Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на дитину якщо батько не працює офіційно: сума стягнення


Поширеним помилкою є те, що аліменти на дитину потрібно платити тільки тоді, коли є робота і відповідно постійний дохід Поширеним помилкою є те, що аліменти на дитину потрібно платити тільки тоді, коли є робота і відповідно постійний дохід. А якщо людина, яка зобов'язана допомагати матеріально своїм дітям, не працює, то і допомога він робити не повинен.

Це в корені невірно. Сімейний Кодекс (саме цей документ регулює виплату аліментів) однозначно визначає обов'язок людини допомагати своїм дітям. Наявність або відсутність роботи ніяким чином на цей обов'язок не впливає. Для непрацюючих громадян нарахування аліментів на дитину відбувається трохи інакше, ніж у випадку з працюючими.

Якщо у людини є робота, то найчастіше всі питання нарахування та сплати аліментів входить в обов'язок бухгалтерії. Саме туди приходить судове рішення про присудження сплати змісту на дітей. Людина позбавлений необхідності здійснювати будь-які дії і йому залишається тільки контролювати процес нарахування аліментів та їх перерахування за розрахунковим листу.

Якщо ж людина не працює, то природно ніхто не буде займатися розрахунком і перерахуванням змісту на дітей. Тим більше що часто і розраховувати аліменти не з чого, оскільки людина не має доходу.

У випадку з непрацюючими громадянами питання розрахунку аліментів на дитину може бути вирішене двома способами:

  • добровільною угодою;
  • судовим рішенням.

Добровільне угода укладається між непрацюючим батьком і тим батьком, з яким після розлучення залишився проживати дитина. Угода має на меті вирішити всі спірні питання, що стосуються матеріальної допомоги дитині. Підписана угода має законну силу і порушення його положень карається. Для цього складений і підписаний документ засвідчується у нотаріуса.

Оскільки угода є добровільним, тобто всі його положення влаштовують обидві сторони, то воно може містити будь-які положення, що стосуються матеріальної допомоги дитині. Аліменти можуть виплачуватися регулярно рівними сумами, разово великою сумою, передачею будь-якого майна і так далі.

На жаль, найчастіше для вирішення питання про стягнення аліментів з непрацюючого громадянина, доводиться звертатися до суду. При прийнятті рішення суд в основному буде керуватися інтересами дитини і тому рішення про присудження та стягнення аліментів буде прийнято практично гарантовано.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Рішення про аліментних виплат може бути:

  • в точно обумовленої суми;
  • в сумі, прив'язаною до регіонального прожиткового мінімуму.

Навряд чи варто розраховувати на те, що судовий вердикт встановить великий розмір виплат. Буде враховано і фінансовий стан самого платника аліментів, і потреба дитини. Але в будь-якому випадку важливим моментом є те, що аліменти доведеться платити.

До речі, відсутністю роботи і заробітку мотивувати несплату присуджених аліментів не можна. На будь-які виплати, які вказані рішенням суду, і які не здійснюються своєчасно, будуть нараховуватися пені і штрафи. Згодом розмір заборгованості по аліментах може дати привід до арешту майна, належного боржнику.

Мабуть, найскладнішим етапом, при судовому способі вирішення питання про аліментних виплат з непрацюючого, є грамотний підбір документів. В основному це стосується позовної заяви. Мало просто викласти прохання про стягнення аліментів, треба ще максимально точно розрахувати необхідну суму.

При визначенні розміру потенційних аліментних виплат слід детально розрахувати всі потреби дитини (одяг, оплата ясел або дитячого садка, витрати на лікування і так далі). Природно, що всі розрахунки повинні мати документальне підтвердження (чеки, квитанції, рахунки). Оскільки кожен з батьків має рівний ступінь матеріальної відповідальності щодо забезпечення дитини, то вимагати більше, ніж половину від розрахованої суми сенсу не має.

Заява подається до мирового суду Заява подається до мирового суду. Можлива подача позову, як за адресою проживання відповідача, так і позивача. Разом із заявою повинні бути надані:

  • документи того, хто подає позов;
  • документи, що підтверджують факт розірвання шлюбу, батьківства (або материнства) того, з кого планується стягувати аліменти;
  • розрахунок розміру змісту.

На судових слуханнях слід надати всю інформацію, що стосується матеріального положення відповідача. Крім офіційного підтвердження факту відсутності роботи, це можуть бути відомості про його банківських рахунках, нерухомості, інших активах. Все це дозволить суду прийняти рішення про присудження аліментних виплат в більшому розмірі.

Слід знати, що відповідно до Сімейного Кодексу подавати на аліменти можна не тільки по відношенню до колишнього чоловіка, з яким був зареєстрований офіційний шлюб, але людини, з яким проживали в цивільному шлюбі без офіційного оформлення відносин. Важливо щоб ця людина була вказана батьком дитини в документах.

Розгляд питання про аліменти в суді, якщо, наприклад, батько не працює, досить складне для самостійного рішення. Якщо не вдається рекомендується отримати консультацію досвідченого юриста, а по можливості скористатися і його послугами в суді. На нашому порталі bukva-zakona.com можна отримати консультацію юриста з будь-яких питань, пов'язаних зі стягненням аліментів з непрацюючого. Наші фахівці допоможуть отримати належну дитині матеріальну допомогу, навіть якщо його батько ніде не працює.