Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти батькам з повнолітніх дітей

  1. Чи повинні діти платити аліменти батькам-пенсіонерам
  2. Коли діти повинні платити аліменти батькам
  3. В яких випадках діти платять аліменти батькові
  4. Чи можуть батьки подати на аліменти на своїх дітей
  5. В якому випадку батьки можуть подати на аліменти на дітей
  6. Розмір аліментів на утримання батьків
  7. Фактори, що впливають на суму платежу
  8. кілька дітей
  9. Як оформити аліменти на утримання батьків
  10. Добровільне угоду
  11. Порядок дій
  12. документи
  13. терміни
  14. витрати
  15. Зміни в документі
  16. розірвання угоди
  17. Судове рішення
  18. Порядок дій
  19. документи
  20. терміни
  21. витрати
  22. мирова угода
  23. Зустрічний позов
  24. За яких умов діти звільнені від змісту батьків
  25. Судова практика

102 переглядів

У багатьох родинах діти традиційно підтримують своїх батьків, доглядають за ними, висилають гроші і надають іншу допомогу. Однак це далеко не повсюдна практика. Багато старі живуть тільки за свій рахунок і перебиваються з хліба на воду з тієї простої причини, що діти їх буквально кинули. Вони не містять їх, не з'являються, не допомагають. Наскільки це правильно з моральної точки зору залишиться на їх совісті. А в цій статті розглянемо ситуацію з точки зору законодавства.

Чи повинні діти платити аліменти батькам-пенсіонерам

Згідно ст.87 СК РФ діти зобов'язані утримувати своїх батьків, за умови, що ті потребують допомоги. Зміст може бути реалізовано різними способами, починаючи від простої допомоги по господарству і закінчуючи прямими грошовими переказами. Закон формально не обмежує дітей в видах допомоги батькам, однак найчастіше в таких виступають все ж саме гроші.

Коли діти повинні платити аліменти батькам

У статті 87 Сімейного Кодексу РФ не вказані обмеження за віком чи іншими параметрами. Уточнюється, що батьки мають право на отримання аліментів від дітей в тому випадку, якщо вони потребують. Але фактично виплати зазвичай виробляються вже в тому випадку, коли батьки не мають можливості самостійно заробляти, а пенсійних накопичень чітко недостатньо навіть на задоволення базових потреб. Формально, має право на аліменти від дитини і цілком працездатна людина, проте якщо він спробує вирішити проблему через суд, швидше за все йому в цьому відмовлять по тій простій причині, що він ще може забезпечувати себе самостійно.

Приклад: Василь Іванович, 40 років від роду, не може знайти роботу за фахом і при цьому відмовляється від будь-яких інших пропозицій, який могли б принести йому непоганий дохід. Він звертається до суду, щоб витребувати від свого сина аліменти на власне утримання. Суд відмовляє в задоволенні позову, так як Василь Іванович перебуває в працездатному віці і може заробляти самостійно. А ось якби він був пенсіонером і вже не міг працювати, тоді позов був би розглянутий з усією ретельність і, швидше за все, задоволений.

Кожна подібна ситуація з вимогами про стягнення аліментів, висунутих батьками по відношенню до дітей, розглядається в індивідуальному порядку і конкретних правил в даному випадку не існує.

В яких випадках діти платять аліменти батькові

В таких же, в яких проводяться виплати і матері. Так як законодавство не вказує конкретних умов перерахування платежів, спиратися стоїть на сформовану судову практику.

Діти платять аліменти в наступних випадках:

  • Батьки непрацездатні повністю або частково.
  • Отримана пенсія менше прожиткового мінімуму або не може задовольняти базові потреби людини.
  • Вік батьків дорівнює або перевищує пенсійний на момент подачі судового позову або укладення угоди.
  • Діти ще не досягли пенсійного віку.
  • Діти отримують достатній прибуток щоб забезпечувати як свої потреби, так і допомагати батькам (необов'язкове правило, однак воно враховується при визначенні розміру платежу).
  • Дитина не містить самостійно власних дітей і / або непрацюючу дружину. Сюди ж відносяться будь-які проблеми, типу серйозних захворювань чи інших обов'язкових платежів.

Якщо виконуються всі описані умови (або хоча б більша їх частина), батьки цілком можуть претендувати на допомогу від дітей і навіть мають право «вибити» її в судовому порядку.

Чи можуть батьки подати на аліменти на своїх дітей

Пункт 2 ст.87 СК РФ говорить, що батьки мають право подати позовну заяву до суду з вимогою аліментних виплат від дітей, однак тільки в тому випадку, якщо раніше між ними не укладено відповідну добровільне угоду.

