Реклама
Реклама
Реклама

Перерахування аліментів на рахунок дитини: особливості виплат, оформлення, періодичність, документи для оформлення

  1. Особливість даного способу виплати
  2. З якою періодичністю повинні відбуватися виплати?
  3. порядок виплати
  4. При добровільному угоді
  5. При судовому рішенні
  6. Перерахування самостійно і бухгалтерією організації
  7. Які документи необхідно пред'явити одержувачу?
  8. Плюси і мінуси відрахувань безпосередньо на рахунок правовласника

Розмір, порядок виплати та форма залежать від способу вирішення питання матеріального забезпечення батьками Розмір, порядок виплати та форма залежать від способу вирішення питання матеріального забезпечення батьками.

Якщо він договірної, то регламент виплат встановлюється в тексті угоди.

У разі присудження аліментів судом оплата матеріального забезпечення на дитину здійснюється відповідно до норм 4 і 5 розділів Сімейного кодексу РФ.

Особливість даного способу виплати

Особливість аліментів на дітей полягає в тому, що вони є гарантованим майновим правом неповнолітнього або повнолітньої непрацездатної особи. Але фактично грошима до 18-річчя або відновлення працездатності розпоряджатимуться особистості, які здійснюють опіку чи піклування.

Суми, які надходять дитині у вигляді посібників або аліментів, переходять у розпорядження їх батьків (опікунів) і витрачаються на:

  • виховання,
  • зміст,
  • освіту володаря даного майнового права (ч.1.ст.60 СК).

Аліменти на рахунок дитини переводяться в тому випадку, якщо платник хоче, щоб частина сум матеріального забезпечення перейшла в особисте користування особи, яка потребує виплати (ч.2.ст.60 СК).

Неповнолітній або недієздатний дитина не є суб'єктом фінансового права та платником податків, а, значить, він не може мати банківську карту. На його ім'я можна відкрити тільки окремий рахунок. Гроші, які будуть перераховані на нього, одержувач зможе використовувати після досягнення 18-ти років.

Це правило поширюється не на всіх суб'єктів. Наприклад, буде безглуздо добиватися присудження виплати на особистий рахунок непрацездатного або недієздатного дитини.

Від підлягає стягненню суми можливе перерахування тільки 50%, друга половина дістається одному з батьків або особі, яка здійснює опіку (ч.2.ст.60 СК).

Наприклад, суд затвердив своїм рішенням або наказом аліменти в розмірі 14 000 рублів. З них 7 000 рублів можна перерахувати дитині, а решта 7 000 - обов'язково на карту іншого з батьків або опікуна.

В судовому порядку неможливо стягнути 100% заробітної плати, незалежно від кількості одержувачів та інших вагомих обставин. Але найголовніше - перерахувати 100% аліментів на рахунок дитини також заборонено.

У першому випадку порушується право працівника на забезпечення і отримання ЗП, у другому - виникає колізія з нормою ст. 60 СК. Судом не може бути встановлена ​​виплата всієї суми аліментів на рахунок дитини.

Мотивацію цієї інстанції не можуть змінити докази того, що дитина не живе і не міститься за перераховуються гроші або дохід опікуна (одного з батьків) дозволяє обійтися без нарахувань.

Єдиний спосіб здійснювати 100% переклади на рахунок правовласника - це скласти спеціальний договір з особою, що здійснює опіку чи піклування, і запевнити його у нотаріуса.

З якою періодичністю повинні відбуватися виплати?

Терміни виплати залежать від способу вирішення аліментного справи. Якщо було складено нотаріальне угоду про сплату, то період виплат встановлюється за домовленістю:

  • рік,
  • півріччя,
  • квартал,
  • місяць.

Можлива виплата всієї суми одноразово, але в такому випадку платнику необхідно обов'язково складати розписку, якщо він хоче захистити свої права.

Коли мова йде про періодичність виплат, встановлених судом, то тут використовується загальне правило: помісячно, незалежно від того, в частках від доходу або у твердій грошовій сумі вони були присуджені.

порядок виплати

Порядок виплати є основним фактором при позначенні розміру, форми та строків надання матеріального забезпечення. Аліменти можуть бути встановлені в:

  1. договірному або
  2. судовому порядку.

Пріоритетним є перший спосіб, тому сторони не повинні ігнорувати норми СК, які присвячені аліментного угоди . Якщо правило досудового врегулювання спору не буде дотримано і сторони відразу подадуть позови або заяви в суд, то їм відмовлять у відкритті провадження у справі.

Виняток одне - відразу подаються заяви про зміну умов угоди або визнання його недійсним, а також ті, які стосуються виплати аліментів за минулий період.

При добровільному угоді

Найбільш оптимальний і цивілізований порядок виплати аліментів - це досудовий. Сторони укладають між собою договір, в якому за обопільною згодою встановлюють:

  • розмір,
  • форму,
  • терміни надання матеріального забезпечення.

