Реклама
Реклама
Реклама

До якого віку платять аліменти якщо дитина вчиться у ВНЗ: до скількох років, після 18, до 23

  1. До скількох років платять аліменти
  2. Коли платять на повнолітніх
  3. Дострокове припинення сплати
  4. Стягнення аліментів на студента

Батькам в розлученні корисно знати, до якого віку платять аліменти, якщо дитина вчиться у ВНЗ.

Невиплата аліментів може привести до виникнення заборгованості та стягненню суми через суд, а також багатьом іншим неприємних наслідків.

До скількох років платять аліменти

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань,
але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися,
як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:

8 (499) 703-15-47 - Москва
8 (812) 309-50-34 - Санкт-Петербург

або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн-консультанта!

Всі консультації у юристів безкоштовні.

В батьківські права і обов'язки входить не тільки турбота про дитину, але і його матеріальне забезпечення В батьківські права і обов'язки входить не тільки турбота про дитину, але і його матеріальне забезпечення. Це пов'язано з неможливістю малюка заробити гроші самостійно.

Навіть коли подружжя розлучається, їх обов'язки по відношенню до дітей нікуди не зникають: подружжя стають чужими один одному, а не синові.

Аліменти представляють собою кошти, які один чоловік (найчастіше батько) виплачує іншому (матері) для утримання їх спільної дитини. Ці кошти можуть бути витрачені тільки на малолітнього: батько не може використовувати їх для своїх потреб.

Сума може бути фіксованою або складати зазначений в законі відсоток від заробітку, виплачуватися добровільно або утримуватися із зарплати. При цьому мати може зажадати стягнути велику суму, якщо витрати на малюка виросли: наприклад, йому потрібне серйозне лікування.

Варто зазначити: аліменти також можуть виплачуватися повнолітніми дітьми непрацездатним батькам або дружина непрацездатною половинці.

Як випливає з визначення, аліменти виплачуються тільки особам, які не можуть забезпечити себе самостійно. Як тільки дітям виповнюється 18 років, і вони можуть влаштуватися на роботу, виплати припиняються. Але існує кілька винятків.

Коли платять на повнолітніх


Незважаючи на те, що після настання повноліття дитина вже стає дорослим і може забезпечувати себе сам, на практиці це відбувається не у всіх випадках Незважаючи на те, що після настання повноліття дитина вже стає дорослим і може забезпечувати себе сам, на практиці це відбувається не у всіх випадках.

У деяких ситуаціях батьки зобов'язуються виплачувати аліменти і після 18 років, якщо їхній син або дочка вчаться і не мають можливості працювати. Йдеться про навчання в школі або ліцеї, військових училищах, а також очною формою навчання у вищих навчальних закладах та технікумах.

Виплати відбуваються до 23, в деяких випадках до 24, років, коли дитина студент закінчить навчання. При цьому навчання має бути безперервним: якщо громадянин після школи спершу працював і тільки після вступив до ВНЗ, виплати йому не покладені, навіть якщо він вибрав очну форму.

Важливо знати: інваліду 1 групи аліменти сплачуються всю його життя, оскільки працювати він не може.

У деяких випадках аліменти виплачуватися не будуть. Йдеться про таких ситуаціях:

  1. Студент вчиться на очно-заочній або заочному факультеті, тобто має можливість працювати.
  2. Він працює (офіційно працевлаштований) і вчиться одночасно.

Дострокове припинення сплати



У деяких випадках виплата аліментів може бути припинена достроково - якщо дитина стає дієздатним до досягнення 18 років У деяких випадках виплата аліментів може бути припинена достроково - якщо дитина стає дієздатним до досягнення 18 років.

Цей процес називається емансипація неповнолітніх - визнання громадянина повністю дієздатним за рішенням органів опіки або суду.

Зниження віку настання дієздатності можливо в наступних випадках:

  1. Малолітній почав працювати і уклав трудовий договір , Тобто може забезпечувати себе фінансово. Робота під час канікул або підробіток сюди не відноситься.
  2. Громадянин почав підприємницьку діяльність і зареєстрував фірму або ВП. Попередньо йому необхідно отримати згоду батьків.
  3. Він одружився, маючи поважну причину, зазвичай це вагітність. При цьому у випадку в момент розлучення дієздатність зберігається.

Це цікаво: стати повнолітнім можна по досягненню 16 років - це найбільш ранній вік.

У всіх випадках дитина з батьками повинен звернутися до органу піклування: тільки за її рішенням можливе дострокове офіційне наступ дієздатності. Як тільки це відбувається, підліток позбавляє права отримувати аліменти.

Стягнення аліментів на студента

Примусити батьків до додаткових виплат можна тільки через суд за заявою самого студента або батька, з яким він живе Примусити батьків до додаткових виплат можна тільки через суд за заявою самого студента або батька, з яким він живе.

У заяві необхідно вказати причину продовження виплат, до скількох років необхідно платити, а також навести докази, наприклад, договір на навчання або студентський квиток.

Як і при звичайних виплати, сума може бути строго визначена або складати відсоток від доходу. При цьому сума може бути вище, ніж була до повноліття, якщо студенту доводиться оплачувати навчання, гуртожиток або нести додаткові витрати.

Зверніть увагу: якщо подружжя зберегли хороші стосунки, вони можуть домовитися самостійно, але ця угода буде виключно добровільною.

У Росії в більшості випадків обов'язкова сплата аліментів на дитину закінчується в день його повноліття, тобто з настанням 18 років.

Але в деяких випадках термін може бути збільшений до 23 років включно, якщо студент-очник не може забезпечити себе матеріально. Якщо батько не згоден платити добровільно, гроші стягуються через суд.

Дивіться відео, в якому юрист роз'яснює особливості стягнення аліментів після 18 років: