Реклама
Реклама
Реклама

Як відмовитися від аліментів

  1. Причини відмови від аліментів
  2. Порядок оформлення відмови від аліментів
  3. Можливість повторного звернення за аліментами
  4. Відео - Як відмовитися від аліментів

Відповідно до чинних законодавчих положень, обоє батьків повинні приймати рівноцінну участь в житті дитини, в тому числі щодо його матеріального забезпечення. Якщо один з батьків ухиляється від такого обов'язку, другий може звернутися до суду з позовними вимогами про стягнення коштів в примусовому порядку, тому що подати заяву на аліменти. Поряд з цим, нерідко батьки в силу тих чи інших причин вирішують відмовитися від подібної фінансової підтримки. Відповідно до чинних законодавчих положень, обоє батьків повинні приймати рівноцінну участь в житті дитини, в тому числі щодо його матеріального забезпечення

Як відмовитися від аліментів

Законодавство виключає можливість офіційного задоволення подібних побажань безпосередньо, тому що це порушувало б інтереси і права третіх осіб, в даному випадку - неповнолітніх дітей. Більш того, існують нормативи, що дозволяють органам опіки ініціювати аліментні виробництва, якщо цього не роблять батьки.

Поряд з цим, відмовитися від аліментів все-таки можна. Далі вам пропонується ознайомитися з основними відомостями і важливими зауваженнями щодо даної справи.

Зразок заяви про відмову від аліментів

Зразок заяви про відмову від аліментів

зміст матеріалу

Причини відмови від аліментів

Підстави для відмови від аліментів можуть бути як законними, так і неправомірними. Основні відомості з цього приводу наведені в таблиці нижче.

Таблиця. Причини відмови від аліментних виплат

Законні Неправомірні Батьки самостійно визначили порядок матеріального забезпечення дитини. В даному випадку складається нотаріально завірене мирову угоду. Закон вимагає, щоб у відповідності до положень документа дитина отримувала від батька допомогу в розмірі, що не поступається величиною виплат в разі судового визначення аліментів. Особисті мотиви. Наприклад, жінка розійшлася з чоловіком не за найкращих обставин і на тлі особистої неприязні не хоче отримувати від нього ніяких коштів. Такі дії є неправомірними, тому що вони порушують інтереси дитини. Аліменти повинні виплачуватися незалежно від характеру взаємовідносин колишнього подружжя. Доходів відповідача недостатньо для стягнення аліментів. Положення можна розцінювати як прямої відмови від виплат. В даному випадку обов'язки з надання фінансової допомоги дитині візьме на себе держава. Небажання отримувати допомогу, щоб в майбутньому уникнути необхідності надання фінансової підтримки пристарілого батька.
Досягнувши пенсійного віку, громадянин автоматично стає непрацездатним і отримує право подачі заяви на аліменти щодо своїх дітей. Важливо знати, що відмова від аліментів на дитину в минулому не позбавляє став уже повнолітнім і дієздатним громадянина від законного обов'язку надавати підтримку свого батька.
Чи правомірно вирішити таке завдання можна наступним чином: щодо окремо проживаючого батька подається позов на аліменти, відповідач ухиляється від своїх обов'язків, що служить підставою для подачі на нього позовної заяви про позбавлення батьківських прав. У разі задоволення судом останнього позову, в майбутньому виросло дитині не доведеться нічого платити батькові-пенсіонеру. Передача у власність неповнолітнього громадянина особистого майна платника, вартість якого дозволяє компенсувати сумарний розмір аліментів за весь наступний період.
Можливість альтернативного забезпечення передбачена законодавством, але такі справи розглядаються в індивідуальному порядку. Факт передачі власності засвідчується відповідно до встановлених законодавчими нормативами. Передача великої грошової суми без відповідного юридичного оформлення. Як правило, мова йде про «сірих» або навіть «чорних» грошей, отриманих платником неправомірний спосіб, що не дозволяє оформити таку угоду відповідно до законодавчих нормативів. Всілякі залякування з боку платника. Наприклад, мати вирішила виїхати з неповнолітньою дитиною за кордон. На це має бути отримана згода з боку іншого з батьків. Недобросовісний батько може почати маніпулювати ситуацією, вимагаючи, щоб мати відмовилася від аліментів, інакше він не дозволить вивезти дитину з країни. Такі дії з боку батька суперечать чинному законодавству. Матері ж можна порекомендувати не боятися, а звертатися в правоохоронні органи або безпосередньо в судову інстанцію. Законні Неправомірні Батьки самостійно визначили порядок матеріального забезпечення дитини

Причини відмови від аліментів

При будь-яких обставинах, за винятком ситуацій, передбачених законодавством, відмова від регулярних аліментних виплат є порушенням законних прав дитини. Крім цього, законодавство не передбачає такої можливості, тому будь-якого роду документи, що підтверджують добровільна відмова батька від отримання грошей на користь дитини, не мають законної сили.

