Реклама
Реклама
Реклама

Чоловік не платить аліменти, що робити (як змусити, куди звертатися)

  1. деталі проблеми
  2. Що варто робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти
  3. куди звертатися
  4. Порядок дій
  5. Основні претензії
  6. участь суду
  7. заходи впливу

Багатьох жінок після розлучення може цікавити питання про те, що чоловік не платить аліменти, що робити в цьому випадку. Батьки досить часто забувають про свої фінансові зобов'язання перед дітьми. Вирішити дану проблему зацікавлена ​​особа зможе тільки при вчиненні дій, які регламентуються чинним федеральним законодавством.

Аліменти можуть бути стягнуті з боржника не тільки після розірвання шлюбу, але також і під час перебування в ньому. Те ж саме стосується і цивільних шлюбів, коли жінка може добитися стягнення щомісячних виплат з цивільного чоловіка, якщо в їхній родині народився спільна дитина. Для цього потрібно лише довести батьківство в судовому порядку і підготувати свідоцтво про народження.

Зразок заяви на добровільне встановлення батьківства від батька

Для ознайомлення з основними заходами впливу на боржників важливо звернутися до деталей проблеми, до встановленого порядку дій, до переліку найбільш популярних претензій, які можуть виникнути при вирішенні проблеми, а також до особливостей процесу розгляду в судовому порядку.

деталі проблеми

Аліменти на неповнолітніх дітей можуть виплачуватися шляхом перерахування щомісячних платежів на рахунок одержувача або за допомогою одноразової виплати. Колишній чоловік може також відповісти за своїми зобов'язаннями перед дружиною і дітьми за допомогою передачі об'єктів рухомого або нерухомого майна.

Стягнення може здійснюватися в судовому порядку на підставі виконавчого листа або шляхом добровільного перерахування коштів. Суд має законні підстави для зміни розміру аліментів в ту чи іншу сторону або для повного припинення виплат у разі надання сторонами спору документальних доказів.

Розмір виплат може бути помітно зменшений в наступних випадках:

  • при отриманні платником інвалідності першої або другої групи;
  • при емансипації неповнолітнього дитини після досягнення нею віку 16 років;
  • в разі наявності у платника інших витрат на забезпечення родичів;
  • в разі отримання дитиною додаткових державних виплат;
  • в разі раптового зменшення рівня доходу платника.

У всіх інших випадках колишній чоловік повинен в обов'язковому порядку виплачувати суму коштів, встановлену двосторонньою угодою або судовим рішенням, в повному розмірі.

Варто зазначити, що у випадках, якщо боржник відмовляється оплачувати аліменти після винесення рішення судовою інстанцією, то до особи можуть бути застосовані наступні санкції:

  • повне або часткове позбавлення батьківських прав;
  • залучення громадянина до примусового виконання з нарахуванням певної суми неустойки;
  • залучення особи до кримінальної відповідальності .

Що варто робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти

Як отримати кошти

Якщо чоловік не платить аліменти, що робити - можуть підказати положення чинного законодавства. Відповідно до них виплати можуть бути отримані зацікавленою особою в добровільному порядку, шляхом укладення спеціальної угоди , Або за допомогою залучення до процесу уповноважених судових виконавців.

У тих випадках, коли батько дитини в повній мірі усвідомлює свою соціальну відповідальність за матеріальне благополуччя своїх рідних, з ним можна домовитися за допомогою укладення аліментного договору. Документ складається обома батьками та засвідчується в нотаріальному порядку.

В рамках угоди повинні бути обговорені наступні актуальні питання:

  • розмір виплат ;
  • спосіб перерахування коштів;
  • термін дії угоди;
  • підстави, при яких виплати можуть бути тимчасово припинені.

Аліментний договір прирівнюється до виконавчого документа. При виникненні проблем з оплатою для примусового виконання умов договору можуть бути залучені судові пристави .

Іншим способом отримання належних на виховання дитини коштів є звернення в судову інстанцію за місцем фактичного проживання одного з батьків. Чинне законодавство передбачає два способи організації судового провадження: спрощене, на підставі наказу, і звичайне, шляхом подання позовної заяви до суду.

Найбільш популярним є перший спосіб. Це обумовлюється тим, що для отримання судового наказу на стягнення аліментів сторони спору не повинні особисто відвідувати відділення суду. Якщо заявник надасть повний комплект підтверджують паперів при подачі позову. Те особливих проблем зі стягненням виникнути не повинно.

Те особливих проблем зі стягненням виникнути не повинно


Якщо відповідач не згоден з судовим рішенням, то він може оскаржити його протягом 10 робочих днів після винесення, і в цьому випадку початковий заявник буде повинен знову подати заяву в суд, але проблема може бути вирішена тільки в загальному порядку

куди звертатися

Перед початком стягнення аліментів важливо ознайомитися з тим, куди звертатися з даного питання. Вся процедура примусового стягнення відповідних виплат знаходиться під контролем територіальної служби судових виконавців. Виданий судовою інстанцією наказ або виконавчий лист є прямою підставою для стягнення і для залучення до справи приставів.