В якому випадку батьки можуть подати на аліменти на дітей

Переліку умов, як уже було сказано, не існує як такого, проте батьки при будь-якому розкладі зобов'язані при поданні позовної заяви надати докази того, що вони не можуть забезпечувати себе самостійно. Такими доказами можуть виступати:

  • Розмір одержуваної пенсії з урахуванням поточних цін і / або прожиткового мінімуму.
  • Медичні довідки про наявність важкого захворювання, а також квитанції на оплату ліків.
  • Документи, які офіційно визнають потенційного одержувача аліментів непрацездатним.

Так як ситуації бувають дуже різними, суд зазвичай бере до уваги будь-які інші документи, які може надати позивач якщо вони хоч якось відносяться до виниклої проблеми.

Розмір аліментів на утримання батьків

Виділяються два основні варіанти визначення розміру аліментів: в процентному відношенні від заробітної плати / доходу або ж фіксовані платежі, які піддаються індексації. Як і в багатьох інших випадках, конкретних вимог в законодавстві немає. Більш того, якщо при відрахуванні аліментів на дитину хоча б вказується відсоток від доходів, то у випадку з батьками немає навіть цього визначення. На практиці зазвичай платежі відраховуються в наступному розмірі:

  • 25% від доходу на 1 батька або 33% від доходу на утримання двох батьків.
  • Фіксований платіж дорівнює різниці між одержуваної пенсією і прожитковим мінімумом.

Приклад: Дитина отримує заробітну плату в розмірі 30 тисяч рублів. Його батьки потребують і подають позов до суду. Останній встановлює, що дитина повинна виплачувати їм третину від свого доходу. Тобто - 10 тисяч рублів. Як варіант, він може виплачувати різницю між пенсією і прожитковим мінімумом. Припустимо, кожен з батьків отримує пенсію в розмірі 8742 рублів. Прожитковий мінімум з травня 2018 року становить 11163 рубля. Різниця платежу становить 11163-8742 = 2421 рублів. Так як батьків двоє, то і суму потрібно подвоювати: 2421 * 2 = 4842 рубля. Це і буде розмір виплати обов'язкового платежу на утримання двох батьків. Слід враховувати, що в міру збільшення різниці між пенсією і прожитковим мінімумом сума буде збільшуватися. І навпаки, якщо пенсія буде зростати, а прожитковий мінімум втримається на тому ж рівні, сума буде зменшуватися.

Фактори, що впливають на суму платежу

Суд буде враховувати не тільки потреби батьків, але і можливості дітей. Одна справа, якщо дитина добре заробляє і може собі дозволити серйозні витрати і зовсім інша, якщо він при порівняно невисокій заробітній платі змушений утримувати дружину / чоловіка і дітей, та до того ж важко хворіє. В останньому випадку його взагалі можуть звільнити від належних виплат або звести їх до незначної величини.

Приклад: Дитина заробляє 20 тисяч рублів, при цьому не має власного житла (зобов'язаний оплачувати оренду квартири) і повинен хоча б по мінімуму містити непрацюючу дружину з маленькою дитиною. Цією зарплати явно недостатньо навіть для того, щоб забезпечувати свої потреби (одна тільки оренда станом на травень 2018 року обходиться в великих містах в 8-15 тисяч рублів і це, не рахуючи комунальних платежів). При таких умовах дитина навіть при всьому бажанні не може нічого перераховувати батькам.

кілька дітей

Якщо у батьків кілька дітей, аліменти будуть розподілятися між ними відповідно до того, як вони заробляють. Одні можуть платити більше, інші менше. Більш того, навіть якщо батьки подають позов до суду з вимогою виплат з одного дитини, всі інші їхні діти можуть бути автоматично залучені до виплат.

Приклад: У батька-непрацюючого пенсіонера є троє дітей. Двоє з них самі живуть практично в жебрацьких умовах, а ось третій заробляє дуже добре. Батько подає позов до суду на добре забезпеченого дитини, однак суд приваблює не тільки його, а й інших двох. Хоча більшу частину суми буде оплачувати все-таки той, хто більше всіх заробляє.

Як оформити аліменти на утримання батьків

Існує два офіційних способу витребувати від дітей аліментні виплати на утримання батьків: за угодою або за судовим рішенням. Будь-який з варіантів є сенс використовувати тільки в тому випадку, якщо дитина справді не надає ніякої допомоги на добровільних засадах самостійно. Але і в цьому випадку починати рекомендується з угоди, так як оформити його простіше і швидше, ніж розбиратися в суді.

Добровільне угоду

Це, фактично, договір між батьками і дітьми про те, що другі зобов'язуються утримувати перше. Полягає на добровільній основі і може включати в себе практично будь-які положення, які не обмежують чиїхось прав, не йдуть врозріз з чинним законодавством, а також здоровим глуздом (останнє - не обов'язкова умова).

Порядок дій

  1. Батьки і діти обговорюють між собою умови угоди, на підставі яких і буде здійснюватися подальша допомога.
  2. На підставі вже обговорених пунктів укладається угода.
  3. Документ підписується і засвідчується нотаріально. Слід зазначити, що підписувати його сторони повинні особисто у обраного нотаріуса. У самому крайньому випадку, якщо батьки (або діти) не мають можливості дістатися до нотаріальної контори, нотаріус може запропонувати відвідати їх самостійно і оформити документ у виїзному порядку.
  4. Після вступу в силу угоди потрібно строго слідувати його пунктам.

Угода

Строгих правил по оформленню угоди не існує, проте є загальні рекомендації того, що обов'язково повинно бути в цьому документі:

  • Дані підписантів.
  • Умови та вимоги.
  • Сума платежу.
  • Порядок здійснення переказів.
  • Штрафи за несвоєчасну оплату або за оплату не в повному обсязі.

Штрафи за несвоєчасну оплату або за оплату не в повному обсязі

Завантажити зразок угоди про виплату аліментів батькам з повнолітніх дітей Завантажити зразок угоди про виплату аліментів батькам з повнолітніх дітей

документи

До угоди зазвичай не потрібно прикладати занадто вже великий перелік документів або щось доводити, так як передбачається, що угода укладається на добровільній основі. Частіше за все потрібно:

  • Паспорти сторін.
  • Свідоцтво про народження дитини, який буде здійснювати виплати.

терміни

Законодавство ніяк не обмежує сторони щодо термінів, однак завжди потрібно враховувати термін позовної давності, який становить 3 роки. Як правило, платежі за більш ранній період одержати не вийде. У той же час, угода може включати в себе і виключають цей момент пункти.

Приклад: Сторони домовилися, що дитина буде виплачувати аліменти батькам в строго певній сумі до кінця їхнього життя і поступово компенсує суму, яка потенційно накопичилася з моменту їх виходу на пенсію і до моменту підписання угоди.

Сама ж процедура оформлення, якщо заздалегідь обговорити всі умови і правила, а також хоча б накидати угоду в чорновому вигляді, займе від сили кілька годин, а може і менше.

витрати

Угода такого типу коштує 250 рублів офіційно. Однак це тільки мито за посвідчення документа, яку обов'язково оплачувати в будь-якому випадку. Крім неї нотаріус зазвичай вимагає додаткову оплату своїх послуг зі складання угоди або його перевірці. Як правило, ці суми ідентичним і варіюється в межах від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (залежить від регіону проживання та обраного нотаріуса).

Зміни в документі

Якщо виникла необхідність вимагати з дітей більше грошей або, навпаки знизити розмір платежу, та й навіть просто внести певні зміни в правила виплат, можна змінити умови угоди. Однак це можна робити тільки за згодою другої сторони. У такому випадку складається додаткова угода, яка і враховується підписантами в подальшому. Слід враховувати, що якщо угода порушує права будь-якої зі сторін (або одна з них не виконує умови документа), можна звертатися до суду з вимогою внести зміни в документ в односторонньому порядку або ж взагалі скасувати окремі пункти (або угоду цілком).

розірвання угоди

Якщо потреба в утриманні старих батьків з якоїсь причини пропала, сторони також, як і в попередньому випадку, можуть домовитися про розірвання договору. Або зробити це примусово через суд в односторонньому порядку.

Приклад: Розмір пенсій був значно збільшений, через що батьки почали отримувати мало не більше, ніж їх працює дитина. Однак в угоді пункт про коригування розміру платежу при таких умовах не передбачений. У такому випадку дитина може звернутися до суду і в односторонньому порядку внести зміни в документ або взагалі скасувати його.

Судове рішення

Як вже було сказано вище, повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків. Однак свої обов'язки виконують не всі. Якщо з дитиною не виходить налагодити контакт і домовитися про допомогу на добровільних засадах, є сенс подавати позовну заяву до суду.

Порядок дій

  1. Визначити порядок виплат та вимоги до дитини.
  2. Скласти позовну заяву по представленому нижче зразком.
  3. Направити заяву в суд.
  4. Очікувати дату розгляду позову.
  5. Бути присутнім на засіданні суду або ж направити з тією ж метою туди представників.
  6. Отримати рішення на руки.
  7. Дочекатися його вступу в силу.
  8. Дотримуватися вимог рішення. Якщо дитина відмовляється виконувати вимоги та при цьому не подає на апеляцію, можна звернутися до виконавчої служби і змусити дитину дотримуватися законодавства в примусовому порядку.

