Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на 2 дітей від різних шлюбів

  1. Аліменти на двох дітей - загальні умови
  2. Порядок розрахунку виплат на двох дітей
  3. Як діляться аліменти на двох дітей від різних шлюбів
  4. Приклад розрахунку аліментів на двох дітей від різних шлюбів
  5. Якщо аліменти стягнуті тільки на одну дитину, що робити?
  6. потрібен юрист

542 переглядів

Матеріальне утримання неповнолітніх покладається законом на тата і маму в рівному обсязі. Роздільне проживання батьків не звільняє батька від фінансового забезпечення дітей. Сімейний кодекс встановлює мінімальні розміри утримуваних коштів, максимальні ж обмежені або доходом платника, або фіксованою сумою.

Вони передбачаються як при наявності у платника дітей від однієї жінки, так і в разі народження дітей від різних відносин.

Але як призначається грошова виплата дитині, якщо батько вже є аліментник на сина з першої сім'ї?

Аліменти на двох дітей - загальні умови

Матеріальне утримання неповнолітніх дітей батьком, який проживає окремо, називається аліментами. Правила відрахування коштів регулюються Сімейним кодексом.

Кошти перераховуються на номінальний рахунок матері. Вона зобов'язана витрачати виплати на покупки для неповнолітнього необхідних речей, іграшок, одягу, а також використовувати їх для проживання та навчання неповнолітнього.

Підставою утримання сум матеріальної підтримки є:

  • Угода між батьками про порядок утримання дитини (а також порядку спілкування, місце проживання - опціонально). Особиста домовленість матері і батька, виражена в письмовому вигляді і завірена нотаріусом. Передбачає наявність зафіксованого розміру виплат і їх періодичність, а також закріплення інших умов, наприклад - разових виплат, передачі майна, підстав припинення. Угодою не можуть бути встановлені аліменти в меншій сумі, ніж би дитина отримувала їх за законом.
  • Виконавчий лист або судовий наказ . Видається судом, на підставі рішення суду або судового наказу. Передається заявником для примусового утримання в службу приставів або бухгалтерії підприємства.
  • Неофіційна і добровільна сплата . Чи не регулюється нічим, крім совісті і домовленості сторін. Використовується рідко і лише при збереженні нормальних відносин між батьками. У разі односторонньої відмови будь-якого з батьків від виконання, нічого стягнути або довести за попередні періоди не вийде.
542 переглядів   Матеріальне утримання неповнолітніх покладається законом на тата і маму в рівному обсязі

Підстава утримання аліментів встановлюється за бажанням платника. Громадянин може виплачувати кошти на одного сина за угодою, на іншого - за судовим наказом. Якщо за будь-яких змістом платник і стягувач змогли знайти спільну мову, то закон лише надає в цьому випадку масу способів врегулювати домовленість. Можна вдатися до допомоги професійного юриста, який роз'яснить всі нюанси примусового і добровільного стягнення аліментів.

Порядок розрахунку виплат на двох дітей

Аліменти в цілому можуть стягуватися як в частковому співвідношенні від всіх видів доходу платника, так і у вигляді фіксованої суми, встановленої з урахуванням прожиткового мінімуму і рівня доходів.

Кожен з них має свої мінуси стосовно до стягнення аліментів на двох дітей від різних шлюбів.

  1. Процентний. 1/3 частина або 33% від всіх видів заробітку батька щомісяця. Застосовується широко, але має ряд мінусів. Виявлення додаткових доходів покладається на приставів, які зачату підходять формально до вирішення проблеми, а загальна стягнута сума ділиться навпіл на двох дітей. В результаті неповнолітній отримує тільки частину від можливої ​​виплати, якщо доходи платника «сірі» або періодичні та неофіційні.
  2. Твердий. Сума, кратна МРОТ. Встановлюється на розсуд суду, а також у випадках, коли платник не має постійного і офіційного заробітку. Підлягає щорічному індексування. Менш поширений варіант. Застосовується для підприємців та осіб з сезонним або нерегулярним доходом.

Максимальна сукупна сума виплат, утриманих в судовому порядку, не може перевищувати 50% від всіх видів доходу. Аліменти на 2 дітей , При наявності угоди між батьком і матерями неповнолітніх, можуть перевищувати в сумі розмір, встановлений законом.

Як діляться аліменти на двох дітей від різних шлюбів

Право на матеріальне утримання має кожен неповнолітній, незалежно з'явився він в офіційному шлюбі чи ні. Кількість дітей, які отримують виплати від одного батька також не обмежується законом.

Єдиною умовою для фінансової допомоги, що надається дитині, є обмеження максимального розміру утримання. Суд не може стягнути кошти, що перевищують половину від усіх доходів платника.

При цьому чоловік має право укласти угоду з кожною матір'ю своїх дітей. Сума визначається сторонами самостійно.

  • У разі недосягнення згоди щодо щомісячного матеріального утримання сина, мати неповнолітнього звертається до суду. Грошові кошти стягуються на першого сина в розмірі ¼ частина від усіх доходів аліментщика.
  • При зверненні за фінансовою підтримкою іншої жінки, виплата призначається також у розмірі ¼ від зарплати та інших доходів платника.

Для зменшення сукупного розміру виплат до 33%, громадянин повинен самостійно донести до суду інформацію про чинне судове рішення про стягнення на нього аліментів. Якщо перша дружина не направила документ приставам або в бухгалтерію, суд в будь-якому випадку не відмовить в зменшенні суми платежу.

