Реклама
Реклама
Реклама

Поділ майна подружжя в Україні

Для замовлення юридичної послуги при
поділі майна подружжя в Україні, зв'яжіться з нами:
тел: +38 099 071 81 22,
e-mail: Ця електронна e-mail адреса захищена від спам-ботів, для його перегляду у Вас повинен бути включений Javascript

З даної статті ви дізнаєтеся основні правила розділ а майна подружжя в Україні. Не знаючи цих положень, вам буде складно розуміти пояснення і рекомендації юриста, вести переговори або брати участь в судовому процесі по розділу майна подружжя.

Швидше за все, вам відомо фундаментальне положення, яке діє при розділі майна подружжя в Україні - придбане в шлюбі, належить чоловікові і дружині на праві спільної сумісної власності, і передбачається, що кожен з подружжя в спільному майні має рівну частку Швидше за все, вам відомо фундаментальне положення, яке діє при розділі майна подружжя в Україні - придбане в шлюбі, належить чоловікові і дружині на праві спільної сумісної власності, і передбачається, що кожен з подружжя в спільному майні має рівну частку.

Поділ майна подружжя в Україні допускається як вчасно шлюбу, так і після оформлення розлучення (розірвання шлюбу) .
Розберемося з термінами. Без розуміння зазначених юридичних термінів буде складно сприймати інформацію про розподіл майна подружжя.
Спільне право власності - це право виникло внаслідок володіння неподільним майном, яке перебуває у власності двох або більше осіб (співвласників), і належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.
Право спільної сумісної власності - правовий режим майна, при якому частки (частини) співвласників (чоловіка і дружини) в спільному майні заздалегідь не визначені. Учасники спільної власності (співвласники) спільно володіють і користуються спільним майном, якщо інше не передбачено угодою між ними (наприклад, шлюбним договором). Розпорядження майном, що перебуває у спільній власності, здійснюється за згодою учасників, яке передбачається незалежно від того, хто з учасників здійснює операцію щодо розпорядження майном. Іншими словами, кожен з учасників спільної сумісної власності має право здійснювати операції за розпорядженням спільним майном, якщо інше не випливає з угоди всіх учасників.
Право спільної часткової власності - власність двох або більше осіб з визначенням часток кожного з них у праві власності. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена ​​спільна сумісна власність майна.
Для майна, придбаного в шлюбі, Сімейним кодексом України встановлено спільна сумісна власність. Тому, все що чоловік і дружина купують в шлюбі, належить їм обом на праві спільної сумісної власності. Саме ця теза є основою майнових правовідносин подружжя, і одночасно, відправною точкою для всіляких винятків.
Отже, виключення №1 Особиста приватна власність подружжя

Майно, придбане в шлюбі, не завжди є спільною власністю подружжя.
Належність покупки залежить від того, за чиї кошти було придбано майно. Законодавством України визначено, що особистою приватною власністю подружжя є:
• майно, придбане до шлюбу;
• майно, придбане за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
• майно, придбане за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто.
• речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.
• кошти, отримані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої моральної шкоди.
• страхові суми, одержані за обов'язкове особисте страхування, а також за добровільне особисте страхування, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з подружжя.
• премії, нагороди, які отримані за особисті заслуги.
• житло, придбане за час шлюбу внаслідок його приватизації.
• земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок його приватизації, якщо ділянка раніше знаходився в користуванні і його розмір відповідає нормам безкоштовної приватизації. А саме:
для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара. Однак розмір ділянки може бути збільшений у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);
для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара;
для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.

У сімейному законодавстві є кілька застережень, які дозволяють справедливо врегулювати не стандартні ситуації, що стосуються права власності. Наприклад, суд може визнати за одним з подружжя право на частину премії, нагороди, якщо внаслідок судового розгляду буде встановлено, що другий з подружжя своїми діями (веденням домашнього господарства, вихованням дітей, і т. П.) Сприяв отриманню цієї премії чи нагороди.
Щоб другий з подружжя, наприклад, дружина змогла реалізувати своє права на частину премії чоловіка, їй необхідно здійснити певну підготовку до судового процесу, визначити доказову базу і подати в суд позовну заяву про визнання майна (премії) об'єктом спільної власності подружжя.
Майно подружжя, придбане в іншому порядку, ніж описано вище, належить їм на праві спільної сумісної власності.
Але, якщо в придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, які належали одному з подружжя, то частина в цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.
Суд може визнати особистою приватною власністю також майно, куплене в той час, коли в зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин подружжя вже проживали окремо.
Виняток №2 Розділ часток (частин) в майні подружжя
Як уже повідомлялося вище, за загальним правилом, майно подружжя можна розділити в рівних ідеальних частках. Однак, при розгляді спору про розділ е загального спільного майна подружжя суд, в окремих випадках, може відступити від принципу У сімейному законодавстві є кілька застережень, які дозволяють справедливо врегулювати не стандартні ситуації, що стосуються права власності рівності часток подружжя. З огляду на обставини, які мають істотне значення, а також інтереси неповнолітніх дітей, непрацездатних повнолітніх дітей (за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування). Під обставинами, які мають істотне значення для справи, потрібно розуміти не тільки випадки, коли один із подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї, але і випадки коли один з подружжя не мав, з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд, за дітьми, хвороба тощо), самостійного заробітку або доходу.
Поділ майна подружжя (визначення часток у майні) не обов'язково повинен проходити в суді. Подружжя самостійно можуть домовитися про те, як вони поділять власність між собою. Подружжя не повинні ділити майно строго 50% на 50%. Чоловік і дружина мають право розділити власність на свій розсуд.
Домовленості подружжя прописуються в угоді про розподіл майна подружжя. Договір підлягає нотаріальному посвідченню.
Дана угода є частиною правовстановлюючого документа і має пред'являтися разом зі свідоцтвом про право власності на квартиру і іншими правовстановлюючими документами.
Для складання і укладання (нотаріального засвідчення) договору про розподіл майна подружжя необхідно представити фахівця наступні документи:
- паспорти та ідентифікаційні номери подружжя;
- правовстановлюючі документи на майно.
Суперечка про поділ спільно нажитого в шлюбі майна подружжя
У спірній ситуації встановити ваше право на власність допоможе суд. Залежно від обставин ситуації, в суді потрібно ініціювати розгляд спору про:
- визнання майна особистою приватною власністю;
- визнання права власності на майно;
- повернення майна з чужого незаконного володіння;
- визнання договору недійсним;
- внесення змін до договору примусово, в судовому порядку;
- поділ спільного майна подружжя.
Розділ майна це тонкий і, часто, складний переговорний процес співвласників. І не має значення, чи то це розділ майна родичів або розділ майна при розлучення . У кожному з цих випадків доведеться зіткнутися зі складними законодавчими нормами і процедурами. А в разі, якщо досягти рішення мирним шляхом не вдалося, то і психологічним тиском.
Великий бізнесмен, мільярдер Дональд Трамп в своїй книзі написав: «Завжди укладайте шлюбний контракт. Я був свідком трагічних угод, я бачив, як багато ділові відносини закінчувалися судом - а суд це штука неприємна. Але немає нічого гіршого ситуації, коли б'ються чоловік і жінка, особливо якщо б'ються вони за майно, за бізнес, за будинок, за машину. Це жахливо...".
Тому, перш ніж приступати до процесу розподілу майна, необхідно як слід підготуватися.

Щоб дізнатися вартість юридичних послуг, домовитися про зустріч з юристом або домовитися про юридичну консультації по Skype зателефонуйте нам за телефонами:
+38 099 071 81 22
+38 093 708 43 52