аліментні угоду має письмову форму і підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Недотримання цієї норми робить документ нікчемним. Напис нотаріуса має виконавчу силу.

Якщо одна сторона буде ухилятися або не виконувати зобов'язання за договором, одержувач в будь-який момент може віднести нотаріальний договір в виконавчу службу або заснувати їм позов про стягнення за минулий період.

При судовому рішенні

Аліменти підлягають стягненню на підставі:

У першому випадку наказ одночасно виступає виконавчим листом, а в другому цей документ видається судом після закінчення терміну на оскарження в апеляційному порядку.

Згідно з рішенням суду виплати на рахунок дитини не можуть бути більше 50 відсотків. Періодичність виплат - 1 раз на місяць.

Перерахування самостійно і бухгалтерією організації

На прохання платника, половина присудженого матеріального забезпечення буде перераховуватися на рахунок правовласника (дитини). Якщо зобов'язана особа має постійну роботу, інше джерело доходу, то перерахування будуть проводитися бухгалтерією організації, яка здійснює виплати.

На підставі виконавчого листа, дані про зобов'язаним особі вносяться в спеціальний журнал на підприємстві. Суми перерахування підлягають індексації.

Можна перераховувати виплати і самостійно. Це єдино можливий варіант, якщо платник проживає далеко від фактичного одержувача або раніше був складений аліментних договір.

Які документи необхідно пред'явити одержувачу?

Для того щоб запустити процес перерахування грошових коштів, одержувач може спочатку самостійно віднести весь необхідний пакет документів в бухгалтерії організацій, які здійснюють виплати. Якщо ж це не дасть потрібного результату, можна звертатися в службу судових приставів.

Вони будуть здійснювати контроль за виконанням відповідного рішення. Але цьому передує пред'явлення виконавчого листа. Контроль буде здійснюватися не тільки за виконанням зобов'язань уповноваженим судом особи, а й бухгалтерією організації, яка проводить виплати.

До бухгалтерії підприємства або організації подають наступне:

  • документи, що ідентифікують особу одержувача;
  • копію рішення суду або наказ;
  • копію виконавчого листа або угоду про сплату аліментів (з написом нотаріуса набуває його силу).
  • іноді можуть стати в нагоді документи на дитину (свідоцтво про народження), а також довідка про доходи.

Якщо самостійне звернення нічого не дало, необхідно віднести до виконавчої служби наступні папери:

  • документи, що встановлюють особу;
  • копію рішення суду;
  • оригінал виконавчого листа, судового наказу або нотаріального угоди;
  • заяву про відкриття виконавчого провадження.

Виконавча служба приймає тільки оригінали виконавчих листів або документів, що мають їх силу.

Плюси і мінуси відрахувань безпосередньо на рахунок правовласника

плюси:

  • гроші дістаються безпосередньо правовласнику; це дозволяє зберегти хороші відносини з дитиною і уникнути отримання від його імені позову про стягнення сум за минулий період в майбутньому;
  • сума постійно накопичується, і на момент 18-річчя цю будуть непогані гроші, які правовласник міг би, і не усвідомлюючи неправильність своїх дій, витратити раніше;
  • позбавлення чоловіка, який не за призначенням використовує аліментні кошти, частини стягнень.

мінуси:

  • дитина при перерахуванні все одно відразу нічого не зможе отримати;
    суд може присудити лише 50% на рахунок, решту грошей буде отримувати батько (опікун);
  • 100% перерахування можливо тільки в договірному порядку.

Оплата на особовий рахунок - це бажання платника забезпечувати безпосередньо правовласника (дитини). Якщо опікун або другий батько не живе з ним, не бере участі в його житті і витрачає аліменти не за призначенням, суд може погодитися на поділ суми.

Але відмінною альтернативної вирішення цього питання буде подача двох позовів:

  • перший - про припинення стягнення з платника,
  • другий - про стягнення аліментів з недобросовісного чоловіка.

При цьому можна утримати ще й суми незаконного збагачення.

Спосіб оплати змінюється судом або по аліментного угоди. Форма внесення змін - аналогічна споконвічного регламентує документом. Оплата на рахунок дитини-досить вигідне рішення, на відміну від отримання аліментів через пошту.

Поштовий збір буде дуже великим, до того ж можливі затримки при виплаті. Переклад на банківську карту і розглядати не варто, так як дитина не буде фактичним одержувачем.

Очевидно, що оплата на рахунок дитини - це оптимальний варіант для дітей, які перебувають на повному державному забезпеченні. Якщо один з батьків хоче, що б його чадо отримувало все 100% виплат, вихід один - укладення угоди.

З якою періодичністю повинні відбуватися виплати?
Які документи необхідно пред'явити одержувачу?