Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з пенсії: чи платять пенсіонери аліменти на дітей з пенсії

  1. визначення
  2. Чи платять пенсіонери аліменти на дітей
  3. Як стягуються аліменти з пенсії
  4. З яких пенсійних виплат не утримуються аліменти
  5. висновок

Незважаючи на те, що пенсіонери в нашій країні є слабо захищеною категорією громадян, від ряду матеріальних зобов'язань їх ніхто не звільняв. Найчастіше люди вважають, що з настанням пенсійного віку необхідність в аліментних змісті пропадає.

На питання про те, сплачуються аліменти з пенсії, ясну відповідь дає російське законодавство.

визначення

Спеціально для захисту слабких верств населення державою розроблений механізм призначення і стягнення в примусовому порядку коштів на їх забезпечення, а також роз'яснено, чи стягуються аліменти з пенсії.

Говорячи простими словами, аліменти - це кошти, що видаються однією людиною на забезпечення іншого. Вони можуть нараховуватися як в грошовій, так і в натуральній формі. Наприклад, утримання неповнолітньої дитини або непрацездатних батьків .

Наприклад, утримання неповнолітньої дитини або   непрацездатних батьків

Сімейний кодекс визначає подібні виплати як кошти, що надаються батьками на утримання своїх дітей, які не досягли повноліття, а також членами сім'ї - нужденним повнолітнім дітям або подружжю.

Нерідко виникає питання, чи можна з пенсії утримувати аліменти? Закон зобов'язує обох батьків в рівній мірі утримувати своїх дітей, а працездатних членів сім'ї - надавати турботу про своїх близьких, які не в змозі самостійно себе утримувати.

Позиція законодавця цілком зрозуміла і відповідає звичайним людським принципам. Вона закріплюється в законодавчих та інших правових актах федерального значення, обов'язкових для виконання громадянами всієї Російської Федерації і пенсіонери - не виняток.

Чи платять пенсіонери аліменти на дітей

Наступ пенсійного віку - зовсім не причина для припинення аліментних обчислень Наступ пенсійного віку - зовсім не причина для припинення аліментних обчислень.

За російським законодавством пенсійні виплати є одним з видів доходу громадянина.

Тому, відповідаючи на питання, чи стягуються з пенсії аліменти, можливо лише одне твердження - так!

Сімейний кодекс РФ поставив Уряду функції по розробці переліку доходів, які є базою для обчислення і справляння аліментних коштів на дітей.

Так, пенсійні виплати увійшли в число інших доходів, з яких стягуються аліменти. Список таких доходів затверджено урядовою постановою № 841 від 1996 року, явно показує, вираховують аліменти з пенсії.

Стягнення аліментів здійснюється з пенсій, що відносяться до наступних видів:

  • по старості;
  • військовослужбовцям;
  • ветеранам військових дій;
  • співробітникам МВС;
  • службовцям інших відомчих структур.

Як видно, виплати підлягають не тільки аліменти з пенсіонера по старості, а й з інших підстав. Причому громадянин, який одержує військову пенсію, може одночасно мати і трудову. При призначенні йому аліментних зобов'язань стягнення буде здійснюватися з обох видів пенсій.

За відповіддю на питання, чи можна стягнути аліменти з пенсіонера, слід розбір черговий ситуації: як це зробити?

Дізнайтеся про мінімальну суму аліментних виплат , Встановленої в поточному році.

А тут інформація про те, хто такий опікун - його права і обов'язки.

Як стягуються аліменти з пенсії

Для отримання змісту з пенсійних виплат обов'язкове дотримання двох умов: Для отримання змісту з пенсійних виплат обов'язкове дотримання двох умов:

  1. Наявність виконавчого документа, що видається за судовим рішенням.
  2. Боржник отримує пенсію з ПФР або в органах соціального захисту.

Стягнення аліментів може проводитися різними шляхами.

  1. По-перше, через судових приставів.
  2. По-друге, безпосередньо з Пенсійного фонду.

У першому випадку план дій наступний:

  1. Отримання в суді виконавчого листа і звернення з ним до приставам.
  2. Заповнення заяви із зазначенням банківських реквізитів, за якими планується отримувати матеріальне утримання.
  3. Перевірка документів.
  4. Інформування боржника.
  5. Відправлення запитів в банки, податкові органи, ПФР в разі відмови від добровільної виплати аліментів.

Відразу радіти, отримавши відповідь, чи обкладається аліментами пенсія, не варто Відразу радіти, отримавши відповідь, чи обкладається аліментами пенсія, не варто. Адже на те, щоб її отримати піде ще багато часу, а в більшості випадків і нервів.

На виконавче провадження можуть знадобитися 2-3 місяці, оскільки служба судових приставів не володіє інформацією про те, звідки боржника надходять фінанси.

Другий варіант стягнення аліментів з пенсіонера - пряме звернення до ПФР Росії.

Йти потрібно в територіальне відділення, в якому боржник отримує пенсію. Такий спосіб діє швидше, ніж попередній. Аліментні виплати можуть почати надходити вже з наступного місяця.

Увага! У будь-якому випадку для примусового стягнення аліментів з пенсії необхідний виконавчий лист, заява одержувача матеріальних засобів або його законного представника, а також платіжні реквізити.

Законодавець, визначивши порядок і розмір аліментного змісту від пенсіонера, врахував інтереси обох сторін, встановивши правило, як платять пенсіонери аліменти на дітей. Стягнути з громадянина, який отримує пенсію, більше 70% її загальної суми вдається вкрай рідко. Зазвичай при певних умовах може відраховуватися максимум половина від неї. Крім того, в деяких ситуаціях пенсіонери взагалі звільняються від відрахувань.

З яких пенсійних виплат не утримуються аліменти

Стягнення аліментних платежів не може здійснюватися з ряду виплат, одержуваних пенсіонером Стягнення аліментних платежів не може здійснюватися з ряду виплат, одержуваних пенсіонером.

До таких належать:

  • пенсія по втраті годувальника або працездатності;
  • грошові компенсації проїзду в громадському транспорті і покупки ліків.

Дані кошти пенсіонери отримують в якості допомоги з федерального бюджету і не можуть витрачатися як аліменти.

З усіх інших видів пенсійного забезпечення такі утримання проводяться.

висновок

Отже, стягуються аліменти з пенсії? У більшості випадків - так. Перехід в категорію пенсіонерів, наприклад, через старість не звільняє громадянина від зобов'язань щодо забезпечення неповнолітніх дітей і які потребують допомоги близьких людей, не здатних себе забезпечувати самостійно за станом здоров'я.

Винятком з правила є пенсії по втраті годувальника, втрати працездатності, отримання інвалідності і федеральні компенсації. З них ніякі утримання проводитися не можуть.

Нерідко виникає питання, чи можна з пенсії утримувати аліменти?
За відповіддю на питання, чи можна стягнути аліменти з пенсіонера, слід розбір черговий ситуації: як це зробити?