Після рішення суду виконавець повинен в обов'язковому порядку і на регулярній основі здійснювати перевірку платника за місцем постійного проживання на предмет зміни житла або місця працевлаштування. При виникненні будь-яких питань, пов'язаних з аліментами, зацікавлена ​​особа повинна звернутися саме до приставам.

Якщо між сторонами спору раніше було укладено аліментні угоду, але положення документа не виконуються платником, то пристав може ініціювати виконавче діловодство на підставі даного договору. Це можливо тільки за умови того, що угода була завірено в нотаріальному порядку.

Співробітник служби судових виконавців зможе надати допомогу з розрахунку заборгованості по аліментних виплат за весь період прострочення, а також повідомити інформацію про актуальний місці перебування боржника. Пристави можуть також оголосити розшук переховується від оплати аліментів боржника або накласти арешт на що знаходяться в його власності об'єкти майна.

Порядок дій

Для розуміння того, як отримати необхідні для матеріального забезпечення дитини кошти, важливо ознайомитися з загальноприйнятим порядком дій.

Для розуміння того, як отримати необхідні для матеріального забезпечення дитини кошти, важливо ознайомитися з загальноприйнятим порядком дій

Законом встановлено, що розрахунок індексації аліментів проводиться відразу ж після зміни прожиткового мінімуму.

Як нараховується оплата аліментів на дитину - ви можете знайти ось тут .

Існує кілька етапів, які обов'язково повинні бути здійснені при виникненні суперечок по аліментах:

  • зацікавлена ​​особа повинна звернутися в службу судових виконавців про надання довідки про наявність або відсутність заборгованості по відповідним виплат у колишнього чоловіка;
  • після отримання інформації важливо з'ясувати те, які заходи вживаються приставами для примусового виконання зобов'язань;
  • якщо платник відмовляється оплачувати встановлену суму коштів навіть під тиском приставом або самі пристави не діють, то необхідно звернутися в прокуратуру або до органів опіки та піклування;
  • після цього важливо подати заяву в дані органи;
  • після розгляду звернення і при необхідності будуть вжиті заходи оперативного реагування - це говорить про те, що представники цих організацій можуть виступити в якості позивачів у суді для захисту інтересів неповнолітньої дитини.

Основні претензії

Не хоче

Досить часто виникають ситуації, коли платник просто не хоче здійснювати перерахування коштів на користь своєї дитини.

У цьому випадку мати повинна зробити наступне:

  • повідомити приставам всю актуальну інформацію про місце роботи та проживання боржника, а також дані про його майні;
  • зробити запити в державні та комерційні організації про стягнення;
  • домогтися того, що судові виконавці накладуть на боржника певні санкції, аж до заборони на керування транспортним засобом або на виїзд за межі країни;
  • якщо пристав не здійснює необхідні дії, то потрібно подати скаргу про даний факт вищій посадовій виконавцю;
  • подати заяву в судову інстанцію з проханням про позбавлення платника батьківських прав.

У разі відмови боржника оплачувати аліменти на нього можуть бути накладені такі санкції:

  • матеріальне вплив у вигляді неустойки за кожен день несплати;
  • адміністративна відповідальність у вигляді призначення виправних робіт - це положення регламентується статтею 5.35 чинного Кодексу про адміністративні порушення;
  • відповідальність за сімейного Кодексу - боржник може бути позбавлений прав на батьківство відповідно до статті 71;
  • кримінальна відповідальність - призначається в разі злісної несплати аліментів.
Мало

Бувають ситуації, коли боржник виплачує аліменти, але перераховує на рахунок одержувача мало, неповну встановлену суму. У цьому випадку на підставі судового наказу ініціюється розгляд, за яким може бути стягнута сума в повному розмірі.

Для цього також залучаються пристави, які повинні:

  • викликати платника для з'ясування обставин справи і зібрати всю супроводжуючу документацію;
  • встановити місце працевлаштування платника і зробити запит про стягнення встановленого судом або договором відсотка від заробітної плати;
  • зажадати у бухгалтерії організації, в якій працює боржник, здійснити виплати протягом трьох робочих днів після перерахування заробітної плати;
  • оцінити матеріальний стан боржника за місцем його проживання;
  • заблокувати рахунки у фінансових організаціях, якщо такі є;
  • заборонити боржнику виїзд за кордон.
Перестав

Якщо платник раптово перестав здійснювати відповідні виплати, то зацікавлена особа може спробувати вирішити проблему в досудовому порядку за умови того, що раніше було укладено двосторонній договір. У даних рамках умови угоди можуть бути переглянуті. При внесенні змін вони повинні бути завірені в нотаріальному порядку.

Якщо аліменти були призначені за результатами судового рішення, то їх розмір і порядок виплат також повинен переглядатися в судовому порядку. Це стосується як фіксованих сум, так і відсотків від заробітної плати.

