Реклама
Реклама
Реклама

Мінюст запустив реєстр боржників по аліментах

  1. Реєстр боржників аліментів
  2. Нові зміни в законодавстві

Сьогодні, 6 лютого, вступили в силу нові зміни до законодавства про аліменти, які розробляло Міністерство Юстиції України в минулому році, а саме:

  • запускається онлайн реєстр боржників аліментів;
  • починає діяти розроблений закон №7277, який значно посилює відповідальність злісних неплатників аліментів.

запускається онлайн реєстр боржників аліментів;   починає діяти розроблений закон №7277, який значно посилює відповідальність злісних неплатників аліментів

Реєстр боржників аліментів

Інформація про боржників по аліментах тепер знаходиться в загальному доступі, отримати яку може кожен громадянин України. Для цього вам слід перейти за посиланням - https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors і скористатися графою пошуку, ввівши прізвище та ім'я боржника.

На сьогоднішній день, чисельність реєстру становить вже понад 75 000 боржників.

За словами Міністра юстиції Павла Петренка уникнути попадання в цей реєстр не зможуть ні чиновники, ні багатії, які роками ухилялися від сплати аліментів, ні боржники будь-якого віку та професії по всій країні, які мають заборгованість по виконавчому провадженню про стягнення аліментів понад 3 місяців.

На його думку даний реєстр стане ефективним засобом тиску на злісних неплатників аліментів.

Нові зміни в законодавстві

Новий Закон №7277 навів такі зміни:

  • він спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження на право виїзду боржника за межі України. Крім того, боржника позбавляють права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України.
  • вводиться тимчасове обмеження боржника у праві управління транспортними засобами, користування зброєю і полювання.
  • вводиться новий спосіб впливу на боржників - від 120 до 240 годин суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу перед дитиною.

Слід врахувати, що ці заходи застосовуються тільки до злісних неплатників аліментів - борг яких перевищує суму сплати за 6 місяців.

У разі погашення заборгованості боржником, все обмеження, передбачені цим законом, з нього знімаються.