Реклама
Реклама
Реклама

Який термін давності по виконавчому провадженню встановлений законодавством?

  1. Термін дії виконавчого листа
  2. Термін дії інших виконавчих документів
  3. Переривання строків давності
  4. Строк пропущено. Що робити?

[Toc]

Термін дії виконавчого листа

Багато хто забуває про те, що існує термін давності виконавчого листа, точніше, для його пред'явлення, обмежений ст. 22 ЗУ «Про ІП», і не поспішають його отримувати і пред'являти в ГІС.

Чим загрожує пропуск термінів? Тим, що в суді Вам відмовлять у видачі виконавчого документа, а якщо Ви його отримали, але вчасно не пред'явили, буде відмова держ. виконавця у відкритті провадження.

Тобто, всі зусилля і витрати, які потрібні були для того, щоб довести вашу правову позицію і добитися справедливого рішення суду можуть виявитися марними.

Отже, давайте розберемося, скільки діє виконавчий лист? Згідно ст. 22 ЗУ «Про ІП», за загальним правилом пред'явити до виконання його можна протягом року з дня придбання судовим рішенням законної сили або з дня його постанови в разі, коли рішення підлягає негайному виконанню (наприклад, стягнення аліментів в розмірі щомісячної виплати).

Якщо ж судом було встановлено термін для відстрочки або розстрочки виконання, пред'явити ІЛ можна протягом року після закінчення такого терміну.

Із загального правила є важливий виняток: термін давності по виконавчому провадженню в один рік не поширюється на ІЛ про стягнення періодичних платежів, які підлягають пред'явленню в ГІС протягом усього періоду, на який вони встановлені.

Це стосується, наприклад, справ про:

  • стягнення аліментів;
  • відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я;
  • відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника і т.д.

Тобто, якщо судом встановлено, що періодичні виплати, наприклад, аліментів повинні здійснюватися в період з 30.05.2012 року по 30.05.2030 року, термін виконання виконавчого листа обмежується датою в 30.05.2030 року.

Чому це важливо? Іноді особа, яка зобов'язана здійснювати виплати на підставі рішення суду протягом деякого періоду виконує його розпорядження добровільно, але через деякий час починає ухилятися.

В цьому випадку стягувач може з чистою совістю відправлятися в суд, який виніс рішення, отримувати ІЛ, писати заяву про відкриття ІП і пред'являти ці документи в ГІС для примусового виконання.

В цьому випадку стягувач може з чистою совістю відправлятися в суд, який виніс рішення, отримувати ІЛ, писати заяву про відкриття ІП і пред'являти ці документи в ГІС для примусового виконання

як скласти заяву про відкриття виконавчого провадження Ви вже знаєте? А як виглядає поставлення про порушення?

Читайте про те, як стягнути аліменти на утримання дружини тут .

Термін дії інших виконавчих документів

Крім ІЛ існує ряд інших документів, що підлягають примусовому виконанню ДВС.

Протягом трьох місяців можна пред'явити в ГІС: Протягом трьох місяців можна пред'явити в ГІС:

  • посвідчення комісії по трудових спорах - термін починає обчислюватися з дня, коли буде видано посвідчення на примусове виконання рішення;
  • постанову судів у справах про адміністративні правопорушення;
  • постанови органів / посадових осіб, які законом уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Для всіх інших документів встановлено термін в один рік, який починає обчислюватися з дня, коли такі документи, наприклад, напис нотаріуса, набули юридичної сили.

Переривання строків давності

Вищевказані терміни, надані законом для пред'явлення виконавчого документа в ГІС, перериваються у випадках, якщо:

  • боржник частково виконав рішення;
  • суд, який видав ІЛ, надав боржникові відстрочку / розстрочку виконання;
  • стягувач пред'явив виконавчий документ в ГІС. Якщо він повертається виконавцем стягувачеві у зв'язку з неможливістю виконання, строк пред'явлення починає обчислювати з дня повернення виконавчого документа.

    Якщо ж причиною повернення став законодавчу заборону звертати стягнення на майно або кошти боржника, проводити інші виконавчі дії в його відношенні, термін на пред'явлення починає відраховуватися з того моменту, як відповідну заборону припиняє свою дію.

Звертаємо увагу. Після переривання закінчення строку на пред'явлення ВД до виконання поновлюється, при цьому минуле до переривання час не зараховується до нового терміну.

Тобто, припустимо, судом винесено рішення про стягнення 10000 грн. 04.06.2014 року, термін на пред'явлення ІЛ становить 1 рік і закінчується 14.06.2014 року, оскільки вказане рішення вступило в законну силу 14.06.2014 року.

Боржник обіцяв добровільно виконати рішення суду і в рамках усної домовленості з стягувачем сказав, що виплатить всю суму протягом трьох місяців. 15.08.2014 року він виплатив 3000 грн., Частково виконавши рішення, після чого припинив всі контакти зі стягувачем і відмовився платити. Отже, термін давності пред'явлення ІЛ був перерваний і відновлений з 15.08.2014 року, закінчиться - 15.08.2015 року.

2015 року

Чи складно скласти заяву про видачу виконавчого листа ? Що з ним далі робити?

Дізнайтеся, як при розлученні ділиться майно в цій статті .

Читайте про те, як отримати аліменти з непрацюючого за адресою http://wikihelplawyer.com/ukrain-law/semeinoe-pravo/alimenti/alimenti-s-bezrabotnogo.html .

Строк пропущено. Що робити?

Якщо терміни пропущені, держ. виконавець не прийме виконавчий документ і не почне виробництво, а винесе постанову про відмову у відкритті ВП.

Ст. 371 ЦПК України та ст. 24 ЗУ «Про ІП» надає можливість відновити пропущений строк, але для цього не потрібно тероризувати бідного виконавця. Немає у нього таких повноважень.

Доведеться знову звертатися до суду, писати заяву про поновлення пропущеного строку на пред'явлення виконавчого документа до виконання. У цій заяві обов'язково потрібно вказувати причини пропуску, які повинні бути поважними, інакше суд відмовить у задоволенні ваших вимог.

Подавати таку заяву можна в суд, який видав ІЛ, або суду за місцем виконання. Розглядається воно протягом 10-ти днів, явка осіб, які беруть участь у справі, для вирішення даного питання не обов'язкова, точніше неявка не стане перешкодою для його вирішення.

Наші юристи рекомендують не допускати подібних ситуацій. Одного року більш ніж достатньо для реалізації вашого права. Довести потім в суді, що у вас була вагома, поважна причина цього не зробити і тепер ви потребуєте у відновленні термінів вкрай проблематично, краще дотримуватися процесуальні приписи і робити все вчасно.

дивіться відео

Що робити?
Чим загрожує пропуск термінів?
Отже, давайте розберемося, скільки діє виконавчий лист?
Чому це важливо?
А як виглядає поставлення про порушення?
Що з ним далі робити?
Що робити?