заяви. В даному випадку вказується, що заява пов'язано з позбавленням батьківських прав. Така заява подається до суду, що знаходиться за місцем проживання батька. При подачі може брати участь, як мати, так і законний представник дитини.

Необхідні документи

Крім цих документів, знадобляться і свідчення осіб, які контактують з мамою і дитиною. Щоб при розгляді суду була надана інформація про те, що батько не бере участь у вихованні дитини.

Такі свідчення можуть бути надані сусідами, родичами, знайомими. Також, якщо дитина відвідує садок або школу, знадобиться довідка. Під час подачі потрібні будуть свідоцтва: про народження дитини, укладення шлюбу, про розірвання шлюбу.

Які умови спричиняють

Потрібно враховувати, що позбавлення прав можливо, якщо батько має такий статус, як злісний неплатник Потрібно враховувати, що позбавлення прав можливо, якщо батько має такий статус, як злісний неплатник. Такий статус набувається в випадках, коли батько цілеспрямовано діє і спеціально ухиляється від виплат. До них відносяться:

  • Зміна місця проживання;
  • Приховування доходів;
  • Чи не проводяться виплати протягом 4 місяців;
  • Не має роботи і не робить спроб з працевлаштування;
  • Вживає заходів, які не дають можливості знайти його;
  • Є великий борг щодо виплат;
  • Можливі випадки, коли ігнорується попередження судових приставів.

Якщо такі дії є, це є приводом звернутися до суду. Для того щоб такий статус був офіційним, ухвала має бути винесена в судовому порядку.

Можливі ситуації, коли дружина, будучи в шлюбі, може подати на аліменти, в таких випадках чоловік зобов'язаний проводити виплати.

Як можна відновити права

У таких ситуаціях, коли батько має бажання відновити права, він повинен подати позов У таких ситуаціях, коли батько має бажання відновити права, він повинен подати позов. Для ознайомлення батько обов'язково повинен надати позов матері, або іншій особі, у якого дитина знаходиться під опікою. Можливо, на момент подачі позову дитина знаходиться в дитячому закладі, необхідно звернеться туди.

Потрібно врахувати, що під час розгляду таких справ, важливим моментом є те, наскільки змінився батько по відношенню до дитини, в даному випадку, погасив він борг по аліментах.

Для такої процедури необхідні підтверджуючі документи, що виплати дійсно відбувалися. Варто сказати, що якщо це відбувається, коли дитина досягла 10-річного віку, його думка буде враховуватися. Це є іноді вирішальним моментом, так як для дитини важлива сторона спілкування і уваги, до матеріальної сторони в даному віці діти інтерес не виявляють.

Але в тих випадках, коли дитина проживає у прийомній сім'ї та усиновлена, процедура по відновленню прав неможлива.

Припиняються чи виплати

Навіть коли є офіційне рішення, що батько позбавлений батьківських прав, дана процедура не скасовує зобов'язань. Це не дає права і далі ухилятися від виплат і не надавати дитині матеріальну допомогу.

Але слід сказати, що дане рішення багато в чому обмежує батька по відношенню до своєї дитини. Він не має права брати участь в подальшому житті дитини в питаннях виховання і освіти. Також він не може захищати інтереси дитини.

Бувають випадки, коли дитину хочуть усиновити, в даній ситуації згоду батька не потрібно.

Консультація на відео

Про процедуру позбавлення батьківських прав за несплату аліментів розповідає адвокат Олег Сухов.