Реклама
Реклама
Реклама

Як забрати виконавчий лист на аліменти у приставів

  1. Відгук виконавчого листа у судових приставів
  2. Відмова від аліментів
  3. Дії після відкликання виконавчого листа

Після прийняття судом рішення про розмір і форму оплати аліментів щодо одного з батьків, виконавчий лист переходить в руки судових приставів. Виконавчий лист є завершальним етапом судового позову по аліментах. Але якщо стягувач вирішує на невизначений термін відмовитися від отримання аліментних виплат або повністю припинити стягнення, то як відкликати виконавчий лист по аліментах . Анулюється тоді заборгованість по аліментах?

Відгук виконавчого листа у судових приставів

Забрати виконавчий лист по аліментах у судових приставів можна в будь-який час. Для цього необхідно принести відповідну заяву. Точно також можна поновити виконавче провадження за вказаним виконавчим листом. Для цього потрібно звернутися до цього ж судового пристава. Якщо в цьому випадку утворюється заборгованість, то стягнута вона буде тільки за останні 3 роки.

Відмова від аліментів

У більшості випадків відмова від вимоги аліментів з другого з батьків пояснюється наступними факторами:

  • Дитина переїжджає до того з батьків, який раніше платив аліменти, і знаходиться на повному його опікою.
  • Між особою, що оплачує аліменти і дитиною немає ніяких родинних зв'язків. Це з'ясувалося, коли батько деякий час вже оплачував аліменти.
  • Батько, який раніше оплачував аліменти на дитину позбавляється батьківських прав. Неповнолітнього усиновляє інша людина.
  • Опікун або батько дитини не виконував належним чином обов'язки по догляду за дитиною. У таких випадках батько або опікун позбавляється батьківських прав.
  • Дієздатність особи, який раніше отримував аліменти, відновлена.

Кожен із зазначених вище фактів приймається лише за рішенням суду. Найменше труднощів виникає перед тим, як забрати виконавчий лист на аліменти у приставів, якщо особа, на яке сплачувалися аліменти є повнолітнім. Набагато складніше йдуть справи при відмові від аліментів на дитину до 18 років, що буде вважатися порушенням його прав.

Згідно ст. 39 ЦПК суд не приймає відмову або мирову угоду в тих ситуаціях, коли це може зашкодити правам та інтересам третіх осіб. В даному випадку ними є діти.

Способи відкликання виконавчого листа у судового пристава
У ст. 46 «Про виконавче провадження» чітко прописаний порядок подачі заяви в таких випадках. Забрати виконавчий лист на аліменти у судових приставів можна в наступних випадках:

  • якщо є заява стягувача;
  • при неможливості виконати дії, які зобов'язують боржника повернути кошти, прописані у виконавчому листі;
  • при відсутності у боржника майна, на яке накладається арешт для подальшого стягнення;
  • якщо боржник всіляко перешкоджає діям щодо стягнення аліментних виплат з нього;
  • якщо боржник - іноземний громадянин, особа без громадянства, позбавлене права жити в РФ;

В процесі відкликання виконавчого листа пристав-виконавець повинен обов'язково вказати всі обставини, за якими лист повертається в руки стягувача. Після складання акт обов'язково повинен підписати старший пристав-виконавець.

Після пристав-виконавець повинен винести постанову про те, що виконавче провадження закінчено. На цьому етапі відбувається повернення виконавчого листа стягувачу. Повернення виконавчого листа не перешкоджає його повторному пред'явленню в ФСПП.

Повторне пред'явлення виконавчого листа в службу судових приставів здійснюється протягом трьох років. Не потрібно відкликати виконавчий лист, якщо він не виконаний. Якщо в період від відкликання до повернення виконавчого листа в ФСПП ви не отримували аліменти, то цей факт необхідно вказати в заяві про повернення. Можна укласти угоду на розстрочку платежів з кожним з батьків, а після відкликати виконавчий лист. У разі відкликання виконавчого листа борг не буде вважатися погашеним. На цьому етапі стягнення буде призупинено.

При складанні заяву на відкликання виконавчого листа вам необхідно буде вказати обгрунтування для своїх вимог. До заяви додаються такі документи:

  • паспорт;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • судовий наказ або виконавчий лист;
  • завірене у нотаріуса угоду про відмову від аліментних виплат.

Заявниця бере виконавчий лист в канцелярії суду Заявниця бере виконавчий лист в канцелярії суду. В цьому випадку потрібно буде звернутися до судовому приставу, який підставить позначку про те, що мати дитини відмовляється отримувати аліменти. Тоді виконавче провадження не буде відкрито.

Після укладення батьками угоди про сплату аліментів, подружжя може розірвати його в будь-який момент. В цей час полягає іншу угоду - про відмову від сплати аліментів. Зробити це потрібно у нотаріуса. У цьому випадку потрібна наявність вагомих причин. Жоден нотаріус не погодиться завіряти таку угоду без надання вагомих доказів від батьків дитини. В ідеалі можна надати нотаріусу докази, що батько дитини вже виплатив одноразову суму на утримання своєї дитини. Ця сума повинна бути значною і перекривати за обсягом щомісячні аліментні виплати. Для нотаріуса на першому місці стоїть захист інтересів дитини.

При істотній зміні сімейного чи матеріального стану однієї зі сторін і неможливості, в зв'язку з цим досягти взаємної згоди щодо змін в документі, зацікавлена особа може звернутися до суду, щоб розірвати контракт.

Дії після відкликання виконавчого листа

додаткові статті

Про стягнення аліментів за минулий період читайте тут .

«Що потрібно робити після того, як я забрала виконавчий лист по аліментах у приставів?» - це питання часто хвилює жінок в разі розлучення з чоловіком. Відгук виконавчого листа на увазі припинення аліментних виплат на дитину або повнолітнього недієздатного громадянина. Нічого не заважає батьків або опікуна в будь-який час звернутися знову до служби судових приставів для відновлення таких виплат. Відмова з боку служби судових приставів не допускається.

У разі втрати виконавчого листа з вини стягувача можна в будь-який час звернутися до суду, який виніс рішення по даному спору, щоб отримати дублікат. В такому випадку відбувається судове засідання, а тільки потім приймається рішення про видачу дубліката.
Борг після видачі виконавчого листа на руки стягувачу не анулюється за. У момент передачі виконавчого листа пристав на зворотному боці вказує розмір боргу на дату, коли стягувач забирає його.

Відгук виконавчого листа без згоди другого з батьків до суду, якому для прийняття рішення потрібні вагомі підстави. Такими підставами можуть виступати ситуації, коли:

  • Необхідно підтвердити, що дитина більше не потребує аліментних виплат.
  • Платнику необхідно підтвердити свою нездатність виплачувати аліменти (довідка про хворобу).
  • Якщо одержувач позбавлений батьківських прав, необхідно довести, що він неналежним чином виконав свої права, а тому не отримує аліменти на дитину.

При повторному бажанні знову почати стягнення аліментів з другого з батьків можна поступити наступним чином:

  • звернутися до суду, щоб отримати судовий наказ;
  • знову подати виконавчий лист на процедуру виконання;
  • укласти добровільну угоду з кожним з батьків.

Про те, як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів читайте за посиланням https://cashfacts.ru/2090-obrazets-vozrazheniya-na-iskovoe-zayavlenie-o-vzyskanii-alimentov-poryadok-oformleniya

Якщо у вас є питання щодо відмови від аліментів, пишіть в коментарях

Анулюється тоді заборгованість по аліментах?
«Що потрібно робити після того, як я забрала виконавчий лист по аліментах у приставів?