Реклама
Реклама
Реклама

Максимальний розмір аліментів на дитину і способи їх стягнення

  1. способи стягнення
  2. Яка максимальна сума виплат

Виховання дітей після розірвання шлюбу найчастіше нелегкий процес, тим більше, якщо один з батьків відмовляється виплачувати не те, що максимальний розмір аліментів, але хоч якісь гроші.

В такому випадку зацікавлена ​​сторона може вимагати стягнути утримання, посилаючись на нормативно-правові акти. Зібравши доказову базу, можна призначити максимальні або мінімальні виплати.

способи стягнення

Сімейний кодекс РФ встановлює способи оплати аліментів: Сімейний кодекс РФ встановлює способи оплати аліментів:

  1. У відсотках від заробітку.
  2. У фіксованій сумі, що виплачується періодично.
  3. В фіксованою одноразової сумі.
  4. Наданням майна.

Утримання та порядок сплати допомоги визначається шляхом згоди між сторонами або ж рішенням суду. Іншими словами, сторони можуть укласти договір, в якому обговорять фіксовану кількість грошей або відсоток сплати аліментів.

Якщо не досягнуто домовленості сторін, позивач звертається в судовий ділянку за місцем прописки другого з батьків із наданням позовної заяви, оформленого за зразком в двох примірниках. До заяви слід додати нижченаведені документи:

  1. Свідоцтво про народження або паспорт дітей.
  2. Свідоцтво про укладення, розірвання шлюбу.
  3. Копію паспорта позивача (пред'явника позову).
  4. Виписка з будинкової книги.
  5. Квитанція про оплату держмита.

Порада юриста: якщо відповідач ховається від плати допомоги шляхом приховування розмірів заробітної плати, то позивач має право звернутися до суду про призначення утримання у фіксованій сумі, подавши позовну заяву.

Внаслідок цієї доказової бази, суд виносить постанову і видає виконавчий лист, на підставі якого за законом утримують гроші. З виконавчим листом зацікавлена ​​сторона може звернутися до судових приставів або ж за місцем роботи відповідача (той на кого подають позов).

Яка максимальна сума виплат

Найчастіше люди не знають відповіді на питання, - який максимальний відсоток утримується із зарплати на утримання неповнолітніх та дітей, які досягли повноліття Найчастіше люди не знають відповіді на питання, - який максимальний відсоток утримується із зарплати на утримання неповнолітніх та дітей, які досягли повноліття.

Законодавство РФ встановило чіткий регламент виплат аліментів на неповнолітніх дітей:

  • один неповнолітній - 25 відсотків;
  • двоє дітей - можуть втриматися 33 відсотки;
  • троє і більше дітей - 50 відсотків.

Можливо, Вам буде цікава стаття про те, як оформити аліменти після розлучення .

Про те, як довести батьківство і подати на аліменти, Ви можете почитати тут .

Існують різні способи нарахування сум виплати аліментів:

    1. Фіксована сума, встановлена ​​в судовому порядку.

Найчастіше виплатою твердої суми, призначають мінімальний заробіток в установленому регіоні. Межі немає, суд приймає рішення в залежності від фінансового становища обох сторін та інших обставин (ст. 81,83 Сімейного кодексу РФ).

    1. Відсоткова частка.

Розмір допомоги не може становити 50% від заробітку, якщо немає заборгованості. У разі заборгованості, суд вправі стягнути до 70%.

    1. Мирова угода.

Якщо ж, допомога встановлена ​​за згодою обох сторін, немає меж по максимальній виплаті. Головне, щоб сума сплати не ставила сім'ю в скрутне матеріальне становище (ст. 103 СК РФ).

Зверніть увагу: неповнолітній, може вважатися повною мірою дієздатним, коли він одружився до 18 років або по досягненню 16 років почав працювати за договором найму, контракту або за згодою піклувальника. В такому випадку виплати допомоги припиняються (п. 2 ст.120 СК РФ).

Зацікавлена ​​сторона також може розраховувати на гроші для повнолітніх дітей. Повнолітнім вважається підліток, який досяг 18 років.

Сімейний кодекс в загальних випадках встановлює, що на осіб досягли 18 років, допомога не виплачується, тому що підліток стає дорослим і сам несе за себе відповідальність. Порядок утримання та сплати до таких випадках дещо відрізняється.

Посібник на підлітка після 18 років виплачуються, тільки якщо він навчається в навчальному закладі на очній формі Посібник на підлітка після 18 років виплачуються, тільки якщо він навчається в навчальному закладі на очній формі. Виплати перестають надходити в разі досягнення нею 24 років або завершення навчання (Федеральний Закон РФ «Про внесення змін до Сімейного кодексу Російської Федерації» доповнення від 7 вересня 2015 року).

Законодавство передбачає тільки два варіанти нарахування виплат:

  1. Мирова угода обох сторін, в якому може прописатися як тверда сума, так і відсоток від заробітку.
  2. Призначення виплат за рішенням суду. При цьому в судовому порядку встановлюється виплата коштів виключно в фіксованому розмірі.

Варто зауважити, що спочатку з зарплати колишнього чоловіка віднімаються всі податки. Проводиться відрахування ПДФО (податок на дохід фізичних осіб) і тільки після цього виплачуються гроші.

Також розмір сплати може бути зменшений, якщо другий з батьків має ще кілька дітей від інших шлюбів. У цьому випадку, на кожного з дітей відсоток від заробітку буде не менше 16%. Будь-які питання щодо зміни обсягу виплат вирішуються тільки в суді.

Як визначається максимальний розмір аліментів, дивіться в наступному відео: