Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з пенсії по старості, по інвалідності, військовослужбовця, МВС

  1. Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії
  2. по інвалідності
  3. військовослужбовця
  4. пенсіонера МВС
  5. за старості
  6. По втраті годувальника
  7. Соціальні виплати
  8. Розмір аліментів
  9. На одну дитину
  10. На двох дітей
  11. На трьох дітей і більше
  12. Якщо діти від різних шлюбів
  13. Максимальний відсоток платежу
  14. Пенсії з різних джерел
  15. поправочні коефіцієнти
  16. Як виплачуються аліменти з пенсії
  17. Як стягнути аліменти з пенсіонера
  18. По згоді сторін
  19. Порядок дій
  20. документи
  21. витрати
  22. терміни
  23. Внесення змін або скасування угоди
  24. Невиконання умов угоди
  25. Через судовий наказ
  26. Порядок дій
  27. документи
  28. витрати
  29. терміни
  30. Скільки потрібно платити аліменти

93 переглядів

Батьки зобов'язані утримувати своїх дітей і один одного незалежно від того, можуть вони це робити чи ні. Таким чином, аліменти виплачуються навіть в тому випадку, якщо платник не має ніяких джерел доходів, крім пенсійних нарахувань. Загальні принципи дуже схожі з більш класичним варіантом відрахувань, проте є і деякі нюанси.

Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії

Аліменти утримуються практично з усіх джерел доходів, крім рідкісних винятків. І більшість видів пенсій в ці винятки не потрапляють.

по інвалідності

Якщо людині платять пенсію по інвалідності, він зобов'язаний перераховувати частину коштів на рахунок одержувача аліментів на тих же умовах, що і в звичайній ситуації.

Пенсія такого типу складається з:

  • Страховий частини, розмір якої розраховується виходячи із заробітної плати та стажу.
  • Базового нарахування, яке залежить від групи інвалідності.

Логічно, що дієздатний інвалід, який може заробляти, і платити буде більше. Слід зазначити, що аліменти в такій ситуації знімаються не тільки з пенсії, а й з інших джерел доходів. Наприклад, з заробітної плати.

військовослужбовця

Пенсія військовослужбовця зазвичай відрізняється досить солідним розміром. Більш того, якщо піти на пенсію за вислугою років, при тому, що людина почне служити в ранньому віці, він все ще буде працездатний і при цьому, буде отримувати хороші гроші від держави. З усіх подібних доходів вираховують частину, яка і піде на виплату аліментів.

Пенсія військовослужбовця може складатися з:

  • Пенсійних відрахувань.
  • Одноразової допомоги.
  • Надбавок.
  • Компенсацій.

пенсіонера МВС

Співробітники МВС в плані отримання пенсії практично ідентичні військовослужбовцям. Відмінності в даному випадку настільки незначні, що вони ніяк не впливають на те, як справляються аліменти. Правила відрахувань і загальні принципи ідентичні практично для будь-яких ситуацій, включаючи цю.

за старості

Навіть якщо платник аліментів одержує пенсію в зв'язку з тим, що досяг похилого віку, це все одно не є підставою для несплати аліментів. Засоби беруться із загальної суми пенсії та перераховуються на рахунок одержувача на загальних підставах, так само, як вони утримуються з офіційної заробітної плати.

По втраті годувальника

А ось з цієї пенсії аліменти вже не беруть. Це правило закріплено в ПП №841. Вважається, що такі платежі і так є якоюсь варіацією аліментів, які платить держава і стягувати з них додаткові суми на утримання дітей не можна.

У цю ж категорію входять і будь-які інші пенсії, які надходять з регіонального або федерального бюджетів, проте в кожному окремому випадку суд приймає окреме рішення, розглядаючи всі особливості справи.

Соціальні виплати

Такий платіж призначається тим людям, які не можуть себе забезпечувати самостійно. Він не обкладається податком і з нього не потрібно здійснювати додаткові перерахування, адже передбачається, що, якщо людина не має грошей на власне існування, він фізично не може містити ще й дитину.

Розмір аліментів

Розмір , В якому знімаються аліменти з пенсії залежить від багатьох факторів, але в першу чергу від кількості дітей.

На одну дитину

На утримання однієї дитини належить відраховувати 25% від доходу. У нашому випадку, від пенсії, якого б розміру вона не досягала.

На двох дітей

На двох дітей відрахування буде дещо більше, але не 50%, що було б логічно, а приблизно 33% (третина) від усіх отриманих доходів. Для пенсіонерів важливою особливістю є якраз той факт, що відрахування відбувається не у вигляді фіксованої суми, а саме в процентному співвідношенні.

На трьох дітей і більше

На утримання трьох дітей доведеться перераховувати 50% від пенсії. Цікаво те, що більша кількість малюків не має ніякого значення. Тобто, ті ж 50% доведеться відраховувати і на 4-х, і на 10 дітей.

Якщо діти від різних шлюбів

Закон не робить різниці між дітьми від різних шлюбів і від одного шлюбу. Відрахування проводяться в однаковому обсязі, а єдиною різницею є лише те, що одержувачі коштів будуть відрізнятися.

Іноді розмір аліментів визначається невірно при наявності двох дітей від різних шлюбів. Кожен з одержувачів претендує на 25% від пенсії, що в сукупності становить вже 50%, а не 33%. Якщо розмір платежу здається завищеним, потрібно звертатися до судових приставів і вимагати перерахунку.

Максимальний відсоток платежу

Максимальний розмір платежу не може перевищувати 50% від пенсії. Виняток становлять лише ситуації з формуванням боргу. Якщо платник допустив прострочення, то з його пенсії може бути списано до 70%, значна частина яких піде на погашення боргу. Як тільки заборгованість зникне, розмір платежу повернеться до попереднього рівня.

Пенсії з різних джерел

Як і у випадку з дітьми, закон не відрізняє пенсію з різних джерел. Це просто означає, що платник буде виплачувати більше.

Приклад: Якщо у платника є двоє дітей, і він отримує 10 тисяч пенсії за трудовий стаж і 5 тисяч за інвалідність, то він буде відраховувати по 33% як з 10 тисяч, так і з 5 тисяч одночасно. Сума аліментів в такій ситуації складе 4950 рублів.

Виняток робиться лише для тих видів пенсії, з яких аліменти не відраховуються.

Приклад: Якщо розглядати попередню ситуацію, але замість пенсії по інвалідності вказати пенсію в разі втрати годувальника, то в даному випадку аліменти будуть відраховуватися тільки з 10 тисяч рублів, так як 5 тисяч пенсії по втраті годувальника враховуватися не буде.

поправочні коефіцієнти

Так як багато пенсіонерів і так отримують дуже невеликі виплати від держави, суд приймає рішення про розмір виплат в кожному окремому випадку на індивідуальній основі. Враховується абсолютно все, починаючи від прожиткового мінімуму і закінчуючи вартістю проїзду або медикаментів. Як наслідок, сума платежу часто буває вкрай незначною.

Як виплачуються аліменти з пенсії

Виділяють кілька способів платити аліменти з пенсії:

  • Перерахування на картковий або розрахунковий рахунок. Найпопулярніший і зручний варіант, при якому обидві сторони можуть підтвердити або спростувати факт перекладу. Більш того, у випадку з пенсією, як і з офіційною заробітною платою, сам платник не зобов'язаний здійснювати якісь дії. Вся процедура виконується автоматично, а на рахунок платника надходить пенсія вже в обрізаному через аліментів розмірі.
  • Поштовий переказ. Більш рідкісний спосіб, який використовується тільки в тому випадку, коли одержувач не має рахунку в банку.
  • Через приставів. Передбачається, що платник під розписку передає судового пристава належну суму, а він уже, також під розписку, віддає її одержувачу. Так як схема громіздка, повільна і незручна, вона практично ніколи не використовується.
  • Самостійна відправка на карту або розрахунковий рахунок. У такій ситуації платник спочатку отримує пенсію в повному обсязі, а потім вже перераховує належну частину в якості аліментів на рахунок одержувача самостійно. Найчастіше застосовується тоді, коли між сторонами укладено угоду.
  • Передача грошей з рук в руки. Найнебезпечніший варіант, при якому обов'язково потрібно вимагати розписку про отримання коштів. В іншому випадку друга сторона може просто заявити, що нічого не перелічувалося і довести зворотне буде практично неможливо.

Як стягнути аліменти з пенсіонера

Аліменти з пенсіонера можна отримати двома різними способами: за угодою сторін або через суд.

По згоді сторін

Даний варіант вважається більш пріоритетним і зручним, так як він припускає добровільну згоду платника перераховувати суми в зазначені в документі терміни. В угоді може бути вказана не тільки сума або відсоток платежу, а й інші умови, які влаштують обидві сторони.

Якщо хоча б один пункт не влаштовує будь-яку зі сторін настільки, що вона відмовляється підписувати документ, цей пункт стоїть змінити або взагалі прибрати. В іншому випадку запевнити його у нотаріуса не вийде і в результаті він не матиме юридичної сили.

Порядок дій

  1. Накидати чорновий варіант угоди з урахуванням вимог обох сторін.
  2. Скласти оригінал, який кожен з батьків зобов'язаний перевірити на предмет наявності всіх потрібних пунктів і відсутність непотрібних.
  3. Попрямувати до будь-якого нотаріуса.
  4. Запевнити в нотаріальній конторі угоду.

Угода

Угода

Завантажити зразок угоди про оплату аліментів з пенсії Завантажити зразок угоди про оплату аліментів з пенсії

документи

Нотаріуси зазвичай не вимагають великого пакета документів при засвідченні подібних угод, проте рекомендується мати при собі паспорта сторін, свідоцтво про народження дитини, а також свідоцтва про укладення та розірвання шлюбу (якщо вони є).

витрати

Мито за завірення документа такого типу становить 300 рублів. Однак це лише частина потенційних витрат. За свої послуги, будь то перевірка вже готового угоди або ж допомога в його складанні, нотаріус попросить ще від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Конкретна сума залежить від обраного нотаріуса і регіону проживання. Ніякими документами вона не регламентується.

терміни

Угода можна зробити висновок в будь-який момент, починаючи з дати, коли взагалі виник обов'язок платити аліменти. Простіше кажучи, починаючи з народження дитини. Однак варто пам'ятати, що зазвичай угода не включає в себе компенсацію минулих періодів, коли виплати по ідеї повинні були відбуватися, однак фактично ніякого документа ще не існувало. У будь-якому випадку, сторони самі можуть домовитися про те, як саме будуть враховуватися попередні періоди і чи будуть вони враховуватися взагалі.

Приклад: Подружжя укладають угоду через 2 роки після народження дитини. За цю пару років від батька дитини не надходило ні копійки. Жінка може зажадати компенсації, проте батько має повне право відмовитися, особливо якщо у матері немає ніяких поважних причин того, чому вона не подала на аліменти раніше чи не спробувавши домовитися з потенційним платником.

Внесення змін або скасування угоди

Будь-які зміни в угоду або його скасування можливі тільки за умови згоди обох підписантів. Якщо хоча б один не бажає щось змінювати, то внести зміни можна тільки через суд, в примусовому, односторонньому порядку. Як доводить практика, для цього потрібні дуже вагомі підстави.

Невиконання умов угоди

Якщо будь-яка зі сторін не виконує умови угоди, друга людина може з чистою совістю відразу ж звертатися до суду. Після винесення рішення судові пристави так чи інакше, але змусять людину виконувати взяті на себе зобов'язання.

Через судовий наказ

Це другий, альтернативний варіант, актуальний в першу чергу тоді, домовитися і укласти угоду не виходить.

Приклад: Платник навідріз відмовляється перераховувати гроші на утримання дитини мотивуючи це тим, що «мені і самому мало». Згідно із законом батьки зобов'язані утримувати дітей і рівень доходу тут не грає особливої ​​ролі. Таким чином можна відразу ж звертатися до суду з вимогою видати судовий наказ на аліменти.

Порядок дій

  1. Визначити перелік вимог до потенційного платника.
  2. Скласти заяву.
  3. Направити заяву в суд.
  4. Отримати судовий наказ.
  5. Направити наказ судовим приставам і / або в пенсійний фонд.

Заява

Заява

Завантажити зразок заяви на видачу судового наказу про виплату аліментів з пенсії Завантажити зразок заяви на видачу судового наказу про виплату аліментів з пенсії

документи

До заяви на видачу судового наказу варто прикладати такі документи :

  • Паспорт заявника.
  • Паспорт потенційного платника (якщо є).
  • Свідоцтво про народження дитини / дітей, на утримання якого потрібні аліменти.
  • Довідка про доходи / пенсії потенційного платника (якщо є).
  • Свідоцтва про укладення та розірвання шлюбу (якщо є).

витрати

На відміну від більшості подібних заяв, якщо справа стосується тільки аліментів, ніяка держмито не стягується.

терміни

Тут ситуація ідентична варіанту з угодою, за одним винятком: якщо необхідно отримати виплати за попередній термін, потрібно довести, що людина не звертався до суду з вагомої причини: важка хвороба, переговори про укладення угоди і так далі. Варіантів може бути безліч.

Скільки потрібно платити аліменти

Аліменти сплачуються до:

  • Досягнення дитиною 18 років.
  • Настання повноліття через весілля або ж виходу на роботу.
  • Безстроково, якщо дитина інвалід.
  • До смерті платника або дитини.

Ніхто не заважає платити аліменти і після повноліття, проте в законодавстві про це нічого не сказано (якщо він не інвалід), так що подібні платежі є лише жестом доброї волі.

Існує помилкова думка, що потрібно платити аліменти і в той час, коли дитина отримує освіту в школі або іншому навчальному закладі. Подібні пропозиції дійсно неодноразово виносилися на розгляд, проте до цих пір не прийняті.