Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на повнолітнього дитини: стягнення аліментів на студентів в Росії

  1. Що таке аліменти
  2. Закон про виплату аліментів після 18 років
  3. Чи можливо стягнути аліменти після 18 років
  4. За яких умов виплачуються аліменти студенту
  5. Розмір аліментів
  6. Як подати позовну заяву
  7. Заповнення заяви за зразком
  8. Перелік документів
  9. Судовий порядок стягнення
  10. висновок

Життєві ситуації можуть бути різними, але кожній дитині необхідно не тільки увага і турбота, а й матеріальне забезпечення.

Законодавством Росії передбачається утримання дітей батьками навіть у випадках, коли вони проживають окремо. У кожного неповнолітнього або вже досягла 18 років дитини є право на отримання аліментів в конкретних обставинах.

Що таке аліменти

Аліментами називають кошти, що надаються однією людиною на утримання іншого. Термін взятий з латинської мови і означає «харчування, їжу або утримання».

Законодавством РФ позначені громадяни, в обов'язок яких входить зміст і надання допомоги родичам . Зобов'язання носять певні терміни і пов'язані з певними обставинами.

Зобов'язання носять певні терміни і пов'язані з певними обставинами

Стягуються кошти для матеріально обділеного члена сім'ї за договором на підставі аліментного угоди або рішенням суду при неможливості домовитися мирним шляхом.

Угода підкріплюється договором, в ньому обмовляється періодичність і грошова сума виплат, він потребує нотаріального засвідчення. Документ може бути пред'явлений судовим приставам у разі не виконання угоди однією зі сторін.

Звернення до суду - це більш затребуваний спосіб для стягнення аліментів. Найчастіше добровільного угоди неможливо досягти через розбіжності між сторонами, і тоді, за допомогою законів, вирішується питання про матеріальне утримання потребує людини.

Право отримувати аліменти дається:

Важливо. Аліменти можуть мати вигляд добровільних перерахувань або примусових стягнень за рішенням суду. Але вони повинні бути підтверджені документально: квитанцією, розпискою чи іншим платіжним документом.

Закон про виплату аліментів після 18 років

Законами «Сімейного кодексу Російської Федерації» встановлюються всі умови стягнення грошових коштів на утримання родичів Законами «Сімейного кодексу Російської Федерації» встановлюються всі умови стягнення грошових коштів на утримання родичів.

У статті 85 підтверджується право на отримання аліментів неповнолітніми дітьми, які є непрацездатними і про обов'язок батьків їх утримувати.

У цьому ж документі йдеться про визначення судом щомісячної оплати грошової суми, призначеної в залежності від інтересів, матеріального та сімейного стану сторін.

Закон підтверджує, що аліменти можуть отримувати діти за умови:

  • досягнення 18 років;
  • непрацездатності, яка виникла через інвалідність 1 або 2 групи;
  • матеріальної скрути, що виражається в нестачі коштів для медикаментів, одягу, харчування та інших життєво необхідних речей.

Довідка. Стаття була відредагована 1 травня 2017 року, після чого було узаконено стягнення аліментів на користь повнолітнього дитини студента.

Чи можливо стягнути аліменти після 18 років

Чи можливо стягнути аліменти після 18 років

Дитині-інваліду аліменти призначаються і після його повноліття. Для їх отримання головним документом є медична та соціальна експертиза. У ній крім визнання інвалідності підтверджується необхідність матеріальної допомоги дитині, його неможливість забезпечити самого себе самостійно і відсутність будь-якої допомоги з боку держави.

До травня 2017 року судовій практиці були виняткові випадки призначення аліментні компенсації дитині після 18 років, навчається в навчальному закладі. Новим законопроектом посилено забезпечення права дитини на гідний рівень життя.

Особливість, при якій призначається виплата аліментів повнолітній дитині - об'єднання наступних умов:

  • перевищення вісімнадцятирічного віку;
  • необхідність додаткової допомоги;
  • непрацездатність через інвалідність або через брак часу через навчання.

За яких умов виплачуються аліменти студенту

Аліменти повнолітня дитина студент в Росії може отримувати від обох або одного з батьків Аліменти повнолітня дитина студент в Росії може отримувати від обох або одного з батьків.