При цьому важливо виходити з обставин того, що боржник не повинен після відновлення виплат залишитися без засобів для існування.

Перед подачею претензії до суду на відновлення виплат зацікавлена особа повинна подбати про підготовку наступного пакета документації:

  • копія свідоцтва про офіційне розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтва про народження неповнолітньої дитини;
  • довідка про зміну матеріального становища сторін спору;
  • оригінал довідки про доходи за останній рік;
  • виписка з будинкової книги з інформацією про стан особового рахунку.
відмовляється
  • Якщо платник повністю відмовляється від виплати коштів, то змусити батька здійснювати щомісячне перерахування аліментів можуть тільки судові виконавці. У відповідності з федеральним законодавством, що регламентує виконавче провадження, державні службовці повинні в обов'язковому порядку здійснювати примусове стягнення коштів при виникненні подібної ситуації.
  • Якщо зацікавлена ​​особа знає про те, що у чоловіка є офіційне місце працевлаштування зі стабільним заробітком, то залучати до справи потрібно саме приставів. У деяких випадках рекомендується заручитися підтримкою професійного юриста, який буде здійснювати перевірку відповідності заявлених термінів виконавчого провадження.
  • Слід звернути особливу увагу на те, що для погашення боргових зобов'язань по аліментах майно боржника може бути заарештовано і реалізовано судовими приставами.
Не працює
  • Навіть якщо колишній чоловік ніде не працює, він все одно є носієм зобов'язань по виплаті регулярного допомоги на утримання неповнолітньої дитини. Подбати про знаходження нового джерела доходу боржник повинен самостійно. У деяких випадках пристави можуть описати майно платника і вилучити його на користь другого з батьків.
  • Також варто відзначити факт того, що, якщо колишній чоловік отримує допомогу по інвалідності або пенсійні виплати, то це не звільняє його від перерахування частини цих коштів на користь дитини. Максимально можливий розмір аліментів становить 70% від заробітної плати.
  • Однак, якщо особа не здійснює трудову діяльність на постійній основі, то зацікавлена ​​сторона може подати скаргу до суду з проханням про призначення фіксованої суми виплат . В даному випадку з'ясуванням майнового і фінансового стану боржника також можуть зайнятися пристави.

участь суду

Крайньою інстанцією для вирішення відповідної проблеми є мировий суд за місцем проживання одного з батьків неповнолітньої дитини. В даному випадку стягнення проводиться по виконавчим листом . На підставі даного документа уповноважені виконавці приступають до списання коштів з рахунків платника.

Для організації заходів зацікавлена особа повинна надати наступні документи:

  • виконавчий судовий лист або виписка з наказом;
  • Угода про порядок здійснення аліментних виплат, якщо така є;
  • цивільний паспорт РФ заявника;
  • свідоцтво про народження дитини, на якого повинні бути перераховані відповідні виплати;
  • реквізити рахунку, на який планується переказ коштів.

Крім підготовки паперів необхідно скласти позовну заяву, в якому в обов'язковому порядку повинна бути вказана наступна інформація:

  • повне найменування судової інстанції;
  • паспортні дані позивача;
  • реквізити виконавчої документації;
  • актуальна інформація про розмір аліментних зобов'язань;
  • реквізити фінансової організації, в яку будуть перераховуватися кошти;
  • повна інформація про платника;
  • перелік документації, яка супроводжує заяву;
  • дата складання документа і підпис заявника.

заходи впливу

Росія є однією з країн-лідерів за кількістю розлучень. При цьому батьки все одно зобов'язані продовжувати фінансове утримання власних дітей. Однак, дана умова далеко не завжди виконується.

У випадках, коли боргові зобов'язання по аліментах перевищили термін на 6 місяців виконавець за заявою стягувача може накласти арешт на будь-який об'єкт рухомого або нерухомого майна боржника. В даному випадку основною умовою є те, що майно має належати платнику на правах власності і зареєстровано на його ім'я.

Варто відзначити, що якщо платник є безпосереднім власником тільки частини майна, то арешт накладається виключно на цю частку. При продовженні ухилення від боргових зобов'язань майно боржника буде виставлено на публічні торги. Засоби з реалізації підуть на погашення аліментних виплат.

Найбільш важкою заходом впливу на платника є ініціація кримінальної справи на підставі положень статті 157 чинного Кримінального Кодексу РФ.

Залучення до такого виду відповідальності можливе за певних і сукупних обставин, які включають в себе наступні:

  • обов'язкова наявність у боржника прострочення на більш, ніж 6 місяців - сума боргових зобов'язань повинна перевищувати суму виплат по аліментах за останні півроку;
  • відсутність постійного джерела доходу;
  • відсутність об'єктів майна у власності.

Варто відзначити, що притягнення до кримінальної відповідальності може бути здійснено тільки на підставі подачі заяви зацікавленою особою в правоохоронні органи.