Якщо перша дружина не направила документ приставам або в бухгалтерію, суд в будь-якому випадку не відмовить в зменшенні суми платежу

Важливо! Зменшення розміру аліментів або стягнення матеріального утримання на другу дитину, що спричинило зменшення коштів, що перераховуються на першого, розглядається виключно в порядку позовного судочинства.

Якщо кошти на першого сина перераховуються за угодою, то на другого судом нараховуються аліменти в розмірі ¼ частки доходів відповідача. Однак при наявності угоди згодом вони можуть бути приведені у відповідність до закону і зменшені до половини суми від 1/3, тобто до 1/6 частки всіх доходів. Детальніше дивіться « Аліменти при народженні дитини від 2 шлюбу ».

Приклад розрахунку аліментів на двох дітей від різних шлюбів

Розрахунок виплати відрізняється в залежності від того, отримує громадянин матеріальну допомогу на утримання дітей або платить її.

Розрахунок виплати відрізняється в залежності від того, отримує громадянин матеріальну допомогу на утримання дітей або платить її

Варіант 1. У жінки двоє синів від різних чоловіків. На кожного з них вона отримує фінансову підтримку. Розмір кожної суми залежить виключно від можливостей батька дитини. Закон не встановлює максимальну суму одержуваних аліментів. Аліменти виплачуються добровільно кожним чоловіком, при цьому жінка не звіряє - виплатив чи батько суму більшу або меншу в порівнянні з тією, яку дитина отримала б примусово. Це рідкісний і здоровий варіант відносин щодо утримання дитини.

Це рідкісний і здоровий варіант відносин щодо утримання дитини

Варіант 2. У чоловіка двоє дітей від різних дружин. На кожну неповнолітню стягнуті грошові кошти. Суди різних ділянок призначили сукупний розмір виплат - 50% від доходів батька (по ¼ на кожного сина за окремим рішенням). При заяві чоловіка, суму знизять до 33% (по ⅙ кожному). При заробітній платі в 30 тис. Рублів (30 000 * ⅙), він щомісяця направить дітям по 5 тис. Рублів.

Рублів

Варіант 3. Батьки першої дитини домовилися про фіксовану виплату аліментів, запевнивши домовленість у нотаріуса. За угодою чоловік зобов'язаний виплачувати аліменти в розмірі 5000 рублів на дитину від першого шлюбу. У той же час з нього були стягнуті аліменти на дитину від другої дружини в розмірі ¼ всіх видів заробітку. При одночасному стягнення аліментів на двох дітей він би виплачував по 1/6 доходу. У чоловіка є вибір - вимагати зменшення розміру аліментів через суд з посиланням на який виконувався угоду або залишити все як є.

Це лише деякі з можливих поширених ситуацій сплати аліментів батьками на дітей від двох різних шлюбів. На практиці зустрічаються і набагато складніші ситуації, але і платникам, і стягувачам краще орієнтуватися на наступні критерії: на кожного з дітей не може бути стягнуто понад 1/6 всіх видів заробітку при наявності двох дітей.

Якщо аліменти стягнуті тільки на одну дитину, що робити?

Виплата грошових коштів батьком дитини може проводитися як за рішенням суду, так і добровільно. Закон не зобов'язує мати неповнолітнього звертатися в суд. Батьки мають право домовитися усно або укласти угоду.

Батьки мають право домовитися усно або укласти угоду

У разі появи другої дитини у батька, для зменшення розміру виплати чоловік має право посилатися в судовому розгляді на першого сина. Першу дружину можна залучити свідком. Як докази прикладаються чеки, квитанції виписки з рахунку першої дружини з відмітками про внесення щомісячних платежів. Сума виплати на другу дитину буде знижена судом до ⅙.

Змінити розмір аліментів можна як безпосередньо при стягненні, так і після передачі виконавчого листа до бухгалтерії підприємства. Платник ініціює зміну виплати, подавши заяву до суду, який видав документ. В якості відповідача вказується мати неповнолітнього.

Якщо аліменти на першого сина були замінені заліком великого майна, наприклад, частки права власності на квартиру, то зменшити розмір матеріального утримання на другу дитину не вийде.

Якщо аліменти на першого сина були замінені заліком великого майна, наприклад, частки права власності на квартиру, то зменшити розмір матеріального утримання на другу дитину не вийде

ВАЖЛИВО: Самостійно без судового рішення пристави змінити розмір стягуваних аліментів не можуть. Тільки суд може внести зміни в порядок стягнення аліментів та їх розміри.

Розподіл аліментів між дітьми від різних шлюбів можливо за заявою батька. Якщо інформація про наявність другого виконавчого листа не доводиться до відома суду, то рішення виноситься з розрахунку ¼ частка на кожну дитину. Батько при цьому має право як вимагати зниження, так і залишити все як є - залежить від його матеріального забезпечення і бажання допомагати своїм дітям.

потрібен юрист

Якщо у вас залишилися питання щодо розрахунку аліментів для дітей від двох різних шлюбів - задайте їх нашим юристам по гарячій лінії абсолютно безкоштовно. Кваліфікована консультація досвідчених сімейних юристів допоможе правильно оформити аліменти на двох дітей платникам і організувати ефективне стягнення одержувачам.


Оцініть статтю

Але як призначається грошова виплата дитині, якщо батько вже є аліментник на сина з першої сім'ї?
Якщо аліменти стягнуті тільки на одну дитину, що робити?