Реклама
Реклама
Реклама

Неустойка по аліментах: як стягнути, термін позовної давності

  1. Що таке неустойка по аліментах
  2. Як обчислюється неустойка по аліментах
  3. Чи є якась ще відповідальність за несплату, крім неустойки
  4. Як можна знизити неустойку

На жаль, далеко не завжди обоє батьків можуть брати повноцінну участь у вихованні дитини На жаль, далеко не завжди обоє батьків можуть брати повноцінну участь у вихованні дитини. Часом причина тому - розлучення, інколи - позбавлення батьківських прав. Як би там не було, один з батьків в цьому випадку зобов'язується виплачувати аліменти.

Ці виплати є своєрідне щомісячну допомогу для дитини. Зобов'язався виплачувати їх батько несе повну відповідальність за своєчасне надання цих грошей в повному розмірі. Однак нерідкі випадки, коли безвідповідальний батько чи мати не виплачують своїй дитині законне посібник. Як бути в такому випадку?

З цією проблемою стикається близько половини батьків, які виховують дитину в поодинці. Іноді можна просто не добитися належних за законом грошей від колишнього чоловіка. Проте закон в подібних ситуаціях повністю на вашому боці.

Подібні аспекти нашого життя регулюються Сімейним кодексом РФ. І відносно неплатників аліментів передбачені досить суворі заходи. Однією з таких заходів є неустойка по аліментах. Про це покарання ми сьогодні поговоримо в нашій статті.

Що таке неустойка по аліментах

Неустойка по аліментах являє собою міру покарання, виражену в грошовій формі. Виплачується неустойка в користь дитини - таким чином, це не штраф на користь держави, а реальна компенсація за прострочення вашій родині.

Її розмір обчислюється відповідно тривалості прострочення.

Сенс введення подібної ініціативи очевидна. Далеко не завжди можна змусити безвідповідального батька виплачувати аліменти, не загрожуючи будь-яким грошовим штрафом. А подібний законопроект, як неустойка за аліментами, вбиває двох зайців одним пострілом - і стимулює неплатників, і фінансово допомагає дитині і його сім'ї.

Зверніть увагу на наступні факти про неустойку, наведені в російському законодавстві:

  1. Неустойка по аліментах починає нараховуватися вже після одного дня прострочення. Таким чином, якщо батько дитини виплачує допомогу не в покладений термін, а на наступний день - мати вже вправі стягнути з нього неустойку. Проте подібні випадки суд розглядає без особливого ентузіазму, та й сенс судитися через тисячі рублів?
  2. Неустойка по аліментах не має терміну давності, на відміну від подібних стягнень в інших сферах життя. Наприклад, пеня за квартплату має термін, рівний всього одного року. Штрафні виплати від податкової також стягуються протягом одного року. Якщо за цей термін організація не доб'ється виплати пені від громадянина, то виплата скасовується. Однак в Сімейному кодексі такий строк не передбачений - батько дитини має право вимагати від неплатника виплату аліментів з неустойкою хоч через рік, хоч через п'ять років після того, як платежі перестали надходити.

Читайте також: Чи буде кримінальна відповідальність за несплату аліментів

Як обчислюється неустойка по аліментах

Згідно із законодавством, розмір штрафних виплат визначається виходячи з тривалості прострочення. У загальному вигляді формулу розрахунку штрафу реально визначити наступним чином: неплатник зобов'язаний додатково заплатити дитині половину від прострочених коштів. При цьому розраховується штраф не за місяць прострочення, а за кожен день. Таким чином, щоб обчислити розмір покладеної вам неустойки, можна слідувати нижчеподаному алгоритму:

  1. Розрахуйте щоденну суму аліментів. Для цього розділіть щомісячні виплати на 30.
  2. Розділіть отримане число на два. Це буде розмір неустойки за кожен день прострочення.
  3. Помножте результат на кількість прострочених днів. Цей результат і буде розміром покладеної вам суми.

Чи є якась ще відповідальність за несплату, крім неустойки

Формально неустойка являє собою головну штрафну виплату за прострочення аліментів. Вона виплачується в будь-якому випадку, і вам не потрібно представляти в суд ніяких документів, окрім самих основних, а саме:

  • угоду про виплату аліментів (або постанову суду, що примушує іншого з батьків виплачувати аліменти);
  • банківські реквізити, які підтверджують відсутність платежів.

Проте існує ще одна категорія штрафних платежів, а саме оплата збитку. Якщо через невчасні платежі по аліментах ви отримали серйозних матеріальних збитків, то ви маєте право вимагати окремо компенсацію. Подібні ситуації бувають, коли, наприклад, через прострочення ви не змогли вчасно погасити заборгованість по кредиту, і банк наклав на вас пені. Однак в даному випадку вам доведеться постаратися, щоб стягнути необхідну суму. На цей раз, крім основних документів, суд вимагатиме у вас документальний доказ, що ви дійсно терпите певні матеріальні збитки через прострочення.

Як можна знизити неустойку

Даний розділ статті призначений в основному для самих неплатників.

Читайте також: До скількох років платять аліменти на дітей

Оскільки стягнення цього штрафу проводиться через суд, ви маєте право оскаржити не тільки розмір неустойки, але і саму виплату. Якщо вам не вдавалося платити допомогу своїй дитині з об'єктивних і незалежних від вас причин (наприклад, затримка заробітної плати на вашому підприємстві), то суд або істотно знизить розмір неустойки, або скасує виплату зовсім. Однак від вас будуть потрібні документальні докази вашої невинності. Якщо ви не готові представити довідки з роботи, звіти про роботу вашого підприємства або будь-які інші документи, які підтверджують, що ви фактично не могли платити допомогу, то суд не визнає вас невинним і зобов'яже виплатити пені в повному розмірі.

Як бути в такому випадку?
Проте подібні випадки суд розглядає без особливого ентузіазму, та й сенс судитися через тисячі рублів?