Бувають випадки, коли зобов'язання з утримання студента не виконуються батьками.

Співробітники органів опіки повинні подбати про присудження аліментних коштів потребує студенту.

Важливо. Студенту будуть присуджені аліменти за умови, що він належить до тих, хто не може себе забезпечити матеріально. Тобто, він навчається очно і ніде не працює.

Розмір аліментів

При добровільній сплаті аліментні компенсації, що виплачується сума обговорюється сторонами угоди. При підписанні документа, нотаріусом враховується розмір грошової виплати, яка б не обмежував права дитини.

Згідно зі статтею 81 СК РФ судове рішення про виплачуваної сумі грунтується на відсотку від доходів платника:

  • 25% на одного;
  • 33% на двох;
  • 50% на трьох і більше дітей з незаможних родин.

25% на одного;   33% на двох;   50% на трьох і більше дітей з незаможних родин

При вирішенні про визначення суми враховуються ситуації, коли:

  1. У боржника немає постійного офіційного доходу, йому призначається певна сума.
  2. Сімейний стан, кількість проживаючих з ним дітей або стан здоров'я боржника не дозволяють йому допомагати в належній мірі.
  3. Платником аліментів має кілька видів прибутку, при цьому не можна призначати більше 70% від суми загального доходу.
  4. При обчисленні розміру аліментів за відсотками отримана сума виходить дуже маленькою і не може задовольнити потреби дитини.

Які призначаються судом розміри аліментів повнолітній студенту розраховуються не тільки індивідуально з урахуванням різних умов, але і з дотриманням прав самої дитини.

Кращим виходом для обох сторін буде контрактна угода і визначення терміну та суми виплат, необхідних для забезпечення того, хто навчається повнолітнього дитини.

Довідка. Вартість навчання повнолітньої позивача не враховується, беруться до уваги лише потреби.

Як подати позовну заяву

Подача позовної заяви на отримання аліментні компенсації здійснюється:

  1. Самим повнолітнім дитиною, які розраховують на батьківську допомогу.
  2. Батьком, на чиєму утриманні знаходиться позивач.
  3. Співробітником органів опіки.
  4. Законним опікуном.

Перед складанням заяви необхідно упевнитися в наявності документів, які доводять правоту позивача:

  1. Про непрацездатності.
  2. Про неможливість працевлаштуватися.
  3. Про інвалідності або статус студента.
  4. Що засвідчують особу повнолітнього.

Заповнення заяви за зразком

Заповнення заяви за зразком

У позовній заяві необхідно відобразити інформацію про особисті дані позивача і відповідача: прізвища, імені, по батькові та адреси проживання, а так само, назва суду.

В обов'язковій частині документа описується обгрунтування необхідності отримання аліментні компенсації і говорять про низький рівень життя. Обгрунтування спирається на факти, підтверджені документально медичними довідками, квитанціями і рахунками, довідками про наявні доходи та витрати, довідкою про зарахування в навчальний заклад.

Завантажити зразок заяви Завантажити зразок заяви.

Перелік документів

До позовної заяви додаються такі документи:

  1. Паспорт заявника.
  2. Свідоцтво про народження одержувача аліментів.
  3. Довідки про доходи та витрати сім'ї одержувача аліментів, що підтверджують тяжке матеріальне становище.
  4. Довідка про склад сім'ї.
  5. При необхідності довідки про стан здоров'я та інвалідності або довідки про зарахування і навчання в навчальному закладі.

Судовий порядок стягнення

Після позитивного рішення суду, отриманий позивачем виконавчий документ необхідно надати судовим приставам, він послужить підставою для відкриття виконавчого провадження.

Після чого аліменти будуть виплачуватися в примусовому, з заробітної плати або добровільному порядку.

Аліментні виплати припиняються якщо:

  1. Помер той, хто платить аліменти або їх отримує.
  2. Суд виніс рішення про зміну статусу потребує аліментополучателя.

Аліменти дитина студент буде отримувати до закінчення навчання. Законодавчо встановлений вік отримання аліментні компенсації до 23 років.

висновок

Законами України охороняється право дітей навчатися і жити гідно, а їх батьків забезпечувати всім необхідним свого навіть повнолітнього дитини.