Більш того, батько, від чиєї допомоги відмовляються, може подати в суд позов із зазначенням на позбавлення його можливості підтримувати дитину в фінансовому плані. В даному випадку відповідати доведеться вже тому з батьків, під чиїм постійним опікунством знаходиться дитина.

Порядок оформлення відмови від аліментів

Порядок оформлення відмови від аліментів

Як зазначалося, існує ряд обставин, при яких необхідність регулярного перерахування аліментних виплат може бути виключена без порушення актуальних законодавчих положень.

Порядок оформлення відмови вибирається відповідно до особливостей конкретного виробництва. Процедура може бути ініційована як до призначення аліментних виплат в судовому порядку, так і після винесення судової інстанцією постанови щодо даної справи. Крім цього, батьки і зовсім можуть уникнути необхідності звернення до суду, уклавши мирову аліментні угоду.

Крім цього, батьки і зовсім можуть уникнути необхідності звернення до суду, уклавши мирову аліментні угоду

Стаття 100. Форма угоди про сплату аліментів

Перша ситуація найбільш проста, але ніяких 100% -х гарантій вона не дає. Батьки просто розходяться і ведуть роздільне існування, не оформляючи розлучення. Громадянин, який проживає окремо від дитини, надає йому фінансову підтримку. Стан справ всіх влаштовує, ніяких претензій немає. Однак в один момент платник аліментів може вирішити перестати перераховувати гроші, що послужить приводом для звернення до суду. Крім цього, такий варіант, як зазначалося, можливий тільки без офіційного оформлення розлучення. У разі розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей, суд буде зобов'язаний прийняти рішення щодо їх подальшого утримання. І якщо позов на аліменти не подається, батькам потрібно буде укласти мирову угоду. Інших варіантів не передбачено.

Стаття 99. Укладення угоди про сплату аліментів

Якщо позов по аліментах задоволений, єдиним можливим варіантом припинення аліментних зобов'язань, за винятком підписання мирової угоди, є подача заяви на зупинку виконавчого провадження. Отримавши таку заяву, судова інстанція направить його копію кожному учаснику виробництва і приставам. На підставі судової ухвали, служба приставів зупинить виконавче провадження.

Важливо! Суд задовольнить вимоги згаданого вище заяви, тільки якщо його положення не будуть здатні нашкодити законним інтересам і правам дітей, на користь яких стягуються аліменти.

Суд задовольнить вимоги згаданого вище заяви, тільки якщо його положення не будуть здатні нашкодити законним інтересам і правам дітей, на користь яких стягуються аліменти

Розмір аліментних виплат

Найменш обтяжливим способом відмови від аліментів, призначених судом, є висновок згаданого раніше мирової угоди. В даному випадку порядок надання допомоги дитині визначається положеннями укладеного між батьками договору. Для відмови від аліментів за угодою зацікавлена ​​сторона / сторони повинна домогтися його розірвання. Мирова угода про аліменти можна розірвати у нотаріуса, якщо на це згодні обидва батьки, або в суді, якщо сторонам не вдається досягти взаємно задовольняє рішення.

Важливо розуміти, що відмова від аліментів за угодою не є причиною для повного припинення виплат. В даному випадку питання буде вирішуватися в судовому порядку.

Зразок угоди про сплату аліментів

Угода про сплату аліментів

Можливість повторного звернення за аліментами

Аліменти на неповнолітніх дітей

Законодавством не передбачено обмежень щодо стягнення аліментів з окремо проживаючого батька. Навіть якщо одержувач через якихось причин раніше відмовлявся від допомоги, за ним зберігається право звернення в судову інстанцію з позовом про призначення аліментів.

Таким чином, в якості реального відмови від аліментів можна розглядати лише т.зв. «Тихий відмову», коли розглянуте виробництво просто не ініціюється. При будь-яких інших обставин аліментні взаємини повинні бути визначені або мировою угодою, або судовою ухвалою.

Відео - Як відмовитися від аліментів

Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!