Позовну заяву

Позовна заява такого типу, втім, як і будь-яка інша, становить на основі вимог статті 131 ЦПК РФ. У ньому обов'язково повинні бути наступні пункти:

  • Інформація про суд, до якого подається позов.
  • Дані позивача і відповідача.
  • Опис ситуації.
  • Вимоги до відповідача.
  • Перелік документів.
  • Дата і підпис.

Дата і підпис

Завантажити зразок позовної заяви про виплату аліментів батькам з повнолітніх дітей Завантажити зразок позовної заяви про виплату аліментів батькам з повнолітніх дітей

документи

Щоб позов про виплату аліментів на користь батьків був прийнятий судом, до нього потрібно докласти певний набір паперів:

  • Паспорт позивача.
  • Доказ того, що він потребує.
  • Підтвердження рівня доходів відповідача (якщо є можливість).
  • Підтвердження спорідненості (зазвичай - свідоцтво про народження).

Потрібні копії всіх документів за кількістю сторін, що беруть участь в розгляді справи. Суд теж розглядається як одна зі сторін.

терміни

Після подачі заяви у суду є всього 5 днів, щоб повернути позов або прийняти його до розгляду. Після цього призначається дата засідання (зазвичай в районі 1-2 місяців). Після отримання рішення суду на руки, що відбувається після його озвучування ще протягом 5 днів, повинен пройти 1 місяць до моменту набрання рішенням чинності. Цей термін дається відповідачу щоб подати на апеляцію.

витрати

Скільки ж потрібно заплатити за подачу документів? Законодавство не передбачає окремого платежу за позовні заяви такого типу. Виняток становлять ситуації, при яких позивач крім аліментів на власне утримання висуває і інші вимоги.

мирова угода

Про те, скільки платять діти, можна домовитися і на добровільній основі навіть після подачі заяви. Як правило, якщо дитина зрозуміла, що батьки налаштовані серйозно, він може все ж погодиться перераховувати кошти і без судового рішення. У такій ситуації полягає мирову угоду між сторонами. Воно може бути підписана в будь-який момент з дати подання заяви та до винесення судом остаточного рішення. Правила складання, умови і вимоги аналогічні звичайному угодою.

Зустрічний позов

Крім мирової угоди існує ще й таке поняття як зустрічний позов. Його може подати відповідач, якщо не буде згоден з вимогами початкового заяви. Такий документ розглядається одночасно з першим, в рамках одного судового засідання.

За яких умов діти звільнені від змісту батьків

У тій же статті 87 СК РФ сказано, що при певних умовах діти можуть не виплачувати аліменти по старості. Найчастіше це пов'язано з тим, що батьки не брали участь в їх житті або ж взагалі були позбавлені батьківських прав. І якщо перше довести досить складно, то друге - не важко, адже має бути відповідне рішення суду.

Приклад:

На утримання батька, платив аліменти , В теорії потрібно відраховувати гроші в тому ж порядку, що і на матір, яка і виховала дитину. Однак якщо при цьому батько був позбавлений батьківських прав, це вимога автоматично зникає.

Судова практика

При розгляді подібних справ суд в переважній більшості випадків спирається на ст.87 СК РФ. Однак в залежності від ситуації можуть застосовувати різні пункти цього закону.

Приклад №1: До суду звертається батько дитини, який вимагає від сина аліментних виплат на власне утримання, так як одержуваної пенсії недостатньо. Як доказ він докладає рахунки за квартиру, вартість самої мінімальної продуктової корзини та довідку про розмір пенсії. На підставі п.1-2 ст.87 СК РФ, суд приймає рішення задовольнити позов.

Приклад №2: Батьки подали позовних заяв до суду на дитину з Вимогами щомісяця перераховуваті Їм фіксовану суму в якості змісту. Суд, спираючись на дані про фінансовий стан відповідача, а також пункт 3 ст.87 СК РФ, постановив вимогу задовольнити, однак з огляду на той факт, що дитина отримує офіційну стабільну заробітну плату, змінити фіксований платіж на платіж, що становить 33% від одержуваного дитиною доходу .

Приклад №3: Батьки подають в суд на свого сина заяву з вимогою отримати аліменти на утримання. Дитина в свою чергу подає зустрічну позовну заяву, в якій вказує, що вони є його батьками лише умовно, так як ще в дитячому віці здали його в дитячий будинок і з тих пір ніяк не брали участь в його житті. Суд, спираючись на ці дані, а також на пункт 5 ст.87 СК РФ приймає рішення батькам у вимогах відмовити.